Povežite se s nama

Meštrica29

Objavljeno

na

HOTNEWS

DIP Izlaznost birača na lokalne izbore u Velikoj Gorici – 12,96%

Izlaznost na birališta građana s pravom glasa u Zagrebačkoj županiji 14,52%

Objavljeno

na

Foto Zvonimir Barisin/Pixell

Državno izborno povjerenstvo Republike Hrvatske objavilo je službene podatke o izlaznosti birača na birališta od 07.00 do 11.30 sati. 

Na razini cijele Hrvatske izlaznost je 15,12%, a najveću izlaznost s 20,93% ima Ličko-senjska županija, slijede ju s 18,09% Krapinsko –zagorska i Dubrovačko -neretvanska županija koja ima izlaznost od 17,89%. 

Zagrebačka županija trenutačno je u kategoriji županija koje imaju najmanju izlaznost, a do 11.30 sati postotak odaziva je 14,52% stanovnika, odnosno od 272.465 građana s pravom glasa, na birališta je izašlo njih 37.462. 

Na području Velike Gorice gdje je organizirano 68 biračkih mjesta, pristupilo je ukupno 12,96% birača. 

Dodajmo kako je ukupna izlaznost nešto manja u odnosu na prije 4 godine. Naime, 2021. godine na lokalne izbore do 11.30 svoje pravo glasa u Republici Hrvatskoj iskoristilo je 15,47% birača. 

I na razini Zagrebačke županije, također je manja izlaznost na birališta u odnosu na prošle izbore kada je do 11.30 sati glasovalo 15,1 birača. 

Dodajmo kako od svih sjedišta županija najveću izlaznost ima grad Sisak, odnosno 20.60%. 

Također, od ukupnog broja Hrvata koji mogu pristupiti glasovanju, a to je nešto više od 3,5 milijuna, svoje pravo glasa do sada je iskoristilo njih 505.980. 

Nove podatke o izlaznosti Državno izborno povjerenstvo objavit će danas u 17 sati, a uključivat će izlaznost od 07 do 16.30 sati. Prvi privremeni rezultati lokalnih izbora 2025. godine bit će poznati u 21.00 sat. 

Oglasio se i GONG 

Gong na izborni dan pruža podršku građankama i građanima u ostvarivanju biračkih prava i zaprima dojave o nepravilnostima putem telefona, maila i poruka na društvenim mrežama. 

-Dobili smo dojavu iz Splitsko-dalmatinske županije o članovima jedne stranke, koji u zatvorenoj WhatsApp grupi nazvanoj “Izbori” traže od svojih članova i članica u biračkim odborima foto dokaz (sliku osobne iskaznice uz glasački listić) da su glasali za tu stranku, s porukom da im se u suprotnom neće isplatiti naknada za rad u biračkim odborima. Slučaj pritiska prijavili smo DIP-u. Iz iste županije došla je i dojava o promatraču jedne liste koji je sugerirao građanima ispred biračkog mjesta za koga da glasaju. Gong je odmah to prijavio nadležnom izbornom povjerenstvu. Oni su kontaktirali policiju, no prije njihovog dolaska, promatrač je napustio biračko mjesto – stoji u priopćenju GONG-a.

Najveći broj prijava odnosi se na kršenje izborne šutnje, koje se na lokalnim izborima kažnjava u rasponu od 398 eura za fizičke osobe pa sve do 66.361 euro koliko iznosi najviša kazna za pravne osobe. Najviše prijava za kršenje izborne šutnje, ističe GONG, odnosi se na objave na društvenim mrežama, ali je prijavljeno i nekoliko lokalnih portala koji nisu na vrijeme uklonili ranije oglase i članke. 

-Građani se pitaju što je s objavama na društvenim mrežama koje su objavljene tek nekoliko minuta uoči izborne šutnje, čime pravilo nije prekršeno, a taj sadržaj je postao viralan i imao velike dosege tijekom izborne šutnje. Neki od kandidata iskorištavaju što se upute DIP-a odnose samo na datum objave sadržaja, a ne i njegovu naknadnu vidljivost tijekom izborne šutnje – dodaju iz GONG-a. 

Nadalje, podsjeća da na ovim izborima nisu predviđena posebna biračka mjesta u domovima za starije, na temelju čega su došle pritužbe. 

Nastavite čitati

Zanimljivosti

Ovaj trik s uljem olakšava čišćenje ribeža za sir, isprobajte ga već danas

Jednostavna metoda koju možete primijeniti prije ribanja sira može vam uštedjeti vrijeme i živce, a potrebna vam je samo kap ulja.

Objavljeno

na

Objavio/la

Foto: pexels.com

Čišćenje ribeža nakon ribanja sira često se pretvara u mukotrpan zadatak. Sir se zavuče u sitne rupice i stvrdne, pa ga je teško ukloniti. No, jednostavan trik može uvelike olakšati ovaj proces, prenosi Index.hr.

Naime, rješenje se krije u neobičnom, ali svima dostupnom sastojku, ulju. Prije nego što započnete s ribanjem, dovoljno je lagano premazati površinu ribeža s nekoliko kapi biljnog, maslinovog ili ulja u spreju. Najjednostavnije je to učiniti papirnatim ručnikom. Na taj se način stvara zaštitni sloj koji sprječava sir da se lijepi za metal.

Rezultat je sir koji klizi niz ribež, a ostatke je nakon toga moguće očistiti u svega nekoliko sekundi. Autor popularnog videa na Tiktoku koji prati ovu tehniku preporučuje upravo ulje u spreju kao najpraktičniju opciju, a iako je takav proizvod češći na američkom tržištu, moguće ga je nabaviti i kod nas.

Još jedan koristan savjet odnosi se na mekše vrste sireva poput mozzarelle. Ako ih planirate ribati, stavite ih u zamrzivač 10 do 15 minuta prije upotrebe. Time će sir postati čvršći i manje ljepljiv, što dodatno olakšava proces.

Stručnjaci također preporučuju da ribež operete odmah nakon korištenja, pod mlazom tople vode i uz pomoć četkice ili grube strane spužve. Sir se najlakše uklanja dok je još svjež. Ako se osuši, čišćenje postaje znatno zahtjevnije.

Stoga, uz svega nekoliko jednostavnih koraka i jedan neočekivani sastojak, dosadna kuhinjska obaveza može postati znatno lakša. Sljedeći put kad posegnete za ribežom, sjetite se ulja, a vaša kuhinja (i vaši živci) bit će vam zahvalni.

Nastavite čitati

Zanimljivosti

Koliko čučnjeva trebate moći napraviti prema vašim godinama? Stručnjaci otkrivaju granice dobre forme

Nedostatak sposobnosti izvođenja čučnjeva može ukazivati na razne probleme u tijelu…

Objavljeno

na

Objavio/la

Foto: MART PRODUCTION/pexels.com

Redovita tjelesna aktivnost ključna je za zdrav život, a čučnjevi su jedna od najsvestranijih i najosnovnijih vježbi koje možete uključiti u svoju rutinu, prenosi Večernji.hr. Osim što doprinose snazi nogu, gluteusa i corea, pomažu i u svakodnevnim aktivnostima poput ustajanja sa stolice, ulaska u automobil ili penjanja uz stepenice. Prema riječima fitness trenerice Kristin Collins, čučnjevi su „vjerojatno najosnovniji obrazac pokreta koji koristimo“.

No, nije dovoljno samo raditi čučnjeve već je važno znati i koliko ih trebate moći izvesti kako biste održali funkcionalnu kondiciju. Collins ističe kako broj izvedenih čučnjeva može biti dobar pokazatelj opće tjelesne spremnosti i neovisnosti, osobito u starijoj dobi.

Koliko čučnjeva trebate moći napraviti? Kriteriji se razlikuju ovisno o dobi i razini opterećenja:

  • 20-e godine: 50 čučnjeva bez prekida s vlastitom težinom ili 10 s opterećenjem od 40–50 % tjelesne mase.
  • 30-e i 40-e: 50 čučnjeva bez prekida ili 10 s opterećenjem od 50–60 % tjelesne mase.
  • 50-e: 40 čučnjeva bez prekida ili 10 s 40–50 % tjelesne mase.
  • 60-e: 30 čučnjeva bez prekida ili 10 s 30 % tjelesne mase.
  • 70-e i više: 20 čučnjeva bez prekida ili 10 s 20 % tjelesne mase.

Naravno, ovo su prosječne vrijednosti, a stvarne mogućnosti ovise i o spolu, zdravstvenom stanju, sportskom iskustvu, trudnoći ili menopauzi.

Osim jačanja mišića, pravilno izvedeni čučnjevi poboljšavaju ravnotežu, pokretljivost i stabilnost zglobova. Kako pojašnjava Collins, čučnjevi s vlastitom težinom savršeni su za početnike i ne zahtijevaju dodatnu opremu, a kada tijelo postane dovoljno snažno, vježba se može nadograditi uvođenjem utega, odnosno dodatne težine.

„Vašem tijelu trebaju novi podražaji da bi prevladalo platoe i nastavilo graditi mišiće i kosti“, kaže Collins, naglašavajući važnost postepenog povećanja opterećenja kroz vrijeme.

Nedostatak sposobnosti izvođenja čučnjeva može ukazivati na razne probleme u tijelu. Na primjer, ako pete tijekom čučnja počinju padati prema naprijed, to može značiti slabe gležnjeve i ograničenu pokretljivost. Ako vam se prsa pretjerano naginju prema naprijed, moguće je da su vaši leđni mišići i gluteusi preslabi.

Također, ako imate problema s osnovnim čučnjevima i manjim volumenom opterećenja, to povećava rizik od ozljeda te usporava oporavak u slučaju istezanja, padova ili drugih tjelesnih izazova. Visoki ljudi, dodaje Collins, često imaju duži femur (bedrena kost), što može otežati postizanje dubine čučnja i uzrokovati pad prema naprijed, no male prilagodbe mogu značajno poboljšati formu.

Kod osoba sa slabijom stabilnošću koljena, preporučuje se korištenje traka za otpor. One, prema riječima Collins, pomažu u poravnanju i dodatno jačaju tetive i zglobove oko koljena.Bez obzira na vašu dob, čučnjevi su univerzalni alat za očuvanje zdravlja, mobilnosti i neovisnosti. Ako ih pravilno i redovito izvodite, možete dugoročno poboljšati svoju fizičku spremnost i smanjiti rizik od ozljeda. Važno je prilagoditi vježbu vlastitim sposobnostima i slušati signale tijela, jer kako pokazuju praksa i istraživanja razina kondicije više ovisi o vašim svakodnevnim navikama nego o godinama.

Iako brojke variraju ovisno o dobi i fizičkoj spremi, redovita praksa i postupno povećanje opterećenja mogu pomoći u održavanju funkcionalne kondicije. Umjesto da se uspoređujete s drugima, korisnije je pratiti vlastiti napredak i raditi na održavanju osnovne tjelesne sposobnosti jer to, u konačnici, čini razliku u svakodnevnom životu.

Nastavite čitati

Sport

Vratnica spriječila preokret Mraclina za pobjedu u Rugvici

Objavljeno

na

Objavio/la

Nogometaši Mraclina su, nakon pobjede u Zelini prije tjedan dana (1:3), došli na drugo uzastopno gostovanje, ovaj put u Rugvicu. Sraz između trećeplasiranog Mraclina i četvrtoplasirane Rugvica Save na tablici obećavao je napetu utakmicu, a prema onome što se vidjelo na terenu, neriješen rezultat činilo se kao najrealniji ishod nakon 90 minuta igre. Obje momčadi su pružile fer i korektnu predstavu, bez previše grubosti, ali s dosta borbenosti.
Rugvica Sava povela je u 26. minuti nakon kornera, Filip Brdarić je odlično iskoristio ubačaj, nadvisio konkurenciju i glavom poslao loptu iza leđa mraclinskog vratara Zagorca.
U drugom poluvremenu, gosti iz Mraclina nisu dugo čekali na odgovor. Samo nekoliko minuta nakon početka drugog dijela, već u 53. minuti, briljirao je Jurica Brdek. Njegova asistencija prema Toniju Borovcu bila je savršena — Brdek je uočio prostor i uposlio Borovca na lijevoj strani. Borovac je zatim, izlaskom pred domaćeg golmana Vujinovića, mirno završio akciju i izjednačio rezultat na 1:1.
Uzbuđenje za gostujuće naviječe nije stalo tamo. U 82. minuti, Mraclin je mogao doći do pune prednosti. Na veliku žalost gostiju, Brdek je imao fantastičnu priliku. Odradio je sve odlično i gotovo već svladao Vujinovića, no lopta je, nakon udarca, pogodila vratnicu. Srećom za domaće, lopta se odbila paralelno s gol-crtom uz suprotnu vratnicu i nije ušla u gol. To je bila  i posljednja velika prilika za pobjedu, koja je na kraju završila bez pobjednika.
Obje momčadi pokazale su solidnu igru, u korektnoj i fer-plej utakmici. Rugvica Sava je povela, ali Mraclin se brzo vratio u igru, iako su gosti u završnici mogli i do potpune preokreta. Na kraju, remi je najrealniji ishod, iako su obje momčadi imale šansu za puni plijen.

IV. NL SREDIŠTE ZAGREB – B , 27. kolo

RUGVICA SAVA – MRACLIN 1:1

ŠRC Rugvica. Gledatelja 80.
Sudac: Šoufek (Novska). Pomoćnici: Lalić i Križe.

STRIJELCI: 1:0 – Brdarić (26), 1:1 – Borovac (53).

RUGVICA: Vujinović, Franjčić (od 46. Pavlić), Brdarić, Mihaljević (od 46. Pavlović), Cetina, Mikulić, Žilić (od 68. Lović), Munić, Bosiljevac, Kesić (od 86. Herljević), Agatić. Trener: Igor Kovačević.

MRACLIN: Zagorac, Marjanović, J. Domitrović, Rajić, B. Dandić, Đurašić (od 75. Kaurin), Brdek, Ivanković, Rakas (od 68. Strunje), Borovac, Matić (od 89. Grižić). Trener: Marko Biljan.

Nastavite čitati

Zanimljivosti

Zaboravljeni vitamin koji štiti srce, kosti i kožu! Evo zašto ga trebamo više unositi?

Vitamin K, donedavno poznat tek po ulozi u zgrušavanju krvi, sve više privlači pažnju znanstvenika zbog svojih učinaka na usporavanje starenja i zaštitu organizma.

Objavljeno

na

Objavio/la

Foto: Mikhail Nilov/pexels.com

Iako većina ljudi poznaje vitamin K kao ključan za zgrušavanje krvi, najnovija istraživanja upućuju na njegov znatno širi značaj, prenosi 24sata.hr. Posebno važan postaje njegov oblik – vitamin K2 – koji ima potencijal usporiti starenje, ojačati kosti i zaštititi srce.

Vitamin K nije jedan spoj, već skupina vitamina topivih u mastima. U prehrani se najčešće susreću dvije forme. One su vitamin K1 (filokinon), prisutan u zelenom lisnatom povrću, te vitamin K2 (menakinon), koji se nalazi u fermentiranoj hrani i namirnicama životinjskog podrijetla. Iako tijelo može pretvoriti K1 u K2, taj proces nije uvijek učinkovit, pa se unos K2 izravno iz prehrane smatra važnijim.

Znanstvena istraživanja pokazuju da osobe s većim unosom vitamina K2 imaju manji rizik od kalcifikacije arterija i smrti od srčanih bolesti. U jednom istraživanju, osobe s najvišim unosom vitamina K imale su 36 % manju vjerojatnost smrti od bilo kojeg uzroka u odnosu na one s najnižim unosom.

Osim toga, vitamin K2 igra ključnu ulogu u zdravlju kostiju. Aktivira protein osteokalcin koji pomaže vezivanju kalcija za kosti, čineći ih jačima i otpornijima. Posebno su značajni učinci kod žena u postmenopauzi, kod kojih suplementacija K2 može smanjiti rizik od osteoporoze i prijeloma.

Nadalje, vitamin K2 djeluje i kao snažan antioksidans, što znači da štiti stanice od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima. Neka istraživanja čak sugeriraju da je učinkovitiji od vitamina E i koenzima Q10 u zaštiti kože, mozga i drugih tkiva od starenja.

Premda je klinički manjak vitamina K rijedak, mnogi ljudi ne unose dovoljne količine potrebne za optimalnu zaštitu organizma. Razlozi uključuju prehranu siromašnu K2, fokus javnosti i prehrambenih smjernica na K1, te djelovanje određenih lijekova (antibiotici, antikoagulansi) koji ometaju proizvodnju ili funkciju vitamina K.

Još jedan izazov je moderna prehrana. Fermentirana hrana i iznutrice, bogate vitaminom K2, rijetko se konzumiraju. Uz to, mnogi procesi prerade hrane mogu negativno utjecati na dostupnost ovog vitamina.

Za unos vitamina K1 preporučuje se zeleno lisnato povrće poput kelja, špinata, blitve i brokule. Vitamin K2, s druge strane, najviše se nalazi u fermentiranim proizvodima poput nattōa, guščjoj jetri, tvrdim sirevima (Gouda, Brie), te u žumanjcima, maslacu, piletini i govedini.

S obzirom na to da unos optimalne količine K2 kroz prehranu može biti izazovan, osobito kod starijih osoba ili onih s povećanim kardiovaskularnim rizikom, stručnjaci preporučuju razmatranje dodataka prehrani, posebno oblika MK-7, koji se dulje zadržava u organizmu. Prije upotrebe savjetuje se konzultacija s liječnikom.

Nastavite čitati

Reporter 448 - 14.05.2025.

Facebook

Izdvojeno