Povežite se s nama

HOTNEWS

‘Lisica zna’ – otkrijte zašto je to jedna sasvim posebna kazališna predstava

Predstava ‘Lisica zna’ zajednički je projekt udruge Vukovina u srcu i Plartforme. Tko su lisice iz ove priče, što to one znaju, a što nam poručuju, otkriva autorica, gorička multikreativka, Ana Katulić, uoči večerašnje svečane premijere, koja će se održati u Društvenom domu Vukovina.

Objavljeno

na

Krajem prošle godine u Društvenom domu Vukovina počela se ‘kuhati’ jedna sasvim posebna izvedbena predstava, koja je prošlog tjedna i pretpremijerno predstavljena pozvanoj publici.

‘Lisica zna’ posebna je predstava po mnogočemu – osam žena iz udruge ‘Vukovina u srcu’, koje se nikada nisu okušale na kazališnim daskama ‘koje život znače’, vođene poznatom goričkom multikreativkom, Anom Katulić, koja preko svoje Plartforme potpisuje ideju i realizaciju, odlučile su izići iz svoje zone komfora i istražiti kamo će ih to sve dovesti. Sudeći po prvim reakcijama publike – taj ih je iskorak doveo do uspješnog cilja!

Foto: predstava ‘Lisica zna’ zajednički je projekt udruge ‘Vukovina u srcu’ i Plartforme Ane Katulić/Mario Žilec

Pa, tko su lisice iz ove priče, što to one znaju i što nam poručuju i zašto baš lisica, otkrili smo u razgovoru s ‘lisicom predvodnicom’, Anom Katulić, uoči večerašnje svečane premijere, koja će se održati u Društvenom domu Vukovina.

– Krenule smo u tu dramsku suradnju bez postojećeg scenarija, ušle smo u prostor i tijelo i kroz višemjesečni rad se iskristilazirala ta ženska tema, obzirom da smo sve žene. Prošle smo kroz naše priče, osobna iskustva i kroz taj rad zajednički odlučile kako će ovo biti projekt koji se bavi temom žene, ali i pronalaskom onog animalnog u svakoj od nas. Stoga smo uzele lisicu kao metaforu za ženu i probale naći gdje je tu lisica u svakoj od nas’ – kaže.

Zvijezde predstave, Liljana, Ljerka, Sandra, Slavica, Suzana, Tatjana, Vesna iz Vukovine i Antonija iz Starog Čiča, otkrile su kroz sve te mjesece zajedničkog druženja kako uz svoje redovite poslove i obaveze, jer one su i majke, bake, poduzetnice, poslovne žene, mogu i žele istražiti i svoju kreativnu stranu.

– Poslužile smo se izrekom grčkog filozofa Isaiaha Berlina ‘Lisica zna mnoge stvari, jež samo jednu’,  gdje nam je to bila metafora za ženu koja se usudi probati nešto drugo, izaći iz svojih postojećih okvira, jer  mislim da žena ima jako širok dijapazon i znanja i mogućnosti, samo se treba u to pustiti.

Foto: predstava ‘Lisica zna’ zajednički je projekt udruge ‘Vukovina u srcu’ i Plartforme Ane Katulić/Mario Žilec

Na kraju su se pokazale kako žene, odnosno lisice kako smo se međusobno zvale, imaju jako puno hrabrosti, želje i volje upustiti se u nešto novo. Uporne su, ostale su dosljedne sebi, ali su i dale nešto novo. Jako dobro smo se povezale, stvorile kolektivnu atmposferu punu međusobnog poštovanja i sve naše vrijednosti i znanja kroz predstavu Lisica zna probale pokazati na sceni’ – priča nam Ana.

Posebnost ove predstave je i davanju dodatne vrijednosti lokalnoj zajednici, što je također bio jedan od Aninih ciljeva prilikom pokretanja ovog projekta.

– Željela sam ponuditi mjestu kao što je Vukovina nešto drugačiji kulturni sadržaj i oživjeti prostor  njihovog društvenog doma i potaknuti lokalnu zajednicu da nam se priključi. Oni su to doista prepoznali što se vidjelo iz atmosphere koja je vladala na našoj pretpremijeri. Publika je svoje oduševljenje pokazala pljeskom, ovacijama, baš kao da je bila premijera.

Cure su bile jako zadovoljne, sretne i uzbuđene. Uložen je veliki trud da bi se ovaj projekt ostvario i onda kad dobijete to zadovoljstvo, kad je nešto gotovo i kad publika to prepozna, to je i njima najveća nagrada i dokaz kako se taj trud itekako isplatio – otkriva.

Foto: predstava ‘Lisica zna’ zajednički je projekt udruge ‘Vukovina u srcu’ i Plartforme Ane Katulić/Mario Žilec

Za večerašnju premijeru nema karata u slobodnoj prodaji, pa je prvi termin u kojemu možete otkriti što sve to ‘Lisica zna’, 15. lipnja, kad će se predstava prikazati i širokoj publici u sklopu Goričkih večeri, na terasi Doma kulture Galženica.

– Publika sigurno može očekivati dobar provod, prva publika nam je rekla kako je prošlo u trenu, iako traje 45 minuta,obzirom na tempo i dinamiku i dobru energiju koja dolazi sa scene, prođe u hipu. Rekla bih da iako je to predstava koja se bavi ženom i ženskom temom, možda će stoga biti malo interesantnija ženama, ali zato ništa manje interesantna i muškarcima – poručuje Ana Katulić.

OSOBNA ISKAZNICA PREDSTAVE ‘Lisica zna’

Izvođačice: Antonija Bačić Dražetić, Suzana Čondrić, Liljana Čunčić, Ljerka Kovačević, Sandra Maršić, Tatjana Mikulin Đurić, Slavica Orešković, Vesna Rogan (Udruga ‘Vukovina u srcu’)

Ideja, režija i realizacija: Ana Katulić (Plartforma, obrt za medije i izvođačku umjetnost)

Trajanje: 45 minuta

Službeni fotograf predstave: Mario Žilec

Predstava je realizirana sredstvima Grada Velike Gorice.

O autorici projekta:

Ana Katulić diplomirana je novinarka s dugogodišnjim iskustvom rada u radijskom informativnom programu, PR-u, moderiranju i vođenju javnih manifestacija i događanja. Osnivačica je Plartforme,  putem koje radi kao kreatorica u području izvedbenih umjetnosti i kazališta, te surađuje u kreiranju programa turističkih zajednica i kulturno-obrazovnih institucija Zagrebačke županije i gradova Velike Gorice i Zagreba. Trenutno polazi MA izvanredni studij neverbalnog teatra

HOTNEWS

Birališta su otvorena, a pravo glasa ima 54 669 Velikogoričana

U gradu i okolici ima 68 biračkih mjesta.

Objavljeno

na

Danas se održavaju parlamentarni izbori za novi 11. saziv Hrvatskog sabora. Birališta su otvorena od 7 do 19 sati, a važno je i znati ako se slučajno zateknete na biračkom mjestu u 19 sati, omogućit će vam se glasovanje i nakon 19 sati. Na ovim izborima pravo glasa ima ukupno 3 733.283 birača od kojih je 54 669 Velikogoričana.

U našem gradu i okolici ima ukupno 68 biračkih mjesta, a kada su u pitanju okolne općine, u Kravarskom i Pokupskom mještani će biti raspoređeni na devet biračkih mjesta dok Orle ima 6 biračkih mjesta.

Prema broju birača najviše ih ima Pokupsko, njih 1721 s pravom glasa, zatim kravarsko s 1639 birača, a Orle 1595. Inače, prva izborna jedinica u kojoj se nalazi i Velika Gorica ima ukupno 341 706 birača, a popis biračkih mjesta možete pronaći ovdje.

Ukupno u ovoj izbornoj jedinici ima 17 lista, a na njih šest nalaze se i naši sugrađani. Osim glasanja za željenu listu, imate pravo iskoristiti i ‘preferencijalni glas’, a to znaći da svoj glas možete dati i jednom kandidatu s te liste za kojeg želite da vas predstavlja u Hrvatskom saboru.

Nastavite čitati

HOTNEWS

FOTO/VIDEO Snažna hladna fronta spušta temperaturu zraka za 20 Celzijusa, lokalno moguće jako nevrijeme s tučom

Za područje gotovo čitave Hrvatske izdano je žuto upozorenje za olujni sjeveroistočni vjetar s najjačim udarima do 65 km/h.

Objavljeno

na

Drastične promjene vremenskih prilika kojima svjedočimo zadnjih mjeseci, ako ne i godina, iako su ovogodišnje sve češće (sjetimo se snijega na Cvjetnicu!), stigle su nam i danas i to nakon dužeg, natprosječno toplog, pa i vrućeg vremenskog razdoblja. Izražena hladna fronta donosi pad temperature zraka za 20 Celzijusa!

– Obzirom na to da smo prethodnih dana na području Središnja Hrvatska – Slavonija imali temperature zraka i do 32°C, imamo zagrijanu podlogu i dosta energije u atmosferi, pa treba reći kako će uz taj nagli, jaki pad temperature zraka, biti i lokalno jakog grmljavinskog nevremena, s tučom koja može biti većeg promjera, te s olujnim udarima vjetra do 90 km/h. Moguće su i štete, osobito u dijelovima Slavonije.

16.4.2024., Zagreb – Vatrogasci uklanjaju grane s jablana koji je otrgnuo jaki vjetar/ Davorin Višnjić/PIXSELL

Pred kraj dana fronta stiže i na obalu, tako da će i tu biti lokalno izraženih grmljavinskih pljuskova, pa i nevera, visokih valova, tuče i olujnog vjetra. Iza 17 sati na sjevernom će Jadranu zapuhati jaka i olujna bura, podno Velebita s orkanskim udarima koja će se kasnije proširiti i na Dalmaciju, te se očekuje pad temperature za 10 – 15° Celzijusa.

U večernjim satima, u najvišem gorju, kiša će prelaziti u susnježicu i snijeg, koji će padati u Gorskom Kotaru i u Lici uz stvaranje snježnog pokrivača od desetak centimetara, a u višim područjima bit će i više snijega – doznajemo od prognostičara DHMZ-a sa stranice Vremenska prognoza by MeteoTeam.

Za područje gotovo čitave Hrvatske izdano je žuto upozorenje za olujni sjeveroistočni vjetar s najjačim udarima do 65 km/h.

 

Screenshot DHMZ

 

Video: Olujni vjetar u V.Gorici/G.K., Cityportal

Naslovna fotografija: Tmurni oblaci iznad Sljemena/Robert Anić/ Pixsell

Nastavite čitati

HOTNEWS

Halo vatrogasci! Dispečer Darko iz goričke JVP otišao u zasluženu mirovinu

Objavljeno

na

Objavio/la

Vatrogasci iz goričke Javne vatrogasne postrojbe ispratili su još jednog kolegu u mirovinu. I to dispečera Darka Lendarića iz Okuja, čiji ste glas mogli čuti kada ste zvali vatrogasce u pomoć. Uz to Darko je i koordinirao vatrogasne ekipe na terenu.

Učinili su to jučer, ranojutarnjim postrojavanjem ispred postrojbe kako bi mu poželjeli sreću, mir i zdravlje u mirovini.

– Darko je u našim redovima dugo i svoje je zadaće odrađivao predano i s veseljem. Kao dežurni dispečer, svoje ulaske u dispečerski centar često je započinjao s onim “kaj ima, starina?”, uz stalnu spremnost na druženje, razgovor i šalu. Uz zahvalu za sve dane provedene ovdje i s nama, želimo mu sretnu, mirnu i dugu mirovinu – istaknuli su kolege vatrogasci uz pozdrav Živio ‘starina’!

Darko je u svojoj vatrogasnoj karijeri radio kao vatrogasac čuvar u Gradskoj upravi od 1995. godine, a na radno mjesto u goričku JVP stigao je 2005. godine.

Evo kako to obično biva kada se vatrogasci opraštaju od kolege:

Nastavite čitati

HOTNEWS

VG Čistoća: Umjesto sutra, odvoz otpada u subotu

Neće raditi niti reciklažna dvorišta u Velikoj Gorici i Mraclinu.

Objavljeno

na

Sutra je dan izbora i neradni je dan. Stoga iz VG Čistoće obavještavaju svoje korisnike da sutra neće biti odvoza komunalnog otpada.

– Odvoz komunalnog otpada predviđen za srijedu 17. travnja izvršit će se u subotu, 20. travnja – ističu iz Čistoće.

Također neće raditi niti reciklažna dvorišta u Velikoj Gorici i Mraclinu kao i mobilna reciklažna dvorišta.

 

 

Nastavite čitati

HOTNEWS

Poduzetnicima početnicima na raspolaganju 150 tisuća eura

Uskoro raspisivanje natječaja za proizvodne i neproizvodne djelatnosti u vrijednosti 850 tisuća eura.

Objavljeno

na

Zagrebačka županija raspisala je 150 tisuća eura vrijedan natječaj za dodjelu bespovratnih potpora poduzetnicima početnicima sa svog područja s ciljem poticaja razvoja poduzetništva.

Poduzetnici početnici mogu računati na sufinanciranje 75% prihvatljivih troškova za nabavu strojeva, alata i opreme, radnih strojeva (viličari, bageri, dizalice…), nabavu informatičke opreme i poslovnog softvera, izradu internetske web stranice i web shopa te nabavu uredskog i radnog namještaja, a maksimalni iznos potpore iznosi do 2 tisuće eura.

Inače, U 2024. godini Zagrebačka županija ukupno je za poduzetnike osigurala milijun eura bespovratnih potpora, a natječaj za proizvodne i neproizvodne djelatnosti bit će raspisan uskoro. Natječaj je otvoren do 14. svibnja, a tekst natječaja i upute možete pronaći ovdje.

 

Nastavite čitati

Reporter 436 - 11.04.2024.

Facebook

Izdvojeno