Povežite se s nama

Vijesti

Sjajna prilika za kupnju kaktusa, mesožderki, trajnica…u Botaničkom vrtu!

Botanički vrt PMF-a u subotu, 8.listopada, od 9 do 13 sati organizira drugu godišnju prodaju viška biljaka iz sezonskog uzgoja vlastite zbirke. Istražili smo ponudu i cijene!

Objavljeno

na

Za sve ljubitelje biljaka stiže sjajna prilika za odličnu kupnju. Izuzetno popularna godišnja rasprodaja viškova biljaka iz zbirke Botaničkog vrta u Zagrebu, održat će se po drugi put ove subote, u vremenu od 9 do 13 sati, u dvorištu uz kolni ulaz Vrta (Runjaninova ulica), nasuprot Ministarstva kulture i medija.

U ponudi se nalazi sobno (stakleničko) bilje, sukulenti (kaktusi, mlječike), mesožderke, a naći će se i preostalo bilje s prve rasprodaje: rizomi (podanci) kultivara perunika, manja količina raznih drvenastih biljaka (grmovi i stabla) i vrtnih trajnica.

Biljke ćete moći kupiti po cijeni od 10 do 200 kuna, ovisno u starosti, veličini i vrijednosti/rijetkosti vrste/kultivara. Plaćanje je gotovinom uz izdavanje blok računai karticama poslovnih banaka jednokratno.

Tu su i neke važne napomene za kupce!

– U prodajni prostor ulazi se s južne strane kolnog ulaza, a izlazi na mala vrata na sjevernoj strani. Djelatnici će kontrolirati ulazak kako se u prodajnom prostoru ne bi stvarala velika gužva. Molimo da ponesete vlastite vreće, cekere, košare, torbe, jer ne prodajemo plastične vrećice – poručuju iz Botaničkog vrta PMF-a.

Naslovna i fotografije u tekstu: Botanički vrt PMF-a

 

Sport

Večer sezone “Šeika od Okuja”: Titula je daleko, ali Broz zabija čudesno!

Marcelo Brozović zabio je dva gola u posljednjoj pobjedi saudijskog Al Nassra, svoja prva dva u ovoj godini. Prvi je sjajan, drugi spektakularan, a posebno veseli što Brozu forma raste s približavanjem Eura u Njemačkoj…

Objavljeno

na

Objavio/la

Prva sezona Marcela Brozovića u novoj fazi karijere približava se kraju. Nakon što je prošloga ljeta odlučio napraviti potpuni zaokret na svom nogometnom putu i ulogu kapetana finalista Lige prvaka u milanskom Interu zamijeniti onom miljenika navijača saudijskog Al-Nassra i suigrača Cristiana Ronalda, s određenom dozom skepse gledali smo na sve što će slijediti. Ipak, na kraju prve od tri godine super bogatog ugovora možemo slobodno ustvrditi kako za Broza – nema problema!

Određena zabrinutost pojavljivala se u kontekstu reprezentacije, odnosno njegova stanja nakon sezone na ipak bitno nižoj razini od one na kojoj je godinama vrlo uspješno egzistirao, ali Marcelo Brozović poseban je tip. Jedan od onih za koje ne vrijede mnoge uobičajne norme, ali ni kriteriji. Dečko iz naših Okuja godinama je bio ponajbolji vezni nogometaš svijeta, a tu se ništa previše nije promijenilo ni nakon jedne prvenstvene kampanje u saudijskom nogometu. Marcelo i dalje gazi sve pred sobom…

I djeluje kao da je tempirao formu upravo za predstojeći Euro, jer u četvrtak je odigrao možda i najbolju utakmicu ove sezone. S druge strane bio je Al Akhdood, klub koji se bori za ostanak, a već u sedmoj minuti Broz je zabio svoj prvi gol u ovoj godini. Lijepim, preciznim, fino odmjerenim udarcem zavukao je loptu u suprotni kut protivničkoga gola i pogurao svoju momčad prema pobjedi u utakmici kakve se najčešće opisuju onom “važno je brzo zabiti prvi gol”…

Zabio je Al Nassr vrlo brzo i drugi, učinio je to momak za koje ste možda i čuli, a ime mu je Cristiano Ronaldo. Portugalac je “inzagijevski” pogodio u 15. minuti, došao do svog 33. gola u sezoni i potpuno usmjerio utakmicu onako kako je zamislio trener ove zvjezdane družine, Portugalac Luis Castro.

Međutim, problemi su se pojavili u nastavku, nakon što je Al Akhdood prvo smanjio u 60., a onda i izjednačio rezultat u 70. minuti. To je unijelo puno nervoze u redove Al Nassra i sve do sudačke nadoknade izgledalo je kao da će se bodovi podijeliti. Međutim, čovjek u žutom dresu s brojem 77 razmišljao je nešto drugačije…

Počela je već sudačka nadoknada u trenucima kad je lopta došla na desnu stranu domaćeg kaznenog prostora, gdje ju je iz pada zahvatio 31-godišnjak iz Okuja s velikogoričkom adresom. Sjajan gol zabio je Marcelo, svoj drugi na utakmici, treći za Al Nassr, onaj koji je izravno donio sva tri boda. I spriječio blamažu, jer tako bi se ovdje tretiralo sve osim pobjede izrazito favoriziranog Al Nassra, kluba kojem tepaju da je “Real Madrid azijskog nogometa”.

Ukupno gledajući, neće ovo biti sezona za pamćenje, jer klub koji ima Ronalda, Brozovića, Sadija Manea, Španjolca Laportea, Brazilca Taliscu i marokanskog golmana Bona neće biti prvak saudijske lige. Titulu će proslaviti Al-Hilal, u čijem sastavu nastupaju Neymar, srpski dvojac Mitrović i Milinković-Savić, Portugalac Ruben Neves i ostali, budući da ima devet bodova prednosti i utakmicu manje, a Al Nassr ima na raspolaganju još ukupno devet bodova u preostala tri kola.

S te strane ni naš Marcelo Brozović ne može biti potpuno zadovoljan sezonom, posebno uspješno nije prošlo ni u Azijskoj Ligi prvaka, u kojoj je Al Nassr izbacio Al Ain iz Emirata, predvođen trenerom Hernanom Crespom, ali iz naše je perspektive važnije istaknuti da je Broz bio – jako dobar! Sve procjene kažu da je bio među tri najbolja igrača kluba, uz Ronalda i Taliscu, a njegov konkretan učinak očituje se u četiri gola, šest asistencija, ali i 11 kreiranih velikih prilika.

Uz sve ostalo, Marcelo je prvi igrač saudijske lige po broju točnih dodavanja po utakmici, pri čemu ima impresivnih 91 posto uspješnosti, što je za veznog igrača spektakularan doseg, čak i u ligi ove razine. U prijevodu, Broz radi ono što Broz radi već godinama. Igra nogometa na iznimno visokoj razini, bez obzira na okruženje u kojem se nalazi, a to će sasvim sigurno nastaviti raditi i u dresu hrvatske reprezentacije.

A to nam je, uz svo dužno poštovanje prema Al Nassru, malo važnije nego rezultati “azijskog Reala”…

Nastavite čitati

HOTNEWS

U ponedjeljak počinje suzbijanje ličinki komaraca

Iz tvrtke zadužene za suzbijanje aktivnosti će provoditi od 10 do 14 sati.

Objavljeno

na

Kreće suzbijanje komaraca na području Velike Gorice i okolice. Kako ističu iz tvrtke zadužene za deratizaciju, dezinfekciju i dezinsekciju, suzbijanje komaraca u stadiju ličinke obavljat će prvi put u ponedjeljak 13. svibnja od 10 do 14 sati.

Lokacije na kojima će provesti aktivnosti su Podbrežnica (Gradski vrt 1), Podbrežnica (Gradski vrt 2), Podbrežnica (livada uz Šibensku), Cibljanica (Gradsko groblje), GČ Vladimir Nazor (park dr. Franje Tuđmana), GČ Miljenko Granić (kanal uz Zagrebačku/Vukomeričku uz Auto Zubak), GČ Stari Grad (reciklažno dvorište ˝Sajmište˝), GČ Pleso (odvodni kanal kod vojarne), Velika Mlaka ( ul. K. Weingartnera kod br. 18), Velika Mlaka (Dolenec), Velika Mlaka (vulkanizerska radnja) i Gradići (vulkanizerska radnja).

Za suzbijanje ličinki komaraca koristit će motorne prskalice, ručne tlačne prskalice, aparate za hladno orošavanje. Djelatnici na terenu će bilježiti svako otkriveno leglo tijekom izvida te će o tome voditi pisane evidencije na propisanim obrascima.

– U leglima komaraca koristit ćemo odgovarajuća sredstva formulirana kao granule, tablete ili koncentrat za emulziju koji su registrirani i odobreni od Ministarstva zdravlja – istaknuli Eko deratizacije.

Nastavite čitati

Vijesti

Dani kriznog upravljanja posvećeni klimatskim promjenama, sigurnosti, tehnologijama i kriznim situacijama

17. izdanje znanstveno-stručne konferencije Dani kriznog upravljanja, koja će se održati 22. i 23. svibnja u Termama Tuhelj u organizaciji Veleučilišta Velika Gorica.

Objavljeno

na

Uz sve izraženije ekološke katastrofe, političke napetosti i tehnološke prijetnje, suočavanje s kriznim situacijama postaje sve kompleksnije. U ovom turbulentnom vremenu, rješenja donosi 17. izdanje znanstveno-stručne konferencije Dani kriznog upravljanja, koja će se održati u srijedu, 22. i četvrtak, 23. svibnja u Termama Tuhelj u organizaciji Veleučilišta Velika Gorica. Ovaj važan događaj okuplja vodeće stručnjake iz područja kriznog upravljanja koji će raspravljati te predstaviti najnovija istraživanja i rješenja o gorućim temama kao što su klimatske promjene, održivost, sigurnost i zaštita, međunarodna i europska sigurnost, komunikacija i tehnologija te analize kriznih situacija.

– Vjerujemo da će ovogodišnje izdanje konferencije dati odgovore na pitanja koja se postavljaju kao prioriteti u rješavanju složenih procesa u našem zajedničkom prostoru življenja te na taj način odaslati poruku ali i rješenja za tako potrebne promjene u svim područjima djelovanja – istaknula je predsjednica organizacijskog odbora konferencije Dani kriznog upravljanja prof.dr.sc. Sanja Kalambura.

Svijet se suočava s klimatskim promjenama koje nas sve više pogađaju. Ekstremni vremenski uvjeti, poplave, požari i uragani postaju sve češći, ostavljajući iza sebe razaranje i ljudske tragedije. Održivost naše planete više nije samo pitanje izbora, već nužnost koju moramo hitno rješavati. Upravo o klimatskim promjenama i hitnosti poduzimanja potrebnih mjera govorit će Ana-Maria Boromisa, doktorica znanosti, istaknuta znanstvena savjetnica s trajnim zaposlenjem na Institutu za razvoj i međunarodne odnose (IRMO) u Zagrebu te voditeljica Odjela za međunarodne ekonomske i političke odnose. Na konferenciji će istaknuti kako integrirati održive prakse u sve segmente društva te kako se prilagoditi novim uvjetima kako bismo zaštitili našu planetu za buduće generacije.

Sigurnost i zaštita također su ključne teme ovogodišnje konferencije. Sve kompleksniji geopolitički odnosi, terorističke prijetnje i cyber napadi zahtijevaju brze i učinkovite odgovore. Kako osigurati sigurnost građana u ovim turbulentnim vremenima? Koje tehnološke inovacije mogu pomoći u prevenciji kriznih situacija i brzom reagiranju? O sigurnosnim izazovima u modernom vremenu upoznat će nas Robert Barić, doktor znanosti, koji se ističe impresivnim postignućima u akademskom i vojnom području, izvanredni je profesor na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, gdje se bavi područjem međunarodnih odnosa i međunarodne sigurnosti.

Komunikacija igra ključnu ulogu u upravljanju krizama, a tehnologija nam pruža nove alate za brzo i učinkovito širenje informacija. Dani kriznog upravljanja donose i načine kako se nositi s poplavom dezinformacija i tako osigurati transparentnu i pouzdanu komunikaciju tijekom kriznih situacija.

Analize kriznih situacija pružaju nam dragocjene uvide u uzroke i posljedice kriza te nam pomažu u pripremi za buduće izazove. Kako možemo bolje razumjeti dinamiku kriznih situacija i kako možemo primijeniti te spoznaje u budućem upravljanju krizama otkrit će Ksenija Butorac, renomirana stručnjakinja u području kriminalistike i forenzike koja će govoriti o kriznom menadžmentu u Europi.

Održivost korporacija, zahtjevi i veliki izazovi također su jedna od važnih tema koju će otvoriti Mirjana Matešić, vodeća stručnjakinja u području održivog razvoja i korporativne društvene odgovornosti, koja obnaša dužnost direktorice Hrvatskog poslovnog vijeća za održivi razvoj te aktivno sudjeluje u provedbi politika održivog razvoja u poslovanju. Tu su i brojni drugi domaći i strani stručnjaci koji će otvoriti važne teme i ponuditi strategije kojima zajedničkim snagama možemo napraviti jedan veliki korak prema budućnosti svih nas.

Konferencija Dani kriznog upravljanja održava se u organizaciji Veleučilišta Velika Gorica. Pokrovitelji su Grad Velika Gorica i Ministarstvo unutarnjih poslova. Događaj se održava uz podršku partnera: Europske komisije, IFEH – International Federation of Environmental Health, CONRIS mreže, B.EN.A., HRPSOR, IRMO, Zdravstvenog veleučilišta, Sveučilišta Vern, Sveučilišta Libertas, Zdravstvenog veleučilišta, Sveučilišta J.J. Strossmayer, Veleučilišta Securus, Udruge gradova, Zagrebačke županije, Turističke zajednice zagrebačke županije i dr.

Nastavite čitati

HOTNEWS

Iz vikendice u Lukinić Brdu odnio sve! Od trimera, televizora do vina

Šeta je procijenjena na 6 tisuća eura.

Objavljeno

na

Gorička policija izvijestila je o provali u vikendicu u Lukinić Brdu koja se dogodila između 1. i 4. svibnja. Naime, nepoznati počinitelj došao je do vikendice u vlasništvu 39-godišnjaka i doslovce ukrao sve što se u vikendici nalazilo.

Učinio je to tako da je prišao prozoru vikendice na kojem je prvo demontirao mrežicu za insekte, potom je alatom obio prozor i ušao u kuću iz koje je ukrao dva motorna trimera, samohodnu motornu kosilicu, motornu pilu, bušilice, visokotlačni perač, ubodne pile, televizor, zvučnik, plastične gajbe s električnim kablovima, 10 litara vina, pivo te bezalkoholno piće.

Šeta je procijenjena na 6 tisuća eura.

Nastavite čitati

Vijesti

Mihael iz Lojtrice sudjelovao je u Vraždinu na Državnoj smotri u pripovijedanju

Odlazak u Varaždin, Miahel je osigurao svojom interepreracijom Hrvatske tradicijske priče “Pjetlićeva družina”.

Objavljeno

na

U Velikoj Gorici održana je 6. Državna (pred)SMOTRA u usmenome pripovijedanju za djecu i mlade “Logos 2024.” Ove godine “zvijezde događanja” su predSMOTRE i fokus je da što više djece dobije izravnu podršku i konstruktivne savjete profesionalnih pripovjedača/pripovjedačica.

Na predSMOTRI sudjelovala su i djeca iz DV Lojtrice kao i drugih velikogoričkih vrtića. Tako je Mihael Žagar iz Lojtrice izabran za odlazak na veliku državnu Smotru u Varaždin, a pratila ga je njegova odgojiteljica i mentor Lana Pešl.

– Mihael je svojom interepreracijom Hrvatske tradicijske priče “Pjetlićeva družina” oduševio žiri i prisutne što mu je osiguralo odlazak na državnu smotru.A koja se u Varaždinu odvijala u dva dijela, posebno za djecu i mlade te za mentore – govori nam odgajateljica Pešl.

Inače, cilj smotre je njegovati tradicijsku baštinu te kulturu govorenja i slušanja pomoću pripovijedanja kao i poticati usmeno jezično izražavanje, pripremanje mladih za javni nastup i njegovati i poticati kulturu govorenja te slušanja.

– Mladi pripovjedači su tijekom masterclassa imali grupnu i individualnu edukaciju te su se pripremali za završni grupni pripovjedni nastup. Djeca su nakon održanih sjajnih završnih nastupa nagrađeni slikovnicama kao i zahvalnicama za sudjelovanje – dodaje Pešl.

 

Nastavite čitati

Reporter 436 - 11.04.2024.

Facebook

Izdvojeno