Povežite se s nama

HOTNEWS

‘Lisica zna’ – otkrijte zašto je to jedna sasvim posebna kazališna predstava

Predstava ‘Lisica zna’ zajednički je projekt udruge Vukovina u srcu i Plartforme. Tko su lisice iz ove priče, što to one znaju, a što nam poručuju, otkriva autorica, gorička multikreativka, Ana Katulić, uoči večerašnje svečane premijere, koja će se održati u Društvenom domu Vukovina.

Objavljeno

na

Krajem prošle godine u Društvenom domu Vukovina počela se ‘kuhati’ jedna sasvim posebna izvedbena predstava, koja je prošlog tjedna i pretpremijerno predstavljena pozvanoj publici.

‘Lisica zna’ posebna je predstava po mnogočemu – osam žena iz udruge ‘Vukovina u srcu’, koje se nikada nisu okušale na kazališnim daskama ‘koje život znače’, vođene poznatom goričkom multikreativkom, Anom Katulić, koja preko svoje Plartforme potpisuje ideju i realizaciju, odlučile su izići iz svoje zone komfora i istražiti kamo će ih to sve dovesti. Sudeći po prvim reakcijama publike – taj ih je iskorak doveo do uspješnog cilja!

Foto: predstava ‘Lisica zna’ zajednički je projekt udruge ‘Vukovina u srcu’ i Plartforme Ane Katulić/Mario Žilec

Pa, tko su lisice iz ove priče, što to one znaju i što nam poručuju i zašto baš lisica, otkrili smo u razgovoru s ‘lisicom predvodnicom’, Anom Katulić, uoči večerašnje svečane premijere, koja će se održati u Društvenom domu Vukovina.

– Krenule smo u tu dramsku suradnju bez postojećeg scenarija, ušle smo u prostor i tijelo i kroz višemjesečni rad se iskristilazirala ta ženska tema, obzirom da smo sve žene. Prošle smo kroz naše priče, osobna iskustva i kroz taj rad zajednički odlučile kako će ovo biti projekt koji se bavi temom žene, ali i pronalaskom onog animalnog u svakoj od nas. Stoga smo uzele lisicu kao metaforu za ženu i probale naći gdje je tu lisica u svakoj od nas’ – kaže.

Zvijezde predstave, Liljana, Ljerka, Sandra, Slavica, Suzana, Tatjana, Vesna iz Vukovine i Antonija iz Starog Čiča, otkrile su kroz sve te mjesece zajedničkog druženja kako uz svoje redovite poslove i obaveze, jer one su i majke, bake, poduzetnice, poslovne žene, mogu i žele istražiti i svoju kreativnu stranu.

– Poslužile smo se izrekom grčkog filozofa Isaiaha Berlina ‘Lisica zna mnoge stvari, jež samo jednu’,  gdje nam je to bila metafora za ženu koja se usudi probati nešto drugo, izaći iz svojih postojećih okvira, jer  mislim da žena ima jako širok dijapazon i znanja i mogućnosti, samo se treba u to pustiti.

Foto: predstava ‘Lisica zna’ zajednički je projekt udruge ‘Vukovina u srcu’ i Plartforme Ane Katulić/Mario Žilec

Na kraju su se pokazale kako žene, odnosno lisice kako smo se međusobno zvale, imaju jako puno hrabrosti, želje i volje upustiti se u nešto novo. Uporne su, ostale su dosljedne sebi, ali su i dale nešto novo. Jako dobro smo se povezale, stvorile kolektivnu atmposferu punu međusobnog poštovanja i sve naše vrijednosti i znanja kroz predstavu Lisica zna probale pokazati na sceni’ – priča nam Ana.

Posebnost ove predstave je i davanju dodatne vrijednosti lokalnoj zajednici, što je također bio jedan od Aninih ciljeva prilikom pokretanja ovog projekta.

– Željela sam ponuditi mjestu kao što je Vukovina nešto drugačiji kulturni sadržaj i oživjeti prostor  njihovog društvenog doma i potaknuti lokalnu zajednicu da nam se priključi. Oni su to doista prepoznali što se vidjelo iz atmosphere koja je vladala na našoj pretpremijeri. Publika je svoje oduševljenje pokazala pljeskom, ovacijama, baš kao da je bila premijera.

Cure su bile jako zadovoljne, sretne i uzbuđene. Uložen je veliki trud da bi se ovaj projekt ostvario i onda kad dobijete to zadovoljstvo, kad je nešto gotovo i kad publika to prepozna, to je i njima najveća nagrada i dokaz kako se taj trud itekako isplatio – otkriva.

Foto: predstava ‘Lisica zna’ zajednički je projekt udruge ‘Vukovina u srcu’ i Plartforme Ane Katulić/Mario Žilec

Za večerašnju premijeru nema karata u slobodnoj prodaji, pa je prvi termin u kojemu možete otkriti što sve to ‘Lisica zna’, 15. lipnja, kad će se predstava prikazati i širokoj publici u sklopu Goričkih večeri, na terasi Doma kulture Galženica.

– Publika sigurno može očekivati dobar provod, prva publika nam je rekla kako je prošlo u trenu, iako traje 45 minuta,obzirom na tempo i dinamiku i dobru energiju koja dolazi sa scene, prođe u hipu. Rekla bih da iako je to predstava koja se bavi ženom i ženskom temom, možda će stoga biti malo interesantnija ženama, ali zato ništa manje interesantna i muškarcima – poručuje Ana Katulić.

OSOBNA ISKAZNICA PREDSTAVE ‘Lisica zna’

Izvođačice: Antonija Bačić Dražetić, Suzana Čondrić, Liljana Čunčić, Ljerka Kovačević, Sandra Maršić, Tatjana Mikulin Đurić, Slavica Orešković, Vesna Rogan (Udruga ‘Vukovina u srcu’)

Ideja, režija i realizacija: Ana Katulić (Plartforma, obrt za medije i izvođačku umjetnost)

Trajanje: 45 minuta

Službeni fotograf predstave: Mario Žilec

Predstava je realizirana sredstvima Grada Velike Gorice.

O autorici projekta:

Ana Katulić diplomirana je novinarka s dugogodišnjim iskustvom rada u radijskom informativnom programu, PR-u, moderiranju i vođenju javnih manifestacija i događanja. Osnivačica je Plartforme,  putem koje radi kao kreatorica u području izvedbenih umjetnosti i kazališta, te surađuje u kreiranju programa turističkih zajednica i kulturno-obrazovnih institucija Zagrebačke županije i gradova Velike Gorice i Zagreba. Trenutno polazi MA izvanredni studij neverbalnog teatra

CityTV

VIDEO Krojačica Duškica šiva punom parom kako bi kreativci iz Vukovine bili spremni za fašnik

Turopoljski fašnik prilika je da istaknu i pokažu svu svoju originalnost i kreativnost.

Objavljeno

na

Objavio/la

Ulicama našeg grada uskoro će zavladati fašničko veselje. Vrijeme je to u godini kada na kratko predahnemo od svakodnevice, uskočimo u šarene i vesele kostime, a brige ostavimo iza sebe. Nakon dvije godine stanke, ovogodišnje izdanje 114. Turopoljskog fašnika ponovno nam donosi najveseliju, najluđu i najšareniju povorku fašničkih grupa, udruga i pojedinaca. Biti će to prilika za istaknuti i pokazati svu svoju kreativnost, a iskoristit će ju i članovi i članice Udruge Vukovina u srcu.

Nastavite čitati

HOTNEWS

Gorjelo smeće na Tržnom centru

Policija će danas obaviti očevid.

Objavljeno

na

Policijska uprava zagrebačka izvijestila je o požaru smeća koji se dogodio jučer oko 20:20 sati na Trgu kralja Petra Krešimira u Velikoj Gorici.

– Iz zasad neutvrđenog razloga izbio je požar smeća te su izgorjela dva kontejnera i dvije kante. Uslijed djelovanja topline nastale su termičke destrukcije na plastičnom krovištu – rekli su iz policije.

Požar su ugasili vatrogasci, a ozlijeđenih osoba nije bilo. Policija će danas obaviti očevid.

Nastavite čitati

HOTNEWS

FOTO “Rječnik buševskog govora” kao svojevrsni udžbenik za buduće naraštaje

U Turopolju postoji svega četiri rječnika ovakve vrste.

Objavljeno

na

Objavio/la

Dopovedati, dotepenec, drobec…samo su neke od 4 tisuće riječi koje su zapisane u “Rječniku buševskog govora”, autora Ivana Rožića čija je promocija održana jučer u Domu kulture u Buševcu. Riječ je zapravo o izgovornom rječniku kao dopuna kajkavskom “Rječniku turopoljskog dijalekta”, kapitalnom djelu koje obuhvaća govore Turopolja, a koji se priprema još od 2018. godine.

– Ovaj rječnik uz prijevod kajkavskih riječi i izraza na štokavski govor ima kao glavnu namjenu zabilježiti onakav izgovor kajkavskih riječi kakav je uobičajen na području Buševca. Prilikom izrade poslužio sam se načinom zapisivanja izgovora riječi u engleskom jeziku. Za glasove, za koje u hrvatskom jeziku ne postoje slova, izabrao sam slična prilagođena slova i u uvodu objasnio kako se izgovaraju. Vjerujem da su pravila za izgovor jednostavna – ispričao nam je buševski kreator rječnika, Ivan Rožić.

27.01.2023. – Buševec – Promocija “Rječnika buševskog govora” autora Ivana Rožića – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Predsjednica Ogranka Matice hrvatske u Velikoj Gorici, Ana Plehinger, koji je ujedno i izdavač ove posebne zbirke buševskih riječi, podsjetila je kako turopoljski dijalekt ima svojstvo nematerijalnog kulturnog dobra Republike Hrvatske.

– U svrhu daljnjeg proučavanja i zaštite Turopoljskog dijalekta preporučuje se skupljanje rječničkog blaga, a upravo s tim ciljem nastao je i ovaj rječnik. Nakon objave da je turopoljski dijalekt i službeno postao zaštićen, pojavili su se brojni autori, većinom pjesnici, nešto i pisci koji već duže vremena pišu na domaćem kajkavskom govoru. Stoga, možemo reći da naš dijalekt neće izumrijeti, barem dok nositelji zaštite brinu o njemu – rekla je Plehinger.

27.01.2023. – Buševec – Promocija “Rječnika buševskog govora” autora Ivana Rožića – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Kao urednik Rožićeva djela potpisuje se Stjepan Rendulić koji naglašava kako u našem Turopolju postoji svega četiri rječnika, a ovaj je jedan od njih.

– On je posebno vrijedan zbog identiteta Buševca kao mjesta i samih stanovnika, ali i samog Turopolja. On povezuje Turopoljce s Buševcem i obrnuto. Devedeset posto su riječi iste s malim razlikama. Bilo bi lijepo kada bi svako selo imalo tako nešto, kako bi na osnovu tih rječnika  sačuvali kompletan fundus riječi turopoljskog dijalekta  – dodao je Rendulić.

27.01.2023. – Buševec – Promocija “Rječnika buševskog govora” autora Ivana Rožića – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Rožića je oduvijek fascinirao njegov turopoljski kraj pa je ta ljubav prema prošlosti, običajima, kulturi i tradiciji urodila i brojnim drugim djelima, poput Rodoslovlja buševskih obitelji, monografije Buševca, Povijest Plemenite opčine turopoljske…

– Za svakoga koga zanimaju turopoljski govori ova je knjiga neizbježni udžbenik. Vjerujem da će rječnik ispuniti svoju svrhu, a to je da za buduće naraštaje sačuva buševski govor kao i da potakne ili olakša eventualno učenje buševskog govora u našem vrtiću i u školi – istaknuo je autor Rožić te otkrio kako radi na nekim novim projektima.

27.01.2023. – Buševec – Promocija “Rječnika buševskog govora” autora Ivana Rožića – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

– Radim trenutno na monografiji vatrogasnog društva, ali i jednoj velikoj knjizi “Zborniku turopoljskog plemstva” koji bi obuhvatio sve plemiće od 15., 16. stoljeća pa sve do danas. Posla ima hvala Bogu, a ima i vremena – s osmijehom zaključuje Rožić.

27.01.2023. – Buševec – Promocija “Rječnika buševskog govora” autora Ivana Rožića – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

27.01.2023. – Buševec – Promocija “Rječnika buševskog govora” autora Ivana Rožića – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

27.01.2023. – Buševec – Promocija “Rječnika buševskog govora” autora Ivana Rožića – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

27.01.2023. – Buševec – Promocija “Rječnika buševskog govora” autora Ivana Rožića – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

27.01.2023. – Buševec – Promocija “Rječnika buševskog govora” autora Ivana Rožića – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

27.01.2023. – Buševec – Promocija “Rječnika buševskog govora” autora Ivana Rožića – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

27.01.2023. – Buševec – Promocija “Rječnika buševskog govora” autora Ivana Rožića – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Nastavite čitati

Gospodarstvo

Počeli radovi u Teslinoj ulici, gradonačelnik Ačkar najavio rješavanje problema poplavljenih ulica

Idućih 70 dana u Ulici Nikole Tesle u potpunosti će se izmijeniti vodovodne cijevi, oborinska kanalizacija, izgradit će se dva nogostupa i novi asfalt. Vrijednost radova je 335 tisuća eura.

Objavljeno

na

Objavio/la

U Kurilovcu je danas radno, započela je dugoočekivana rekonstrukcija Ulice Nikole Tesle, koja će za nešto više od dva mjeseca dobiti sasvim novi izgled u dužini 270 metara, ali i riješiti problematiku oborinskih voda. Početku radova nazočio je i velikogorički gradonačelnik Krešimir Ačkar, koji se tom prilikom osvrnuo i na učestale probleme s kojima se građani suočavaju zbog lošeg stanja komunalne infrastrukture, pa se bore s poplavljenim ulicama.

– Želim se sugrađanima koji ovdje žive zahvaliti na strpljivosti pogotovo za vrijeme velikih oborina, u okolnostima koje definitivno ne zaslužuje jedan grad i njegovi građani. Takvih žarišnih točaka imamo puno, jer su se gomilale desetljećima i to smo naslijedili u našem mandatu. Rješavamo jednu po jednu situaciju i trudit ćemo se u iduće dvije godine što više toga napraviti – poručio je gradonačelnik Ačkar.

Foto: Radovi u Ulici Nikole Tesle/Petra Škrinjarić,cityportal

U Teslinoj će se tako u potpunosti izmijeniti vodovodne cijevi, oborinska kanalizacija, izgradit će se dva nogostupa, a ulica će dobiti i novi asfalt. Radove u vrijednosti 335 tisuća eura financiraju Grad i VG Vodoopskrba, izvođač radova je VG Komunalac izvođač radova, a planirani rok završetka je 70 dana.

Istaknuo je kako ova Gradska uprava u svojoj drugoj godini mandata nastavlja s brojnim projektima po pitanju poboljšanja problematike oborniskih voda i komunalne infrastrukture. Također je izrazio nezadovoljstvom projektom Aglomeracije i još jednom naglasio kako Grad neće preuzeti loše izvedene radove. Najavio je i kako će ove godine biti završena kompletna projektna dokumentaciju za obnovu Jelačićeve ulice, gdje bi radovi trebali započeti iduće godine. Projekt biciklističkih i pješačkih staza također ide dalje, ona uz staro jezero Čiče je pred završetkom, a ove godine bi trebali krenuti radovi prema Čiču uz glavnu cestu, dok su za staze prema groblju Kušanec osigurana sredstva.

Foto: Radovi u Ulici Nikole Tesle/Petra Škrinjarić,cityportal

– U naseljima Jagodno i Lazina Čička iduće godine će se graditi pješačke staze, tu je i projektna dokumentacija za naselje Bratstvo, sada nalazimo i adekvatna rješenja za oborinske vode i komunalnu infrastrukturu za Chromosovo naselje. Imamo u vidu još niz projekata koje ćemo pokušati riješiti u što kraćem roku – završno je najavio velikogorički gradonačelnik Krešimir Ačkar.

Foto: Radovi u Ulici Nikole Tesle/Petra Škrinjarić,cityportal

Nastavite čitati

HOTNEWS

Od ponedjeljka ZET prema Ribnici i Čičkoj Poljani vozi obilazno

Za sav promet bit će zatvoren dio Velikogoričke ulice

Objavljeno

na

Zbog izgradnje kanala i kućnih priključaka te asfaltiranja dijela Velikogoričke ulice u sklopu projekta Aglomeracije, ZET-ove linije 323 i 324 koje voze prema Ribnici i Čičkoj Poljani vozit će od ponedjeljka 30. siječnja do subote 1. travnja obilaznim pravcima.

Za sav promet bit će zatvoren dio Velikogoričke ulice, od kućnog broja 1A do raskrižja Ščitarjevske i Vukovinske ulice.

  • terminal Velika Gorica – Sisačka – Velikogorička – Ulica Seljine brigade – Vukovinska i dalje redovnom trasom
  • Ribnica (Lazina) redovnom trasom do raskrižja Velikogoričke i Vukovinske ulice – Vukovinska – Ulica Seljine brigade – Velikogorička – Sisačka – terminal Velika Gorica

Privremeno se ukida obostrano stajalište Novo Čiče – Jezero u Velikogoričkoj ulici, a uspostavljaju se privremena stajališta u Vukovinskoj ulici kod kućnih brojeva 2 i 1B i u Ulici Seljine brigade kod kućnih brojeva 6, 72 i 75.

Prema kolodvoru u Velikoj Gorici autobusi će koristiti autobusno stajalište Vukovina u Velikogoričkoj ulici.

Nastavite čitati

Reporter 422 - 22.12.2022.

Facebook

Izdvojeno