Povežite se s nama

HOTNEWS

Gladovec Pokupski: Pijani muškarac ispalio tri hica iz pištolja, mora platiti više od tisuću eura kazne

Uz novčanu kaznu, sud mu je oduzeo oružje.

Objavljeno

na

U Gladovcu Pokupskom jučer je oko 16:30 sati došlo do pucnjave. Naime, 42-godišnjak je pod utjecajem alkohola u dvorištu ispalio tri hica iz svog registriranog pištolja. Imao je 2,82 promila alkohola u krvi.

Policijski službenici su uhitili muškarca, oduzeli mu oružje iz kojeg je pucao, te je predao i drugo oružje za posjeduje nezakonito, odnosno za čiju je nabavu i posjedovanje potrebno odobrenje nadležnog tijela.

Muškarac je smješten u službene prostorije policije do prestanka djelovanja opojnog sredstava, te je uz optužni prijedlog odveden na nadležni prekršajni sud.

Pravomoćnom presudom Općinskog suda u Velikoj Gorici, 42-godišnjak je kažnjen novčanom kaznom u ukupnom iznosu od 1.180 eura uz oduzimanje oružja.

HOTNEWS

FOTO Festival ‘Volim eko’ u Velikoj Gorici nudi zdrave proizvode, povrće i egzotično voće

Kupnjom ekoloških proizvoda brinete o zdravlju, ali i podržavate proizvodnju.

Objavljeno

na

Objavio/la

Županijski ekološki proizvođači i ove godine u sklopu 23. Gastro Turopolja predstavljaju sebe i svoje proizvode na 3. Festivalu ekološke poljoprivrede Zagrebačke županije – Volim Eko.

Na 14 štandova Z-Eko udruge Velikogoričani i posjetitelji mogu kupiti egzotično voće, ekološki uzgojeno povrće, pekmeze, aronije, raznog bilja, pčelinjih proizvoda, žitarica…cijeli jedan spektar poljoprivrednih proizvoda.

–  Jedina smo takva udruga na području županije, a brojimo sve više članova i priključuje nam se sve više proizvođača kako iz grada Zagreba tako i drugih županija. Iako je broj u županiji daleko veći, mi imamo oko 30 stalnih proizvođača, članova udruge koji izlaze na tržište i razne sajmove – govori nam predsjednik Udruge Z-Eko Dario Frangen te dodaje kako udruga postoji već 20 godina.

Foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Osviještenost građanstva koji se žele zdravo hraniti postoji, no problem je svakako novac, ističe Frangen.

– Neminovno je da su naši proizvodi nešto skuplji jer je skuplja sama proizvodnja i veći su inputi, a količinski manje dobivamo proizvoda. Moramo se svakako okrenuti zdravlju. Mi NE koristimo pesticide, imamo zdravu zemlju, tretiramo sve dopuštenim ekološkim preparatima i na kraju dobijemo zdrav proizvod koji utječe na naše zdravlje, a to je zdrav organizam – naglašava Frangen.

Foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Zagrebačka županija je lider u Hrvatskoj kada su u pitanju potpore u ekološkoj proizvodnji.

– Ekološka poljoprivreda raste kao i svijest, samo nije dovoljno. Kada su u pitanju potpore proizvođačima uvijek može bolje i više. Ukoliko se žele postići zacrtani ciljevi potpore moraju biti veće, jače i drugačije formulirane, ciljane. Ekološka poljoprivreda ima svoje mjesto pod suncem jer mjesta za napredak ima – dodaje prvi čovjek Z-Eko udruge.

Velika Gorica, osim što je najveći županijski grad, ima i najveći tržišni potencijal kada su u pitanju ekološki proizvodi.

– U županiji poseban naglasak dajemo na ekološku proizvodnju, tako da smo i potpore posebno usmjerili za ekološke proizvođače koji mogu ostvariti godišnje 12 tisuća eura. Nadamo se da će se kroz nekoliko narednih godina ostvariti naši planovi, a vizija nam je da ona bude vodeća zelena županija u Hrvatskoj koja se temelji na razvoju ekološke proizvodnje hrane i razvoju pametnih sela – ističe Kraljičković.

Foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Izradili smo program kojim želimo da do 2030. godine sve površine budu pod ekološkim uzgojem.

– Stoga poduzimamo sve od potpora, manifestacija, raznih suradnja i prenošenja znanja, kako bi se što više približili zacrtanom cilju, no potrebno je puno više ulagati u osvješćivanje i ohrabrivanje potrošača da kupnjom i potrošnjom hrvatskih ekoloških proizvoda pomažu i proizvodnji i okolišu, ali i svom vlastitom zdravlju – naglasio je Kraljičković.

Proizvode ekoloških proizvođača možete pronaći u Parku Plemenite opčine turopoljske od 10 do 18 sati.

Foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

*Tekst je dio programskog sadržaja ‘Moja županija’ nastao u suradnji sa Zagrebačkom županijom

Nastavite čitati

HOTNEWS

Lukavec: Lopov opljačkao 81-godišnjaka, ukrao mu novčanik i novac iz ormarića

Šteta je oko 300 eura.

Objavljeno

na

Još jedan slučaj krađe novca iz otključane kuće na štetu 81-godišnjeg Velikogoričana. Bilo je to u ponedjeljak 7. listopada u popodnevnim satima od 15 do 17:30 sati.

– Muškarac nije zaključao vrata prilikom odlaska iz kuće, pa je njegovu odsutnosti iskoristio nepoznati počinitelj koji je ušao u kuću, ispremetao stvari i ukrao novčanik u kojem je bilo nešto malo novaca i gotovo svi dokumenti. Lopov je ukrao i novac koji je pronašao u ormariću – ističu iz goričke policije.

Šteta je oko 300 eura.

Nastavite čitati

HOTNEWS

Humanitarna knjižnica: Doniraj hranu, izaberi besplatnu knjigu!

Akcijom se prikuplja hranu za socijalnu samoposlugu Robin Food.

Objavljeno

na

Po prvi puta, u goričkoj gradskoj knjižnici održat će se Humanitarna knjižnica koja za cilj ima prikupiti hranu za socijalnu samoposlugu Robin Food.

Velikogoričani u ponedjeljak od 12  do 19 sati imaju priliku donijeti prehrambene namirnice poput konzervi, brašna, šećera, ulja, tjesteninu, trajno mlijeko i slično, te će zauzvrat moći dobiti jednu knjigu iz knjižnog otpisa.

Akcija se održava pod geslom ‘Knjigu za hranu’, a sve što se prikupi bit će predano udruzi VG Legacy, osnivaču samoposluge, a koja opskrbljuje osobe slabijeg materijalnog statusa, uglavnom starije osobe s najnižim osobnim primanjima.

Iz Knjižnice pozivaju sve pojedince, ali i ustanove i poduzeća da se pridruže u ovoj akciji, učine dobro djelo, a svoje osobne knjižnice obogate s novim književnim naslovom.

Nastavite čitati

Crna kronika

FOTO Prometna nesreća na raskrižju kod sortirnog centra

Moguć je zastoj u prometu stoga oprez.

Objavljeno

na

Danas iza 16 sati na raskrižju kod sortitnog centra Hrvatske pošte dogodila se prometna nesreća u kojoj su sudjelovala dva automobila.

Riječ je o raskrižju A.K. Miošića i Poštanske ulice, gdje trenutno policija obavlja očevid. Prema informacijama nema teže ozlijeđenih, no moguć je zastoj u prometu stoga oprez!

Foto: Čitatelj

Nastavite čitati

HOTNEWS

Usvojen rebalans Proračuna kojim su smanjeni i prihodi i rashodi

I polugodišnji izvještaj o izvršenju Proračuna, kao i rebalans podržalo je 14 vijećnika, dok je njih 5 bilo protiv.

Objavljeno

na

Gradski vijećnici zasjedali su danas na 18. sjednici Gradskog vijeća Grada Velike Gorice, a pred kojima je bio dnevni red od 8 točaka. Nakon odrađenog Aktualnog sata, prve dvije točke odnosile su se na gradski Proračun. Pročelnica za financije Žaneta Štefančić podnijela je polugodišnji izvještaj o izvršenju Proračuna kao i njegov rebalans. Štefančić je istaknula kako su izmjene potrebne zbog realizacije projekata.

– Ove smo godine planirali značajno zaduženje, a s obzirom na to da je ugovor sklopljen u drugoj polovici godine zbog određenih procedura i suglasnosti, ugovor o kapitalnim projektima nije se mogao sklopiti jer se prvo trebala dobiti suglasnost, pa sklapanje ugovora s bankom, a onda tek ići na raspisivanje i ugovaranje radova za financiranje velikih kapitalnih projekata. Nismo ni mi zadovoljni što se tiče ostvarenja u prvih šest mjeseci i što se rebalansom mora sve korigirati – kazala je Štefančić te dodala kako su ukupni prihodi i primitci smanjeni za 7,9 milijuna eura dok su rashodi i izdaci umanjeni za 13,2 milijuna eura.

– Uključili smo i prijenos financijskog manjka iz realizacije prošlogodišnjih izvještaja od 5,4 milijuna eura proračunskog manjka. Morali smo uključiti proračunski višak naših korisnika od 347.690 eura, što je izmjene i dopune učinilo uravnoteženim – dodala je Štefančić.

Foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Projekti poput Autobusnog terminala, vrtić u Kolarevoj ulici, škola u Kurilovcu, Centar za starije planirani su u idućim proračunskim razdobljima.

– Umanjenje primitaka ne predstavlja odustajanje od projekata i odobrenog zaduženja već dinamiku sredstava koja će se koristiti do kraja godine i ona će sigurno biti iskorištena u idućem proračunskom razdoblju – dodala je pročelnica.

Oporba nije bila zadovoljna izmjenama i dopunama, no ispred kluba SDP-a vijećnik Ivo Jelušić pohvalio je što je rebalans došao ovoga puta ranije, a ne na kraju godine.

– Kada se na istoj sjednici usvaja rebalans za tu i proračun za iduću godinu, a onda se u svim tablicama referiraš na onaj proračun koji više nije aktualan, a ne prema rebalansu koji je aktualan i brojke su vjerodostojnije. Sada ima dovoljno vremena da se u proračun ukalkuliraju brojke koje su izašle iz rebalansa. Kada su u pitanju neki projekti, razumijem ako nema novaca za izgradnju, ali barem bi se mogla odraditi projektna dokumentacija. Moj je dobronamjeran savjet da se radi što više projektne dokumentacije da imate spremne papire – kazao je Jelušić.

Vijećnik Ozren Robić smatra kako je ovo loše isplanirano jer se ovom preraspodjelom nije moglo ‘dovući’ do prosinca. Mostovac Damir Slojšek pak dodaje kako je ovo ‘bildanje’ za izbore.

– Svi važni kapitalni projekti prebacuju se na iduću godinu koja je izborna, ali se nadam da oni neće biti samo predizborno obećanje već da će se i realizirati pogotovo ako pričamo o mom Kurilovcu. Smatram kako bi bilo dobro da se naš proračun malo detaljizira kako bi imali bolji uvid u brojke. Složio bi se s Ivom da su se mogle barem odraditi projektne dokumentacije za neke projekte poput prometnice u Vukovinskom polju ili za cestu u sportsko rekreacijskoj zoni za polivalentnu sportsku dvoranu. Vidimo da su rekapitulacijom komunalne infrastrukture gdje je planirano 15,7 milijuna smanjeno na 5,2 milijuna eura – komentirao je Slojšek.

Da je proračun uravnotežen smatra vijećnik Zvonko Kunić.

– Projekti i mnoga obećanja, od onog proračuna koji smo usvajali prošle godine su realizirani. Zadovoljstvo je veće kad se nakon dužeg čekanja most u Čičkoj Poljani konačno događa, kao i onaj koji je napravljen u Kučama. Ove projekte koji su morali biti ‘maknuti’ iz određenih razloga, vjerujem da da ćemo ih vidjeti uključene za mjesec ili dva u planu rada za iduću godinu posebice oni koji nisu danas spominjani, a imaju komponentu financiranja iz drugih izvora kao što je to Centar za starije za kojeg sam jako zainteresiran. Vjerujem da ćemo sve obveze i naše planove prenijeti u Proračun za 2025. godinu – komentirao je Kunić.

Foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

HDZ-ov vijećnik Vedran Zobec istaknuo je kako je najbitnije u ovom rebalansu porast prihoda i primitaka.

– Sve je to rezultata razvojne ekonomije i politike Vlade i rastu plaća u gradu. Kada je riječ o smanjenju prihoda oni su vezani uz planiranu dinamiku povlačenja sredstava za projekte, a ne za samo realizaciju. Važno je da se zna i čuje da se nije odustalo od Centra za starije, izgradnje škole u Kurilovcu, dječjeg vrtića…s tim svim projektima Velika Gorica nastavlja iduće godine, a u tijeku su i pripremne radnje. Isto to se može reći na sredstva koja su trebala biti utrošena na izgradnju novog Autobusnog terminala, kasni se i nitko ne bježi od te odgovornosti, ali i to će doći na red – kazao je Zobec te dodao:

– Kod rashoda najveće povećanje predstavlja povećanje rashoda za plaće u iznosu od 4,82 milijuna eura, a sve to zbog potpisanih novih kolektivnih ugovora gdje su se plaće povećale vrtićima, vatrogascima i u drugim gradskim ustanovama kao i gradskoj upravi. Svi smo se složili da je to dobro i bitno. Sve ono što je važno našim građanima nije se diralo i to se ostavilo ovim rebalansom – zaključio je Zobec.

I polugodišnji izvještaj o izvršenju Proračuna, kao i rebalans podržalo je 14 vijećnika, dok je njih 5 bilo protiv.

Nastavite čitati

Reporter 441 - 26.09.2024.

Facebook

Izdvojeno