Povežite se s nama

Stiven2024

Objavljeno

na

Sport

Vratnica spriječila preokret Mraclina za pobjedu u Rugvici

Objavljeno

na

Objavio/la

Nogometaši Mraclina su, nakon pobjede u Zelini prije tjedan dana (1:3), došli na drugo uzastopno gostovanje, ovaj put u Rugvicu. Sraz između trećeplasiranog Mraclina i četvrtoplasirane Rugvica Save na tablici obećavao je napetu utakmicu, a prema onome što se vidjelo na terenu, neriješen rezultat činilo se kao najrealniji ishod nakon 90 minuta igre. Obje momčadi su pružile fer i korektnu predstavu, bez previše grubosti, ali s dosta borbenosti.
Rugvica Sava povela je u 26. minuti nakon kornera, Filip Brdarić je odlično iskoristio ubačaj, nadvisio konkurenciju i glavom poslao loptu iza leđa mraclinskog vratara Zagorca.
U drugom poluvremenu, gosti iz Mraclina nisu dugo čekali na odgovor. Samo nekoliko minuta nakon početka drugog dijela, već u 53. minuti, briljirao je Jurica Brdek. Njegova asistencija prema Toniju Borovcu bila je savršena — Brdek je uočio prostor i uposlio Borovca na lijevoj strani. Borovac je zatim, izlaskom pred domaćeg golmana Vujinovića, mirno završio akciju i izjednačio rezultat na 1:1.
Uzbuđenje za gostujuće naviječe nije stalo tamo. U 82. minuti, Mraclin je mogao doći do pune prednosti. Na veliku žalost gostiju, Brdek je imao fantastičnu priliku. Odradio je sve odlično i gotovo već svladao Vujinovića, no lopta je, nakon udarca, pogodila vratnicu. Srećom za domaće, lopta se odbila paralelno s gol-crtom uz suprotnu vratnicu i nije ušla u gol. To je bila  i posljednja velika prilika za pobjedu, koja je na kraju završila bez pobjednika.
Obje momčadi pokazale su solidnu igru, u korektnoj i fer-plej utakmici. Rugvica Sava je povela, ali Mraclin se brzo vratio u igru, iako su gosti u završnici mogli i do potpune preokreta. Na kraju, remi je najrealniji ishod, iako su obje momčadi imale šansu za puni plijen.

IV. NL SREDIŠTE ZAGREB – B , 27. kolo

RUGVICA SAVA – MRACLIN 1:1

ŠRC Rugvica. Gledatelja 80.
Sudac: Šoufek (Novska). Pomoćnici: Lalić i Križe.

STRIJELCI: 1:0 – Brdarić (26), 1:1 – Borovac (53).

RUGVICA: Vujinović, Franjčić (od 46. Pavlić), Brdarić, Mihaljević (od 46. Pavlović), Cetina, Mikulić, Žilić (od 68. Lović), Munić, Bosiljevac, Kesić (od 86. Herljević), Agatić. Trener: Igor Kovačević.

MRACLIN: Zagorac, Marjanović, J. Domitrović, Rajić, B. Dandić, Đurašić (od 75. Kaurin), Brdek, Ivanković, Rakas (od 68. Strunje), Borovac, Matić (od 89. Grižić). Trener: Marko Biljan.

Nastavite čitati

Zanimljivosti

Zaboravljeni vitamin koji štiti srce, kosti i kožu! Evo zašto ga trebamo više unositi?

Vitamin K, donedavno poznat tek po ulozi u zgrušavanju krvi, sve više privlači pažnju znanstvenika zbog svojih učinaka na usporavanje starenja i zaštitu organizma.

Objavljeno

na

Objavio/la

Foto: Mikhail Nilov/pexels.com

Iako većina ljudi poznaje vitamin K kao ključan za zgrušavanje krvi, najnovija istraživanja upućuju na njegov znatno širi značaj, prenosi 24sata.hr. Posebno važan postaje njegov oblik – vitamin K2 – koji ima potencijal usporiti starenje, ojačati kosti i zaštititi srce.

Vitamin K nije jedan spoj, već skupina vitamina topivih u mastima. U prehrani se najčešće susreću dvije forme. One su vitamin K1 (filokinon), prisutan u zelenom lisnatom povrću, te vitamin K2 (menakinon), koji se nalazi u fermentiranoj hrani i namirnicama životinjskog podrijetla. Iako tijelo može pretvoriti K1 u K2, taj proces nije uvijek učinkovit, pa se unos K2 izravno iz prehrane smatra važnijim.

Znanstvena istraživanja pokazuju da osobe s većim unosom vitamina K2 imaju manji rizik od kalcifikacije arterija i smrti od srčanih bolesti. U jednom istraživanju, osobe s najvišim unosom vitamina K imale su 36 % manju vjerojatnost smrti od bilo kojeg uzroka u odnosu na one s najnižim unosom.

Osim toga, vitamin K2 igra ključnu ulogu u zdravlju kostiju. Aktivira protein osteokalcin koji pomaže vezivanju kalcija za kosti, čineći ih jačima i otpornijima. Posebno su značajni učinci kod žena u postmenopauzi, kod kojih suplementacija K2 može smanjiti rizik od osteoporoze i prijeloma.

Nadalje, vitamin K2 djeluje i kao snažan antioksidans, što znači da štiti stanice od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima. Neka istraživanja čak sugeriraju da je učinkovitiji od vitamina E i koenzima Q10 u zaštiti kože, mozga i drugih tkiva od starenja.

Premda je klinički manjak vitamina K rijedak, mnogi ljudi ne unose dovoljne količine potrebne za optimalnu zaštitu organizma. Razlozi uključuju prehranu siromašnu K2, fokus javnosti i prehrambenih smjernica na K1, te djelovanje određenih lijekova (antibiotici, antikoagulansi) koji ometaju proizvodnju ili funkciju vitamina K.

Još jedan izazov je moderna prehrana. Fermentirana hrana i iznutrice, bogate vitaminom K2, rijetko se konzumiraju. Uz to, mnogi procesi prerade hrane mogu negativno utjecati na dostupnost ovog vitamina.

Za unos vitamina K1 preporučuje se zeleno lisnato povrće poput kelja, špinata, blitve i brokule. Vitamin K2, s druge strane, najviše se nalazi u fermentiranim proizvodima poput nattōa, guščjoj jetri, tvrdim sirevima (Gouda, Brie), te u žumanjcima, maslacu, piletini i govedini.

S obzirom na to da unos optimalne količine K2 kroz prehranu može biti izazovan, osobito kod starijih osoba ili onih s povećanim kardiovaskularnim rizikom, stručnjaci preporučuju razmatranje dodataka prehrani, posebno oblika MK-7, koji se dulje zadržava u organizmu. Prije upotrebe savjetuje se konzultacija s liječnikom.

Nastavite čitati

Sport

Hrabro pali u Poreču: Ništa od senzacije, Zagreb u finalu na Dugo Selo!

Rukometaši Gorice poraženi su 31-25 od Zagreba u polufinalu Final Foura kupa hrvatske. Sve do same završnice Goričani su bili u utakmici i natjerali najbolju momčad u državi da se dobro pomuči za finale…

Objavljeno

na

Duga dva desetljeća čekali su rukometaši Gorice na svoj drugi nastup na Final Fouru hrvatskoga Kupa, a taj su trenutak dočekali u petak navečer. Ždrijeb je odredio da s druge strane bude ipak prejaki Zagreb, odnosno da Gorica za ulazak u finale treba prvorazrednu sportsku senzaciju. Nažalost, nije se dogodilo…

Predvođeni povratnikom na svoju klupu, Andrijom Nikolićem, trenerom koji je svoj renome gradio i u četiri nezaboravne goričke sezone, Zagrebaši su krenuli maksimalno ozbiljno i odgovorno. Gotovo kao da je s druge strane protivnik iz Lige prvaka… U silovitom jurišu, za manje od deset minuta Zagreb je poveo 6-0, a Gorica je u tom otvaranju izgledala pomalo uplašeno i izgubljeno. Nakon samo sedam i pol minuta igre trener Matej Mišković morao je zvati minuti predaha, a prvi gol Gorica je zabila nakon točno deset i pol minuta igre.

Kad su Zagrebaši otišli na najveću prednost, od sedam golova viška, Goričane kao da je konačno “probio znoj”. Opustili su se, lijepo počeli kombinirati i malo po malo počeli stizati taj zaostatak. Proradio je i Marin Sorić na vratima i u 21. minuti već je Gorica prišla na minus tri (10-7).

Premda je Matej Mandić imao dobar dan (šest obrana u 21 minutu igre), Goričani su dosta lako uspijevali naći put do njegove mreže. Pet minuta prije predaha došli su na samo gol zaostatka (11-10). Obrana Zagreba kao da je bila na pola gasa, bez prave agresivnosti i čvrstine. Izgledalo ja kao da čekaju svojih pet minuta ili pad u igri Goričana. Nisu ga dočekali do kraja prvog poluvremena, ali su na predah ipak odnijeli tri gola zalihe (15-12).

U otvaranju drugog poluvremena, Zagrebova obrana podigla se za nekoliko razinu, Gorica je pokušala i sa sedam na šest, ali nije išlo. Nakon samo pet minuta u drugom poluvremenu Zagreb je opet imao ogromnih sedam razlike (20-13).

Međutim, odlazak u novi debeli minus nije previše uzdrmao hrabre Goričane. Imali su svoj ritam igre i dobro funkcionirali, u čekanju svakog, i najmanje propusta favoriziranog protivnika. Potpomognuti nekolicinom velikih obrana Marina Sorića, Goričani su u 46. minuti opet uspjeli spustiti zaostatak na samo tri gola (24-21).

Gorica je, drugim riječima, tvrdoglavo odbijala predati se. Osam minuta prije kraja došli su naši rukometaši na samo dva gola minusa (26-24), što je ozbiljno zabrinulo i protivničkog trenera Nikolića. U posebnu misiju poslao je Jakova Gojuna, koji je poveo obranu iz koje je utakmica riješena. Iz dobre obrane, naime, došla su tri uzastopna gola Zagreba, što je u tom trenutku potragu za senzacijom učinilo – nemogućom misijom.

Konačnih 31-25 odvelo je, naravno, Zagreb u finale, ali Goričani si nemaju apsolutno ništa za zamjeriti. Predstavili su sebe, klub i grad u jako dobrom izdanju, na velikoj sceni, pred televizijskim kamerama… Šteta što se ždrijeb nije drukčije posložio, bilo bi još ljepše da se ova utakmica dogodila u finalu, u kojem je na kraju završio drugoligaš Dugo Selo, ali ovo je bio završetak sezone sa stilom.

Marin Sorić kod Gorice sjajan s 12 obrana, šest golova zabio je Marko Grubišić, a jedan manje Ante Lasan. Kod Zagreba osam golova Filipa Glavaša i pet Ihara Bialiauskog.

Nastavite čitati

Zanimljivosti

Imate krpelja na koži? Evo kako ga sigurno ukloniti i što nikako ne smijete raditi

Dolaskom toplijih dana sve više vremena provodimo na otvorenom, a to povećava rizik od ugriza krpelja. Stručnjaci upozoravaju na jedini ispravan način njihova uklanjanja.

Objavljeno

na

Objavio/la

Foto: Erik Karits/pexels.com

Što napraviti kada pronađete krpelja na koži? Kada je vrijeme za posjet liječniku? Gdje ga baciti nakon uklanjanja? Odgovore na ta pitanja donose stručnjaci, uz upozorenje da mnogi još uvijek koriste neučinkovite ili opasne metode uklanjanja ovih potencijalno opasnih nametnika, a njihovo mišljenje prenosi Večernji.hr.

Krpelji su česti pratioci boravka u prirodi, osobito u proljeće i ljeto. Iako mnogi posežu za narodnim metodama poput spaljivanja, gušenja uljem ili čupanja prstima, liječnici upozoravaju da postoji samo jedan ispravan i siguran način za njihovo uklanjanje, s pomoću špičaste pincete.

Kako pravilno ukloniti krpelja?

Stručnjaci savjetuju sljedeće korake:

  • Najprije očistite mjesto uboda alkoholom.
  • Pincetu s tankim vrhom prislonite uz samu kožu, što bliže glavi krpelja.
  • Polako i ravnomjerno povucite, bez trzanja.
  • Nakon vađenja, ponovno očistite kožu i ruke alkoholom ili sapunom i vodom.

„Ako se dio glave krpelja odlomi i ostane u koži, možete ga pokušati izvaditi pincetom, ali ako to ne uspijete – nema razloga za paniku”, pojašnjava dr. Carol DerSarkissian za WebMD.

Što učiniti s uklonjenim krpeljem?

Idealno bi bilo krpelja poslati na analizu kako bi se utvrdilo je li zaražen, što može pomoći u pravodobnom liječenju i, po potrebi, uključivanju antibiotske terapije. Ako se odlučite na to, stavite ga u zatvoreni spremnik s vlati trave kako bi ostao živ do analize.

U slučaju da ga želite sami zbrinuti, možete ga:

  • utopiti u alkoholu,
  • baciti u zahod,
  • zamotati u ljepljivu traku i baciti u smeće,
  • spaliti.

„Važno je izbjegavati gnječenje krpelja prstima jer se tako može prenijeti zaraza”, upozorava dr. DerSarkissian.

Nakon ugriza krpelja, pažljivo pratite svoje zdravstveno stanje. Ako se pojave simptomi poput zimice, vrućice, glavobolje, bolova u mišićima ili osipa, nužno je što prije potražiti liječničku pomoć. Ti znakovi mogu ukazivati na lajmsku bolest, jednu od najčešćih bolesti koje prenose zaraženi krpelji u Hrvatskoj, uz krpeljni meningoencefalitis.

Nastavite čitati

Zanimljivosti

Pet prehrambenih pogrešaka koje vlasnici pasa najčešće rade

Mnogi psi pate zbog dobro zamišljenih, ali pogrešno provedenih prehrambenih navika svojih vlasnika…

Objavljeno

na

Objavio/la

Foto: Cottonbro studio/pexels.com

Iako većina vlasnika pasa vjeruje da svojim ljubimcima pruža najbolju njegu, stručnjaci upozoravaju kako neke uobičajene prehrambene navike mogu ozbiljno narušiti zdravlje pasa, osobito ako se greške ponavljaju svakodnevno i ostanu neprimijećene. Index.hr donosi popis od pet najčešćih pogrešaka koje vlasnici čine, često iz dobre namjere, a koje mogu dovesti do pretilosti, probavnih tegoba i drugih zdravstvenih problema.

1. Previše poslastica i hrane “s ljudskog stola”

Jedan komadić sira, ostatak ručka ili kriška pršuta – sve to možda djeluje bezopasno, no kalorije se brzo zbrajaju, osobito kod manjih pasmina. Poslastice ne bi smjele činiti više od 10 % ukupnog dnevnog unosa kalorija. Osim toga, ljudska hrana često sadrži sastojke poput soli, luka i češnjaka koji mogu biti toksični za pse.

2. Neprilagođena količina hrane

Prehrambene potrebe psa mijenjaju se tijekom života. Ipak, neki vlasnici godinama koriste istu količinu hrane, zanemarujući promjene u težini, razini aktivnosti i zdravstvenom stanju. Prehrana šteneta, odraslog aktivnog psa i starijeg psa ne može biti ista, a važno je pratiti tjelesnu kondiciju, ne samo broj kilograma.

3. Nedostatak raznolikosti u prehrani

Mnogi psi svakodnevno jedu istu suhu hranu, bez ikakvih promjena. Iako komercijalna hrana sadrži osnovne nutrijente, jednolična prehrana može dovesti do nutritivnih manjkova, osobito ako pas ne podnosi određene sastojke. Veterinari preporučuju povremenu rotaciju izvora proteina i dodavanje kuhanih, prilagođenih namirnica.

4. Neprikladne “zdrave” namirnice

U pokušaju da svom psu ponude prirodniju prehranu, neki vlasnici posežu za sirovim jajima, kostima ili voćem poput grožđa i avokada – koji mogu biti opasni ili toksični. Bez dovoljno znanja, ovakva prehrana može izazvati više štete nego koristi.

5. Nedovoljan unos vode

Iako se ne ubraja u hranu, voda je ključna za zdravlje psa. Psi koji konzumiraju pretežno suhu hranu često ne piju dovoljno tekućine, što može dovesti do kronične dehidracije i problema s bubrezima, kožom i energijom. Redovito mijenjanje vode, dodatne zdjelice ili neslana domaća juha mogu pomoći.

Briga o pravilnoj prehrani pasa ne svodi se samo na punjenje zdjelice. Potrebno je razumjeti stvarne potrebe ljubimca koje se mijenjaju s vremenom. Svaka mala greška, ponavljana svakodnevno, može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema. Pravilnom edukacijom i pažnjom prema svakodnevnim navikama, vlasnici mogu značajno doprinijeti zdravlju i dugovječnosti svojih pasa.

Nastavite čitati

Reporter 448 - 14.05.2025.

Facebook

Izdvojeno