Povežite se s nama

Vijesti

Dječji tjedan u Centru za djecu, mlade i obitelj: ‘Kad ne pružamo sustavnu podršku, stradaju djeca iz ranjivih skupina kojima najviše treba pomoći’

Ravnateljica Centra nam je otkrila i velike razlike između problema s kojima su se prije 20 godina suočavala djeca, ali i roditelji, s onima koji ih muče u današnje vrijeme.

Objavljeno

na

Centar za djecu, mlade i obitelj Velika Gorica brojnim programima sudjeluje u aktivnostima Dječjeg tjedna u našem gradu, a danas i u petak u sklopu Otvorenih dana Centra u suradnji s dvije goričke osnovne škole održavaju čak 11 raznovrsnih radionica za učenike. Upravo je izložbom plakata Centra u Galeriji Trumbetaš i svečano otvoren ovaj poseban tjedan u Velikoj Gorici, održana je i tribina s temom ‘Koje vještine djeca danas trebaju’ na kojoj su, uz stručnjake, sudjelovali i članovi Dječjeg gradskog vijeća, a čiji se članovi sastaju upravo u Centru.

– Cijelog dana imamo radionice za djecu, ukupno nam stiže 14 razreda iz škola Eugena Kumičića i Jurja Habdelića. Za niže razrede imamo radionice ‘Hokus-pokus’ i kreativne jezične igre, a za više razrede radionica pod nazivom ‘Neke nove fore u pamćenju’, koje će im kroz neke vježbe  pomoći u svladavanju gradiva, te radionica ‘Otkrivam sebe’, gdje će naučiti kako doći u kontakt sa svojim emocijama, a u petak još tri radionice na temu socijalnih vještina. Učenicima je to jako zanimljivo – ispričala nam je ravnateljica Centra, Sanda Puljiz Vidović.

Foto: Sanda Puljiz Vidović, ravnateljica Centra za djecu, mlade i obitelj V.Gorica/G.Kiš, Cityportal.hr

Nakon punih 20 godina djelovanja Centra, koji je jedina ustanove takve vrste u Hrvatskoj, došlo je do prve konkretne inicijative za preuzimanjem njihovog jedinstvenog iskustva i programa, kako bi se u još jednom gradu osnovala takva ustanova i to u Dubrovniku.

– S veseljem mogu reći da su na otvorenje Dječjeg tjedna došli predstavnici grada Dubrovnika, koji su se došli upoznati s našim radom i želja im je da preuzmu naša iskustva kako bi ovakav jedan centar osnovali u svom gradu. Naše dvadesetogodišnje iskustvo u upravljanju, organizaciji i provođenju raznih programa u interakciji s lokalnom zajednicom, kao primjer dobre prakse poslužit će dubrovačkoj gradskoj upravi u daljnjem formalno-pravnom i programskom djelovanju budućeg Centra za mlade Dubrovnik.Držimo im fige da to što prije ostvare! – otkrila nam je ravnateljica.

Ovom prigodom smo ju pitali i jesu li problemi s kojima se susreću djeca, pa i roditelji nekad i danas slični ili ima razlika.

– Jako su se promijenila djeca i roditelji. Djeca imaju više problema s koncentracijom, mentalnim zdravljem, živimo u teška vremena. Roditelji sve više traže pomoć, teško im je disciplinirati djecu, zbunjeni su sa svim tim terminima dječjih prava. Mnogi ne razumiju da dječja prava nisu dječje želje i pred roditeljima su izazovi koje roditelji prije 20 godina nisu imali. Veliki je pritisak škola, gradivo je obimno, velika je konkurencija kod upisa u dobre škole, djeca često dolaze anksiozna zbog pritisaka u školi. Imaju sve više problema s mentalnim zdravljem. Iza nas su potresi, pandemija, ratovi u blizini, ekonomska kriza, sve se to odražava na našoj djeci, iako mnogi misle da to oni ne osjećaju. Osjećaju itekako. Utjecaj medija i ekrana je izniman. Mogu reći da imamo puno, puno posla. Nekada su nam u grupe u savjetovalište dolazila djeca i roditelji s različitim problemima, a danas je anksioznost, depresivnost, panični napadi, a kod mlađih somatizacija anksioznosti, strahovi – kaže.

Foto: Predstavnici grada Dubrovnika posjetili su Centar kako bi se upoznali s njihovim radom u želji da i u njihovom gradu otvore takvu ustanovu/CDMO

Ističe i kako su djelatnici Centra bili u gotovo svim goričkim školama, gdje su održali predavanja na temu mentalnog zdravlja, kako bi se malo bolje moglo prepoznati gdje su problemi.

– Primjerice, odmah prepoznajemo djecu koja su živahnija, ali ne toliko i djecu koja su jako mirna, ona mogu biti jako anksiozna. Što se ranije reagira to će se bolje moći pružiti adekvatna pomoć. Ono što mi je jako drago, je to da ustanove poput jedine hrvatske Psihijatrijske bolnice za djecu i mladež, ili Klaićeve dječje bolnice, znači takve institucije s puno dužom tradicijom, šalju djecu k nama i kažu ‘kad znamo da je netko od djece iz Velike Gorice znamo da je kod vas zbrinuto’. Svi naši stručnjaci međusobno surađuju i za svako dijete procjenjujemo koje bi mu grupe najbolje odgovarale, mislim da nam je to jako velika kvaliteta. Tu je i velika podrška Grada koji ima jako veliko povjerenje u naš rad i našu stručnost, što cijenimo i to nam je, naravno, izuzetno drago – ispričala nam je ravnateljica Puljiz Vidović.

Foto: Centar za djecu mlade i obitelj VG/G.Kiš, Cityportal.hr

Obzirom na to što nam je ispričala nije teško doći do zaključka kako bi bilo nužno da u svakom hrvatskom gradu postoji jedan Centar za djecu, mlade i obitelj, poput našeg velikogoričkog. Ravnateljica se slaže, te pojašnjava teške posljedice izostanka stručne podrške djeci, mladima i čitavoj obitelji.

– To je jako potrebno. U nekim gradovima postoje pojedine inicijative, radi se nešto kroz udruge, ali ako lokalna zajednica to ne osnuje stradat će sirotinja, socijalno-ekonomski deprivirani. Zato što će ljudi koji imaju novaca moći će platiti logopeda, obrazovaniji će prepoznati problem, reagirati će. Moram reći kako imamo povratne informacije iz Zagreba, nakon ove mjere roditelj-odgojitelj, sad imaju s tom djecom velikih problema u školama. U pojedinim razreda imaju i pola razreda s ozbiljnim problema, jer nisu bili uključeni u sustav, nisu išli u vrtiće, pa problemi nisu bili detektirani na vrijeme. Bolje stojeći, koji su također imali tu mjeru kao roditelj-odgojitelj, ipak su uključivali djecu u različite aktivnosti. Kad ne pružamo sustavnu podršku stradaju oni kojima najviše treba, to su različite ranjive skupine, siromašni, u udaljenim mjestima kojima nije dostupna podrška, obitelji u kojima već postoje neki problemi, ovisnosti, mentalne bolesti, takvoj djeci treba najviše pomoći, jer im roditelji ne mogu pružiti podršku, a kad nisu u sustavu to nitko ne prepozna, kad dođu u školu – već je kasno. Zato su jako važni dječji vrtići i jako je bitno da djeca idu u vrtiće, naši gorički su ekipirani imaju sve stručnjake, to je za neku djecu spas. Mi imamo sjajnu suradnju s vrtićima, i suradnja sa školama je dobra. Kada smo krenuli prije 20 godina psihologa su imale samo tri goričke škole, sada svaka škola ima psihologa, situacija u našim školama je daleko bolja od brojnih drugih gradova. Nažalost nemaju logopede, pa je tu kod nas navala, a obzirom na veliki broj djece u školama i sve veći broj problema u školama, stručnjaci ne stižu sve to rješavati. Zato smo mi tu – ispričala nam je ravnateljica Centra za djecu. mlade i obitelj Velika Gorica, Sanda Puljiz Vidović.

 

Vijesti

FOTO Stara i trošna kućica, zahvaljujući goričkim humanitarcima, postala topao dom tročlanoj obitelji

Bilo je to vrlo emotivno razdoblje, istaknule su Buvljakuše, incijatorice ove akcije.

Objavljeno

na

Posljednjih dana ekipa goričkih humanitaraca, Buvljakuše i VG Legacy, dovršavala je uređenje doma jedne obitelji u potrebi. Stara i trošna kućica sada je posto pravi mali dom, donekle normalan za život jedne samohrane majke s dvoje djece.

– Evo nakon nekog vremena s ponosom možemo reći da je obitelj za koju smo prikupljali pomoć u novom, toplom i za život pogodnom stančiću. Bilo je to vrlo emotivno razdoblje, kako za njih, tako i za nas. Jer teško je pojmiti da je netko živio u uvjetima u kojima su živjeli oni – istaknule su Buvljakuše.

Foto: FB Buvljakuše

Slike ne mogu dovoljno očarati i opisati tu životnu situaciju, kažu, ali tim su više ispunjenog srca jer su danas u puno boljoj situaciji.

– Pogotovo nam je drago zbog djece, koja su nam slaba točka svima i zbog kojih najviše radimo ovo što radimo. I zato, jedno veeeeeliko hvala svima vama. Na svemu, od one najmanje sitnice do velikih stvari. Mi bez vas ne bi mogli, ali zato s vama pomjeramo planine…I živote – dodaju Buvljakuše i zahvaljuju na pomoći i suradnji Legacyu, ali i Gradu Velika Gorica te gradonačelniku Krešimiru Ačkaru koji, kako ističu, ni ovaj put nije okrenuo leđa nekome u potrebi.

Na kraju su poručile:

– Zato budimo promjena i pomoć, budimo ruka nekome u potrebi jer to je hrana duši i zadovoljstvo u srcu, a život čini puno bogatijim!

Foto: FB Buvljakuše

Foto: FB Buvljakuše

Foto: FB Buvljakuše

Foto: FB Buvljakuše

Nastavite čitati

Vijesti

Zatekli ih na djelu: Žene slagale, a muškarci demontirali limene pokrove u Donjoj Lomnici

Na prostoru nekadašnje Industrogradnje.

Objavljeno

na

Policija je jučer po dojavi zatekla šest osoba u krađi limenih pokrova s hale nekadašnje Industrogradnje u Donjoj Lomnici.

– Oko 17 sati policijski službenici Policijske uprave zagrebačke po dojavi o kretanju sumnjivih osoba i dolaskom na mjesto događaja uočili su tri ženske osobe stare 49, 52 i 31 godinu kako slažu aluminijske limove, a na krovu i tri muške osobe stare 23, 28 i 25 godina kako iste demontiraju – ističu iz policije.

Osobe su uhićene i privedene u službene prostorije na kriminalističko istraživanje. Materijalna šteta iznosi više tisuća eura.

Nastavite čitati

HOTNEWS

FOTO Izaberite izgled novih goričkih autobusa, ponuđeno je osam prijedloga

Autobusi će dobiti originalni vizualni dizajn s prepoznatljivim bojama i simbolima našeg kraja. 

Objavljeno

na

Objavio/la

Sredinom godine Velikogoričani će dobiti novog prijevoznika na lokalnim autobusnim linijama, ono što je poznato je da će prijevoz obavljati prijevoznik Arriva Hrvatska. Arriva će od ZET-a preuzeti linije koje povezuju okolna mjesta s Velikom Goricom, a kako smo već ranije pisali, autobusi će dobiti originalni vizualni dizajn s prepoznatljivim bojama i simbolima našeg kraja.

Gradonačelnik Krešimir Ačkar objavio je osam potencijalnih grafičkih rješenja dizajna goričkih autobusa, a koje je izradio ugledni dizajner Goran Martin Štimac te je ovim putem pozvao sve građane da se uključe u odabir izgleda autobusa koje ćemo na našim prometnicama vidjeti početkom ljeta. Napravljeno je osam prijedloga, a na njima možemo vidjeti simbole poput grba grada, goveda Tur, žira, kao i logo goričke Turističke zajednice s najpoznatijim kulturnim simbolima i građevinama našeg kraja.

Nastavite čitati

HOTNEWS

Iz trgovine u Tomaševićevoj ukrao veću količinu cigareta

Šteta je više stotina eura.

Objavljeno

na

Iz trgovine Mlin i pekare u Tomaševićevoj ulici, koja se dogodila u noći s utorka na srijedu, odnosno od 20:40 do 5:30, ukradena je veća količina cigareta.

– Nepoznati počinitelj pokušao je prikladnim alatom polomiti bravu na ulaznim vratima trgovine, ali nije uspio. Nakon toga otišao je do vrata skladišta i tamo je na identičan način uspio obiti vrata – rekli su iz goričke policije.

Šteta je više stotina eura.

Nastavite čitati

Vijesti

FOTO Osobna i društvena odgovornost tema tribine povodom 17. Tjedna psihologije u Velikoj Gorici

Stručnjaci i djeca iz goričkog Dječjeg vijeća raspravljali su o pitanjima osobne i društvene odgovornosti, egoizma i altruizma, brige o sebi i brige o drugima.

Objavljeno

na

Objavio/la

Povodom 17. Tjedna psihologije u Vijećnici goričkog Pučkog učilišta, Centar za djecu, mlade i obitelj organizirao je tribinu zanimljiva naziva ‘Gdje je nestao Robin Hood?’. Stručnjaci i djeca iz goričkog Dječjeg vijeća raspravljali su o pitanjima osobne i društvene odgovornosti, egoizma i altruizma, brige o sebi i brige o drugima.

– Htjeli smo da naziv privuče pozornost svi sugrađana, jer je zapravo zadaća Tjedna psihologije da progovori o tome koliko je psihologija važna i što može napraviti za sve ljude. Robin Hood je zapravo simbol neke društvene pravde i borca protiv društvene nepravde pa smo htjeli odgovoriti na pitanje što mi možemo napraviti da živimo u pravednijem i boljem društvu. Kako možemo smanjiti neke, ali i da dijelimo ono što imamo i da vidimo radimo li to dobro i dovoljno ili manje nego prije – rekla nam je Sanda Puljiz iz goričkog Centra.

22.02.2024. – Održana tribina povodom Tjedna psihologije u Velikoj Gorici – foto. Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Svaka generacija nosi svoje, a kako se u današnjem svijetu snalaze i što misle mlade generacije o tome koliko su sebični ili nesebični, govorila je nekadašnja članica Dječjeg vijeća, a sada mentorica, Matea Hrženjak.

– Mislim da dosta ljudi pogotovo mlađe generacije imaju sve manje osjećaj za brigu prema drugima, zanemaruju ih te su podložni time da će prije izostaviti neku osobu nego joj pomoći. Ima tu i pojedinaca koji će se uvijek izdvojiti i pokušati biti ona bolja osoba koja će pomoći nekome – rekla nam je ova učenica drugog razreda IV. gimnazije u Zagrebu koja vjeruje i kako društvene mreže dobrim dijelom utječu na današnje mlade.

– Oni koji i imaju osjećaj za brigu prema drugima su pod utjecajem ostalih pa možda radi društva i okoline prikrivaju svoju dobru stranu. A kada vidimo u školi da netko ima problem, da je osoba potištena i povučenija, nije baš da će svi odmah skočiti i pomoći joj. Naravno ima tu i svijetlih primjera koji pokušavaju pomoći, ali ponekad bezuspješno. Često se dogodi i da se ta osoba isključi iz cijelog društva – dodaje Hrženjak.

22.02.2024. – Održana tribina povodom Tjedna psihologije u Velikoj Gorici – foto. Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Da važnu ulogu u svemu imaju i društvene mreže, potvrdila je i ravnateljica Puljiz.

– Preko društvenih mreža može nam se činiti da je dosta ljudi agresivno I nepristojni, no to zapravo pišu pojedinci te na taj način društvene mreže iskrivljuju našu sliku o svijetu. Vidimo da je sve manje djece u obitelji i da se često prezaštićuju nego prije. Mi to u Centru za djecu, mlade i obitelj vidimo. Manje imaju empatije i zbog društvenih mreža i zbog toga što nemaju s kime to dijeliti. S druge strane imamo situacije kada nekome treba pomoći da humanitarne akcije itekako uspijevaju. Nije baš da smo izgubili srce, samo je pitanje kako se to manifestira u današnje vrijeme – zaključuje ova gorička psihologinja.

22.02.2024. – Održana tribina povodom Tjedna psihologije u Velikoj Gorici – foto. Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Učenik Osnovne škole Nikole Hribara Pavao Karas, naglasio je kako se djeca danas više oslanjaju na roditelje te nemaju osjećaj za odgovornost.

– Ako naprave neku ‘glupost’ u školi ne brinu previše jer misle da će tata to riješit. Smatraju da ne moraju odgovarati za svoje postupke jer očito su ih roditelji pokrivali u prošlosti. Svijesni su toga da će iza sebe imati backup. No, u budućnosti kad neće biti roditelja bit će mu teško naučiti kako biti odgovoran i snositi posljedice – komentirao je Pavao.

Na tribini su sudjelovale i psihologinje iz Family Laba Dušanka Kosanović te Sanja Brajković iz  Network of Education Policy Centers.

22.02.2024. – Održana tribina povodom Tjedna psihologije u Velikoj Gorici – foto. Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

22.02.2024. – Održana tribina povodom Tjedna psihologije u Velikoj Gorici – foto. Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

22.02.2024. – Održana tribina povodom Tjedna psihologije u Velikoj Gorici – foto. Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Nastavite čitati

Reporter 433 - 21.12.2023.

Facebook

Izdvojeno