Povežite se s nama

Zanimljivosti

FOTO ‘Petek na Gorice’ u ljetno-jesenskom ritmu

Objavljeno

na

15.09.2023. Velika Gorica. ‘Petek na Gorice’. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Prometnica od Fabijančićeve do Reciklažnog dvorišta, koja vodi do sajmišta, petkom je uobičajeno prijepodne ispunjena vozilima, kako parkiranim tako i onima u pokretu. Tako je bilo i jučer (petak, 15. rujna 2023.), a lijepo i toplo vrijeme kao da ne najavljuje jesen, podsjeća nas da smo kalendarski još u ljetu.

15.09.2023. Velika Gorica. ‘Petek na Gorice’. Foto: David Jolić/cityportal.hr

15.09.2023. Velika Gorica. ‘Petek na Gorice’. Foto: David Jolić/cityportal.hr

15.09.2023. Velika Gorica. ‘Petek na Gorice’. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Na sajmišnom prostoru, kao i uvijek, bogata ponuda svega i svačega. Prednjim dijelom sajmišta još uvijek dominira velika ponuda sadnica i presadnica, veliki izbor voća i povrća. Kupaca je mnogo, znatiželjnika još više, cijene su zasad prihvatljive. Prodavači odjeće i obuće, tehničke robe i rabljenih alata duhovitim ‘forama’ nude svoje artikle i već oko podne počinju pripreme za pakiranje i odlazak.

15.09.2023. Velika Gorica. ‘Petek na Gorice’. Foto: David Jolić/cityportal.hr

15.09.2023. Velika Gorica. ‘Petek na Gorice’. Foto: David Jolić/cityportal.hr

15.09.2023. Velika Gorica. ‘Petek na Gorice’. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Svi koje susretnete na sajmištu nisu automatski i kupci, jer imate određeni broj znatiželjnika kojima je pod normalno da isprate svaki ‘Petek na Gorice’. Uostalom, prijatelji se nalaze na ovom mjestu da bi zajedno uživali u gablecu i mrzlom pivu odnosno gemištu.

Galerija fotografija

Vijesti

Vuzem ili zapovedani svetek – turopoljski običaji i vjerovanja za Uskrs

Ana Plehinger, predsjednica Matice hrvatske Velika Gorica i članica Etno udruge Kurilovec, podsjetila je na neke od starih običaja i vjerovanja u ovo, za vjernike, najznačajnije litrugijsko vrijeme.

Objavljeno

na

Objavio/la

Brojni turopoljski uskrsni običaji, pa i neka vjerovanja u rituale koji upravo u danima Svetog uskršnjeg trodnevlja donose ljepotu, zdravlje i blagostanje, zadržali su se sve do današnjih dana. Blagoslov jela koja se nose u pletenim košaricama, prekrivenim najljepšim izvezenim krpama ili stolnicama mogu se vidjeti gotovo u svakoj crkvi u rano nedjeljno jutro na Uskrs. Iako smo okruženi svim mogućim vrstama uskrsnih ukrasa i naljepnica za pisanice, još uvijek se jaja farbaju na prirodan način, a pisanicom se u nekim krajevima još uvijek naziva ona snaha koja na Uskrsno jutro stigne prva s mise do kuće s blagoslovljenim jelom.

Foto: Blagoslov jela na Veliku subotu/Višnja Huzjak, fotodokumentacija Muzeja Turopolja

Ana Plehinger, predsjednica Matice hrvatske Velika Gorica i članica Etno udruge Kurilovec, o starim običajima za Uskrs ispričala nam je neke od starih običaja i vjerovanja u ovo, za vjernike, najznačajnije litrugijsko vrijeme.

– U vrijeme od Pepelnice do Uskrsa, tj. Vuzma kak’ mi to u Turopolju govorimo, bilo je nekoliko vrlo posnih dana u vremenu od Pepelnice do Uskrsa  U to vrijeme nije se pjevalo, nije se glasno veselilo, nisu se održavale zabave niti svadbe, petkom se išlo u crkvu, na križni put i jako mnogo se molilo.

U Turopolju se kaže da je Vuzem zapovedani svetek, od negda. Što znači da je Sveta stolica od davnina odredila, uz nedjelju, posebne obavezne blagdane, tijekom kojih su vjernici obavezni sudjelovati na svetoj misi i uzdržavati se od radova koji priječe iskazivanje štovanja Bogu. Od velikog četvrtka u podne sve do nakon Uskrsnog ponedjeljka, zemlja se ne smije obrađivati.

Na Veliki četvrtak u podne zvona na svim crkvama bi se povezivala i nisu zvonila sve do Uskrsa. Danas nema toga, jer je sve na struju, a nekad su to ručno radili zvonari. Na petak, dan kad je Isus položen u grob, djeca su u Turopolju brala poljsko cvijeće, većinom ljubičice, pa su ih slagali u buketiće i stavljali u čašice s vodom, pa bi kuće prekrasno mirisale.

Na Uskrs, snahe iz svake kuće su rano ujutro išle u crkvu na blagoslov jela, a na glavi su nosile košaru s hranom. Te košare nisu bile nimalo lagane, u njima su bile pisanice, sol, kruh, šunka, gibanica, već kako je tko imao. Košare su bile pokrivene najljepšim ručnim radovima, sa stolnicama, kak’ se to kod nas u Turopolju kaže. Čim bi svećenik blagoslovio hranu, snahe bi potrčale kući, jer se vjerovalo da ona koja prva stigne donosi sreću toj kući u toj godini. Onda bi kućedomaćin počastio  susjede s rakijom, jer mu je snaha donijela sreću u kuću. Nakon toga bi se okupili oko stola i doručkovali tu blagoslovljenu hranu. Potom bi se svečano obukli i zajedno otišli na podnevnu misu, a zvona bi zvonila i zvonila..Doma bi ostajale bake koje bi pripremale svečani obed za uskrs, nakon čega bi se s pisanicama išlo susjedima, prijateljima i rodbini čestitati Uskrs – ispričala nam je Plehinger.

Foto: pexels.com

Djeci posebno draga preduskrsna aktivnost je svakako – bojanje jaja.

– Kod nas u Turopolju su se pisanice najčešće bojale tak’ da su se jaja kuhala s lupinama od crvenog luka koje su se cijele zime prikupljale za tu svrhu. Uz to bi se brali listovi i  cvjetovi biljaka u rano proljeće, pa bi se pričvrstili na jaja i ostajali bi njihovi oblici. Na kraju bi se ohlađene pisanice istrljale s malo špeka da bi bile sjajne i još ljepše – kaže.

Za sreću, zdravlje i ljepotu biralo se proljetno cvijeće, no nekad to baš i nije bilo jednostavno za izvesti. 

Vjerovalo se da se djevojke trebaju umivati u vodi s potopljenim cvjetovima proljetnog cvijeća kako bi bile lijepe i zdrave za Uskrs. Međutim, u to vrijeme je bilo zima i rijetko bi bilo toliko proljetnog cvijeća..Pokojni Jože Pavišić mi je znao pripovedati da je u vrijeme Uskrsa znalo biti toliko hladno i puno smrznutog visokog snijega da je jednog takvog Uskrsa njegovoj snahi, koja se vraćala s blagoslova hrane, ispao iz košare suhi sir i po smrznutim bregima se otkotrljao predaleko..Zime nisu bile ovakve kakve mi imamo zadnjih par desetljeća – zaključuje Ana Plehinger, predsjednica Matice hrvatske Velika Gorica i članica Etno udruge Kurilovec.

Dodajmo ovome, kako se u nekim krajevima u večernjim satima na Veliku subotu palio i prigodni krijes zvan vuzmica, a već spomenuta najbrža snaha nazivala se i – pisanica.

Sve o tradicionalnim turopoljskim običajima za Uskrs možete poslušati i u jutarnjem programu Gianne Kotroman na frekvencijama Cityradija – 88,6 Mhz!

 

Foto: pexels.com

Nastavite čitati

Vijesti

Režu stupove, ukidaju slanje fotki: Nadzorne kamere otkrile puno više od prebrze vožnje!

Pobuna protiv tisuća nadzornih kamera i narušavanja privatnosti stvorila je i maskiranog osvetnika nazvanog Fleximan, koji je u Italiji postao instant urbana legenda. Evo i zašto!

Objavljeno

na

Talijanska policija odlučila je ukinuti slanje fotografija s kamera za kontrolu brzine na kućnu adresu prekršitelja, jer je takav, inače uobičajeni, postupak izazvao pravu lavinu nezadovoljstva. Naime, kamere ne bilježe samo prekoračenje brzine, nego vrlo precizno snimaju vozača kako bi se utvrdilo je li propisno vezan sigurnosnim pojasom, koristi li mobitel bez slušalica i slično, no ujedno vrlo precizno bilježe i u čijem se društvo vozač zatekao. Upravo su ‘problematični’ suputnici, koji bi se ukazali na pristigloj fotografiji uz kaznu, postali glavni razlog ove izmjene. U zemlji koja ima najviše nadzornih kamera za kontrolu brzine u Europi, krenuo je ogroman pritisak javnosti i medija zbog ugrožavanja privatnosti vozača, ali i njegovih suputnika. Prekršajne foto dokaznice bile su proglašavane glavnim krivcem za propale poslovne dogovore, ali i za burne raskide ljubavnih veza, pa i brakova. Pogađate, fotke s nadzornih kamera otkrivale su i ljubavne afere.

Foto: Ilustrativna/Ivo Čagalj/PIXSELL

Da se nešto ozbiljno ‘kuha’ protiv nadzornih prometnih kamera dalo se naslutiti još u siječnju kad je sjeverom Italije nepoznati maskirani osvetnik, oboružan kultnom brusilicom, znanom kao flekserica, nemilice rezao stupove s kamerama, a mediji su ga prozvali Fleximan! Iako je zadobio sveopće simpatije naroda, postao je instant urbana legenda i svojevrsni narodni heroj, policija nije bila najsretnija, jer Italija je jedna od država s najvećim brojem stradalih na cestama. Iako motivi Fleximena nisu poznati, mediji pretpostavljaju kako ga je u osvetnički pohod potaknula upravo neka nezgodna fotografija koja mu je poslana uz prometnu kaznu na kućnu adresu.

Stoga je talijanska policija odlučila kako će ubuduće fotografije slati na kućnu adresu samo ako vozač uloži službeni prigovor na kaznu. A za hvatanje preljubnika na djelu ubuduće će sumnjičavi partneri ipak morati angažirati privatnog detektiva…

 

 

Foto: Ilustrativna, nadzorna kamera/ NPSCP.hr

Nastavite čitati

Vijesti

Brak na prvu: Nikolina je odlučila ostati, ali skinula je prsten

Objavljeno

na

Renata i Tamara došle kod Nikoline jer ih je zanimalo kako se osjeća nakon jučerašnje priče na večeri o masaži, a ona je smirivala situaciju i istaknula kako stoji iza toga da Anton nije rekao takve stvari. „Ne znam zapravo je li ta priča krenula od Lovre ili Klare, nemam potrebu to ni doznati i mislim da je to više njihov problem nego Antonov i moj“, rekla je Nikolina dok joj je Renata govorila da ne može svima vjerovati jer neki se mogu pretvarati da su izvana dobri, a zapravo kriju nešto.

Djevojkama se kod Nikoline pridružila Klara koja prepričava što se dogodilo nakon večere.

– Porječkali smo se, bio je bezobrazan. Bacio je prsten nasred dnevnog boravka, bio verbalno nepristojan i tad sam izgubila strpljenje i rekla mu da se može sramiti… – rekla je Klara i objasnila djevojkama da je problem nastao zato što je Lovre nije podržao u situaciji koju joj je on prenio. Dodala je kako ona njega neće odgajati i da su njihove odluke o ostanku sigurno pod upitnikom te da joj je žao što se opet razočarala u njega.

Na drugoj ceremoniji odluka, stručnjaci su željeli raščistiti je li istina da je Anton rekao Lovri da je njegova supruga stara, odnosno da ima staru kožu. Nikolinu je ta situacija malo uznemirila jer ne voli drame i kad se nekoga javno proziva. Nije željela ni pitati Antona je li to izrekao jer smatra da to nije njezina stvar, nego njegova, no stručnjaci su željeli čuti njega. „Rekao sam odmah da nisam to rekao, iznenađen sam“, rekao je Anton dok se Lovre čudio svemu što je čuo, pogotovo tome da Anton ne gleda na godine kod žena.

Stručnjaci su uključili Lovru i Klaru u razgovor, koja je rekla da joj je sve to ispričao Lovre.

– Sto posto izrečeno, u kojem afektu, neću komentirati – rekao je on i nastavio se ispričavati Klari što ju nije jučer podržao.

I dok je Lovre tvrdio da je Anton to izrekao, on je sve negirao.

– Mislim da je Lovre čuo nešto drugo. Možda je mislio da je nešto tako čuo, a zapravo nije tako bilo – rekao je Anton dok je Lovre pričao kako se jučer osjećao da mora zaštititi Antona jer mu se čini kao slab čovjek.

– Sad moram reći da je Klara bila u pravu i mene nije sram priznati moje greške – rekao je Lovre.

Anton je ponovno pričao da mu treba vremena za upoznavanje Nikoline, što ona smatra glupošću. Otkrio je da se osjeća se super s njom, ali ne osjeća da ga privlači.

– Problem nisu godine, ali možda kemija, energija… Mislim da imamo nešto super skupa, da imamo šanse nešto napraviti među nama ako idemo naprijed kao i do sada – objašnjavao je Anton, a Nikolina dodala:

– Potrudio se oko mene kao osobe i prijateljice, ali ne kao oko žene – naglasila je.

Kad su je stručnjaci pitali misli li da je Anton rekao za nju ono što tvrdi Lovre, rekla je da ne vjeruje dok je Alen komentirao da Lovre nikad ne laže. Oboje su napisali da ostaju, a Nikolina je priznala da je mislila promijeniti odluku jer je željela izbjeći dramu.

Lovre je izlaganje pred stručnjacima počeo komplimentom prema Nikolini, komentirajući kako joj Anton nije ni do koljena te izražavajući žaljenje što nije stao na stranu svoje žene. Stručnjaci su ga pohvalili za iskrenost i poticali da bude svoj. Klara je bila iznenađena njegovim komentarom jer je očekivala dramu.

– Razočarao me, ali sviđa mi je ovo što sada govori – rekla je i oboje su napisali da ostaju. Klara je priznala kako nije očekivala da će Lovre ostati, a sama je također imala dvojbe oko ostanka.

– Vjerujem da možeš biti bolja verzija sebe i želim upoznati tu verziju tebe –  rekla je Klara.

Stručnjaci su pozdravili kandidate i najavili im tjedan intimnosti.

Nikolini nije sjela situacija s Lovrom i smatra da se to ne može popraviti. Anton joj je rekao da ne želi više komunicirati s njim zbog svega što je danas izrekao i zahvalio je Nikolini na podršci na ceremoniji jer se loše osjećao. Naposljetku je Nikolina skinula prsten jer bi trebao označavati brak, a ona poštuje brak kao instituciju i poštuje ljude koji se trude, a dobila je dojam da su se oni prestali truditi u tom smjeru. Lovre je zaključio kako je danas otkrio još jednu svoju vrlinu, a to je da priznaje svoje greške te da je stekao pogrešan dojam o Antonu.

Nastavite čitati

Vijesti

Tunel Grič na tri dana postaje centar vina, hrane i dobre zabave, stiže ZAGREB UNDERGROUND

Najveći vinski podrum u Hrvatskoj, na 3000 m2, bit će otvoren od 12. do 14. travnja

Objavljeno

na

Zagreb će u travnju postati prvi grad u Hrvatskoj u kojem će se održati Wine & Walk festival Zagreb Underground i to u tunelu izgrađenom tijekom drugog svjetskog rata prije 79 godina. Radi se o tunelu Grič dugom 350 metara i otvorenom za javnost 2016. godine, a u kojem se održavaju povremene manifestacije poput Polarnog sna za vrijeme Adventa. Ipak ovakve gastro-enološke manifestacije, s degustacijama vina i delicija najboljih hrvatskih proizvođača, još u njemu nije bilo.

Idejna začetnica Zagreb Undergrounda je mlada poduzetnica Paula Kovačić, koja je obilazeći i radeći po svijetu, vidjela slična iskustva pa se na nagovor obitelji odlučila vratiti u Hrvatsku i pokrenuti svoj posao.

– Svugdje je lijepo ali doma je najljepše pa sam se vratila jer vidim ovdje svoju budućnost. Volim putovanja, biti kreativna i maštati pa sam prvo pokrenula portal Adria.fun, a zatim je kao nadogradnja nastala ideja i o vlastitom originalnom brandu tematskih festivala kojeg sam nazvala Underground Adria. U sklopu toga organiziram i moj prvijenac u tunelu Grič – …. uzbuđeno i iskreno priča simpatična Paula pokazujući nam fotografije sa slične priredbe koja se održava već 15 godina u nedalekom Kranju u Sloveniji.

Prvi Zagreb Underground posvećen je hrvatskim vinskim regijama te će tunel Grič tako i biti uređen vizualno i svjetlosno, a kroz njega će se posjetitelji kretati isključivo jednosmjerno od Mesničke prema Radićevoj ulici.

– Svi ste pozvani! Imamo već potvrđen dolazak najboljih vinara iz Slavonije, Bregovite Hrvatske, Istre i Primorja te Dalmacije i Hercegovine, a ostalo je još slobodno tek nekoliko štandova pa pozivam sve zainteresirane da nam se jave dok još ima mjesta – kaže Paula sa smiješkom na licu dok naglašava da će se Zagreb Underground održati od petka 12. do nedjelje 14. travnja u vremenu od 15 do 22 sata.

Zanimljivo je da će se u tunel Grič ulaziti samo s kupljenim ulaznicama isključivo na točno vrijeme kako bi se izbjegla gužva.

– Da, to je novost koja će svima osigurati ugodnu atmosferu. Ulaznice se od danas prodaju online preko sustava Eventim te na njihovim prodajnim mjestima i to u ograničenoj količini, jer želimo da svi imaju pun komfor dok se opušteno zabavljaju prolazeći pored štandova na kojima ih očekuje ponuda i degustacije više od 200 hrvatskih vina te ukusne gastronomske delicije hrvatskih OPG-ova – kaže Paula.

Bit će tu i drugih popratnih događanja, poput izložbe vinarstva budućnosti na način kako je vidi umjetna inteligencija, zabavni selfie kutak, nagradne igre i pokoje iznenađenje…. a na središnjem trgu najvećeg vinskog podruma u Hrvatskoj u tunelu Grič i pozornica na kojoj će nastupati glazbenici i zabavljači.

U cijenu ulaznice, osim degustacija vina i delicija te porcije zabave, uključena je i originalna Zagreb Underground vinska čaša, a dio prihoda od ulaznica izdvojit će se i u humanitarne svrhe.

– Tako će svima ostati i lijepa uspomena na ovaj prvi podzemni gastro-enološki festival, za koji se nadam da će postati tradicionalan, ne samo u Zagrebu već i u nekim drugim gradovima u Hrvatskoj – za kraj je istaknula novopečena poduzetnica.

Underground cover

 

Nastavite čitati

Vijesti

Za dva dana snimanja TV reklame zaradi više od tisuću eura, evo detalja!

Prijave su do srijede, 6.ožujka.

Objavljeno

na

U najboljim si godinama, fit i lijepih crta lica? Možda si baš ti osoba koja će biti izabrana za jednu od glavnih ili sporednih uloga u jednoj TV reklami, a pritom možeš zaraditi i više nego li pristojan honorar, i to za dva dana posla! Produkcija i casting agencija Serena Pro u potrazi je za statistima za potrebe snimanja TV reklame, a rok je srijeda, 6.ožujka.

Za glavnu mušku ulogu traže ‘vrhunski građenu osobu, koja mora imati lijepe ili zanimljive crte lica i karizmu’, u dobi između 27 i 35 godina. Za glavnu žensku ulogu, traže ‘karizmatičnu i lijepu osobu, manekenski tip obavezno. Osoba mora biti prirodna, bez filera ili bilo kakvih dodataka na licu. U dobi između 27 i 35 godina’, navode iz ove casting agencije. Tu je i sporedna uloga djevojke glavnog lika, koja bi trebala biti u dobi od 24 do 30 godina, te ‘iznimno zgodna djevojka za kojom bi se svatko okrenuo’, uz napomenu kako će u reklami morati grliti glavnog glumca i s njim ležati u krevetu. Za svaku od ove tri uloge nudi se honorar od 1176 eura neto.

Za sporedne uloge ‘muškaraca iz SPA centra’, traže se mladići od 22 do 30 godina, uz opis ‘ovdje tražimo muškarce koji izgledaju kao da su izašli iz reklame za parfeme, odlično građeni (teretana), crte lica ne moraju nužno biti klasično lijepe, ali moraju biti markantni’, a oni koji budu odabrani zaradit će honorar od 500 eura neto.

Reklama se snima u Zagrebu, između 10. i 15. ožujka, glavne uloge snimanju dva dana, a zainteresirani se mogu javiti na e-mail: [email protected], uz ove podatke: ime i prezime, grad iz kojeg dolazite, koliko imate godina, navesti za koju ulogu se prijavljujete, broj telefona, te dvije fotografije (lice i stas).

– Molimo vas da nam ne šaljete fotografije sa sunčanim naočalama, šeširima, one na kojima ste sa cijelim razredom i slične – preporučuju iz agencije.

Sretno svima!

Naslovnica i fotografije u članku: Ilustrativne/ Produkcija i casting agencija Serena Pro, FB

Nastavite čitati

Reporter 436 - 11.04.2024.

Facebook

Izdvojeno