Poveži se s nama

Vijesti

Bekavac i Grmoja obećali kako će se boriti za povrat imovine Plemenite opčine turopoljske

Ukoliko postane gradonačelnik, Bekavac želi dati veći značaj Plemenitoj opčini turopoljskoj te iskoristiti potencijale koje ima u turističkom i gospodarskom smislu

Objavljeno

Značaj Plemenite opčine turopoljske, njezine vrijednosti, kao i turistički, poljoprivredni te gospodarski potencijal u fokusu su MOST-ovog kandidata za gradonačelnika Velike Gorice dr. Ivana Bekavca. Svoj program te zašto i kako će dati na značaju najvećoj turopoljskoj udruzi objasnio je u ponedjeljak ispred Muzeja Turopolja, nekadašnje upravne zgrade Plemenite opčine turopoljske.

– Na dužnosti gradonačelnika veći značaj poklonit ću Plemenitoj opčini turopoljskoj, predstavnik Plemenite opčine turopoljske sjediti će na kolegijima gradonačelnika, Plemenita opčina turopoljska imat će poseban značaj u suradnji s upravnim odjelima za poljoprivredu te EU fondove. Znatno ćemo bolje koristiti potencijale Turopolja te povijesne zasluge Plemenite opčine turopoljske kako bi negdašnji povijesni značaj modernizirali i na bolji način predstavili potencijale Turopolja – kazao je Bekavac te dodao kako želi da Velika Gorica ima spomenike govedu tur te turopoljskoj svinji.

3.5.2021. Velika Gorica – MOST o povratu imovine POT-u. Foto: Vanja Stanojević/Cityportal.hr

MOST-ov saborski zastupnik Nikola Grmoja smatra kako se nepravedno oduzeta imovina Plemenite opčine turopoljske mora vratiti te kako niti jedan dosadašnji gradonačelnik Velike Gorice po tom pitanju nije napravio ništa.

– Podržavam inicijativu dr. Bekavca. Do dan danas ni metar kvadratni nije vraćen. Mi ćemo se, kada naš Ivan preuzme vlast u Velikoj Gorici, kao potpora u Hrvatskom saboru boriti da se krene u smjeru vraćanja nepravedno oduzete imovine. Svi znamo da se ta nepravda koja je učinjena mora ispraviti i uvjereni smo da se po tom pitanju može više napraviti – zaključio je Grmoja.

3.5.2021. Velika Gorica – MOST o povratu imovine POT-u. Foto: Vanja Stanojević/Cityportal.hr

– Za razliku od mnogih koji su obećavali, pa su našom imovinom punili vlastite džepove i napravili jednu od najvećih sramota u povijesti Turopolja, vjerujem kako će dr. Bekavac svoju dužnost obnašati pošteno, savjesno i iskreno. Zato smatram da treba podržati dr. Bekavca na ovim izborima jer će se boriti, između ostaloga, i za povrat nasilno oduzete turopoljske imovine za koju borba traje već 30 i više godina i koju su nam još 1991. godine obećavali Vladimir Šeks i mnogi drugi, ali kasnije su nam okrenuli leđa – kazao je Stjepan Rakarec, predsjednik nekadašnje Udruge zemljišnih zajednica koja se zalagala za povrat nepravedno oduzete imovine Plemenite opčine turopoljske i drugih urbarskih općina u Zagrebačkoj županiji.

Ispred Muzeja Turopolja danas nije bilo predstavnika Plemenite Opčine Turopoljske. MOST-ov kandidat za gradonačelnika objasnio je kako su željeli prikazati svoje stavove i mišljenje, ali da bi i članove Plemenite opčine turopoljske također trebalo pitati što kažu o svemu ovome. Stjepan Rakarac je dodao i kako se Plemenita Općina Turopoljska ne treba petljati u politiku, aludirajući na kandidaturu župana Plemenite opčine turopoljske Juraja Odrčića kao nezavisnog kandidata na listi HDZ-a.

Na kraju, Bekavac je kazao i kako će kao gradonačelnik predložiti da svoje ulice u Velikoj Gorici dobiju Zdravko pl. Lučić i Franjo pl. Kos, župani Plemenite opčine turopoljske.

HOTNEWS

KURILOVEC Za Dan mjesta prisjećanje na prve goričke žrtve u Domovinskom ratu

Osim prisjećanja na svoje heroje, svečanom sjednicom bit će obilježeno i dvadeset godina kako je Kurilovec postao gradska četvrt.

Objavljeno

on

Gradska četvrt Kurilovec u srijedu 22.rujna obilježava Dan mjesta. Kao i svake godine pripremljen je prigodan program kako bi se odala počast petnaestorici kurilovečkih heroja koji su dali svoj život za slobodu svoje domovine.

-Toga dana prije trideset godina u napadu neprijateljskog ratnog zrakoplovstva kod Sajmišta poginula su dva pripadnika Narodne zaštite Kurilovec, Vladimir Stepanić i Neven Veselić. Oni su bili prve žrtve Domovinskog rata u Velikoj Gorici, pa tim povodom, tradicionalno u Spomen parku Kurilovec na spomen naših petnaest žrtava obilježavamo taj dan-pojasnio je Damir Slojšek, predsjednik Gradske četvrti Kurilovec.

Program počinje u 17 sati polaganjem vijenaca, paljenjem svijeća i molitvom na Sajmištu. U 18 sati bit će polaganje vijenaca i prigodan program u Spomen parku Kurilovcu. U 18,30 sati je sveta misa, dok će u 19,30 sati uslijediti svečana sjednica obzirom da je ove godine i 20 godina otkad je Kurilovec postao gradska četvrt.

 

Nastavi čitati

Vijesti

Popisivači stanovništva još nisu na terenu, čuvajte se onih koji se lažno predstavljaju!

Popisivači koji će popisivati stanovništvo na terenu od 27. rujna do 17. listopada 2021. godine imat će majice i maske Popisa, akreditacije, prijenosna računala te EU digitalnu Covid potvrdu.

Objavljeno

on

U ponedjeljak 13. rujna 2021. godine započeo je Popis stanovništva. I iako su mnogi građani razumjeli da će se odvijati u dvije faze, jednoj kojom se možemo samopopisati i drugoj kada će na naša vrata pokucati popisivači, dobar dio građana misli da su od prvog dana na terenu popisivači. Upravo tu činjenicu već su počeli iskorištavati prevaranti.

Kako javlja Policijska uprava zagrebačka  jučer, 17. rujna oko 10 sati na Trešnjevci u Ulici Hrgovići, nepoznata se počiniteljica lažno predstavila 93-godišnjakinji navodeći da treba ispuniti upitnik i na taj način ušla u stan. Nedugo potom u stan je došla još jedna ženska osoba koja je iskoristila tu situaciju i nepažnju oštećene te otuđila novac i nakit. Materijalna šteta je zasad neutvrđena.

Policija zajedno s Državnim zavodom za statistiku koristi priliku upozoriti građane da određene osobe s ciljem ulaska u dom koriste prijevarne načine, a između kojih bilježimo i lažno predstavljanije u smislu da se radi o popisivačima stanovništva.

-Od početka prve faze popisa stanovništva Državni zavod za statistiku zaprimio je nekoliko dojava građana o lažnom predstavljanju pojedinaca kao popisivača s ciljem ulaska ili pokušaja ulaska u dom – kažu iz policije.

Podsjećamo vas da druga faza Popisa stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj – terensko popisivanje (kada će popisivači na terenu popisivati stanovništvo s pomoću prijenosnog računala, metodom intervjua licem u lice) započinje 27. rujna 2021. godine dok je u tijeku prva faza Popisa – SAMOPOPISIVANJE, preko portala e-Građani, koja traje do 26. rujna. 2021. godine.

-Pozivamo građane da vodeći se navedenim budu na oprezu te da o mogućim sumnjivim događajima odmah obavijeste policiju pozivom na broj 192.

Popisivači koji će popisivati stanovništvo na terenu od 27. rujna do 17. listopada 2021. godine imat će majice i maske Popisa, akreditacije, prijenosna računala te EU digitalnu Covid potvrdu.

Nastavi čitati

Gospodarstvo

Uskoro nova prilika da dođete do bespovratnih sredstava za energetsku obnovu

Prijaviti se mogu građani, vlasnici ili suvlasnici kuća površine do 600 m² ili do tri stambene jedinice, u kojima je više od 50 posto površine namijenjeno stanovanju.

Objavljeno

on

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost objavio je Javni poziv za energetsku obnovu obiteljskih kuća putem kojeg je moguće ostvariti sufinanciranje do 60 posto bespovratnih sredstava, pri čemu je toplinska zaštita nekog od elemenata vanjske ovojnice (vanjskih zidova, krova, poda ili stolarije) obvezna mjera, za koju je maksimalno moguće dobiti do 120.000 kuna. Poželjno je da obnova bude cjelovita, odnosno da uključuje i ugradnju nekog od sustava za korištenje obnovljivih izvora energije. U tom slučaju je maksimalan iznos poticaja čak 204.000 kuna.

Prijaviti se mogu građani, vlasnici ili suvlasnici kuća površine do 600 m² ili do tri stambene jedinice, u kojima je više od 50 posto površine namijenjeno stanovanju.

Građani za sam postupak prijave mogu potražiti i stručnu podršku, koju će im Fond sufinancirati s do 500,00 kuna.

Prijave se podnose od 14.10.2021. u 9 sati, online, putem sustava ePrijave, a prijave su otvorene do iskorištenja sredstava ili do kraja kalendarske godine.

Detaljnije pročitajte OVDJE.

Nastavi čitati

Reporter 407 - 26.08.2021.

Facebook

Izdvojeno