Povežite se s nama

HOTNEWS

Kako motivirati lijenog tinejdžera!?

Ako želite pomoći svojim lijenim tinejdžerima da postanu vrijedni i motivirani, onda trebate manje usredotočiti na njihovo problematično ponašanje, a više na njihove osnovne emocije.

Objavljeno

na

Da znamo, znamo… Kraj je školske godine i uopće vam nije do pametovanja o odgoju i analize svega onoga što već znate, a ne primjenjujete iz vama poznatih razloga. Međutim, ovo štivo je nužno da vas u predstojeća 2 mjeseca natjera na promišljanja koja bi vam mogla pomoći u idućoj školskoj godini. Pa krenimo…

Biti tinejdžer je važna faza u životu. Međutim, tinejdžeri mogu lako izgubiti motivaciju/fokus, dok roditelji, učitelji i stariji rođaci ponekad smatraju da je motiviranje tinejdžera da uspiju težak zadatak. Osluškivanjem želja i potreba svojih tinejdžera i izgradnjom dugoročnih ciljeva oko njih, možete pomoći svom tinejdžeru da ostane motiviran za uspjeh.

Dopustite nam da vas pitamo: Jeste li ikada pokušali koristiti sustav nagrada i kazni sa svojim tinejdžerima? Ako jeste, vjerojatno ste shvatili da ovaj pristup može djelovati kratkoročno, ali neće raditi dugoročno. Sigurni smo da želite da vaši tinejdžeri učine pozitivne promjene i koriste ih dugoročno.

Kako biste krenuli pravim putem potrebno je manje se usredotočite na problematično ponašanje tinejdžera, a više na njihove emocije. Zamislite samo da imate problem s telefonom, on se stalno pregrijava, a ne znate zašto. Svaki put kada vam se telefon zagrije, stavite ga u hladnjak na 30 minuta da se ohladi. Je li ovo dobar način za rješavanje problema pregrijavanja? Naravno da ne. Morat ćete shvatiti zašto se telefon uopće pregrijava, je li nešto u redu s baterijom? Ili možda nešto nije u redu s postavkama telefona? Ili možda postoji buggy aplikacija koja uzrokuje pregrijavanje telefona? Tek kada dođete do uzroka problema, vaš će se telefon prestati pregrijati.

Foto: Pexels/liza-summer

Evo kako se to odnosi na vaše lijene tinejdžere. Problematično ponašanje vaših tinejdžera je poput pregrijavanja telefona. Možete koristiti poticaje, nagrade, prijetnje, kazne kako bi problematično ponašanje nestalo, barem na neko vrijeme. Ali ovo bi bilo kao da stavite vrući telefon u hladnjak, dakle to je samo privremeno rješenje.

Ako želite pomoći svojim lijenim tinejdžerima da postanu vrijedni i motivirani, onda trebate manje usredotočiti na njihovo problematično ponašanje, a više na njihove osnovne emocije.

S kojim se izazovima suočavaju zbog kojih su lijeni?

Možda se osjećaju preopterećeno ili obeshrabreno, ili možda postoji stalna borba za pravo glasa između vas i njih, što ih tjera da se pobune, ili se možda osjećaju kao da upravljate stvarima koje vas se ne tiču, a to ih frustrira.

Kako biste natjerali svoje tinejdžere da se otvore, pokušajte se s njima poistovjetiti. Nemojte im držati predavanja, umjesto toga učinite sve što je moguće da shvatite kako se osjećaju. Potaknite ih da nastave pričati i reći stvari poput “Reci mi više” sa željom da im pomognete.

Foto: Pexels/liza-summer

S vremena na vrijeme sažmite što mislite da je vaš tinejdžer rekao. Raspravite o tome da njim ili njom. Na primjer, možete reći svom tinejdžeru koji osjeća da ga ili nju kontrolirate zbog njihove ocjene “Znam da zvučim kao da me zanimaju samo tvoj ocjene. I tebi se to tako čini, zar ne?”. Zapamtite, pristup koji najbolje funkcionira je kada se više povezujete i manje kritizirate. Kada prihvatite ovaj pristup, razumjet ćete temeljne emocije svojih tinejdžera i tada im možete pomoći da poboljšaju svoj stav i ponašanje.

Znamo da je jako frustrirajuće kada vidite svoje tinejdžere kako ljenčare gledajući TV, igraju video igrice, u vrijeme kada bi trebali učiti. Stoga je prirodno da kažete nešto poput “Zašto uvijek gledaš TV kada bi trebala/trebao učiti?” Ili komentirate “Stvarno si ovisna/ovisan o toj igrici”. Ako kažete takve stvari, vaši će se tinejdžeri osjećati kao da ih kritizirate i postavit će se u obrambenu fazu.

Dakle, što biste trebali učiniti umjesto toga? Podijelite s njim svoje osjećaje. Na primjer, u istoj situaciji možete reći nešto poput “Znaš da se osjećam zabrinuto. Znam da ovaj tjedan imaš ispit iz biologije, ali gledaš TV posljednja 3 sata. Brinem se da nećeš biti spremna/spreman za ispit” ili možda možete reći nešto poput “Osjećam se zabrinuto kada te vidim kako igraš videoigre nekoliko sati svaki dan. Kad sam bio/bila mlađa, i ja sam bio/bila ovisna o video igricama, što je stvarno utjecalo na moj život. Ne želim da se isto dogodi i tebi.” Ako svoje osjećaje podijelite sa svojim tinejdžerima, vjerujemo da će oni bolje razumjeti vašu perspektivu. Stoga se ne zaboravite više usredotočiti na svoje osjećaje, a manje na njihove nedostatke.

Foto: Pexels/alena-darmel

Pokažite svojim tinejdžerima da je naporan rad zabavan. Na žalost činjenice jest da danas djeca rijetko sretnu odraslu osobu koja se ne žali na svog šefa ili na to koliko su iznervirani zbog svog posla. Stoga većina tinejdžera smatra da je naporan rad nešto što treba izbjegavati kad god je to moguće. Znam da ne želite da vaši tinejdžeri imaju ovakav stav, i zato baš vi možete biti ona odrasla osoba u njihovim životima koja pokazuje da naporan rad može biti smislen, nagrađujući, pa čak i zabavan. Stoga im s vremena na vrijeme recite o problemima s kojima se susrećete na poslu, recite im o drugim problemima s kojima se susrećete u drugim područjima svog života. Pričajte im o radosti rada kroz izazove, objasnite im kako rastete i razvijate se. S vremenom će početi uviđati da naporan rad nije nešto loše. I da je većinu vremena, naporan rad nešto u čemu se uživa.

Priznajte njihov trud i napredak – uvijek i u svakoj prilici. Ne dozvolite da pohvala bude prešućena.

Većina lijene i nemotivirane djece kaže da su zapravo obeshrabreni jer se osjećaju kao da nikada neće moći ispuniti očekivanja svojih roditelja, tako da im se ni ne da pokušati. Budući da čitate ovu kolumnu, vjerojatno mislite da su vaši tinejdžeri lijeni. Stoga je prirodno da „negativno“ reagirate na svoje tinejdžere. Ali ako o njima uvijek dajete negativne komentare i uvijek im govorite da je ono što rade pogrešno, počet će sami sebi stavljati neke negativne etikete. Možda počnu razmišljati u sebi “Ja sam samo lijen i nemotiviran” ili bi možda mogli za sebe misliti kao “kampanjac”. Nemojte svojim tinejdžerima davati negativne etikete. Ako te negativne etikete postanu dio njihova identiteta, bit će još teže natjerati ih da se poboljšaju. Dakle, što biste trebali učiniti umjesto toga? Namjerno promatrajte i priznajte njihov trud i pozitivno ponašanje. Usredotočite se na napredak, a ne na savršenstvo. Kada je u pitanju razvoj vašeg tinejdžera, zapamtite da je važan način na koji ćete doći do tog cilja. Dakle, ako vaš sin iznosi smeće, što bi ionako trebao učiniti, možete reći nešto poput “Hvala što si bacio smeće” ili ako vidite da se vaša kćer sat vremena fokusira na školski posao, možete reći nešto poput “Vidio sam te kako radiš svoj posao sat vremena, čini se da ti se fokus poboljšava.”

Foto: Pexels/kindel-media

Ovakvi komentari im puno znače. Vjerojatno svakom od vas to pođe kroz glavu, ali kad pređe preko jezika i dođe do uha vašeg tinejdžera, riječi dobiju snagu.

Pokažite interes za sve aspekte života vašeg tinejdžera. Većina roditelja se usredotočuje na samo nekoliko područja i to su uglavnom škola, sport, glazba i kućanske obaveze. Ako se to slučaj u vašoj obitelji, vjerojatno je da vaš tinejdžer vjerovati da vam je samo do toga stalo. Osjećat će se kao da ih se tretira kao projekt umjesto kao osobu. To će im biti velika prepreka u pronalaženju dugoročne motivacije. Tada čak mogu početi postajati buntovni ili prkosni. Stoga je jako važno da svog tinejdžera tretirate kao cjelovitu osobu, a ne kao projekt koji treba riješiti. Slušajte svoje tinejdžere kada govore o svojim interesima. Potrudite se razumjeti zašto su neke aktivnosti njima tako zabavne. Probajte i vidjet ćete da će vaši tinejdžeri to cijeniti. Neće im se činiti da uvijek ne odobravate njihove interese i hobije. Podsjetit će se da ih bezuvjetno volite obzirom na interes koji pokazujete za njihove živote.

Pretvorite raspravu s tinejdžerom u suradnju. Kada razgovarate sa svojim tinejdžerom o njegovom ili njezinom nedostatku motivacije, imajte na umu da ne želite da razgovor bude paralelno rješavanje problema i suradnja. Kada razgovarate s njima, jasno im dajte do znanja da vaš tinejdžer nije problem, problem je situacija u kojoj se nalazi. Radit ćete zajedno sa svojim tinejdžerom kako biste pronašli rješenje. A vi ćete se pobrinuti da rješenje bude nešto čime ste oboje zadovoljni. Tijekom rješavanja problema, pokušajte razumjeti kako se vaš tinejdžer osjeća, koje su njegove frustracije? Što ga muči? Kako bi volio da ga podržite? Podijelite vlastito stajalište bez dopuštanja da vas emocije nadvladaju. Ako se počnete ljutiti, odmorite se. Ponovite razgovor kasnije. Kada shvatite perspektivu svog tinejdžera, tada možete početi razmišljati o mogućim rješenjima. Pobrinite se da nitko ne ode osjećajući se kao gubitnik. Cilj je doći do „win-win“ rješenja ili barem rješenja bez gubitka.

Foto: pexels/pixabay

Ukratko, vaš tinejdžer je uvijek motiviran. Oni su samo motivirani da se odupru vama i drugima kada nešto ne žele. Ključno je naučiti kako njihovu negativnu motivaciju pretvoriti u pozitivnu. Ako je kontinuirano opiranje način na koji pokušavaju riješiti probleme, tada će roditeljima biti teško dok ne pouče svoje tinejdžere kako riješiti probleme na odgovarajući način. Prvi korak u učenju vještina rješavanja problema je razumijevanje da oni nisu bespomoćne žrtve. Umjesto toga, oni jednostavno pokušavaju riješiti probleme na neučinkovit način.

Do iduće srijede, vole vas Nena&Chicha team

HOTNEWS

Dijelimo besplatne ulaznice za AIRVG, evo kako možete do njih

Svoje ulaznice moći ćete preuzeti na licu mjesta u vremenu od 12 do 15 sati.

Objavljeno

na

Zrakoplovni dan i aeromiting AIRVG2024 izazvao je velik interes među Velikogoričanima, ali i van granica naše županije. Posebno vidljivo, bilo je kada su besplatne ulaznice koje su se morale osigurati preko Entria, planule u svega dva sata. Njih 5 tisuća.

Dobra vijest je ta, što je Grad Velika Gorica osigurano za naše čitatelje i slušatelje 50 besplatnih ulaznica do kojih možete doći vrlo lako. Dijelimo 2×25 ulaznica.
Sve što trebate učiniti je poslati nam svoje podatke na mail [email protected] i nagradit ćemo one najbrže.

Svoje ulaznice moći ćete preuzeti na licu mjesta u vremenu od 12 do 15 sati.

 

Nastavite čitati

HOTNEWS

Dobre vijesti! Petar se vratio kući

Potvrdili su nam to iz HGSS-a.

Objavljeno

na

Iz HGSS-a su nam potvrdili kako je priča o nestanku 28-godišnjeg Velikogoričana Petra Mandarića dobila sretan epilog. Naime, Petar se vratio kući. Razlozi nestanka nisu nam poznati, važno je samo da priča ima sretan kraj. Potraga je obustavljena te se Petar više ne nalazi u Nacionalnoj evidenciji nestalih osoba.

Podsjetimo, Petar je nestao na području Velike Mlake prije dva dana, u blizini benzinske crpke Lukoil.

 

Nastavite čitati

HOTNEWS

Dopunsko zdravstveno osiguranje koje uključuje preglede u privatnim poliklinikama – doznali smo sve detalje!

I to u privatnim poliklinikama u cijeloj Hrvatskoj, s kratkim vremenom čekanja.

Objavljeno

na

Objavio/la

Novo jedinstveno Dopunsko zdravstveno osiguranje koje osim osnovne zdravstvene zaštite uključuje preglede u privatnim poliklinikama dostupno je od sada u Hrvatskoj. Predstavilo ga je Croatia osiguranje te klijentima ponudilo obavljanje laboratorijskih pretraga, specijalističkih i sistematskih pregleda, ali i ostalih medicinskih usluga u vrhunskim privatnim poliklinikama bez dugih čekanja.

Uz osnovno Dopunsko osiguranje već za samo nekoliko eura mjesečno više, klijenti mogu ugovoriti zdravstvene preglede i pretrage čija je ukupna vrijednost čak do 207 eura. A kako je nastalo novo Dopunsko?

– Sva naša istraživanja već duže govore kako se dopunsko zdravstveno osiguranje percipira nužnim jer pokriva troškove participacija i moguće troškove boravka u bolnici što je rizik koji se može dogoditi svakome. S druge strane, dodatno zdravstveno koje uobičajeno uključuje niz pregleda, smatra se luksuzom. Mi smo zato odlučili kombinirati prednosti ovih dvaju zdravstvenih osiguranja i omogućiti klijentima dopunsko zdravstveno s uključenim pregledima koje su upravo klijenti prepoznali najatraktivnijima. I to u privatnim poliklinikama u cijeloj Hrvatskoj, s kratkim vremenom čekanja. A osim za građanstvo, imamo i pakete za poduzetnike koji uključuju još više pregleda među kojima posebno treba istaknuti magnetsku rezonancu i CT –  rekao je Bojan Letica, direktor Sektora za razvoj proizvoda i preuzimanje rizika u Croatia osiguranju.

Zašto su ovi pregledi važni?

Laboratorijskim pretragama mogu se identificirati zdravstveni problemi prije pojave bilo kakvih simptoma, a pretragama su obuhvaćeni svi vitalni organi – srce, krvožilni sustav, jetra, gušterača, bubrezi, te mokraćni, koštani i probavni sustav.

Specijalističkim pregledima mogu se otkriti bolesti prije nego nastanu komplikacije. Obuhvaćena su razna područja, među kojima su najčešći kardiologija, neurologija, radiologija, ginekologija, urologija, pulmologija i brojna druga.

Sistematski pregledi najpraktičniji su oblik preventivnih pregleda kojima se može dobiti uvid u opće zdravstveno stanje pojedinca. Bolesti koje se najčešće otkrivaju na sistematskim pregledima su dislipidemija, šećerna bolest, disfunkcija štitnjače, masna jetra, žučni kamenci, slabokrvnost i maligne bolesti. Više detalja o novom Dopunskom zdravstvenom osiguranju potražite na crosig.hr.

Osim toga, policu Dodatnog zdravstvenog osiguranja možete povezati s ostalim osiguranjima u Spektru, jedinstvenom programu pogodnosti u kojem cijelo vaše kućanstvo ostvaruje brojne uštede i benefite.

Nastavite čitati

HOTNEWS

Zbog AIRVG-a u subotu se privremeno zatvara Ulica Rudolfa Fizira

Bit će zatvorena za sva vozila osim vozila javnog prijevoza i zaposlenika zračne luke.

Objavljeno

na

Dva nas dana dijeli od trećeg aeromitinga AIRVG2024 koji će se u subotu održati na prostoru starog terminala Zračne luke.  Tijekom održavanja manifestacije 11. svibnja bit će uspostavljena privremena regulacija prometa ulicom Rudolfa Fizira prema starom terminalu.

Prometnica će biti zatvorena za sva vozila osim vozila javnog prijevoza i zaposlenika zračne luke.

 

Nastavite čitati

HOTNEWS

FOTO Vrtićanci iz Koraka sadili cvijeće i povrće, sudjelovali u eko radionicama, a sve kako bi dobili bronačni status

Krajem travnja održali su Projektni dan.

Objavljeno

na

Povodom treće obnove i stjecanja brončanog statusa Ekovrtića, krajem travnja, u Dječjem vrtiću Koraci, održan je Projektni dan. Dječji vrtić Koraci je dio Međunarodnog programa Ekoškola koji ima za cilj odgojiti mlađe generacije osjetljivima na pitanja okoliša i promicati brigu za okoliš kao trajnu vrijednost i način življenja. U aktivnostima sadnje sudjelovala su djeca iz starijih vrtićkih skupina Pčelice i engleska skupina Daisies zajedno sa svojim roditeljima i odgojiteljima.

– Naša teta Katarina pripremila je, u dogovoru s odgojiteljima, zemlju, gredice, teglice i stare auto gume na mjestima sadnje. Aktivnosti su započele okupljanjem djece i odgojitelja u dvorištu našeg vrtića gdje su nam se priključili i roditelji. Motivirani našim pozivom i željom da budemo što uspješniji u dobivanju brončanog statusa zdušno su pripremali tlo i zajedno s djecom sadili cvijeće, povrće i začinsko bilje – ističe ravnateljica Maja Hudić.

Foto: DV Koraci

U vrtićkom dvorištu posadili su jagode, rajčice, bundeve, kupus, krastavce, zelenu salatu, ciklu, špinat, blitvu, trajnice cvijeća te oblikovali gredicu sa začinima – bosiljak, menta, ružmarin, vlasac, majčina dušica, lavanda.

– Djeca će zajedno s odgojiteljima voditi daljnju brigu o zalijevanju biljaka kako bi napredovale, a po potrebi ih i oplijeviti. Kada izrastu plodovi s njima će se počastiti jer su uzgojeni na ekološki način – dodaje ravnateljica Hudić.

Djeca iz mlađih i starijih skupina kroz dječje radove i eko plakate, koji su bili izloženi u dvorištu vrtića, pokazali su da već mnogo toga znaju o tome kako se čuva i štiti planet Zemlja.

Foto: DV Koraci

U sklopu Projektnog dana djeca su imala prilike sudjelovati i na brojnim eko radionicama pa su tako oslikavala ambalažu od plastičnih boa i izrađivala ukrase za uljepšavanje vanjskog okoliša. Od starih cd-a, decoupage tehnikom sa salvetama izradili su mobile, ukrašavali plastične folije akrilnom bojom na temu ‘Moja sretna planeta Zemlja’. Osim toga, igrali su i raznovrsne društvene igre s plastičnim čepovima – prepoznaj i imenuj voće i boje te pridruži odgovarajuću boju čepa voću te kreirali svoje mozaike.

Foto: DV Koraci

– Naše aktivnosti su samo dio eko aktivnosti koje radimo tijekom cijele godine i od samog početka 2018. godine kada smo stekli status Ekovrtića. Trenutno smo uključeni u sklop aktivnosti kampanje Svjetski dani akcije, Zaklade za odgoj i obrazovanje za okoliš koja nam pokazuje kako pojedinačna djela i akcije, koliko god mala bila, mogu značajno utjecati na našu dobrobit kao i na dobrobit našeg planeta Zemlje. Ovogodišnja tema su klimatske promjene, a Svjetski dani akcije će pripremiti djecu da steknu znanja, vještine, vrijednosti i stavove kako bi se mogli suočiti s izazovima koje donose klimatske promjene – naglašava ravnateljica DV Koraci, Maja Hudić te zahvalila svima koji su svojim angažmanom podigli projektni dan do stjecanja bronačnog statusa Ekovrtića.

Foto: DV Koraci

Foto: DV Koraci

Foto: DV Koraci

 

Nastavite čitati

Reporter 436 - 11.04.2024.

Facebook

Izdvojeno