Povežite se s nama

Vijesti

Gradski sat nakon ‘generalke’ vraćen na Radićev, ali nije sve prošlo glatko..

Iako je izmijenjeno sve što je trebalo, od brojčanika, kazaljki, mehanizma, čini se da je ‘generalka’ bila preveliki šok za naš gradski sat, jer ni 24 sata od postavljanja na friško obojenu konstrukciju – nešto je ‘zaštekalo’ i sat je tijekom noći prestao pokazivati točno vrijeme…Što se zbilo?

Objavljeno

na

Gradski sat se nakon više od mjesec dana privremenog boravka u zagrebačkoj urarskoj radioni Lebarović vratio na svoju staru goričku lokaciju – Trg Stjepana Radića. Prošao je generalni servis, jer bilo je i vrijeme nakon više od 20 godina tek redovitog održavanja.

Pa, iako su majstori promijenili i popravili sve što je trebalo, od brojčanika, kazaljki, mehanizma…, čini se kako je ‘generalka’ bila preveliki šok za naš gradski sat, jer ni 24 sata od postavljanja na friško obojenu konstrukciju – nešto je ‘zaštekalo’ i sat je tijekom noći prestao pokazivati točno vrijeme.

Foto: Gradski sat nakon servisa vraćen na Trg S.Radića/G.Kiš,cityportal.hr

Što se dogodilo?

– Nešto je zeznula elektronika, to ćemo riješiti nadam se već danas, a znate kak’ se kaže, tko radi, taj i griješi – rekao nam je majstor urar Dalibor Lebarović.

Pa, što se ove mini sage o gradskom satu tiče, dodajmo još koju narodnu, te prigodnu – tko čeka, dočeka!

CityTV

VIDEO Knjižnica je mnogo više od posudbe knjiga, mjesto je koje povezuje

Nova ravnateljica želi privući što više mladih, a prvi veliki cilj joj je nabava bibliobusa.

Objavljeno

na

Objavio/la

Nakon što je od veljače 2022. godine, dugogodišnja djelatnica Gradske knjižnice Velika Gorica, Pamela Sever obnašala dužnost v.d. ravnateljice, u studenom prošle godine i službeno je imenovana ravnateljicom. Knjižničarstvo je njezina ljubav i životni poziv, a sada je dobila priliku približiti ovu kulturnu ustanovu kao i popularizirati čitanje svojim sugrađanima.

Ravnateljica Sever istaknula je kako su knjižnice danas mnogo više od samog mjesta posuđivanja knjiga, a doznali smo i na što će fokusirati svoj rad te koje novitete u narednom periodu možemo očekivati u goričkoj knjižnici.

 

 

Nastavite čitati

Crna kronika

Književnik Darko Pernjak predstavit će Velikogoričanima svoju zbirku priča “Muškarci imaju P”

Druženje je sutra u 18 sati.

Objavljeno

na

Gradska knjižnica Velika Gorica nastavlja s programom gostovanja književnika, pa će tako u utorak koprivnički književnik Darko Pernjak predstaviti svoju posljednju knjigu “Muški imaju P”.

Ovaj podravski pisac piše prozu u svim formama, od kratkih priča do romana, svoj prvi roman objavio je još 1996., a 2016. godine izdaje prvu knjigu za djecu kojom je proširio svoje područje književnog stvaranja.

Njegova nova zbirka priča „Muškarci imaju P.“ bavi se svakodnevnim temama, stvarima i situacijama, a tematski je vrlo raznolika. Muško-ženski odnosi, međuljudski odnosi, tajne ljudske psihe samo su neke od njih.

Druženje na Središnjem odjelu knjižnice, uz ovog književnika, je u sutra od 18 sati.

Nastavite čitati

Crna kronika

Četvero ozlijeđenih u prometnoj nesreći između Velike Gorice i Male Bune

Vozačica VW Pola je prešla u suprotnu traku i naletjela na VW Passat

Objavljeno

na

Objavio/la

U prometnoj nesreći na Državnoj cesti D 31 između Velike Gorice i Male Bune, do koje je došlo u nedjelju oko 22.30 sati, lakše je ozlijeđena 24-godišnja vozačica te 61-godišnji putnik iz VW Passata, dok su teško ozlijeđeni 22-godišnji vozač i 55-godišnja putnica iz VW Passata.

Kako javlja policija, do prometne je došlo kada je vozačica VW Pola u lijevom zavoju prešla na suprotnu stranu ceste i naletjela na VW Passat koji je vozio 22-godišnjak.

Liječnička pomoć je ozlijeđenim osobama pružena u Kliničkom bolničkom centru Zagreb.

Nastavite čitati

HOTNEWS

Markuševec Turopoljski: Muškarcu (72) zbog 1,05 promila oduzeta vozačka dozvola

Policija je u vikend akciji zabilježila ukupno 27 prekršaja.

Objavljeno

na

Djelatnici Policijske postaje Velika Gorica ovog su vikenda na goričkim prometnicama pojačano nadzirali promet i u akciji koju su provodili od 3 do 6. veljače zabilježili su 17 ciljanih prekršaja.

Najviše vozača je bilo kažnjeno koji nisu bili vezani za vrijeme vožnje, takvih je prekršaja bilo 6, dok i je četvero kažnjeno zbog pričanja na mobitel za vrijeme vožnje. Od ostalih prekršaja tu su 3 prekršaja prekoračenja brzine i dva prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola.

Vikend rekorder napuhao je ovoga puta 1,05 promila alkohola u krvi, a riječ je o 72 godišnjem muškarcu koji je zaustavljen u Markuševcu Turopoljskom.

– Privremeno mu je oduzeta vozačka dozvola na rok od 12 sati i isključen je iz prometa, te mu je uručen Prekršajni nalog – ističu iz policije.

Policija je još zabilježila prekršaj vožnje neregistriranim vozilom te prekršaj upravljanja vozilom prije stjecanja na samostalno upravljanje. Također je utvrđeno i 10 ostalih prekršaja iz domene prometa pa je ukupan broj prometnih prekršaja 27.

 

Nastavite čitati

Vijesti

Istraživanje: Nismo među najmlađima, al’ dobro se držimo – prosječna dob Velikogoričana 42,8 godina

Podaci o dobnoj strukturi u hrvatskim gradovima potvrđuju trend starenja. Dva grada iz Zagrebačke županije su među 10 najmlađih, dok je naša Velika Gorica među mlađima.

Objavljeno

na

Objavio/la

Podaci Državnog zavoda za statistiku o dobnoj strukturi u hrvatskim gradovima još jednom potvrđuju trend starenja Hrvatske. Naime, prosječna globalna dob na zemlji je 31 godina, u Europi je 43 godine, a u hrvatskim gradovima je čak 45,1 godina.

Iako se naša Velika Gorica nije našla među 10 gradova s najmlađim stanovništvom, ipak po prosječnoj dobi od 42,8 godina pripada u kategoriju onih mlađih. No, dva grada iz Zagrebačke županije našla su se među najmlađima.

Foto: David Jolić/cityportal.hr

Jedina dva grada u kojima je starost stanovništva u prosjeku niža od 40 godina su Solin i Imotski.  Treći najmlađi grad je Metković s prosjekom godina 40,9, zatim Dugo Selo čiji stanovnici su u prosjeku napunili 41, te Kaštela sa 41,9 godina. Među 10 gradova s najmlađim stanovništvom u zemlji su još Sinj – 42,1, Pregrada – 42,5, Trilj – 42,6 te Sveta Nedelja i Donja Stubica u kojima prosječna dob stanovnika iznosi 42,7 godina.

Među mlađim gradovima u kojima je prosječna dob stanovnika ispod 43 godine, tu su uz Veliku Goricu  i Otok (42,8), Zlatar i Vinkovci (42,9), Našice, Vrgorac, Mursko Središće, te Prelog i Zagreb (43). U Novom Marofu i Makarskoj stanovnici su u prosjeku stari 43,1 godinu, Đurđevcu, Zadru i Čakovcu 43,2 godine, Omišu 43,3, Zaprešiću 43,4, Ivanić Gradu, Samoboru i Ludbregu 43,5. Ispod 44 godine su još Ivanec, Pleternica, Đakovo, Vrbovec, Biograd na Moru, Lepoglava, Čazma, Klanjec, Novska i Gospić.

Foto: David Jolić/cityportal.hr

Prosječnu dob između 44 i 45 godina imaju stanovnici čak 32 grada, u 18 je prosječna dob između 45 i 46 godina, godinu stariji – između 46 i 47 godina su u prosjeku stanovnici u 16 gradova, u osam su stari između 47 i 48 godina, u sedam između 48 i 49 godina, a dva između 49 i 50 godina. U četiri grada – Visu, Skradinu, Vrbovskom i Vrlici, stanovnici su u prosjeku stariji od 50 godina, a najstariji su u Vrlici – 51,5 godina, piše gradonačelnik.hr.

 

Nastavite čitati

Reporter 422 - 22.12.2022.

Facebook

Izdvojeno