Povežite se s nama

HOTNEWS

Jubilarni 15. Gastro Turopolja opravdao očekivanja

Objavljeno

na

Jedna od najvećih manifestacija u Velikoj Gorici uspješno je privedena kraju. Jubilarni 15. Gastro Turopolja okupio je dosad najveći broj posjetitelja koji su mogli uživati u bogatoj ponudi hrane, raznim domaćim proizvodima, odličnom vinu i mnogim popratnim sadržajima, što onima za najmlađe, a što onima za malo starije željnima dobre zabave i druženja.

 

 

Da Gastro Turopolja raste i ima veliki potencijal za daljnji razvoj potvrdio je i gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić. „Mi danas ovdje imamo nekoliko tisuća posjetitelja, i to ne samo iz Zagreba nego su nam došli prijatelji iz cijele Hrvatske, ali i prijatelji iz susjednih zemalja. Vidi se da Gastro raste i da ima sjajan potencijal. Taj potencijal afirmira prvo od čega smo krenuli, a to je obrtništvo, gastronomija, enologija i turizam. Međutim on afirmira i nas kao područje, nas kao ljude koji smo vrijedni kako u pripremanju, tako i u uživanju u hrani. Ove godine smo proširili Gastro u odnosu na prethodne, a slijedeće vjerujem da će biti još veći. Obzirom da iza Muzeja Turopolja radimo Centar za posjetitelje, Turističku zajednicu koji će imati svoj trg i kušaonicu vina, oni će prostorno proširiti ovu manifestaciju.“

 

 

Jedan od organizatora ove manifestacije je Turistička zajednica Grada Velike Gorice, a direktorica Milada Mesarić izrazila je svoje zadovoljstvo. „Velikogoričani su u velikom broju došli, zadovoljni smo kao organizatori, svi sudionici, a ima ih jako puno su zaista sve pripremili na vrijeme, ovo je ispunjenje snova svakom organizatoru kad vidi kako ljudi uživaju u onome što smo pripremili.„

 

Kao i svih dosadašnjih, tako su i ove godine vatrogasci imali jedan poseban programski zadatak. Njih 25 koliko ih je sudjelovalo natjecalo se za laskavu titulu najboljeg društava u pripremanju turopoljske kotlovine. I dok se kotlovina od ranih jutarnjih sati lagano krčkala, kod ekipa se čekanje na finalni proizvod kratilo grickanjem špeka,sira i kobasica. A onda je tročlani ocjenjivački žiri koji nije imao nimalo lak zadatak predvođen Tomislavom Špičekom tamo oko podneva krenuo u kušanje onoga što su vatrogasci kuhali. I donijeli su odluku. Najbolju turopoljsku kotlovinu pripremilo je DVD Ribnica, slijede DVD Velika Gorica i DVD Rakitovec.

 

dvd-velika-gorica

 

Tugomir Hlopec iz DVD-a Ribnica rekao je kako je tri sata bilo sasvim dovoljno da pripreme najbolju turopoljsku kotlovinu. „Dali smo si truda i urodilo je plodom.Mi smo vam dežurni kad god su druženja u pitanju, to nas čeka i kuhanje je naše. Da bi sve uredili i pripremili,stolove, štand sudjelovalo nas je petnaestak.Iskustvo i strpljenje su presudili. U rekordnom vremenu podijelili smo sve porcije kotlovine.“

 

Iznenađenja i veselja nije nedostajalo ni kod drugoplasirane ekipe DVD-a Velika Gorica kojoj je pobjeda izmaknula za samo jedan bod. „Najmlađa smo ekipa na manifestaciji, 25 godina u prosjeku, nismo išli na medalju nego napraviti posao kako treba. Ali čini se da su spoj iskustva i mladosti učinili svoje. Kažu da smo za jedan bod ostali iza prvih. Slijedeće godine lovimo zlato.“ –rekao je Sven Fabijančić, a pun riječi hvale za svoje mlade bio je predsjednik društva Ivica Kovačić. „Izuzetno sam ponosan na ovu svoju mladu ekipu. Ako malo promatrate  Gastro, njega su uglavnom iznijeli vatrogasci, a mi smo pokazali da se znamo snaći na intervencijama tamo gdje je potrebno pomoći drugima, ali da znamo i počastiti naše velikogoričane i njihove goste.“

Gastro Turopolja bio je prilika za kušanje jela koja nisu tako česta i svakodnevna, tako se KUD „Čiče“ pobrinuo za pripremu šarana na rašljama, ali i za to da iznenade najmlađe posjetitelje, ne samo hranom nego i drvenim vrtuljkom s pletenim košarama na opće oduševljenje djece. Djeca iz DV Ciciban na Gastru su uz pomoć svojih teta stjecala svoje prve kulinarske korake.

 

„Sa sigurnošću mogu reći da je ovo najuspješniji Gastro Turopolja do sada. Ovo je 15.jubilarni Gastro jedna od najvećih manifestacija u našem gradu čiji je organizator Udruženje obrtnika Velika Gorica i Turistička zajednica. Kao i svih proteklih, tako i ove godine predstavili su se naši velikogorički  restorani, ali ne samo danas na nedjeljnom ručku, nego i tijekom cijelog ovog tjedna kada se održavao i to vrlo uspješno Gastro tjedan.“  – podsjetio je predsjednik Udruženja obrtnika Velika Gorica Vlado Mikulčić, te istaknuo kako je iz godine u godinu vidljiva sve veća kvaliteta. „Osim promocije kulinarstva našeg lijepog Turopolja, prije svega autohtonih jela kao što su turopoljska kotlovina i pečenica od turopoljske  svinje tu je i stjecanje kvalitete. Kvaliteta je iz godine u godinu sve veća, prije svega  zahvaljujući struci, našim kuharima profesionalcima,ali i amaterima poput onih iz DVD-a. Sve se ovo zalijeva vrlo dobrim vinima naših Vukomeričkih gorica, a posebno treba spomenuti autohtonu sortu turopoljski škrlet.“

Sudjelovali su na Gastru i učenici Srednje strukovne škole koji su stjecali kulinarska iskustva uz prekaljene vatrogasne-gastro majstore, brojni OPG-ovi, a za miris mediterana pobrinuli su  članovi Udruženja obrtnika Korčula i Lastovo, bili su tu i gosti iz Slovenije.

 

Slijedeće godine uz degustaciju dalmatinske kuhinje  Korčulani će pokazati i kako se čisti riba, a evo današnjih dojmova.  „Svake godine dolazimo, super nam je ovdje, i doći ćemo i sljedeće godine. Posjetitelji rado degustiraju naše proizvode, pitaju nas za recepte. Pitaju i za delicije koje spravljamo,  tako da ćemo dogodine opet staviti nešto novo u ponudu.“ – poručuje ekipa s Korčule.

 

U velikoj tavi danas se pripremao gulaš, a posjetitelji su mogli degustirati i brojne slastice.

 

 

Zadovoljan ovogodišnjim Gastrom bio je i predsjednik Ceha ugostitelja Vladimir Birek. „Nas ugostitelja je malo premalo u Velikoj Gorici i okolici, mi ne možemo zadovoljiti sve potrebe, ali turopoljska kotlovina nije ništa lošija, zato nema mjesta prigovoru, i to je dio ugostiteljske ponude. I medari, i jabuke, i suveniri,sve to čini jedan Gastro. Zadovoljan sam, uvijek ima nešto što može bolje, pa to popravimo sljedeće godine.“

 

 

U velikom šatoru za dobru atmosferu brinuli su tamburaški sastav Harmonija i Ružmarin uz koje se druženje i zabava nastavilo nakon što se dobro ručalo na još jednom Gastru Turopolja o kojem će se zasigurno još dugo pričati.

Galerija fotografija:

HOTNEWS

Grad želi potaknuti građane na brigu o gradskim stablima, kreće ciklus edukacija o njihovoj sadnji

Edukacije se provode u sklopu projekta ‘Zeleni laboratorij’, a do kraja godine provest će se osam zanimljivih predavanja.

Objavljeno

na

U Knjižnici Galženica sutra kreće ciklus edukacija Velikogoričana o sadnji stabala u sklopu gradskog projekta ‘Zeleni laboratorij’. Do kraja godine održat će se osam predavanja, a na kojima će građani moći saznati o ekološkim koristima stabala i njihovoj vrijednosti u urbanom ekosustavu s naglaskom na ublažvanje efekta klimatskih promjena.

Edukacije će sadržavati brojne korisne i zanimljive teme kao što su pravilan izbor gradskih stabala prilikom palniranja sadnje, kako ih pravilno posaditi, pravovremeno i dostatno navodnjavanje, dojava eventualnih promjena zdravstvenog stanja na temelju edukacije o relevatnim bolestima i štetnicima, građanska participacija u sadnji i održavanju mladih stabala, vrijednost očuvanja starih gradskih stabala i drugo.

– Cilj edukacije je osvijestiti građane o klimatskih promjenama i potaknuti ih za brigu o gradskim stablima koja predstavljaju vrijedan, jeftin i održiv način ublažavanja efekta klimatskih promjena – poručuju iz Grada.

Prva edukacija je sutra, 25. studenog u 18 sati, svi ste dobrodošli, a evo i rasporeda do kraja godine.

25.11. – 18 sati – Knjižnica Galženica, Trg Stjepana Radića 5
26.11. – 19 i 30 sati –  Dvorana Gradske četvrti, Vinkovačka ul. 2
28.11.  – 18 sati – Vijećnica Grada, Trg kralja Tomislava 34
3.12. – 18 i 30 sati – NK Kurilovec, Sportska ul. 2
5.12. – 18 sati – Društveni dom, Ul. Šandora Brešćenskog 18
10.12. – 18 sati – Društveni dom, Rakarska ul. 55
17.12. – 18 sati – Atomsko sklonište, Cvjetno naselje 18 a
19.12. – 18 sati – Pučko otvoreno učilište, Zagrebačka 37

 

Nastavite čitati

Crna kronika

Priveden 29-godišnji djelatnik i ravnateljica OŠ Novo Čiče

Tri kaznena djela iz domene kaznenih djela spolnog zlostavljanja i iskorištavanja djeteta stavljaju se na teret 29-godišnjaku.

Objavljeno

na

Vijest koja je danas šokirala i zgrozila cijelu zajednicu, povećala zabrinutost roditelja za djecu, stigla je iz Policijske uprave zagrebačke. Djelatniku škole stavlja se na teret kazneno djelo zlostavljanja djeteta, a ravnateljicu zbog neprovođenja odluke zaštite djece i postupanju protiv pravilima struke.

Policijski službenici Policijske uprave zagrebačke proveli su kriminalističko istraživanje nad 29-godišnjim zaposlenikom odgojno obrazovne ustanove, zbog sumnje u počinjenje ukupno tri kaznena djela iz domene kaznenih djela spolnog zlostavljanja i iskorištavanja djeteta. Iz policije su nam potvrdili kako se radi o Osnovnoj školi Novo Čiče.

Također kriminalističko istraživanje je provedeno i nad 48-godišnjakinjom, kao odgovornom osobom u istoj ustanovi, zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela neprovođenja odluke za zaštitu dobrobiti djeteta i drugih ranjivih skupina ili postupanje protivno pravilima struke.

Po dovršenom kriminalističkom istraživanju, policijski službenici su osumnjičene u zakonskom roku predali pritvorskom nadzorniku, dok je posebno izvješće dostavljeno nadležnom državnom odvjetništvu.

Policija savjetuje djecu, mlade, roditelje i stručnjake koji rade s djecom, da za više informacija o samozaštitom ponašanju posjete Red Button, gdje mogu i anonimno prijaviti svoja saznanja o seksualnom zlostavljanju i iskorištavanju djece, ali i svim drugim oblicima nasilja ili povrede prava djece.

Nastavite čitati

HOTNEWS

Zvonko odlučio! Branka je pobjednica turopoljskog tjedna ‘Večere za 5’

Branka: ‘Nisam iznenađena, ja sve osjetim’

Objavljeno

na

Farmer iz ‘Ljubav je na selu’ Zvonko Šantalab, ugostio je jučer Branku, Leu, Karla i Ivana u Buzinu posljednji dan turopoljskog tjedna ‘Večere za 5’. Za svoju večeru osvojio je 33 boda, a kako su svi ostali imali po 37 bodova na Zvonku je bilo da odluči tko će odnijeti pobjedu, a on je brzo odlučio da će to biti Branka!

Zvonko je za glavno jelo pripremao patku s mlincima nazvanu ‘Posljednji let prema jugu’. Slijedila je priprema kokošje juhe za predjelo ‘Zajedno smo jači’, a na kraju je pripremio štrudlu od jabuke za desert, koju je nazvao ‘Zahvala iz voćnjaka’.

Domaćin je koristio domaće namirnice u pripremi i, iako se cijeli tjedan šalio kako ne zna kuhati, nije zavarao svoje protukandidate.

„Juha definitivno nije predjelo i ne klasificira se kao predjelo. Kao takvu ju neću ni prihvatiti“, najavio je Ivan.

Zvonko je postavio stol u vrtu i dočekao svoje goste u formalnom izdanju te ih ponudio prigodnim aperitivima, koji su se svima baš svidjeli.

„Zvonko mi se nije činio kao da ima tremu nego kao da je umoran. Nekako mi se činio kao da nije baš zadovoljan“, komentirala je Branka.

Foto: RTL.hr

Juha se Karlu najviše svidjela te je on komentirao kako mu je baš drago da je danas predjelo ‘na žlicu’, Branka je pohvalila domaćina: „Zvonko, mogu vam reći da vam je juha jako fina i baš mi paše“, a Ivan i Lea komentirali su kako juha nije predjelo te kako je u juhi nedostajalo povrća-

Kao i juhu, domaćin je i glavno jelo poslužio na sredinu stola kako bi si svaki gost izvadio koliko mu paše.

Karlo je i s glavnim jelom bio najzadovoljniji i čak je vadio još na tanjur. Branki je sve bilo u redu, ali nije bila impresionirana jer nije neka ljubiteljica pačjeg mesa, a Ivanu i Lei je nedostajalo soli.

Ipak, Ivan je priznao kako su mu mlinci, koje je ovom prigodom prvi puta kušao, bili baš fini.

Kao predjelo i glavno jelo, štrudla je najviše kritika dobila od Ivana i Lee, koji su smatrali da je presuha i pretjerano pečena. Branka je ponovno bila zadovoljna, ali ne baš impresionirana i rekla: „Štrudla k’o štrudla.“

Gosti su se slagali oko toga da su očekivali bolju atmosferu. „Očekivala sam malo življe, malo drugačije, a mislim da je i Zvonko očekivao drugačije i cijelo vrijeme imam osjećaj kao da mu nije išlo kako je zamislio“, rekla je Branka.

Nakon večere domaćin je gostima podijelio po deset domaćih jaja i maslinovo ulje iz svog maslinika u Biogradu, a zatim je kao iznenađenje pripremio gramofon kako bi gostima puštao ploče, ali je naišao na poteškoće – ploča je prvo svirala presporo, a zatim prebrzo, što je uzrujalo domaćina.

Zvonko je od Karla dobio deset bodova, od Branke i Ivana po osam bodova, a od Lee sedam bodova pa je s 33 boda na njemu bilo da odluči tko će odnijeti pobjedu – Branka!

– Osjećam se super, ali iskreno ne osjećam se iznenađeno jer ja sve osjetim. Nisam najbolje kuhala, ali je tako ispalo – možda zbog atmosfera, možda tako zračim – zadovoljno je komentirala pobjednica.

 

Nastavite čitati

HOTNEWS

Besplatni pregledi vozila u stanicama za tehničke preglede

Od 25. do 30. studenoga provest će se preventivno-sigurnosna akcija nadzora tehničke ispravnosti vozila pod nazivom ”Dani tehničke ispravnosti vozila”.

Objavljeno

na

Sukladno Nacionalnom planu sigurnosti cestovnog prometa Republike Hrvatske, i ove će se, kao i proteklih godina kao stalna praksa u razdoblju od 25. do 30. studenoga provesti preventivno-sigurnosna akcija nadzora tehničke ispravnosti vozila pod nazivom ”Dani tehničke ispravnosti vozila”.

Akciju će na području Policijske uprave zagrebačke u zajedničkoj suradnji provesti Hrvatski autoklub, Centar za vozila Hrvatske i Policijska uprava zagrebačka.

– Akcija je prvenstveno usmjerena na mogućnost obavljanja besplatnog pregleda vozila u stanicama za tehničke preglede vozila, a temelji se na poticanju što većeg broja vozača da vlastita vozila podvrgnu preventivnoj kontroli tehničke ispravnosti te na taj način otklone mogućnost događanja prometne nesreće uvjetovane tehničkom neispravnošću vozila. Napominjemo da će od akcije biti izuzeta vozila koja u navedenom razdoblju imaju zakonsku obavezu provođenja tehničkog pregleda i registracije – ističu iz policije.

Vlasnici vozila uključuju se u akciju dobrovoljno, a kroz savjetodavnu i tehničku pomoć od stručnjaka ukazivati će se na značaj uklanjanja neispravnosti na vozilu.

U spomenutom razdoblju policijski službenici će tijekom redovnog obavljanja službenih zadaća vozače upućivati na mogućnost besplatnog pregleda vozila u svim stanicama za tehnički pregled vozila.

Foto: Pexels/Artem Podrez

Nastavite čitati

Crna kronika

Jedna noć, tri šupe i kafić! Lopovi harali Gradićima, policija poziva mještane na suradnju

Ovdje je izrazito važna suradnja građana i policije, kako zbog njihove veće sigurnosti tako i rješavanju kaznenih djela.

Objavljeno

na

Gorička policija u ovom je tjednu zabilježila niz provala i krađa. Već smo ranije pisali i upozoravali mještane Gradića o provalama u njihovom naselju.

Bilo je to u noći sa 17. na 18. studenoga u Gradićkoj ulici provaljeno je u tri šupe koje se nalaze u stražnjem djelu dvorišta obiteljskih kuća. Provaljeno je na identičan način u sve šupe.
Polomili su lokote i obili vrata, a uglavnom se krao alat.

Prva šupa na meti provalnika bila je šupa 83-godišnjaka iz koje je ukraden sitni alat. Iz šupe 53-godišnje mještanke Gradića, lopov ipak nije ništa ukrao. Zaključila je to mještanka nakon što su krim inspektori obavili očevid.

Treća provala bila je na štetu 49-godišnkaka.

Lopovi su iz šupe ukrali razni alat, set gedora, bušilicu, flaksericu te veću količinu produžnih kablova raznih dužina.

Uz šupe, lopovi su odlučili provaliti u kafić Vuglec kraj nogometnog igrališta.

Obili su vrata kafića, ušetali u kafić i sa šanka ukrali stalak s Cedevitama na kojima je bilo oko sto vrećica, a zbog paljenja alarma odustali su od daljnje krađe.

– Pozivamo građane ukoliko imaju bilo kakvih saznanja o ovim događajima da podjele sa policijom. Jer ovdje jedino suradnja građana i policije dovodi do njihove veće sigurnosti i rješavanja navedenih kaznenih djela – poručili su iz goričke policije.

Nastavite čitati

Reporter 443 - 21.11.2024.

Facebook

Izdvojeno

Sva prava pridržana © 2022 e-Radio d.o.o.