Povežite se s nama

HOTNEWS

Josip Mitrović odlazi u Nizozemsku! A u vezni red dolazi mladi Goričanin…

Nakon pune četiri godine u goričkom dresu, Josip Mitrović (24) završava ovu etapu svoje karijere. Sljedeći izazov bit će nizozemska liga, zasad neimenovani klub, a istovremeno je dogovoren i novi dolazak, ovoga puta malo drukčiji…

Objavljeno

na

Prošle su već cijele dvije godine otkad je Gorica realizirala svoj posljednji izlazni transfer u koji je bila uključena odšteta. Tad su iz kluba otišli Dominik Kotarski i Hrvoje Babec, blagajna se napunila, a nakon toga je slijedila – pauza. Sve do ljeta 2024. godine, do prvih dana srpnja, kad je dogovoren transfer Josipa Mitrovića u zasad neimenovani klub iz najvišeg ranga nizozemskog nogometa. Ime kluba i dalje je tajna, bit će poznato nakon što ugovor bude i potpisan, a od tog čina dijele nas tek detaljčići…

Nepoznat je i iznos odštete koju će Gorica dobiti za Mitrovića, no jasno je da se tu ne radi o brojkama od kojih će bilo tko pasti na stražnjicu. Nogometno tržište nije u osobitoj formi, vidljivo je to na sve strane, pogotovo u HNL-u, iz kojeg nije nimalo lako transferirati igrače prema inozemstvu, pogotovo za unosne cifre, pa se nisu ni mogli očekivati silni milijuni. Pogotovo s obzirom na to da je Mitrović ušao u zadnju godinu svoga ugovora s Goricom, kojoj je poklonio četiri godine života.

Dobre četiri godine, i za njega i za Goricu, jer Mitar je s našim klubom prošao praktički sve što nogomet može ponuditi. Kroz borbe za Europu, kroz onu famoznu borbu za ostanak, kroz lijepe i manje lijepe trenutke, skupio je 130 nastupa u goričkom dresu. Začinio je sve to sa 20 golova i 13 asistencija, ali i sa rijetko viđenom količinom borbenosti, želje, volje i htijenja. I baš zbog toga, zbog karaktera s kojim je igrao za Goricu, odavno je 24-godišnji Đakovčanin miljenik navijača Gorice.

Udomaćio se u ovome gradu, pustio korijenje u svlačionici, i neće sigurno otići bez emocija. Bit će to jedan zanimljiv miks tuge i sjete što odlazi od svoje kuće, u što se Velika Gorica tijekom zadnjih godina definitivno pretvorila, i sreće, zadovoljstva i uzbuđenja zbog svega što ga očekuje u novoj fazi svoje karijere. Odlazi u ozbiljnu ligu, u uređenu državu, u okruženje u kojem igrači poput njega imaju šansu. A Mitar je, znamo to odavno, tip koji svaku priliku grabi čvrsto i odlučno, bez kompromisa, koji ništa ne prepušta slučaju.

Ostat će zapamćen u nogometnoj Velikoj Gorici, zaslužuje biti zapamćen zbog svega što je dao, a još više zbog svega što je želio i pokušao dati svaki put kad bi istrčao na teren s grbom Gorice na srcu. Veliki fajter, iznimno pošten dečko, sjajan tip, profesionalac najviše razine… Prema Nizozemskoj će otputovati u srijedu navečer, najkasnije u petak će stvar postati i službena, a Gorica će ostati bez jednog iznimno važnog igrača.

Vito Čaić nogometno je odrastao u Dinamu, iz kojeg je i došao na posudbu, a na proljeće je bio u mostarskom Veležu

S druge strane, dobit će jednog vrlo zanimljivog novog igrača, i to jednog od onih koji ima dodatnu prednost već u startu. Vito Čaić ima 19 godina, nedavno je maturirao u velikogoričkoj Ekonomskoj školi, a u Goricu se vraća nakon 11 godina. Ovdje je Vito i počeo, pa već s osam godina otišao u Dinamo, čiji je i danas član. Bio je i kapetan juniora Dinama, a prve seniorske korake napravio je prošlog proljeća u redovima mostarskog Veleža, gdje su ga vodili Velikogoričani Dean Klafurić i Damir Milanović.

– Vito je u jednom razdoblju imao problema sa sinusima i alergijom, tako da nije dao koliko se možda očekivalo, koliko je i sam očekivao, ali u svemu tome je dao vrlo solidan doprinos momčadi. U trenucima kad je bio zdrav, kad je uspio riješiti te probleme, bio nam je jedan od najboljih igrača. Nakon što je riješio sve zdravstvene tegobe, vjerujem da će biti samo još bolji – govorio je Klafurić u trenucima dok je još bio trener Veleža, nadajući se da će i mladi Čaić ostati igrač Veleža.

U međuvremenu se sve izokrenulo, Klaf je završio u TSC-u iz Bačke Topole, a Vito u – Gorici. Igra na poziciji zadnjeg veznog, kroz 13 nastupa u bosanskoj Premijer ligi pokazao je da je dovoljno sazrio za seniorski nogomet, a to bi mogao imati prilike nastaviti pokazivati u dresu kluba iz svoga grada. Situacija s Filipom Mrzljakom i dalje je neizvjesna, njegov odlazak ostaje realna opcija, a to znači da bi moglo biti prostora za talentiranog mladog zadnjeg veznog kojem neće trebati previše vremena da se uklopi u sredinu.

Prvi trening Vito je odradio već u srijedu prijepodne, upoznao se sa suigračima i trenerom Rajkom Vidovićem, od kojih se Mitar emotivno oprostio. Tako to ide u nogometu, igrači dolaze i prolaze, a klub ide dalje…

HOTNEWS

Veliki iskorak Velike Gorice: Od jeseni besplatni vrtići za male Velikogoričane

Grad će na sebe preuzeti i onaj iznos koji su do sada plaćali roditelji, a vrtići će na svoje račune dobiti jednaku količinu sredstva s kojima će raspolagati.

Objavljeno

na

Objavio/la

Na sutrašnjoj 17. sjednici Gradskog vijeća Grada Velike Gorice donosi se povijesna odluka kojom vrtići u Velikoj Gorici postaju besplatni za roditelje. Jedno je to od glavnih predizbornih obećanja gradonačelnika Krešimira Ačkara, a koje će se realizirati početkom nove pedagoške godine. Kako će biti ostvaren ovaj strateški cilj, pojasnio je danas gradonačelnik Ačkar na konferenciji za medije u Dječjem vrtiću Lojtrica.

– Sustavno smo radili na tome i zadovoljavali sve preduvjete koji su prethodili ovoj odluci, a prema kojoj ćemo roditeljima rasterećenjem budžeta povećati standard i kvalitetu života. Otkako smo prije tri godine preuzeli odgovornost za našu Veliku Goricu, otvorili smo više od 500 novih vrtićkih mjesta, podigli smo materijalna prava zaposlenika u našim vrtićima, a u pregovorima smo i za još jednim povećanjem – istaknuo je gradonačelnik te zahvalio svim djelatnicima na predanom radu jer upravo na njima počiva predškolski odgoj koji je na visokoj razini.

Ukupan broj djece rane i predškolske dobi, iduće godine doseći brojku od 3 600 što je 94 posto djece koja polaze institucionalni oblik predškolskog odgoja i obrazovanja. Ta brojka je iznad razine Europske unije i po čemu Velika Gorica u društvu velikih gradova itekako prednjači.

– Besplatni vrtići neće narušiti standard i kvalitetu u predškolskom odgoju. Ekonomska cijena po djetetu vrtića je 344 eura. Oko 20 posto plaćaju roditelji, a 80 posto subvencionira grad. Ekonomska cijena će i dalje biti ista, samo će Grad na sebe preuzeti i onaj iznos koji su do sada plaćali roditelji. Vrtići će na svoje račune dobiti jednaku količinu sredstva s kojima će raspolagati – pojasnio je prvi čovjek grada.

Također, država će, po prvi puta u povijesti isplatiti 20 eura subvencije po djetetu u predškolskom odgoju.

– Spomenimo i kako je prošle godine ekonomska cijena vrtića bila 280 eura, no zbog inflacije i porasta cijena ona je danas 344 eura. Grad Velika Gorica već sada je preuzeo tih 64 eura razlike na sebe – dodao je Ačkar.

Foto: Petra Škrinjarić/Cityporal.hr

Važno je istaknuti kako će vrtići biti besplatni za one koji polaze redovan program, dok će cijena za posebne programe biti i dalje biti ista. Jedan od uvjeta za besplatan vrtić je i da roditelji i skrbnici imaju isključivo prebivalište na području Velike Gorice.

O proširenju vrtićkih kapaciteta, za gotovo 200 novih mjesta, u novoj pedagoškoj godini govorila je pročelnica Lana Krunić-Lukinić.

– Pripremaju se novi kapaciteti u VG Goričanki koja će biti područni vrtić Cicibana. Tamo će se smjestiti šest odgojnih skupina. Zatim Gradići s tri odgojne skupine koji će biti područni vrtić Lojtrice te jedna skupina u sklopu nove škole u Dubrancu – dodala je pročelnica Krunić-Lukinić te naglasila kako se u idućoj 2025. godini kreće s izgradnjom dva potpuno nova vrtića.

– Oni će biti ukupnog kapaciteta za 400 djece, sada se rješava projektna dokumentacija, a ove godine na jesen će se dobiti glavni projekt koji kreće prema građevinskoj dozvoli i samoj izgradnji. Spomenimo i partnerstvo s Općinom Orle gdje će također biti izgrađen novi dječji vrtić, a on će spadati pod DV Velika Gorica. To partnerstvo osigurat će nova vrtićka mjesta za goričke mališane, odnosno njega će pohađati djeca koja žive u naseljima koja graniče s općinom – rekla je pročelnica.

Grad je krenuo i s izradom projektne dokumentacije za dva nova dječja vrtića s po dvije odgojne skupine i to u Kobiliću i Turopolju.

– U budućnosti imamo u planu da svaki gradski vrtić ima proširenje kapaciteta za djecu s teškoćama u razvoju. U ovom trenutku to imaju dvije odgojne skupine i to u Žireku. Svjesni smo da je takvih potreba sve više pa nam je to ujedno i strateški plan za buduće razdoblje – spomenula je Krunić-Lukinić.

Predškolski sustav nije samo usluga roditeljima već i pravo svakog djeteta na primjereni oblik odgojno-obrazovnog rada, naglasila je savjetnica Arijana Mataga-Tintor.

– Želim naglasiti da djeca koja polaze u vrtiće dobivaju najbolju moguću podlogu za svoj budući život. Kako u kognitivnom tako u emocionalnom i socijalnom smislu. Izuzetno me veseli ova odluka i zapravo smo prvi veliki grad u Hrvatskoj koji će osigurati priuštiv, dostupan i inkluzivan vrtić za svako dijete – zaključila je na kraju Mataga-Tintor.

 

Nastavite čitati

HOTNEWS

Odlazite li na godišnji, policija ima nekoliko savjeta kako zaštititi dom od nepozvanih gostiju

Važno je njegovati dobrosusjedske odnose te imati osobu od povjerenja koja će obilaziti vaš dom dok vas nema.

Objavljeno

na

Sezona godišnjih odmora već je naveliko počela, a iz policije upozoravaju i savjetuju građane da budu na oprezu od provalnika koji nikad ne miruju. Stoga je važno njegovati dobrosusjedske odnose te imati osobu od povjerenja koja će obilaziti vaš dom za vrijeme dok ste na godišnjem odmoru.

– Međusobnim poštivanjem i zajedničkim snagama pridonosite većoj sigurnosti. Neupitno je da kod pažljivih susjeda provalnici i prevaranti imaju minimalne izglede. Imajte svog budnog susjeda, osobu od povjerenja koja će vam prazniti sandučić i obilaziti dom, dok ste duže odsutni – ističu iz policije.

Stoga je uz osvješćivanje važnosti dobrosusjedskih odnosa, jednako bitna i vlastita predostrožnost prije dužeg izbivanja iz doma. Iz policije savjetuju da uvijek zaključavate ulazna vrata, bez obzira na to koliko dugo ćete biti odsutni, jer sigurnost kreće od njih. Sjetite se i otvorenog prozora ili balkonskih vrata. Nemojte tik uz kuću ostavljati predmete koji omogućavaju lakše penjanje, poput ljestava ili sanduka.

– Na obiteljskim kućama česte su mete lopova prozori, balkoni, velike staklene površine na vratima i slično, pa ugradite dodatnu zaštitu. Ako već niste, nadogradite mehaničku zaštitu. Prilaze kući ili stanu osvijetlite senzorskim svjetiljkama, a lako dostupne podrumske i garažne prozore osigurajte roletama ili željeznim rešetkama – dodaju iz policije.

Novac i dragocjenosti ne ostavljajte u domu, već ih pohranite u banku ili ovlaštene trezore. Isto tako bilo bi dobro da ne govorite svima da putujete i ne ostavljajte takve poruke na društvenim mrežama. Ključeve od stana po mogućnostima ostavite susjedu ili osobi od povjerenja, koja će obilaziti stan, prazniti poštanski sandučić, otvarati prozore, dizati rolete…Ne zaboravite uključiti alarmni sustav ako ga posjedujete.

Ipak, dođe li do provale iz policije naglašavaju kako je mogućnost vraćanja ukradenih stvari veća ako ih znate precizno opisati i uvijek je preporuka zapisivanje serijskih brojeva i fotografiranje vrjednijih tehničkih aparata i predmeta, radi lakše identifikacije.

Isto tako odmah pozovite policiju na 192 i u svom domu ništa ne spremajte i ne dirajte te se krećite samo ako je to nužno kako ne biste uništili korisne tragove koji mogu pomoći otkrivanju provalnika.

Ilustracija: Pexels/George Becker

Nastavite čitati

HOTNEWS

FOTO Uvijek spremni pomoći! Vatrogasci dobrovoljci u akciji navodnjavanja stabala

Dolaskom vrućih ljetnih dana potrebno je dodatno navodnjavanje posađenih stabala i grmova.

Objavljeno

na

Grad Velika Gorica pokrenuo je sveobuhvatan projekt ozelenjavanja naselja pa je tako ove zime zasađeno 449 sadnica stabala i grmova na 17 lokacija. Na jesen, grad će biti bogatiji za još 700 novih sadnica.

No, kako je dolaskom vrućih ljetnih dana potrebno dodatno navodnjavanje u pomoć su priskočili vatrogasci dobrovoljci. U suradnji Grada i Vatrogasne zajednice, lokalna dobrovoljna vatrogasna društva obilaze lokacije i zalijevaju stabla i grmove.

– Hvala im što su uvijek tu kada je potrebno i što prepoznaju potrebe našega grada. Zajedno stvaramo grad kojim se ponosimo – poručio je gradonačelnik Krešimir Ačkar.

Nastavite čitati

HOTNEWS

Prosjakinja pokucala starici na vrata stana u centru grada: Nakon ‘Mogu li dobiti čašu vode’ dogodilo se ovo…

Novčanik je netom poslije pronađen u obližnjem kontejneru.

Objavljeno

na

Na vrata stana 82-godišnje starice, koja živi u zgradi na Trgu grada Vukovara, pokucala je jučer oko 10 sati mlađa ženska osoba koja je prosila novac i hranu.

– Velikogoričanka ju je pustila u stan s namjerom da joj pomogne i tom prilikom dala joj kovanice iz novčanika. Potom je prosjakinja staricu zamolila za čašu vode kako bi iskoristila njenu nepažnju i ukrala joj novčanik odložen na ormariću u hodniku za vrijeme dok je starica otišla u kuhinju – govore nam iz goričke policije.

Kad se starica vratila s čašom vode, više nije bilo niti prosjakinje niti novčanika.

Stoga iz goričke policije upozoravaju sve gađane starije životne dobi da ne puštaju nepoznate osobe u svoje stanove i kuće. Ukoliko i žele nekom pomoći i udijeliti im nešto da te osobe zadrže izvan svog životnog prostora i zatvore vrata.

Novčanik je netom poslije pronađen u obližnjem kontejneru. Iako novaca nije bilo, srećom po staricu, dokumenti su ostali.

Nastavite čitati

HOTNEWS

Ne drveni već digitalni! Mraclinci našli način kako sačuvati čardak od zuba vremena

Sada imaju jedinstven suvenir koji kombinira bogatu kulturnu baštinu s najnovijim tehnologijama, ali i mali leksikon čardaka.

Objavljeno

na

U Mraclinu su članovi KUD-a Dučec pronašli način kako da tradicionalni drveni čardak – simbol Turopolja, sačuvaju od zuba vremena i istovremeno mladima približe nove tehnologije i pobude interes za STEM zanimanja.

Foto: Josip Kos

U srcu Turopolja, u Mraclinu, nedavno je završen projekt razvoja jedinstvenog suvenira koji kombinira bogatu kulturnu baštinu s najnovijim tehnologijama. Ovaj suvenir, koji prikazuje turopoljski čardak, daleko je više od obične uspomene – on je digitalno čudo koje povezuje tradiciju i modernu tehnologiju kroz 3D print.

– U Mraclinu je nekada bilo najviše čardaka. Sa svojim karakterističnim vanjskim stepeništem kojim se dolazi na gajnk (balkon) i ukrašenim ogradama čardaci predstavljaju prava umjetnička djela majstora tesara. Danas se čardaci više ne grade te polako izumiru, a kako bi ih zaštitili od zaborava u Mraclinu su osmislili jedinstven suvenir – 3D printani čardak – ističu iz KUD-a Dučec te dodaju kako je vizija bila stvoriti suvenir koji ne samo da predstavlja Mraclin i Turopolje, već služi i kao alat za edukaciju i inspiraciju.

Foto: Josip Kos

– Ovaj suvenir je razvijen korištenjem suvremenih tehnologija 3D oblikovanja i proizvodnje, omogućavajući ljubiteljima kulture i tehnologije da ga putem poveznice www.mraclin.hr/mraclinski-digitalni-suvenir preuzmu i izrade svoju figuru bilo gdje u svijetu. Jednostavan za preuzimanje i izradu, ovaj 3D model turopoljskog čardaka prilagođen je radu s bilo kojim 3D printerom. To ga čini savršenim za STEM edukaciju (znanost, tehnologija, inženjerstvo, umjetnost i matematika), jer potiče djecu i mlade da se upuste u svijet digitalne proizvodnje dok uče o svojoj kulturnoj baštini – dodaju iz Dučeca.

Foto: Josip Kos

Tako postoje različiti modeli, različitih kombinacija boja, za različite uzraste i ukuse. Od prvobitnog modela razvijeno je nekoliko različitih verzija – privjesak, figura i slagalica. Svaki model nosi sa sobom dio čarolije turopoljskih čardaka i svoju kombinaciju boja, omogućujući ljudima svih uzrasta da se povežu s ovom bogatom tradicijom na svoj način.

Autor ovih modela je magistar umjetnosti Leo Vukelić, pod smjernicama i idejom voditelja projekta Josipa Kosa, te posebnih članova tima za
kulturu Ratka Cvetnića i Matije Kosa.

Foto: Josip Kos

Za vrijeme ovogodišnjih Vidovih dana, uz predstavljanje čardaka kao digitalnog suvenira, KUD Dučec je predstavio i knjigu “Čardak – mraclinska povijest i naslijeđe”. Radi se o malom “leksikonu čardaka” u kojem je u desetak poglavlja ta turopoljska korablja, kako ju je zvao Matko Peić, opisana kroz različita motrišta: i kao građevinski dragulj, i povijesni spomenik, dio šireg eko-sustava Turopolja, ali prije svega kao svojevrsna “posuda za život” u kojoj su rasle i stasavale generacije naših predaka, od kojih bi se i danas imalo štošta naučiti.

Foto: Josip Kos

Projekt je dobio financijsku potporu Zagrebačke županije kroz sredstva osigurana za projekte neprofitnih udruga kao i podršku MO Mraclin te Grada Velike Gorice kod izrade spomenute knjige.

– Ova podrška omogućila je ostvarenje ove turističke, kulturne i tehnološke vizije i urodila nečim doista jedinstvenim na tržištu suvenira. Pozivamo sve znatiželjnike i ljubitelje kulture da preuzmu i izrade figuru čardaka i ponosno nose dio Turopolja sa sobom, gdje god se nalazili. Za sve koji pak nemaju 3D printer ili ih zanima knjiga kao i ostale izvedbe suvenira, neka se jave na email [email protected]. – pozivaju iz Dučeca.

Nastavite čitati

Reporter 438 - 20.06.2024.

Facebook

Izdvojeno