Povežite se s nama

Vijesti

U očuvanju pomalo zaboravljenih običaja za vikend se peče ‘plamena voda’ u Mraclinu

Počinje jesenski ciklus Dučecovih spelancija.

Objavljeno

na

Narodni običaj pečenja rakije iščeznuo je iz mnogih turopoljskih dvorišta, ali kako se kaže ‘Bolje da propadne selo nego običaji’ pa se u Mraclinu trude održati ovaj pomalo zaboravljeni način spravljanja ‘plamene vode’.

S manifestacijom paljenja rakije ujedno počinje i jesenski ciklus Dučecovih spelancija, a koja će se održati u subotu od 14 sati na Jančetovom gruntu.

– Kao i svake godine imat ćemo dva kotla, jedan sa šljivama drugi s kruškama. Tu su naš Kiki i Marko koji će probati ispeći najbolju rakiju do sada. Uz rakiju bit će tu i kotlovine, domaće plate s narescima i sirom, bude i finih kolača. U goste nam stižu folkloraši iz Kaštel Sućurca, a nastupit će i naši najmlađi mraclinski folkloraši i tamburaši. Kasnije će nam se priključiti brojni mraclinski tamburaši koji će nas razveseliti svojom svirkom – ističe Matija Kos, predsjednik KUD-a Dučec.

Mnogi se pitaju kako se to rakija pali, pa iz Dučeca pojašnjavaju:

– Naši stari kada su htjeli provjeriti jeli je rakija onakva kakva mora biti, da li je postotak alkohola zadovoljavajući pa su tada bacali rakiju u oganj i po boji ognja prepoznavali da li je rakija dobra ili joj treba još malo vremena. Zato mi kažemo da se rakija pali u Mraclinu, iako se zapravo peče kao i svugdje u cijeloj Hrvatskoj – pojašnjava Kos, predsjednik KUD-a Dučec.

U slučaju kiše, organizatori su najavili da manifestaciju neće odgađat već se seli pod natkrivenu terasu NK Mraclina.

 

Kultura

Poznati ilustrator Zdenko Bašić predstavit će svoj rad na Matičinom četvrtku

Najnoviji mu je projekt Muzej zaboravljenih priča nedavno otvoren u Zagrebu.

Objavljeno

na

Novo izdanje Matičina četvrtka bit će itekako zanimljivo. U goste stiže poznati ilustrator Zdenko Bašić, inače idejni autor Perunfesta i Muzeja zaboravljenih priča u Zagrebu.
Zdenko će sutra u Područnoj knjižici Galženica predstaviti svoj rad. Ovaj nagrađivani autor, uz ilustriranje, bavi se animiranim filmom i režijom.

Svoje ilustracije je izlagao na samostalnim i grupnim izložbama u zemlji i inozemstvu. On je pisac koji piše neobične priče o starim gradovima i kaštelima koje prate mitovi, legende, tajne i predaje koje se prenose s koljena na koljeno među lokalnim stanovništvom.

U suradnji s Muzejom Turopolja 2017. organizira prvi “Perunfest”, festival zaboravljenih narodnih priča i predaja, a za novootvoreni Muzej Zaboravljenih Priča u Zagrebu, kažu da je kuća čudesa iz hrvatskih narodnih predaja, jedinstveno mjesto gdje se bogata nematerijalna baština Hrvatske predstavlja kroz autorski koncept Zdenka Bašića.

Uz Bašića, sugovornica na ovom zanimljivom događanju bit će gorička savjetnica za kulturu Vesna Župetić.

Druženje počinje sutra u 19 sati u Područnoj knjižnici Galženica.

Photo: Robert Anic/PIXSELL

Nastavite čitati

HOTNEWS

FOTO Struja se vratila u grad, iz policije se oglasili o uzroku požara

Objavljeno

na

Struja se vratila u grad, a dobre su vijesti i da se polako vraća i u velikogorička okolna naselja.  Naime, nešto iza 11:30 cijela Velika Gorica, okolna naselja, ali i susjedne općine Orle, Pokupsko, Kravarsko i Lučelnica u Pisarovini ostali su bez struje zbog požara koji je izbio u trafostanici u Novom Čiču. Riječ je o 110 kilovoltnoj trafostanici koja napaja sve vodove u našoj okolici.

Na teren su brzo izašli vatrogasci iz Javne vatrogasne postrojbe Velika Gorica i policija, kao i djelatnici terenske službe goričke Elektre.

Iz Policijske uprave zagrebačke istaknuli su kako je nevjerojatnije izbio požar naponskih ćelija na trafostanici.

Električna energija u grad se počela vraćati iza 13 sati.

Foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

 

Nastavite čitati

HOTNEWS

Velika Gorica i okolica bez struje, dimi se iz trafostanice u Novom Čiču

Objavljeno

na

Danas nešto iza 11:30 sati nestalo je struje kako u samoj Velikoj Gorici tako i u okolnim naseljima.

Prekid je trajao 10 minuta u centru grada, no ponovno je nestala.

O kakvom se točno kvaru radi, još uvijek nismo uspjeli dobiti informacije jer si telefoni goričke Elektre zauzeti.

Iz JVP Velika Gorica doznajemo kako su dobili dojavu da se dimi iz trafostanice u Novom Čiču.

Nastavite čitati

HOTNEWS

Medicinski centar Gorica nudi besplatnu mamografiju i ultrazvuk dojki, požurite s prijavom

Nude 10 besplatnih mamografija, 10 pregleda ultrazvuka dojki, a cijeli mjesec je aktualan i popust od 10 % na magnetsku rezonanciju dojki.

Objavljeno

na

Budući da nas mjesec listopad podsjeća na važnost redovitih pregleda dojki kod žena, Medicinski centar Gorica odlučio se za vrlo korisnu akciju. Pozivaju zainteresirane žene da se prijave za 10 besplatnih mamografija, 10 pregleda ultrazvuka dojki, a cijeli mjesec je aktualan i popust od 10 % na magnetsku rezonanciju dojki.

Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, rak dojke obuhvaća četvrtinu svih novooboljelih žena u Hrvatskoj. Iako se najčešće dijagnosticira kod žena starijih od 50 godina, može se pojaviti i kod mlađih. Redoviti ultrazvučni pregled, mamografija, magnetska rezonancija te samopregled dojki važni su za rano otkrivanje ove bolesti kada su šanse za izlječenje izuzetno visoke. No, koliko zapravo znamo o svemu tome?

Mamografija za žene iznad 40. godine života

Mamografija je rendgenska pretraga dojki koja omogućava rano otkrivanje promjena u tkivu dojke, a preporučuje se ženama u dobi iznad 40. godine.

Ultrazvuk dojki sigurna je i neinvazivna metoda prikladna za sve dobne skupine, dok se magnetska rezonancija dojki koristi kod sumnji na dublje promjene u tkivu dojki i kod žena s gustim tkivom, a omogućava detaljniji prikaz nego mamografija ili ultrazvuk.

Odluku koji pregled vam treba svakako vam može dati i specijalist radiologije, poput naše sugovornice iz Medicinskog centra Gorica, Meje Leder, dr. med.

„Prije svakog djela, treba postojati svijest da nešto trebamo učiniti. I upravo zato ovom našom akcijom, ali i blogovima na našem webu, želimo ženama usmjeriti pažnju na njihovo zdravlje. U mjesecu listopadu usmjeravamo pažnju na zdravlje dojki, jer redoviti pregledi dojki izrazito su važni u smislu pravodobnog otkrivanja raka dojke i uspješnog izlječenja.

Kao žena i majka, razumijem da žene imaju određen oprez kad je u pitanju mamografski pregled, jer imaju strah od ‘zračenja’. Sve žene mlađe od 40 godina, koje nemaju neke posebne indikacije, niti ne trebaju razmišljati o mamografiji, već se trebaju odlučiti za redoviti ultrazvuk dojki i to jednom godišnje. Isto tako, često se zanemaruje samopregled dojki, a upravo se oko 80 posto kvržica u dojkama upravo tako otkrije.

Samopregled dojki se treba raditi već od spolne zrelosti, a svakako nakon 25. godine života. Kako bismo bile što bolje upoznate sa samom građom dojki, i što ranije otkrile ikakve sumnjive promjene, preporuča se raditi ga barem jednom mjesečno. Najbolje je obaviti ga tjedan ili dva nakon početka mjesečnice, a ako nema više mjesečnicu najbolje je odrediti jedan dan u mjesecu kada će to učiniti.“, rekla nam je dr. Leder.

Treba li čekati 50 godinu za mamografiju?

– U razvijenim zemljama, uključujući Hrvatsku, organizirani su programi probira, tzv. screening, u kojima se ženama između 40 i 70 godina preporučuje mamografsko snimanje svake dvije godine. U okviru programa probira na mamografski pregled u Hrvatskoj pozivaju se žene u dobi 50 do 69 godina. No, osobno ne bih savjetovala da čekate 50.  godinu života za prvu mamografiju. Kad ispušete svojih 40 svjećica na torti, puno toga se mijenja. To je jedna vrlo važna dob za žene, i to u pozitivnom smislu, vjerujete mi! Postajemo puno samopouzdanije i obraćamo ponovno pažnju na sebe i svoje potrebe. Zato pozivam svaku ženu stariju od 40 godina koja nije još napravila svoj prvi mamografski pregled, da to svakako učini – ističe dr. Leder. 

Upravo zato i nude 10 besplatnih mamografskih pregleda u sklopu svoje akcije kako bi dali svoj doprinos ženskom zdravlju.

– Svake druge godine bi trebalo raditi mamografiju. Za naše pacijentice, mi sve čuvamo u bazi podataka i vodimo kvalitetnu evidenciju svih nalaza. Pogotovo ako imate karcinom dojke u obitelji, nemojte čekati 50. godinu života – naglasila je dr. Leder.

Radimo li redovito ultrazvuk, zašto trebamo i mamografiju, zar ne bi ultrazvuk dojki pokazao ako nešto nije u redu?

„U vašem pitanju je odgovor! Važno je spoznati kako su ultrazvuk i mamografija dvije različite metode koje se međusobno nadopunjuju. Ponekad nešto vidimo upravo pomoću ultrazvuka, a ponekad nam za to trebaju mamograf ili magnetska rezonancija. U našem centru, prilikom godišnjeg ultrazvuka dojki, uvijek se dogovorimo kada je vrijeme za sljedeći ultrazvuk ili mamografiju.”

Listopadska akcija

U mjesecu listopadu Medicinski centar Gorica nudi:

Kako se prijaviti, saznajte na njihovoj web stranici u rubrici akcije, točnije klikom na ovaj link.

– Nadamo se da smo vas barem malo potaknuli da ovaj mjesec usmjerite pažnju na zdravlje svojih dojki i naručite se za pregled. Potaknite i svoje drage prijateljice, majke, sestre, kćeri, jer ponekad i mali poticaj može učiniti puno – poručili su iz Medicinskog centra Gorica.

Nastavite čitati

Crna kronika

U prevrtanju traktora u pokupskoj Opatiji stradao 68-godišnjak

Teško je ozlijeđen.

Objavljeno

na

Na pokupskom području jučer se dogodila nesreća u kojoj je prilikom prevrtanja traktora stradao 68-godišnjak.

Prema izvješću Policijske uprave zagrebačke nesreća se dogodila oko 14 sati u šumi u Opatiji. Naime, 68-godišnjak je upravljao traktorom marke IMT bez registracijskih oznaka kojom prilikom je došlo do prevrtanja traktora uslijed čega je vozač teško ozlijeđen. Liječnička pomoć mu je pružena u Kliničkom bolničkom centru Zagreb.

 Foto ilustracija: Pexels/Adrienne Andersen

Nastavite čitati

Reporter 441 - 26.09.2024.

Facebook

Izdvojeno