Povežite se s nama

HOTNEWS

FOTO Mali vijećnici: Dječje želje za velike promjene

Od gradonačelnika su, među ostalim, tražili popravljanje ograde u Tuđmancu, nove mreže za golove, obnova dvorane u Kumičiću…

Objavljeno

na

Mali dječji vijećnici, njih 19, danas su na trenutak postali ‘veliki’. Nizom pitanja o problemima koje ih muče obasipali su gradonačelnika Krešimira Ačkara, predsjednika Gradskog vijeća Darka Bekića i pročelnicu za predškolski odgoj, školstvo i društvene djelatnosti Lanu Krunić Lukinić.

– Drago nam je da želite s nama surađivati i raditi na boljoj budućnosti i ljepšemu gradu, želite unaprjeđivati vaše vrtiće, škole, parkovi i dječja igrališta. Želite nam jasno reći ono što mi veliki možda ne vidimo, a to je vama toliko očito i potrebno. Vjerujem kako ćemo biti bolji i uspješniji grad ako međusobno jedni druge budemo slušali i uvažavali – rekao je malim vijećnicima gradonačelnik Ačkar.

Foto: Dječje gradsko vijeće/Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Na samom početku predsjednica Dječjeg vijeća, Marta Roginić podnijela je kratko izvješće o aktivnostima provedenih u protekloj godini.

– Prošle godine smo tražili i dobili poziciju u gradskom proračunu od 2 tisuće eura. Do kraja mjeseca donijet ćemo konačan prijedlog trošenja tih sredstava. Znamo da želimo 600 eura dati kao naknadu za školski participativni projekt. Na taj način želimo da se u školama još više provode takvi projekti kako bi što više djece ostvarilo svoje pravo na sudjelovanje – istaknula je predsjednica Roginić.

Foto: Dječje gradsko vijeće/Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Priliku za prvi postaviti pitanje dobili su predstavnici dječjih vrtića. Tako je Martu Teskeru iz DV Velika Gorica koja je uz svoje pitanje priložila i slike kao konkretne dokaze.

– Kada će se popraviti ograda u velikom dječjem parku kraj našeg vrtića kako djeca ne bi bježala van iz parka, ali i ulazile životinje koji tamo piške i kake jer to nije dobro naše zdravlje? – upitala je zabrinuta Marta.

Predsjednik Gradskog vijeća Darko Bekić kazao je kako je osobno isto imao sličnih problema s bježanjem djece ispod nastalih rupa.

– Grad je redovito popravljao tu rupu, ali ubrzo bi od male rupe nastala veća rupa. No, ograda će se popraviti što prije – rekao je Bekić.

Foto: Dječje gradsko vijeće/Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Josipa Ćosića iz Centra za odgoj i obrazovanje zanimalo je hoće li se na još nekoliko lokacija postaviti ploče sa slikovnim oznakama za djecu s teškoćama u čitanju i pisanju. Predložio je nekoliko novih lokacija, a pročelnica Krunić Lukinić odgovorila mu je kako će ploče biti postavljene.

Natali Pavlin iz DV Ciciban zabrinula se kada je u vrtićkom dvorištu vidjela bagere i ljude kako mjere zemlju. Upitala je hoće li tamo biti novi vrtić i hoće li ostati mjesta za igru.

– Radi se glavni projekt i građevinska za jedan vrtić koji će biti u dvorištu vašeg vrtića. Naravno da će ostati jedna velika površina za igru i dječji park. Pozivam vas djecu i ravnateljicu da vas uključi da si izaberete sami sprave koje bi vama odgovaraju. Novi vrtić bi trebao biti otvoren do kraja 2024. godine – odgovorio je Ačkar.

Foto: Dječje gradsko vijeće/Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Lucija Dubravčić iz DV Lojtrice poželjela je da u njenom vrtiću se naprave čvršće sprave jer su dosadašnje vanjske igračke bile potrgane. Gradonačelnik je obećao da će osobno provjeriti nove sprave koje se odaberu.

Iz Dječjeg vrtića Žireka, djevojčica Nera Lucija Tumpa zamolila je gradsku vlast da u njenom vrtiću naprave lift kako bi njihova logopedinja Petra koja je u kolicima mogla doći na kat zgrade.

– Lijepo je da brineš o svojoj logopedici Petri. Imamo to u planu i provjerit ćemo u kojoj je to fazi trenutno – rekao joj je Ačkar.

Vijećnica Gabrijela Dujmović iz OŠ Vukovina požalila se da na školskim golovima nema zaštitne mreže i često se dogodi da lopta bježi na cestu. A Danijel Radmanić iz OŠ Eugena Kumičića zamolio je gradonačelnika da se što prije postave metalne mreže kako ne bi došlo do neke tragedije.

Foto: Dječje gradsko vijeće/Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Njihov problem, gradonačelnik je obećao riješiti do kraja godine, ali da upozore pojedince ukoliko vide da ih trgaju da to ne rade.

Saniranje dvorane u OŠ Eugena Kumičića koja je stradala u potresu, zanimalo je učenicu Magdalenu Ćurić.

– Mi ćemo u narednim mjesecima krenuti u kompletnu rekonstrukciju i dogradnju osnovne škole, a u onda ćemo i obnoviti školsku sportsku dvoranu kako ne bi bilo rupa i tih daski koje si spominjala. Vidjet ćemo što se može i u kraćem roku riješiti dok ne krene rekonstrukcija – naglasio je gradonačelnik.

Foto: Dječje gradsko vijeće/Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Male vijećnike zanimalo je još uređenje parka oko OŠ Nikole Hribara, popravak vanjskih školskih učionica, školska prehrana te popravak natpisa ‘Velika Gorica – prijatelj djece’.

Svoja pitanja postavili su i mentori u Dječjem gradskom vijeću. Njihova pitanja išla su u malo ozbiljnijem smjeru. Jedno od pitanja je bilo može li Grad Velika Gorica bolje regulirati novčanu naknadu za srednjoškolce jer oni kojima je to potrebitije dobe veći udio iz tog fonda. Također zanimalo ih je postoji li mogućnost bolje povezanosti okolnih mjesta s Velikom Goricom kao i samog grada sa željeznicom. Bilo je u i pitanje uređenja samog autobusnog kolodvora, ali i rekonstrukcije cesta u naselju Bratstvo.

Foto: Dječje gradsko vijeće/Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Foto: Dječje gradsko vijeće/Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Foto: Dječje gradsko vijeće/Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Foto: Dječje gradsko vijeće/Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Foto: Dječje gradsko vijeće/Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

HOTNEWS

Mala Buna: Pijan sjeo za volan i bez vozačke vozio neregistrirani automobil

Imao je 3,25 promila alkohola u krvi.

Objavljeno

na

Policija je za vikend pojačano motrila vozače na goričkim prometnicama, a kako stoji u izvješću utvrdili su 32 prometna prekršaja. Pet vozača vozilo je pod utjecajem alkohola, njih šest je vozilo prebrzo, a isto toliko ih nije bilo vezano za vrijeme vožnje.

No, ‘najveću’ kaznu zaradila su dvojica vozača koji su uhićeni i prepraćeni na sud. Jedan je imao više od 1,50 promila alkohola u krvi, vozio je bez vozačke dozvole neregistrirano vozilo, dok je drugi završio iza rešetaka jer je odbio alkotest.

Najviše promila ovog vikenda imao je 48-godišnjak u Maloj Buni.

– U nedjelju 25. veljače u 00:05 sati muškarac vozio je Vukomeričkom cestom te nakon što je zaustavljen prilikom nadzora, utvrđeno je da je imao 3,25 promila alkohola u krvi. Osim toga vozio je automobil iako mu je ukinuta vozačka dozvola zbog negativnih bodova – istaknuli su iz policije.

Muškarac je uhićen i smješten u policiju na triježnjenje potom je prepraćen na prekršajni odjel Općinskog suda.

Nastavite čitati

HOTNEWS

FOTO Izaberite izgled novih goričkih autobusa, ponuđeno je osam prijedloga

Autobusi će dobiti originalni vizualni dizajn s prepoznatljivim bojama i simbolima našeg kraja. 

Objavljeno

na

Objavio/la

Sredinom godine Velikogoričani će dobiti novog prijevoznika na lokalnim autobusnim linijama, ono što je poznato je da će prijevoz obavljati prijevoznik Arriva Hrvatska. Arriva će od ZET-a preuzeti linije koje povezuju okolna mjesta s Velikom Goricom, a kako smo već ranije pisali, autobusi će dobiti originalni vizualni dizajn s prepoznatljivim bojama i simbolima našeg kraja.

Gradonačelnik Krešimir Ačkar objavio je osam potencijalnih grafičkih rješenja dizajna goričkih autobusa, a koje je izradio ugledni dizajner Goran Martin Štimac te je ovim putem pozvao sve građane da se uključe u odabir izgleda autobusa koje ćemo na našim prometnicama vidjeti početkom ljeta. Napravljeno je osam prijedloga, a na njima možemo vidjeti simbole poput grba grada, goveda Tur, žira, kao i logo goričke Turističke zajednice s najpoznatijim kulturnim simbolima i građevinama našeg kraja.

Nastavite čitati

HOTNEWS

Iz trgovine u Tomaševićevoj ukrao veću količinu cigareta

Šteta je više stotina eura.

Objavljeno

na

Iz trgovine Mlin i pekare u Tomaševićevoj ulici, koja se dogodila u noći s utorka na srijedu, odnosno od 20:40 do 5:30, ukradena je veća količina cigareta.

– Nepoznati počinitelj pokušao je prikladnim alatom polomiti bravu na ulaznim vratima trgovine, ali nije uspio. Nakon toga otišao je do vrata skladišta i tamo je na identičan način uspio obiti vrata – rekli su iz goričke policije.

Šteta je više stotina eura.

Nastavite čitati

HOTNEWS

Uskoro kreće isplata uskrsnica, goričkim umirovljenicima i do 110 eura

Uskrsnicu će dobiti umirovljenici koji imaju mirovinu do 380 eura.

Objavljeno

na

Jednu od najvećih uskrsnica u Hrvatskoj dobit će upravo gorički umirovljenici. Riječ je o iznosu od 110 eura, a bit će isplaćen onima koji imaju mirovinu do 200 eura. Inače, uskrsnicu će dobiti umirovljenici koji imaju mirovinu do 380 eura, računajući tuzemnu i inozemnu mirovinu ukupno te korisnici nacionalne naknade za starije osobe.

– Ne razmišljamo o tome da najviše izdvajamo, nego nam je žao što nismo obuhvatili još uvijek one umirovljenike koji imaju iznad 380 eura, svakako i oni zaslužuju uskrsnicu i na tome ćemo raditi – komentirao je za RTL Danas gradonačelnik Krešimir Ačkar.

Mjerilo za isplatu uskrsnice umirovljenicima predstavlja iznos u stavci ″mirovina″, bez dodataka. Novčanu pomoć od 55 eura dobit će oni s primanjima do 300 eura, a 40 oni koji imaju mirovinu od do 380 eura.

Oni koji nisu u gradskoj Evidenciji umirovljenika za ostvarivanje prava na isplatu, do 15 travanja, moraju podnijeti obrazac i priložiti dokaz o prebivalištu, visini mirovine, kopiju dokumenta iz kojeg je vidljiv OIB korisnika te dokaz o priznavanju prava na nacionalnu naknadu za starije osobe. Isplate uskrsnica bit će u poslovnicama FINA-e od 15. ožujka do 5. travnja. Više o isplati uskrsnica pročitajte ovdje. 

Spomenimo kako će umirovljenici u Rijeci dobiti 30 eura, u Zagrebu 50, a Osijeku do 70 eura.

Ilustracija: pexels-anny-pappa

Nastavite čitati

HOTNEWS

Ivan Mišerić Pevi živa je legenda i ikona velikogoričke nogometne povijesti

Za istim stolom okupilo se zanimljivo društvo negdašnjih igrača i članova Uprave Radnika.

Objavljeno

na

Objavio/la

U jednom turopoljskom lokalu za istim stolom okupilo se zanimljivo društvo. Nekadašnji Radnikovci iz Velike Gorice legendarni Ivan Mišerić Pevi, Ranko Dobrić, Ivica Mikulčić, Mile Danilović, Vlado Mirenić, Rajko Paviša, Dubravko Hrkovac, prijatelj kluba Anđelko Lažnjak. Komentirali su i evocirali mnoge uspomene iz života nogometnog kluba koji je bio ponos tog dijela lijepe naše. Vjerodostojan svjedok svega izrečenog bio je iskusni Ivan Mišerić Pevi, autor monografije o Radniku za razdoblje od 1945. do 2009. godine. Jer, svaki značajniji nogometaš iz Velike Gorice (i)li Turopolja, ostavio je tradicionalno trag i u klubu iz Velike Gorice, a onda ga je i Pevi spomenuo u monografiji od više od 400 stranica, dimenzija 30X20, tvrdo ukoričena, a na sjajnom kvalitetnom papiru s mnogo prekrasnih fotografija.

Ivanu Mišeriću je na spomenutom druženju išla velika zahvala za dopuštenje korištenja njegove super vrijedne knjige za poneke medijske objave, pa i u Sportskim novostima te Cityportalu, a onda smo iskoristili prigodu te potražili argumente i činjenice zašto je Ivan Mišerić tako cijenjena živa legenda Radnika i Velikogoričkog nogometa.

Foto: Iz monografije o NK Radniku

Upornost se isplatila i Pevi je na kraju pristao na razgovor za SN i Cityportal.

– Rođen sam 10. lipnja 1945. godine, a mjesto rođenja je Pleso, uz zagrebačku zračnu luku. Od rane mladosti zavolio sam sport pa onda i nogomet i logično da sam mnogo toga posvetio NK Radniku, a radio u Velikoj Gorici i kao nastavnik tjelesnog odgoja. Startao sam kao junior 1961. godine i najprije igrao na poziciji centarfora ili centarhalfa. Za prvu momčad debitirao sam 1963. godine kao desni bek ali godinu kasnije igrom slučaja postao vratar i tako se afirmirao pa 1968. branio i boje amaterske selekcije Zagreba koja je tradicionalno igrala kontra Beograda – uvodno je otkrio Mišerić,  a Radnik nikad nije napustio.

Foto: Iz monografije o NK Radniku

– Kao trener vodio sam juniorsku pa onda i seniorske momčadi Radnika u Kolarevoj ulici. Ubrzo sam izabran za tajnika Zajednice sportskih udruga Velika Gorica te postao i član Uprave Radnika. Dvadesetak godina radio sam i kao zaposlenik Zagrebačkog sportskog saveza – ističe Mišerić, tada već afirmiran u društvenom životu Velike Gorice. Ima velike zasluge za izgradnju novog stadiona potrebnog i za Univerzijadu 1987. godine na kojoj je bio glavni operativac natjecanja, te nastavio.

Foto: Iz monografije o NK Radniku

– Za predsjednika Radnika, izabran sam 80-ih i na toj funkciji bio sam prilikom ulaska kluba u 1.HNL 1992. godine što je i najveći uspjeh u povijesti kluba. Rado se prisjetim i ranijih natjecanja pa tako i uspješnih kvalifikacije za ondašnju Regionalnu ligu kad je Radnik 1981. godine bio sveukupno 13:0 bolji od Moslavine iz Kutine i Ivančice iz Zlatar Bistrice, a dobro pamtim i kvalifikacija za Međurepubličku ligu-zapad gdje je Radnik 1988. opet bio bolji od Junaka iz Sinja i Karlovca pa je potom igrao u društvu Maribora, Zagreba, Kopra, Splita, Zadra, Jedinstva Bihać, Prijedora, Izole, Orijenta, Varteksa, Jugokeramike (Inker) Zaprešić.. – priča Pevi.

Spomenuo je Pevi i 1991. godinu jer Radnik zbog čudnih kriterija tada nije uvršten u 1. HNL. Radnik se pod Mišerićevim vodstvom godinu kasnije ipak domogao elitnog razreda, a u razigravanju bio je bolji od Pazinka (0:1 i 3:0) koja je potom također ipak uvrštena u Prvu ligu.

– Ponosni smo činjenicom da su boje Radnika tada branili praktički samo domaći dečki iz Velike Gorice i mjesta širom Turopolja, a trener je bio Ivica Poljak i pomoćnik Ivica Senzen (vidi fotografiju momčadi, trenera i predsjednika), a za razvoj spomenutih zaslužni su i mnogi treneri iz Radnikovog pogona, ali i Dinama Zagreb s kojim je odlučno funkcionirala naša suradnja – dodaje.

Foto: Iz monografije o NK Radniku

– Pojačanja iz Zagreba bili su tek Knapić i Hrvoje Bišćan, brat Igora. Zbog svega toga je i bila velika posjeta stadionu pa se kontra Hajduka okupilo oko 7 tisuća gledatelja. Ponosan sam i na podatak da su u Radniku ponikli, igrali pa postali reprezentativci Hrvatske Dubravko Pavličić, Andrej Panadić, Željko Župetić, Tomislav Butina, Mario Cvitanović i Ante Budimir -posebno je naglasio Pevi.

Foto: Iz monografije o NK Radniku

Mišerić je bio i sudionik u Domovinskom ratu kao prvoborac u 153. brigadi HV 1991/1992., kasnije predsjednik Udruge pripadnika 153. brigade HV obnašajući tu dužnost 16 godina od osnivanja, a sada je njen počasni predsjednik. Odlikovan je Spomenicom Domovinskog rata 1990-92. Primio je i nagrade za životno djelo Grada Velika Gorica i Zajednice sportskih udruga Velika Gorica.

Foto: Iz monografije o NK Radniku

Ivan Mišerić Pevi napisao je i monografiju o svojem rodnom Plesu, katalog-knjigu o Spomen parku 153. brigade HV-a i posebno vrijednu monografiju o NK Radniku koju je još moguće nabaviti kod autora. Pevi je bio i jedan od inicijatora postavljanja spomen obilježja Radniku u Kolarevoj ulici ili bolje reći danas parku Franjo Tuđman u centru Velike Gorice gdje je bilo staro igralište prije preseljenja na današnji stadion.

Sve gore spomenuto govori zašto je Ivan Mišerić Pevi prava živuća, vjerojatno najveća, legenda negdašnjeg Radnika iz Velike Gorice i zaslužuje da se to javno kaže.

Nastavite čitati

Reporter 433 - 21.12.2023.

Facebook

Izdvojeno