Povežite se s nama

Vijesti

Dan je šećerne bolesti, a iz VG Dijabetičar pozivaju građane da provjere šećer u krvi i izmjere krvni tlak

Članovi udruge danas će provesti akciju od 10 do 12 sati na Tržnom centru i kod Robne kuće.

Objavljeno

na

Povodom Hrvatskog dana šećerne bolesti udruga VG Dijabetičar danas će na dvije lokacije u gradu provesti akciju mjerenja šećera i kontrolu krvnog tlaka.
Velikogoričani će koji žele imati priliku to provjeriti na dvije lokacije gdje će biti članovi udruge i to na Tržnom centru i kod Robne kuće od 10 do 12 sati.

– Dijabetes je u porastu, a mi se u Udruzi trudimo da za naše dijabetičare i druge građane dva puta tjedno mjerimo šećer i krvni tlak. Utorkom i petkom od 10 do 12 sati na adresi Trg kralja Tomislava 2. Pozivamo sve da nam se pridruže u što većem broju da obilježimo ovaj dan – ističe predsjednica VG Dijabetičar Marica Varjačić te podsjeća na moto Udruge koji glasi ‘Pokreni se, šećer izmjeri i zdravlje odaberi’.

Osim toga, večeras u Pučkom otvorenom učilištu organizirano je i stručno predavanje na ovu temu u 18 sati.

 

Moja županija

Braniteljima u čast! Više od 400-tinjak uzvanika na proslavi u Svetoj Nedelji

Već 11 godina svake godine u drugom gradu slavi se Dan hrvatskih branitelja Zagrebačke županije.

Objavljeno

na

Svečano i emotivno bilo je u subotu u Svetoj Nedelji. Više od 400 hrvatskih branitelja i uzvanika okupilo se u šatoru ispred Ustanove za sveobuhvatnu skrb „Tigrovi“ kako bi obilježili centralnu svečanost proslave ‘Dana hrvatskih branitelja Zagrebačke županije’.

Inače, Županijska skupština Zagrebačke županije u ožujku 2013. godine, 27. lipnja proglasila je Danom hrvatskih branitelja Zagrebačke županije u sjećanje kada je na dan 1991. godine na pokupsko ratište raspoređena 2. brigada Zbora narodne garde koja je tada počela djelovati na prvoj crti bojišnice uz rijeku Kupu.

To je ujedno i razlog što se, prije jedanaest godina, prvi Dan hrvatskih branitelja Zagrebačke županije obilježavao upravo na pokupskom području.

Foto: Zagrebačka županija/Dražen Kopač

General Darko Rukavina, koji je bio u svojstvu izaslanika potpredsjednika Vlade RH i ministra hrvatskih branitelja, istaknuo je kako je upravo u Rakitju utemeljena postrojba legendarnih Tigrova, temelj i jezgra iz koje su se razvijale daljnje informacije.

– Pozitivno ozračje u hrvatskom društvu i čvrsta povezanost s hrvatskim narodom bili su od samih početaka obrane i stvaranja Hrvatske najveći izvor naše snage. Naša današnja zadaća je očuvati državu, izgraditi ju onakvom kakvu smo željeli i za koju smo se borili. Naša životna misija je prenijeti sustav vrijednosti koji smo pokazali u najtežim danima, domoljublje, hrabrost, vjeru i zajedništvo na mlade generacije kao izvor nadahnuća i snage za ostanak na rodnoj grudi – rekao je Rukavina.

Foto: Zagrebačka županija/Dražen Kopač

Za slobodnu, samostalnu i neovisnu domovinu najzaslužniji su upravo naši branitelji.

– Imena ljudi koji su u Domovinskom ratu dali ono najvrjednije, svoj vlastiti život, zlatnim su slovima upisana u temelje Lijepe Naše. Poticat ćemo i dalje rad udruga, financirati besplatno liječenje branitelja u Naftalanu. Županija će uvijek biti uz branitelje jer su oni bili i ostali ovdje u najtežim vremenima – rekao je zamjenik župana Zagrebačke županije Ervin Kolarec.

Okupljenima se obratio i gradonačelnik grada domaćina proslave, Dario Zurovec, koji je ujedno i saborski zastupnik.

–  Ovo mjesto je kolijevka moderne hrvatske vojske. Ponosimo se slavnom prošlošću koju su obilježili ljudi, ratnici, baš ovdje gdje su počeci. Kao čovjek na tome im svima zahvaljujem. Znam da vam nije bilo lako, znam što ste prošli, i potrudit ćemo se da vam koraci budu jednostavniji i da mlade generacije cijene vašu žrtvu i borbu – rekao je Zurovec.

Foto: Zagrebačka županija/Dražen Kopač

Ispred branitelja s područja Svete Nedelje, predsjednik Udruge branitelja 151. samoborske brigade Rudolf Jedvaj zahvalio se svima koji brinu za branitelje i njihove obitelji.

– Drago mi je da svugdje imamo otvorena vrata i razumijevanje. S ovog su mjesta u Rakitju krenule prve postrojbe i svi su znali što znači Tigar na terenu. Hvala svima koji se brinu za branitelje i njihove obitelji, za njihovu skrb, nikada se više nije zajednica brinula o nama nego posljednjih osam godina – dodao je Jedvaj.
Neposredno prije središnjeg slavlja, kod Spomen obilježja hrvatskim braniteljima položeni su vijenci i zapaljene svijeće, a potom je u župnoj crkvi Blaženog Alojzija Stepinca u Rakitju održano misno slavlje.

Foto: Zagrebačka županija/Dražen Kopač

U četvrtak, tradicionalno na sam dan branitelja, a u spomen na sve poginule, ispred spomenika na mostu na rijeci Kupi u Pokupskom delegacija Zagrebačke županije predvođena zamjenicima župana Ervinom Kolarecom i Damirom Tomljenovićem te gradonačelnikom grada Svete Nedelje Dariom Zurovcem s predstavnicima braniteljskih udruga položila je vijenac i svijeće.

Foto: Zagrebačka županija/Dražen Kopač

*Tekst je dio programskog sadržaja ‘Moja županija’ nastao u suradnji sa Zagrebačkom županijom

 

Nastavite čitati

Sport

Velike promjene u NK Lukavcu: Guteša i Gligora odlaze, klub seli dva ranga niže?!

U srijedu poslijepodne održat će se izvanredna skupština NK Lukavca, na kojem će se birati novo vodstvo kluba. Predsjednik Goran Guteša i sportski direktor Tomislav Gligora odlaze iz kluba, što bi moglo dovesti do značajnih promjena

Objavljeno

na

Objavio/la

Lukavečka nogometna bajka, prema svemu sudeći, došla je do svoga kraja. Najljepši dani u povijesti kluba iz mjesta s dvorcem, kažu dobro obaviješteni izvori, završit će u srijedu poslijepodne. Dojavio je to našoj redakciji jedan bivši igrač, razočaran razvojem situacije u najavi…

– Cijelo vodstvo kluba odlazi, sve se raspada… To sam ja i govorio, kako su došli, tako će i otići…

Pod sintagmom “vodstvo kluba” mislio je, zapravo, na dvojicu ključnih ljudi. Svi recentni uspjesi lukavečkog nogometa, kluba koji je stigao do gornje polovice četvrtog ranga hrvatskog nogometa, mjesta u koje je počela dolaziti i nacionalna reprezentacija, vezani su uz dosadašnjeg predsjednika Gorana Gutešu i sportskog direktora Tomislava Gligoru. Ako je vjerovati pričama koje dolaze iz Lukavca, na izvanrednoj skupštini kluba u srijedu obojica će završiti svoje mandate.

Potrajalo je sve tu skupa čak i duže nego što se moglo očekivati, jer Guteša je kao predsjednik vukao posljednjih pet i pol godina, kao dio uprave još i nešto duže, a sad je očito došao trenutak da se malo makne od svega. U amaterskom nogometu sve je teže raditi, nove generacije baš i nisu lude za angažmanom takve vrste, a to iz onih koji se odluče na takvo što izvlači još više energije, pa se ona brže i potroši. Upravo to se i ovdje dogodilo, jer u Lukavcu, kako doznajemo, nema nikakvih trzavica. Jednostavno je Guteša odlučio da je došao trenutak za nekog drugog.

Slično vrijedi i u slučaju direktora Gligore, koji je također ulagao veliku volju, želju i energiju, i njemu idu velike zasluge za sve dobre stvari koje su se događale u NK Lukavcu posljednjih godina. Cijelo je to vrijeme blisko surađivao s predsjednikom Gutešom, pri čemu je svatko radio svoj dio posla, a sad će zajedno i otići. Svatko svojim putem, više ili manje vezano za nogomet…

Što čeka NK Lukavec bez njih dvojice? Kako sad stvari stoje, život na nešto nižim razinama. I nešto realnijima, dodali bismo… Nije mali broj onih koji će ustvrditi kako sredini poput Lukavca i nije prijekopotrebno igrati ovako visok rang, ulagati tolika sredstva, a svi takvi i neće biti pretjerano razočarani mogućnošću da Lukavčani od sljedeće sezone budu članovi Jedinstvene županijske lige.

Iz četvrtog ranga klub bi se, ako je vjerovati takvom scenariju, spustio dva ranga niže, pa nastavio natjecanje u društvu lokalnih rivala poput Turopoljca, Poleta, Lomnice, Klasa… Povuklo bi to sa sobom, logično, i radikalne promjene u momčadi, ali ne zvuči ni tako loše igrati derbije u Kučama, Buševcu ili Mičevcu umjesto u Bistri, Strmcu ili Maču.

Hoće li sve biti baš tako, doznat ćemo u srijedu poslijepodne. U svakom slučaju, što god se dogodilo, nogomet će se u Lukavcu i dalje igrati. I zato, nije baš da se išta raspada u nogometnom Lukavcu, točnije bi bilo reći da počinje nova era…

Nastavite čitati

Sport

Jan Paolo Debijađi napustio Goricu. Put do sreće vodi nekom drugom trasom…

Nakon više od desetljeća provedenog u HNK Gorici, nakon nekoliko više ili manje uspješnih posudbi, Jan Paolo Debijađi (24) napustio je matični klub. Novu destinaciju zasad nije pronašao, ali nema sumnje da će interesa biti…

Objavljeno

na

Objavio/la

Nakon gotovo 15 godina u sustavu HNK Gorice, s kojom je vezao još od ranih osnovnoškolskih dana, Jan Paolo Debijađi (24) više nije igrač našeg prvoligaša. Započeo je pripreme, odradio prvi tjedan, jer ugovor mu je istjecao s 30. lipnjem, a priča je završila s dolaskom ponedjeljka.

– Od danas više nisam na pripremama, to je to – potvrdio je Jan, s primjetnom dozom sjete.

Nije mu lako, logično je da nije, iako je bilo i dosad faza njegove karijere kad fizički nije bio u Gorici. Dvije sjajne sezone odradio je u Kurilovcu, na posudbe je išao i u Lučko, Hrvatski dragovoljac i Dubravu, upisao je i jedan nastup u HNL-u za svoj klub, onomad na gostovanju u Puli, u porazu 1-2… I cijelo to vrijeme bio je igrač HNK Gorice, član kluba u kojem je i počeo svoj nogometni put, u svom nogometnom domu.

Nakon izlaska iz juniora, najčešće je u Gorici bio u ulozi trećega golmana, čuvao je leđa i Kahlini, i Kotarskom, i Baniću, i Radoševiću… Kako to često i biva u životu golmana, prilika se nije otvarala, nikako nije dolazio njegov red, pa je zapravo bilo i očekivano da će se ovoga ljeta dogoditi rastanak. Postajala je sve do prošlog vikenda i opcija da se po tom pitanju nešto promijeni, ali sad je potpuno jasno da će Jan Paolo Debijađi krenuti svojim putem, a Gorica svojim.

Nema dvojbe da će biti interesa za golmana njegovih kvaliteta, 191 centimetar visokog i za tu visinu vrlo pokretljivog, ali jasno je da će Jan u ovoj fazi svoje karijere morati napraviti korak ili dva unatrag. Dovoljno je mlad, za golmane 24 godine znače nešto drugo nego za igrače u polju, a i neka iskustva iz bliskog okruženja kažu da nikad nije kasno. Kristijan Kahlina najbolji je primjer, i on je tek s 27 uspio doći do velike scene, a danas je ozbiljan golman s jako lijepom karijerom…

Debijađi će tako ići dalje na svoj način, a Gorica će nastaviti dalje s onim što je ostalo. A ostala su tri golmana, trojac čija će imena dati i pojašnjenje zašto se Debijađi više nije uklapao u tu priču. Ivan Banić i dalje drži “jedinicu”, u klubu je i dalje iskusni Božo Radošević, a s posudbe u Sesvetama vratio se Karlo Žiger, dugogodišnji golman Chelseaja. Nije nemoguće da Banić napravi transfer, uvijek ga se spominje kao potencijalno zanimljiv eksponat iz goričkog izloga, ali ni to vjerojatno ne bi dovelo do potrage za novim golmanom. U tom bi slučaju, kako sad stvari stoje, priliku dobio upravo Žiger, uz podršku Radoševića, a u toj bi soluciji Debijađi, i da je ostao, opet bio tek treća opcija.

Ovako, nakon što nađe klub u kojem će biti prva opcija, imat će i priliku dokazati koliko doista vrijedi. I koliko stoji ona Valdasova rečenica: “Pa ovaj dečko je mali De Gea!”

Nastavite čitati

Vijesti

MORH najavio probijanje zvučnog zida, čut će se i u Velikoj Gorici

Redovite letačke aktivnosti provodi će danas od 13 do 16 sati na području nekoliko županija.

Objavljeno

na

Građani Velike Gorice i okolice danas mogu očekivati pojačanu buku i probijanje zvučnog zida. Iz Ministarstva obrane najavili su za danas planirane redovite letačke aktivnosti pilota 191. eskadrile lovačkih aviona 91. krila Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Letačke aktivnosti provodi će danas od 13 do 16 sati na području Zagrebačke, Bjelovarsko-bilogorske, Koprivničko-križevačke, Požeško-slavonske, Osječko-baranjske i Virovitičko-podravske županije na visini iznad 10 000 metara, uz pridržavanje svih sigurnosnih mjera.

– Tijekom provedbe planiranog leta očekuje se zbog probijanja zvučnog zida kratkotrajna pojačana buka te Ministarstvo obrane i Oružane snage Republike Hrvatske ovim putem građane mole za podršku pilotima tijekom njihove obuke, kao i za strpljenje i razumijevanje zbog pojačane buke – istaknuli su iz Ministarstva obrane.

Nastavite čitati

Crna kronika

Lažni brokeri prevarili Velikogoričana: Muškarac im uplatio nekoliko desetaka tisuća eura

Nakon što je shvatio da je prevaren 78-godišnjak je slučaj prijavio goričkoj policiji koja traga za počiniteljima.

Objavljeno

na

Stariji sugrađani uvijek su na meti lopova i prevaranata, dokazuje to i slučaj 78-godišnjeg Velikogoričana koji je jučer goričkoj policiji prijavio nepoznate počinitelje koji su ga oštetili za nekoliko desetaka tisuća eura.

Naime, prevaranti su muškarca kontaktirali putem telefona i predstavili mu se kao brokeri za dionice i kripto valute koji će njegov novac dalje ulagati.
Oštećeni je povjerovao u njihovu priču pa im je u nekoliko navrata uplatio novac i dao osobne podatke. Iz policije ističu kako je kriminalističko istraživanje u tijeku.

– Čuvajte se budućih prijevara. Ako ste jednom uložili u prijevaru, prevaranti će vas vjerojatno ponovno ciljati ili prodati vaše podatke drugim prevarantima – poručili su iz policije.

Foto ilustracija: Pexels/Ivan Babydov

Nastavite čitati

Reporter 438 - 20.06.2024.

Facebook

Izdvojeno