Povežite se s nama

HOTNEWS

Gradski sat vraća se s ‘generalke’ na Radićev trg idućeg tjedna

Majstor urar Dalibor Lebarović, koji servisira gradske satove iz čitave Hrvastke, kaže kako mu je naš velikogorički ‘prvi na listi prioriteta’..

Objavljeno

na

Prije nešto više od mjesec dana gradski sat s Trga Stjepana Radića završio je na popravku, ali ne bilo kakvom, nego li na prvom generalnom servisu u više od 20 godina koliko je prošlo od njegova postavljanja. I baš kao svi gradski satovi iz Hrvatske i ovaj naš je završio kod majstora Lebarovića u Maksimirskoj ulici u Zagrebu.

– Uskoro vraćamo sat, trajao je popravak nešto duže, jer od njegovog postavljanja, tamo oko 2000-te, nije bilo generalnog servisa, samo redovito održavanje. Sad će biti kao nov, popravljeni su brojčanici, kazaljke, mehanizmi, obojali smo ga iznutra bijelo, izvana plavo – otkriva nam majstor urar Dalibor Lebarović.

Urarska radnja Lebarovic u Maksimirskoj 52a. Ispred radionice postavljeno je pet satova sa svjetskim vremenima, u Los Angelesu, New Yorku, Londonu, Helsinkiju i Sydneyju, dok se u sredini nalazi stari sat koji pokazuje maksimirsko vrijeme: Zarko Basic/PIXSELL

Njegova urarska radiona u Maksimirskoj zasigurno vam je zapeo za oko svojim specifičnim pročeljem ukrašenim gradskim satovima, jer upravo na toj lokaciji popravljaju se te velike vure koje dolaze iz Dubrovnika, Istre, Zagorja, Zagreba..ili kraće – iz čitave Hrvatske. No, kaže majstor Lebarović:

– Taj sat iz Velike Gorice mi je na popisu– prioritet!

No, prije vraćanja našeg sata na staru lokaciju, potrebno je pofriškati i ušminkati i samu konstrukciju, a za to se moraju poklopiti vremenski uvjeti.

– Odgodili smo bojanje konstrukcije zbog izuzetno visokih temperature, nije tehnički izdrživo, a I idući dan nakon farbanja ne smije padati kiša, tako da pozorno pratimo vremensku prognozu. Vjerujem kako ćemo idući tjedan krenuti s konstrukcijom i kad to obavimo ide vraćanje sata. U roku 10 do 15 dana, ma i prije ga vraćamo – kaže nam majstor Lebarović.

Ukupni trošak generalnog popravka gradskog sata i bojanja konstrukcije naš grad će platiti oko 5,5 tisuća kuna s PDV-om.

 

HOTNEWS

FOTO Likovna kolonija u Gradićima: Veliki i mali umjetnici zajedno u očuvanju kulturne baštine

Počeli su 12. Dani europske kulturne baštine u Velikoj Gorici.

Objavljeno

na

Objavio/la

Baština koja nas povezuje – kulturne rute i mreže! – tema su ovogodišnjeg izdanja najraširenije kulturne manifestacije u Europi, Dana europske kulturne baštine. A Europu i svijet povezuje i turopoljska podgutnica koja je danas bila motiv 9. Dječje etno likovne kolonije u Gradićima kojima je ova manifestacija i službeno započela u Velikoj Gorici.

– Unatoč tome što moderni svijet često kaže tradiciji NE, ali zahvaljujući vama, svim entuzijastima, čuvamo kulturu i nasljeđe. Za ove mlade ljude kultura je most iz prošlosti u budućnost. Želimo da naša djeca rastu u zdravom i tolerantnom okruženju, a u svemu tome nam uvelike pomaže kultura – poručio je gradonačelnik Krešimir Ačkar i zahvalio članovima i vodstvu KUD-a Gradići na organiziranom događanju.

07.09.2024. – Dječja etno likovna kolonija u Gradićima – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Svoju maštu, kroz umjetničke i likovne radove, prikazat će 52 djece koja su se prijavila na ovu radionicu, a mnogi od njih koji su došli, zatekli smo s posebno osmišljenim kravatama i podgutnicom oko vrata.

– Sva djeca su danas došla u svojim kravatama. Svi nose neku svoju instalaciju. Drago nam je da su doživjeli i prihvatili ovu našu ideju. Vidimo da su si svi doma dali truda i stvorili svoje kreacije, a neki su oko vrata zavezali tatinu ili djedovu kravatu. Ocjenjivački sud imat će težak zadatak izabrati posebnu i najbolju. Moram spomenuti da smo ponosni što možemo biti dio ove priče i što smo domaćin otvaranja Dana europske kulturne baštine u našem gradu – poručila je Gordana Kovačić, predsjednica KUD-a Gradići.

07.09.2024. – Dječja etno likovna kolonija u Gradićima – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Svoja znanja i vještine djeci na koloniji prenose i ove godine pripovjedači iz Sparka kao i slikari iz Ulikuma, a drugu godinu za redom pod mentorstvom akademskom kipara Andrije Gašparuša, našeg Velikogoričana, djeca rade umjetnine s glinom.

– Djeca će svojim rukama dizajnirati modele podgutnica i kravata, pustit će mašti na volju. Prošle smo se godine više bazirali na poculicu, sada podgutnica. Držimo se tih tradicionalnih turopoljskih modnih dodataka – rekao je Gašparuš te dodao:

07.09.2024. – Dječja etno likovna kolonija u Gradićima – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

– Većina djece ima jako bujnu maštu i razvijenu kreativnost. I mnogo veći umjetnici to su primijetili da se svi rodimo kao umjetnici, no to se izgubi kroz život. Lijepo ih je vidjeti, zaista su svi talentirani. Naravno da uvijek ima netko tko zabljesne i više se pronađe u tome te se voli izražavat. Važno je zato održavati ovakve radionice koje nude priliku otkriti potencijal i talent – naglasio je ovaj mladi akademski kipar.

07.09.2024. – Dječja etno likovna kolonija u Gradićima – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Kao i prethodnih godina, najbolji radovi bit će nagrađeni, a birat će se i najkreacija dana. Kolonija traje danas do 17 sati, a program Dana europske kulturne baštine koji će u našem gradu potrajati sve do 27. listopada možete pronaći ovdje.

Galerija fotografija: 

Nastavite čitati

HOTNEWS

Od ponedjeljka u prometu i 689 goričkih prvašića, policija poziva vozače na oprez

S novom školskom godinom kreće tradicionalna akcija ‘Poštujte naše znakove’. U zonama škola pojačano će se nadzirati vozači, a policija će obaviti i preventivne preglede školskih autobusa.

Objavljeno

na

Policijska uprava zagrebačka, pa tako i policijska postaja Velika Gorica, i ove će godine u rujnu provesti tradicionalnu akciju „Poštujte naše znakove“ koja se odnosi na školsku djecu, a poglavito na učenike prvih razreda koji ove godine po prvu puta kreću u školu.

Kako su javili iz goričke policije, njihovi će službenici pojačano će obilaziti sve osnove škole na području Velike Gorice, a sve s ciljem zaštite najranjivije skupine sudionika u prometu, odnosno djece.

Poseban apel upućen je roditeljima. Važno je da djeci pokažu djeci put od kuće do škole i obrnuto, da skrenu pažnju djeci na opasnosti koje ih mogu čekati na putu, da izbjegavaju nepropisno parkiranje u zonama škola te da djecu prevoze u vozilu sukladno odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

Također važno je upozoriti i sve vozače da budu oprezniji prilikom vožnje u blizini škola, a posedjećamo i da je brzina vožnje u zoni škola ograničena na 40 kilometara na sat.

– Apeliramo vozače i da poštuju znakove policijskih službenika ili drugih osoba koje upravljaju prometom, da na pješačkom prijelazu zaustave vozilo te potom djeci rukom daju znak da mogu sigurno prijeći cestu – ističu iz goričke policije te dodaju kako će se u narednim danima pojačano nadzirati brzina kretanja vozila u zonama škola te će kažnjavati nepropisno parkirana vozila, a obavljat će se i prvenetivni pregledi školskih autobusa koji prevoze djecu iz i do škole.

Photo: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Nastavite čitati

HOTNEWS

Grad i ove godine stipendira učenike koji se školuju za deficitarna zanimanja

Prijave se primaju od ponedjeljka 9. rujna.

Objavljeno

na

Kako bi poduprli obrtništvo i potaknuli učenike da se školuju za deficitarna zanimanja, Grad Velika Gorica i ove će godine stipendirati učenike prvih razreda srednje škole koji odaberu jedno od 34 obrtničkih zanimanja s liste.

Dodijelit će se 50 stipendija u iznosu od 70 eura mjesečno za deset mjeseci.

Prijave će se zaprimati od ponedjeljka 09. rujna do 27. rujna.

Nastavite čitati

HOTNEWS

FOTO Škola u Dubrancu je spremna! Mali učenici ‘z brega’ imat će prvi dan škole za pamćenje

Gotovi su radovi na školi.

Objavljeno

na

Objavio/la

Za male učenike ‘z brega’ ponedjeljak 9. rujna bit će poseban dan kojeg će pamtiti zauvijek. Nakon višegodišnjeg pohađanja nastave u privremenoj improviziranoj školi u domu u Bukovčaku, konačno će sjesti u nove školske klupe nove škole.

Škola u Dubrancu je završena i spremna da u prvi dan nove školske godine primi svoje učenike, objavio je gradonačelnik Krešimir Ačkar.

– Hvala svima koji su odradili veliki posao na ovom izuzetno zahtjevnom projektu. Učenicima, roditeljima i nastavnicima hvala na strpljenju i potpori. Možemo svi biti ponosni! – istaknuo je prvi čovjek grada.

Podsjetimo, novu će školu pohađati učenici u četiri razreda, a bit će i jedna mješovita vrtička skupina.

Škola u Dubrancu u potpunosti je morala biti srušena jer je stradala u potresu.

Nastavite čitati

HOTNEWS

Dokumentaracu ‘Hassanovi ratovi’ nagrada Zlatni šlep, a dobitnicima čestitao i gradonačelnik Ačkar

Premijera filma bila je u lipnju u Velikoj Gorici.

Objavljeno

na

Dokumentarni film „Hassanovi ratovi“ trijumfirao je na ovogodišnjem 18. Vukovar film festivalu na kojem je osvojio nagradu Zlatni šlep u kategoriji najboljeg dokumentarnog filma. Ovaj dokumentarac, u režiji Roberta Bubala, prati priču o libanonskom novinaru, političkom komentatoru i ratnom reporteru Hassanu Haidaru Diabu, koji inače živi u Velikoj Gorici.

Film je premijerno prikazan u lipnju upravo u Velikoj Gorici, a danas je gradonačelnik Krešimir Ačkar održao svečani prijem za redatelja i novinara.

– Vaš uspjeh u jakoj konkurenciji dokumentarnih filmova uključujući ovogodišnjeg dobitnika Oskara, vaša priča je osvojila srce žirija i gledatelja što govori samo koliko je to kvalitetna, dobra i bitna priča. Ovo priznanje ne samo da slavi viziju redatelja već ističe izniman doprinos Hassana kao novinara, ratnog reportera i političkog komentatora. Velika Gorica postaje grad koji kroz vašu priču svjedoči važnosti dokumentiranja povijesti, ali istine i pravde – naglasio je gradonačelnik Ačkar.

Foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Film otkriva nepoznatu priču Hassana iz njegove prošlosti, kako je kao dječak držao pušku u ruci u svom rodnom gradu Bejrutu, ali i kako je stigao u svoju novu domovinu Hrvatsku te u njoj ostavio traga, a danas s ponosom ističe da je postao pravi Turopoljac.

– Sretan sam što smo premijeru imali upravo u Velikoj Gorici i hvala gradonačelniku što nam je otpočetka dao svoju podršku. Kada sam pročitao da je bila najveća elita ikada na promociji u Gorici, bila mi je iznimna čast i obećajem da ću uvijek promovirati ovaj grad i Turopolje – rekao je Hassan.

Foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Scenarist i redatelj Robert Bubalo istaknuo je kako je snimanje filma bio ogroman, ali i opasan pothvat.

– Tko je pogledao film vidio je da se ekipa u jednom trenutku bila izgubila na jednom od najopasnijih mjesta na svijetu. Unutar filma imamo tu jednu digresiju di je bila potraga za jednim dijelom ekipe. Bilo je doista uzbudljivo i opasno, zanimljivo i jedno veliko životno iskustvo nakon čovjek izvuče određene pouke. Svaki je to na svoj način interpretirao, a sebi sam rekao da mi je dosta nošenja ‘glave u torbi’ i da ću sljedeći film raditi neku glazbenu komediju – komentirao je Bubalo.

Foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Film je sufinanciran sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra i Fondacije za kinematografiju Sarajevo, a podršku su dobili i od Grada Velike Gorice.

Foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

 

Nastavite čitati

Reporter 440 - 29.08.2024.

Facebook

Izdvojeno