Povežite se s nama

Kultura

Društvo žena Velika Mlaka i bunjevačke Hrvatice predstavile jedinstvenu slamarsku umjetnost Goričanima i Turopolju

Održane su radionice u Etno centru Novo Čiče, te na Gastro Turopolja, gdje je upriličena i prodajna izložba slamarskih rukotvorina za koje je najčešći komentar bio kako je riječ o ‘unikatima kojima se ne može odrediti cijena’.

Objavljeno

na

Na poziv članica Društva žena Velika Mlaka, bunjevačke Hrvatice iz Tavankuta, predstavile su proteklog vikenda u našem gradu stvaralaštvo u tehnici slame, kao važan dio tradicije bunjevačkih Hrvata i hrvatske zajednice u Vojvodini. Slamarke Marija Rukavina Prčić, voditeljica Prve kolonije naive u tehnici slame u Tavankutu koja djeluje u sklopu HKPD-a „Matija Gubec“ Tavankut, Marija Dulić i Katarina Skenderović održale su dvije uspješne radionice s polaznicama Sekcije veza i tkanja pri KUD-u Čiče, Novo Čiče na čelu s Goranom Postićem i članicama Istraživačke sekcije Društva žena Velika Mlaka.

Prva uvodna radionica održana je u petak, 13 listopada, u Etnocentru Novo Čiče, gdje im je dobrodošlicu poželio domaćin, predsjednik KUD-a Čiče, Stipo Duvnjak, partner u projektu kojeg je iniciralo Društvo žena Velika Mlaka, a koji je dio Dana europske baštine. Okupljene je pozdravila i predsjednica Društva žena Velika Mlaka, Ivana Andrić Penava, pri čemu je pozdravila želju kreativnih i marljivih žena iz Turopolja, koje cijene ručni rad, da se upoznaju s tradicionalnim načinom pletenja slame.

– Za potrebe izrade rukotvorina od slame koristimo starinski soj pšenice čije su sjeme godinama čuvale generacije Tavankućana te ga zahvaljujući njima imamo danas. Za izradu rukotvorina koristimo isključivo prirodni materijal, a različitost boja postižemo korištenjem slame pšenice, raži, zoba, ječma – pojasnila je voditeljica radionice, Marija Rukavina Prčić.  Kreativno druženje sa slamarkama nastavilo se u subotu u okviru manifestacije Gastro Turopolja u Velikoj Gorici. Osim radionice, na koju se priključilo još novih polaznika, posjetitelji su imali priliku vidjeti izložbu sa slamarskim rukotvorinama, a posjetitelji su komentirali kako se radi o ‘unikatima kojima se ne može odrediti cijena’.

– Dok slamarke rade, izgleda sve tako jednostavno, ali kada krenete sami raditi shvatite se da to i nije tako. Doslovno razmišljate o svakom potezu kako što izrezati. Prava vježba koncentracije. Meni osobno sasvim drugačiji pristup ručnom radu, vrlo izazovno, a prelijepo – oduševljeno je izjavila članica Društva žena Velika Mlaka, Marija Janjac. 

– Ideja, cjelokupna organizacija, koncept radionica, način na koji su nas slamarke poučavale, što s umjetničke, što s ljudske strane, bili su izvrsni. Mogućnosti rada sa slamom su velike. Bar četiri dana trebaju da bi se ta širina mogućnosti mogla obuhvatiti. Volim sve što se može raditi rukama i uvijek je lijepo naučiti nešto novo, bez obzira je li riječ o rukotvorinama iz Hrvatske ili izvan nje. Suradnja s hrvatskim zajednicama izvan Republike Hrvatske uvijek je dobrodošla.“, izjavila je Vera Turković, polaznica Sekcije vezenja i tkanja pri KUD-u Čiče Novo Čiče.

 

 

Naslovna i fotografije u članku: Društvo žena Velika Mlaka

Kultura

‘Čarolija prirode’: Fotograf Zvonimir Randeli vodi vas u srce Islanda

Izložba fotografija u izlogu Knjižnice Galženica može se razgledati do 22. travnja.

Objavljeno

na

U srce Islanda, kroz fotografije, vodi vas hrvatski istaknuti fotograf Zvonimir Randeli koji je uspio dočarati atmosferu, svjetlost i boje koje krase neobične prostore sjevernog otoka.

Seriju fotografija “Islandska saga: čarolija prirode” možete vidjeti u izlogu Knjižnice Galženica. Svaka fotografija je pažljivo komponirana, kako bi uhvatila suštinu surove ljepote islandskih krajolika.

Ova izložba nije samo estetsko iskustvo, već i poziv na razmišljanje o nama i zemlji. Fotografije su prije svega duboko emotivno putovanje kroz surove islandskih krajolike, koji nas zovu da istražimo ljepotu koja leži izvan granica uobičajenog.

Izložba fotografija se može razgledati do 22. travnja.

Naslovna fotografija: Fotografije Zvonimir Randeli

Nastavite čitati

Kultura

Pet dana pet besplatnih projekcija, počinje TDF u Retro kinu Galženica

Teme koje dokumentarci obrađuju su raznolike, od glazbe, aktivizma, života poznatih ličnosti, društvenih razlika i socijalno osjetljivih skupina.

Objavljeno

na

U Retro kinu Galženica sutra počinje Tjedan dokumentarnog filma. Na rasporedu je pet zanimljivih i višestruko nagrađivanih dokumentarnih filmova domaćih i inozemnih autora. Tako možete pogledati domaći film Snajka: Dnevnik očekivanja, brazilski Miucha: Glas bossa nove, čileanski Beskrajno sjećanje, poljski Zalagaonicu ili francuski Na adamantu: Nitko nije savršen.

Projekcije filmova u sklopu ovog programa trajat će sve do ponedjeljka 15. travnja, a teme koje dokumentarci obrađuju su raznolike, od glazbe, aktivizma, života poznatih ličnosti, društvenih razlika i socijalno osjetljivih skupina.

Svaki dan organizirana je po jedna projekcija dokumentarca i to u 19, a ulaz je besplatan. Raspored pronađite ovdje. 

Nastavite čitati

Kultura

FOTO Tradicionalni koncert za Mali Uskrs vratio se u Gradiće!

‘Izuzetno smo ispunjeni, i u duhu i u srcu, bilo je predivno’, rekla nam je nakon koncerta ‘Jezuš nam je gore vstal’, Gordana Kovačić, predsjednica KUD-a Gradići. 

Objavljeno

na

Objavio/la

Nakon par godina pauze uzrokovane pandemijom i potresima, u Gradiće se na Bijelu nedjelju vratio tradicionalni koncert ‘Jezuš nam je gore vstal’ koji već 15-tak godina organizira Kulturno umjetničkog društva Gradići. Uz domaćine nastupili su i zagrebački ženski komorni zbor ‘Cantus ante omnia’, KUD ‘Dučec’ iz Mraclina, te HPD ‘Kučani’ iz Kuča.

– U našoj prepunoj crkvi Svetog Antuna Padovanskog bilo je pravo zadovoljstvo nastupiti i vratiti se nakon duže pauze. Izuzetno smo ispunjeni, i u duhu i u srcu, jer je koncert zbilja bio predivan. Već se veselimo onom dogodine! – rekla nam je Gordana Kovačić, predsjednica KUD-a Gradići.

 

Nastavite čitati

Kultura

FOTO Najbolje kratke priče napisale su Ksenija Nestorović (kajkavski) i Marija Karacsonyi (hrvatski standardni)

Objavljeno

na

Objavio/la

Velika Gorica, 04.04.2024. 15. Matičin književni natječaj ”Turopoljska poculica”. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Velika Gorica, 04.04.2024. 15. Matičin književni natječaj ”Turopoljska poculica”. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Ogranak Matice hrvatske u Velikoj Gorici raspisao je 26. rujna 2023. godine 15. Matičin književni natječaj ”Turopoljska poculica” za proznu formu kratka priča, napisanu kajkavskim jezikom ili hrvatskim standardnim jezikom. Natječaj je bio otvoren do 25. prosinca 2023., do tog roka pristigla su ukupno 42 rada iz cijele Hrvatske. Kajkavskim jezikom napisano je 13 radova, a hrvatskim standardnim jezikom 29 radova.

Velika Gorica, 04.04.2024. 15. Matičin književni natječaj ”Turopoljska poculica”. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Velika Gorica, 04.04.2024. 15. Matičin književni natječaj ”Turopoljska poculica”. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Autori radova su iz sljedećih mjesta: Bjelovar, Brezovac , Buševac, Dubrovnik, Ivanić Grad, Križevci, Labin, Lobor, Ludbreg, Ogulinec, Okuje, Opatija, Osijek, Pakrac, Požega, Rijeka, Sisak, Slavonski Brod, Split, Veleševec, Velika Gorica, Velika Mlaka, Vrbovec i Zagreb.

Velika Gorica, 04.04.2024. 15. Matičin književni natječaj ”Turopoljska poculica”. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Svečana objava rezultata natječaja bila je jučer (četvrtak, 04.04.2024.) u VIP sali Pučkog otvorenog učilišta u Velikoj Gorici. Uvodnu riječ imala je Ana Plehinger, predsjednica Ogranka Velika Gorica, koja je i saopćila najbolje radove. Prosudbeno povjerenstvo u sastavu prof.dr.sc. Bernardina Petrović (predsjednica), Đurđa Parać, prof. i Božidar Prosenjak, prof. odabralo je po jedan najbolji rad na kajkavskom odnosno standardnom hrvatskom jeziku te još četiri rada (dva na kajkavskom i dva na standardnom), koji su ušli u najuži izbor.

Velika Gorica, 04.04.2024. 15. Matičin književni natječaj ”Turopoljska poculica”. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Najbolje kratke priče napisale su Ksenija Nestorović (Velika Gorica) – ”Fačuk” (kajkavski) i Marija Karacsonyi (Virovitica) – ”Zagonetni posjetitelj” (standardni). Autori radova izabrani u uži izbor su: Đurđa Vukelić Rožić (Ivanić Grad) – ”Seno” (kajkavski), Darko Raškaj (Lobor) – ”Jesen z brazdami i šalami ofarbana” (kajkavski), Jasminka Hržić Grubelić (Rijeka) –  ”Kiša” (standardni) i Ljiljana Vidović (Sisak) – ”McDonald’s” (standardni).

Galerija fotografija

Nastavite čitati

Kultura

Ne propustite – koncert klasične glazbe ove subote u crkvi bl. Alojzija Stepinca

Koncert pod nazivom ‘Glazba je glas duše’ izvode bivši učenici umjetničkih škola, a počinje u 20 sati.

Objavljeno

na

Ove subote, 6. travnja, u Župnoj crkvi Alojzija Stepinca u Velikoj Gorici održat će se koncert klasične glazbe na kojem će nastupiti bivši učenici umjetničkih škola, a većinom će to biti glazbenici koji su pohađali Umjetničku školu Franje Lučića. Koncert pod nazivom ‘Glazba je glas duše’ počinje u 20 sati, svi ste pozvani!

 

 

Naslovna fotografija: Župa bl. Alojzija Stepinca

 

Nastavite čitati

Reporter 436 - 11.04.2024.

Facebook

Izdvojeno