Poveži se s nama

HOTNEWS

FOTO Prošlo je 30 godina od obnove rada Plemenite općine turopoljske

Plemenita općina Turopoljska danas broji 400 članova. Njen rad je i dalje povijesno podijeljen na 22 sučije. Ima jednog župana, četiri podžupana i 24 suca…

Objavljeno

Svečanom sučijom, u parku ispred Muzeja Turopolje, članovi Plemenite općine turopoljske kao i svi brojni uzvanici, prisjetili su se dana kada je ponovno obnovljen rad Plemenite općine, prije točno 30 godina. Bilo je to 7.srpnja 1991.godine, a ovom se prilikom njene povijesti prisjetio i sam župan Juraj pl.Odrčić.

– Ona je srednjovjekovna rodovska župa koja svoje korijene vuče čak iz 13.stoljeća i kroz čitavu povijest brinula se za ukupan razvitak i boljitak našeg Turopolja. Na žalost, 1947. nasilno je ukinuta, nacionalizirana joj je sva imovina i bio je zabranjen njen rad. Sve do dolaska slobodne Republike Hrvatske kada se već u srpnju 1991.godine ponovno okupilo turopoljsko bratstvo i obnovilo Plemenitu općinu – kazao je župan Odrčić.

Prema članarinama, ova udruga danas broji 400 članova. Njen rad je i dalje povijesno podijeljen na 22 sučije tako da ima i velik broj dužnosnika. Uz župana tu su i četiri podžupana, 24 suca i svi ostali koji imaju zadatke da ispunjavaju ciljeve.

– Plemenita općina turopoljska ima dva cilja. Prvi je ponovna uspostava zemljišne zajednice, kako bi njeni ovlaštenici, domicilno stanovništvo našeg Turopolja povratilo svoju zemlju. A drugi cilj, koji je trenutno više u fokusu je promocija Turopolja i osnaživanje turopoljskog identiteta kroz brojne manifestacije, programe koje radimo, izdavaštvo te smo nadležna uzgojna organizacija za autohtonu pasminu turopoljska svinja – ističe župan koji je pritom nabrojao planove za budućnost.

– Stiže nam jedna velika obljetnica. Po prvi se puta, Turopoljci kao slobodni ljudi, spominju 1225.godine, tako da ćemo uskoro imati 800 godina od toga zapisa. Svakako jedan od glavnih planova je revitalizacija Starog grada Lukavca, a u planu je i pokretanje stipendijske zaklade gdje bi podupirali mlade umove turopolja na daljnje istraživanje naše povijesti, osim toga predani su i svi dokumenti za oznaku izvornosti turopoljske svinje koju očekujemo do kraja ove godine – priča nam Odrčić.

07.07.2021. – Svečano spravišće Plemenite opčine turopoljske – foto:David Jolić/Cityportal.hr

– Ponosni smo na ovu udrugu koja promiče našu kulturu i kulturnu baštinu, koja kroz banderij i svoje manifestacije itekako radi na promociji Velike Gorice kao i same Zagrebačke županije u cjelini. I dalje ćemo poticati dobre programe i projekte Plemenite općine turopoljske jer oni zaslužuju podršku za svoj trud, rad i zalaganje – istaknuo je Ervin Kolarec, zamjenik župana.

Državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Tugomir Majdak naglasio je kako je Plemenita općina dio poljoprivredne povijesti i tradicije.

– Oni uzgajaju turopoljsku svinju što je vrlo važno u očuvanju ove autohtone pasmine, ali isto tako ima turistički i gospodarski značaj. Svi smo tu da doprinesemo i da ovo postane jedan od brandova ovog podneblja, Turopolja, ali i Zagrebačke županije – rekao je Majdak.

– Imamo niz projekata, niz situacija koje trebamo riješiti, poput obnove Starog grada Lukavec, gdje se s pola milijuna kuna uključilo i ministarstvo kulture, a smatram i da bi njime trebali upravljati plemenitaši, jer on je od povijesti i bio očuvan od svih vlastela vlasti – istaknuo je gradonačelnik Krešimir Ačkar te plemenitašima poručio kako podrška nije niti će ikad biti upitna.

– Sve ono što su prioriteti vaši su i naši prioriteti i hvala vam što ste čvrsto stajali na braniku tradicije, povijesti, usudit ću se reći metropole i najpoželjnijeg grada u RH – zaključio je Ačkar.

HOTNEWS

Manifestacija Via Kino u Velikoj Gorici odgođena za nedjelju 24.listopada

Program ostaje isti…

Objavljeno

on

Kako ističu iz Turističke zajednice Zagrebačke župnije zbog nepovoljnih vremenskih prilika došlo do promjene termina održavanja manifestacije Via Kino u Velikoj Gorici u Parku dr. Franje Tuđmana. Manifestacija, o kojoj smo pisali ovdje, će se umjesto sutra u subotu, 23. listopada održati u nedjelju , 24. listopada.

Nastavi čitati

HOTNEWS

PROVALE U KOLODVORSKOJ: Ne ostavljajte vrijedne predmete u parkiranom automobilu, čak ni u vlastitom dvorištu!

U gluho doba noći razbio je staklo i ušao u automobile.

Objavljeno

on

Tijekom noći s 20. na 21. listopada nepoznati počinitelj provalio je u dva automobila te otuđio ruksak s novčanikom iz jednog te novčanik iz drugog – izvijestili su iz PP Velika Gorica.

Provalnik je u automobile u Kolodvorskoj ulici ušao razbivši staklo. U jednom otuđenom novčaniku, na sreću, bili su samo dokumenti, dok je u drugom bio i novčani iznos.

Zanimljivo je da to što su vozila bila parkirana u dvorištima obiteljskih kuća nije spriječilo počinitelja da pristupi automobilima i izvrši krađu vrijednih predmeta.

Iz policije upozoravaju da građani ne ostavljaju novčanike, torbe i slične predmete u automobilima preko noći, čak ni u vlastitom dvorištu.

Nastavi čitati

HOTNEWS

Velika Gorica ponijela je titulu najboljeg velikog grada u kategoriji “Demografija, obrazovanje, mladi i socijalna politika”

Inače, Velika Gorica konačno je osvojila titulu najboljeg, nakon što je protekle tri godine bila u samom finalu…

Objavljeno

on

Svečanim proglašenjem i podjelom plaketa pobjednicima večeras je Novom Vinodolskom i službeno završen ovogodišnji izbor za Najbolji grad kojega, četvrtu godinu zaredom, gradonačelnik.hr organizira u suradnji s Jutarnjim listom i Agencijom Ipsos.

U kategoriji “Demografija, obrazovanje, mladi i socijalna politika” ovo veliko priznanje pripalo je upravo Gradu Velika Gorica. Ovo je Velikoj Gorici prvi naslov najboljega, nakon što je protekle tri godine bila u samom finalu. A po čemu je to naš grad poseban da je ušao u veliko finale pročitajte na gradonačelnik.hr.

Nakon proglašenja oglasio se i sam gradonačelnik Krešimir Ačkar koji je istakno kako je ponosan na Goricu. Ponosan na svoj grad.

Velika Gorica najbolji grad

 

Nastavi čitati

Reporter 409 - 21.10.2021.

Facebook

Izdvojeno