Povežite se s nama

Vijesti

I Šiljakovina slavi Petrovo, a evo i programa

Dan će biti ispunjen nogometom, folklornim programom i feštom do ranih jutarnjih sati.

Objavljeno

na

Tradicionalno u Šiljakovini svake godine za Petrovo pripremaju veliku feštu. Bit će tako i ove godine u subotu 29. lipnja na sam blagdan svetog Petra i Pavla.
Dan će biti ispunjen nogometom, folklornim programom i feštom do ranih jutarnjih sati.

Cjelodnevni program počinje u 10:30 procesijom ispred kapele sv. Petra i Pavla, a uz pjesmu i molitvu hodat će se ulicom Ivana Šabana do križnog drva na Križanje gdje će u 11 sati biti održana sveta misa.

U poslijepodnevnim satima na igralištu kraj Društvenog doma u Šiljakovini počinje i 3. kolo Breške lige, a raspored utakmica možete vidjeti ovdje.

Folklorni program predviđen je u 18 sati, a uz domaćine FA Šiljakovinu nastupit će i KUD ‘Nova zora’ iz Donje Lomnice.

Kasnije slijedi druženje i zabava uz Macho band.

 

Obrazovanje

FOTO ”Rescur: Na valovima” – dvodnevna edukacija učitelja u OŠ Šćitarjevo

Objavljeno

na

Objavio/la

Dvodnevna edukacija učitelja u osnovnim školama u Gradu Velika Gorica započela je danas (ponedjeljak, 01. srpnja 2024.) u prostoru Osnovne škole Šćitarjevo. Pobliže o ovoj edukaciji izvijestio je Mario Ivić, ravnatelj OŠ Šćitarjevo:

Šćitarjevo, 01.07.2024. Dvodnevna edukacija učitelja u osnovnim školama. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Šćitarjevo, 01.07.2024. Dvodnevna edukacija učitelja u osnovnim školama. Foto: David Jolić/cityportal.hr

– Obzirom da je ”Rescur: Na valovima” najcjelovitiji preventivni program za djecu od 6 do 10 godina, ideja o sveobuhvatnoj edukaciji učitelja u osnovnim školama, spremno je dočekana u Gradu Velikoj Gorici te je započela edukacija učitelja svih velikogoričkih osnovnih škola, koja će se financirati iz gradskog proračuna.

Šćitarjevo, 01.07.2024. Dvodnevna edukacija učitelja u osnovnim školama. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Sudionici prve edukacije koja se održava 1. i 2. srpnja 2024. godine, su učitelji razredne nastave OŠ Nikole Hribara , OŠ Novo Čiče,  OŠ Šćitarjevo i OŠ Vukovina.

Šćitarjevo, 01.07.2024. Dvodnevna edukacija učitelja u osnovnim školama. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Šćitarjevo, 01.07.2024. Dvodnevna edukacija učitelja u osnovnim školama. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Domaćin edukacije je OŠ Šćitarjevo, a izvoditeljice edukacije su stručne suradnice i voditeljice preventivnih programa Katarina Sikirić Lukić i Ana Goršeta.

Šćitarjevo, 01.07.2024. Dvodnevna edukacija učitelja u osnovnim školama. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Upravni odjel za predškolski odgoj, školstvo i društvene djelatnosti Grada Velike Gorice putem preventivnih programa pomaže školama i vrtićima u svladavanju izazova s kojima se susreću odgojno-obrazovni djelatnici u radu s djecom. Važno je istaknuti da se za provedbu u školama podržavaju verificirani i znanstveno utemeljeni programi čiji ishodi imaju pozitivan učinak na djecu i mlade.

Šćitarjevo, 01.07.2024. Dvodnevna edukacija učitelja u osnovnim školama. Foto: David Jolić/cityportal.hr

U ime Grada Velike Gorice i UO za predškolski odgoj, školstvo i društvene djelatnosti, sudionike je pozdravila i zaželjela im uspješan rad dr. sc. Arijana Mataga Tintor.

Galerija fotografija

Nastavite čitati

HOTNEWS

Novim autobusima direktno do željezničkog kolodvora, a prilagodit će se i vozni red vlakova

Prošle je godine vlakom iz Velike Gorice putovalo 95 tisuća putnika, a u prvih šest mjeseci ove godine ta je brojka došla već na 65 tisuća.

Objavljeno

na

Objavio/la

Uvođenjem novih linija javnog gradskog prijevoza, od danas Velikogoričani imaju direktnu vezu sa željezničkim kolodvorom u Velikoj Gorici. Do kolodvora se tako može doći kružnom urbanom linijom ili linijom broj 2 koja direktno povezuje Veliku Goricu s kolodvorom. Tim povodom u Veliku Goricu, danas iza podneva, vlakom je stigao predsjednik uprave HŽ Putničkog prijevoza Željko Ukić kojeg je na željezničkom kolodvoru dočekao gradonačelnik Krešimir Ačkar.

– Naši sugrađani sada brže, ekološki prihvatljivije i sigurnije mogu stići do glavnog grada. To nam je bila i intencija kada smo prije nekoliko godina krenuli uređivati ovaj prostor za parkiralište i postavili rasvjetu. Gospodin Ukić je pokazao spremnost prilagodbe željezničkog prijevoza s našim lokalnim prijevozom kako bi Velikogoričanima bila ova usluga dostupnija – istaknuo je gradonačelnik Ačkar.

Foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Predsjednik Ukić potvrdio je kako se radi na pripremi novog voznog reda, a koji će stupiti na snagu u prosincu.

– Danas ovdje imamo jedan oblik integriranog prijevoza koji s obzirom na svoje specifičnosti postoji u malom broju gradova. Imamo 37 linija između Velike Gorice i Zagreba, 19 u jednom i 18 u drugom smjeru. To je frekvencija vlakova koja je bila prilagođena prije uvođenja novih direktnih linija. Prošle smo godine vlakom prevezli oko 95 tisuća putnika iz Velike Gorice dok ih je u prvih šest mjeseci bilo 65 tisuća. Tu vidimo porast broja putnika i veliki potencijal. Zajedno s Gradom pratit ćemo potrebe građana i situaciju na terenu te u skladu s time planirati plan prometa – istaknuo je Ukić.

Foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Također, Ukić je podsjetio i na posebne pogodnosti za sve starije i umirovljenike, kao i za djecu i učenike do 19 godina koji imaju besplatan prijevoz vlakom, dok studenti imaju povlaštene mjesečne karte za oko 10 eura.

Do željezničkog kolodvora Velikogoričani mogu doći i linijama 4 i 5, koje voze za Veliku Bunu i Kozjaču, a tu je i linija 3 koja vozi za poslovnu zonu Meridian 16.

Foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

 

Nastavite čitati

HOTNEWS

Od danas autobusi s indentitetom grada na ulicama Velike Gorice, a Arriva i službeno preuzela lokalni javni prijevoz

Prijevoz je za sve besplatan.

Objavljeno

na

Objavio/la

U ranim jutarnjim satima, ulicama grada krenuli su voziti novi autobusi novog lokalnog linijskog prijevoznika – Arriva Hrvatska. Tako će prvi dan srpnja 2024. godine ostati trajno upisan u povijest grada, kada više nakon nekoliko desetljeća prijevoza na lokalnim linijama nećemo viđati plave ZET-ove autobuse.

– Prije dvije godine kada su iz ZET-a najavili da više nemaju interesa voziti na području Velike Gorice lokalni prijevoz. Krenuli smo u realizaciju ovog projekta novog lokalnog prijevoza koji će za građane biti besplatan. S dosadašnjih 11, povećali smo broj linija na njih 16 što znači da smo odgovorili na potrebe naših sugrađana – istaknuo je jutros gradonačelnik Krešimir Ačkar na Autobusnom terminalu prilikom početka prometovanja novog javnog prijevoza u gradu.

Ovim potezom Velika Gorica je tako postala prvi veliki grad koji je omogućio svojim građanima besplatan komunalni linijski prijevoz. Gradonačelnik Ačkar podsjetio je i na nove linije prema poslovnoj zoni Meridian 16, prema željezničkoj postaji, prema Velikoj Mlaki i Mičevcu.

– Posebno veseli i što će autobusi pokazati jedan identitet grada, a čiji su dizajn izabrali gađani. Svi sugrađani koji misle da neke linije nisu usklađene te da bi mogle biti bolje stojimo na raspolaganju da adekvatno odgovorimo na njihove potrebe. Sada imamo upravljačka prava i za sada odličnu suradnju s Arrivom – dodao je Ačkar.

Arriva do sada nije bila prisutna u zagrebačkom prstenu, a kako ističu iz ove prijevozničke tvrtke njihov prvi iskorak.

– Vjerujem da ovo nije zadnji jer smo spremni na velika ulaganja. Mobilnost je preduvjet demografskog razvoja, a u suradnji s Gradom radit ćemo na poboljšanju prijevoza te smo spremni na otvaranje novih linija i polazaka sukladno potrebama građana. Došli smo ovdje da ostanemo. Želimo produbiti suradnju sa svima u lokalnoj zajednici – naglasio je Dražen Divjak,

Autobusi su marke MAN i IVECO. Imamo najvišu razinu održavanja koja je na razini Europske unije.

– Autobusi se servisiraju svaka četiri tjedna te imaju kontrolne preglede. Sigurnost je jedan od naših postulata poslovanja. Ukupno je 18 autobusa i 52 vozača. Ovom prilikom želim pozvati sve vozače da nam se pridruže jer nam je cilj stvoriti jaku ekipu domaćih lokalnih vozača – pozvao je Divjak.

Podsjetimo da je vožnja besplatna, ali građani obavezno sa sobom moraju imati Arrivine kartice iz nekoliko razloga. Jer je propisana zakonom, ali i može ujedno poslužiti i kao osiguranje u slučaju bilo kakve nesreće. No, to nije sve.

– Temeljem broja putnika razvijaju se neki novi planovi oko otvaranja novih polazaka i ubacivanja većeg broj – dodaje Nekić.

Karticu je moguće preuzeti kod vozača ili u gradskoj upravi, a popis svih linija i vozni red možete vidjeti ovdje. 

Važno je napomenuti i da sve ZET-ove linije koje gravitiraju prema Zagrebu i dalje ostaju. Poput popularne linije 268, brze linije 330, linije 290 koja vozi prema Kvatriću, a tu su i linije koje iz Zagreba voze prema Strmcu Bukevskom, Sasima, Petrovini, Cerovskom Vrhu, Vukomeriću i Lukavcu.

 

Nastavite čitati

Vijesti

Velika Gorica pobjednik ekološke akcije ‘Od izvora do mora’

U akciju ‘Od izvora do mora’ ukupno se uključilo više od 2.200 volontera te su prikupili 420 tona ambalažnog otpada.

Objavljeno

na

Grad Velika Gorica osvojio je prvo mjesto u kategoriji velikih gradova, s više od 35 tisuća stanovnika u sklopu ovogodišnjeg izdanja projekta Od izvora do mora. Gorička akcija čišćenja otpada oko jezera Čiče i Ježeva održana je krajem svibnja u Novom Čiču, a kojoj se priključilo stotinjak volontera.

Povjerenstvo za bodovanje, sastavljeno od predstavnika organizatora projekta – Coca-Cole, Konzuma, Udruge gradova i Jutarnjeg lista, bodovalo je svih 30 gradova koji su se ove godine prijavili na nagradni natječaj u sklopu ekološkog projekta Od izvora do mora, a prijavilo ih se ukupno 30 koliko je ujedno i provedeno akcija prikupljanja ambalažnog otpada.

– Zadovoljni smo rezultatima, naročito velikim brojem gradova koji su odlučili sudjelovati te prikupljenom količinom ambalažnog otpada koja je gotovo tri puta veća od količine prikupljene prošle godine. Takve snažne brojke nam govore da su nastojanja u području brige za okoliš i održivosti prepoznati od strane gradova i građana koji su nam se pridružili. Čestitamo svim gradovima i građanima koji su sudjelovali u projektu, a pobjednicima želimo uspješno pošumljavanje – izjavio je Bruno Jelić, direktor Odjela za korporativne poslove i održivost tvrtke Coca-Cola HBC Adria.

Više od 2.200 volontera priključilo se akcijama te su prikupili 420 tona ambalažnog otpada, čime je ispunjen važan cilj – smanjenje onečišćenja, uz rast svijesti o važnosti očuvanja okoliša te primjerenog odlaganja ambalažnog otpada. U fokusu projekta je potpora urbanom pošumljavanju – sadnji drveća u gradovima, s ciljem smanjenja emisije ugljičnog dioksida (C02) i snižavanja temperature zraka u urbanim sredinama. U skladu s time, gradovi pobjednici u ravnopravnima će iznosima podijeliti nagradu – 45 tisuće eura, a novac će biti utrošen za sadnju stabala na lokacijama koje su sami odabrali.

Akcije sadnje održat će se u jesenskim mjesecima, od rujna do studenoga, a nakon čega će im biti dodijeljene i posebne plakete.

 

Nastavite čitati

Sport

Luna za povijest: Udarnik ima svoju prvu reprezentativku!

Izbornik U-15 reprezentacije Ivan Jerković poveo je na Otvoreno prvenstvo Europe Lunu Gojak, mladu rukometašicu Udarnika, koja je time ušla u povijesne knjige. Imali smo Doru Krsnik i još neke Goričanke u reprezentacijama, ali nitko kao član goričkoga kluba

Objavljeno

na

Objavio/la

Lijepa su vremena u tijeku za ŽRK Udarnik, najljepša u klupskoj povijesti, i to gdje god pogledaš. Seniorke su se ustabilile u gornjem dijelu druge lige, s povremenim pogledom prema mogućnosti da se jednog dana pokuša napasti i elita, a u mlađim kategorijama sve frca od rada, talenta, uživanja u rukometu. I to donosi i rezultate, kao što su dva sedma mjesta na državnoj završnici, što je gotovo nestvaran doseg s obzirom na sve objektivne okolnosti…

I onda, na kraju jedne takve sezone, dođe velika, prekrasna nagrada. Spakirana u jedan povijesni e-mail, u kojem stoji:

“Vaša igračica LUNA GOJAK pozvana je u hrvatsku U-15 reprezentaciju!”

I povijest je, tim jednim mailom, ispisana. Imala je Velika Gorica u brojnim sportovima reprezentativce, sportaše koji su iz goričkih klubova dolazili do nastupa za reprezentaciju, ali u goričkom rukometu takvo nešto dosad nismo imali prilike vidjeti. Sve do Lune Gojak i poziva kojeg je poslao izbornik Ivan Jerković.

Nešto manje od četiri godine nakon što je počela trenirati rukomet Luna će tako zaigrati u hrvatskom dresu. Prve dvije godine prolazila je kroz ruke Martine Vugrinović, da bi u posljednje dvije njezinu generaciju vodila Ljiljana Ivaci, što će reći da su njih dvije ekspresno uspjele stvoriti igračicu koju izbornik reprezentacije nije mogao zaobići.

I to je odmah shvatio. Pozvao je Ivan Jerković na kamp reprezentacije 36 igračica, među njima je bila i Leona Lilić, također igračica Udarnika, i podijelio ih u dvije skupine. U grupi A njih 18, u grupi B preostalih 18. Već nakon prvog treninga Luna Gojak je prebačena iz B skupine u skupinu A, koja je kasnije i ispala ekipa za otvoreno prvenstvo Europe u Švedskoj, koje se igra u sklopu čuvenog Partille Cupa. Turnir je počeo u ponedjeljak ujutro, na rasporedu su dvije utakmice, a Luna će se kući nedvojbeno vratiti s uspomenama za cijeli život…

Luna Gojak za svoju se prvu registraciju fotografirala prije manje od četiri godine, kad joj je bilo 11…

Svjesni su njezine kvalitete i u klubu, dali su joj jako puno prostora i u seniorskoj ekipi u drugom dijelu sezone, a tako će sasvim sigurno činiti i dalje.

– Uz roditelje, mamu Sandricu i tatu Dubravka, koji su najponosniji na svijetu, i svi mi u klubu iznimno smo ponosni na Lunu. Ona je sjajna igračica, vrlo talentirana, a uz je i redovita na svakom treningu, posvećena rukometu… Uz to, u školi reda sve petice, prošla je s 5.0 i upisala goričku gimnaziju! I seka joj trenira kod nas, ona je na golu – predstavila nam je Martina Vugrinović ukratko Lunu, Udarnikovu reprezentativcu.

Zvuči jako dobro, baš jako dobro, ali iz ovog neobičnoga kluba svejedno će poslati ovakvu poruku:

“Bit će toga još…”

Nastavite čitati

Reporter 438 - 20.06.2024.

Facebook

Izdvojeno