Povežite se s nama

HOTNEWS

‘Lisica zna’ – otkrijte zašto je to jedna sasvim posebna kazališna predstava

Predstava ‘Lisica zna’ zajednički je projekt udruge Vukovina u srcu i Plartforme. Tko su lisice iz ove priče, što to one znaju, a što nam poručuju, otkriva autorica, gorička multikreativka, Ana Katulić, uoči večerašnje svečane premijere, koja će se održati u Društvenom domu Vukovina.

Objavljeno

na

Krajem prošle godine u Društvenom domu Vukovina počela se ‘kuhati’ jedna sasvim posebna izvedbena predstava, koja je prošlog tjedna i pretpremijerno predstavljena pozvanoj publici.

‘Lisica zna’ posebna je predstava po mnogočemu – osam žena iz udruge ‘Vukovina u srcu’, koje se nikada nisu okušale na kazališnim daskama ‘koje život znače’, vođene poznatom goričkom multikreativkom, Anom Katulić, koja preko svoje Plartforme potpisuje ideju i realizaciju, odlučile su izići iz svoje zone komfora i istražiti kamo će ih to sve dovesti. Sudeći po prvim reakcijama publike – taj ih je iskorak doveo do uspješnog cilja!

Foto: predstava ‘Lisica zna’ zajednički je projekt udruge ‘Vukovina u srcu’ i Plartforme Ane Katulić/Mario Žilec

Pa, tko su lisice iz ove priče, što to one znaju i što nam poručuju i zašto baš lisica, otkrili smo u razgovoru s ‘lisicom predvodnicom’, Anom Katulić, uoči večerašnje svečane premijere, koja će se održati u Društvenom domu Vukovina.

– Krenule smo u tu dramsku suradnju bez postojećeg scenarija, ušle smo u prostor i tijelo i kroz višemjesečni rad se iskristilazirala ta ženska tema, obzirom da smo sve žene. Prošle smo kroz naše priče, osobna iskustva i kroz taj rad zajednički odlučile kako će ovo biti projekt koji se bavi temom žene, ali i pronalaskom onog animalnog u svakoj od nas. Stoga smo uzele lisicu kao metaforu za ženu i probale naći gdje je tu lisica u svakoj od nas’ – kaže.

Zvijezde predstave, Liljana, Ljerka, Sandra, Slavica, Suzana, Tatjana, Vesna iz Vukovine i Antonija iz Starog Čiča, otkrile su kroz sve te mjesece zajedničkog druženja kako uz svoje redovite poslove i obaveze, jer one su i majke, bake, poduzetnice, poslovne žene, mogu i žele istražiti i svoju kreativnu stranu.

– Poslužile smo se izrekom grčkog filozofa Isaiaha Berlina ‘Lisica zna mnoge stvari, jež samo jednu’,  gdje nam je to bila metafora za ženu koja se usudi probati nešto drugo, izaći iz svojih postojećih okvira, jer  mislim da žena ima jako širok dijapazon i znanja i mogućnosti, samo se treba u to pustiti.

Foto: predstava ‘Lisica zna’ zajednički je projekt udruge ‘Vukovina u srcu’ i Plartforme Ane Katulić/Mario Žilec

Na kraju su se pokazale kako žene, odnosno lisice kako smo se međusobno zvale, imaju jako puno hrabrosti, želje i volje upustiti se u nešto novo. Uporne su, ostale su dosljedne sebi, ali su i dale nešto novo. Jako dobro smo se povezale, stvorile kolektivnu atmposferu punu međusobnog poštovanja i sve naše vrijednosti i znanja kroz predstavu Lisica zna probale pokazati na sceni’ – priča nam Ana.

Posebnost ove predstave je i davanju dodatne vrijednosti lokalnoj zajednici, što je također bio jedan od Aninih ciljeva prilikom pokretanja ovog projekta.

– Željela sam ponuditi mjestu kao što je Vukovina nešto drugačiji kulturni sadržaj i oživjeti prostor  njihovog društvenog doma i potaknuti lokalnu zajednicu da nam se priključi. Oni su to doista prepoznali što se vidjelo iz atmosphere koja je vladala na našoj pretpremijeri. Publika je svoje oduševljenje pokazala pljeskom, ovacijama, baš kao da je bila premijera.

Cure su bile jako zadovoljne, sretne i uzbuđene. Uložen je veliki trud da bi se ovaj projekt ostvario i onda kad dobijete to zadovoljstvo, kad je nešto gotovo i kad publika to prepozna, to je i njima najveća nagrada i dokaz kako se taj trud itekako isplatio – otkriva.

Foto: predstava ‘Lisica zna’ zajednički je projekt udruge ‘Vukovina u srcu’ i Plartforme Ane Katulić/Mario Žilec

Za večerašnju premijeru nema karata u slobodnoj prodaji, pa je prvi termin u kojemu možete otkriti što sve to ‘Lisica zna’, 15. lipnja, kad će se predstava prikazati i širokoj publici u sklopu Goričkih večeri, na terasi Doma kulture Galženica.

– Publika sigurno može očekivati dobar provod, prva publika nam je rekla kako je prošlo u trenu, iako traje 45 minuta,obzirom na tempo i dinamiku i dobru energiju koja dolazi sa scene, prođe u hipu. Rekla bih da iako je to predstava koja se bavi ženom i ženskom temom, možda će stoga biti malo interesantnija ženama, ali zato ništa manje interesantna i muškarcima – poručuje Ana Katulić.

OSOBNA ISKAZNICA PREDSTAVE ‘Lisica zna’

Izvođačice: Antonija Bačić Dražetić, Suzana Čondrić, Liljana Čunčić, Ljerka Kovačević, Sandra Maršić, Tatjana Mikulin Đurić, Slavica Orešković, Vesna Rogan (Udruga ‘Vukovina u srcu’)

Ideja, režija i realizacija: Ana Katulić (Plartforma, obrt za medije i izvođačku umjetnost)

Trajanje: 45 minuta

Službeni fotograf predstave: Mario Žilec

Predstava je realizirana sredstvima Grada Velike Gorice.

O autorici projekta:

Ana Katulić diplomirana je novinarka s dugogodišnjim iskustvom rada u radijskom informativnom programu, PR-u, moderiranju i vođenju javnih manifestacija i događanja. Osnivačica je Plartforme,  putem koje radi kao kreatorica u području izvedbenih umjetnosti i kazališta, te surađuje u kreiranju programa turističkih zajednica i kulturno-obrazovnih institucija Zagrebačke županije i gradova Velike Gorice i Zagreba. Trenutno polazi MA izvanredni studij neverbalnog teatra

HOTNEWS

Vatrogasci protutnjali gradom, gase požar dimnjaka u Ulici Matice hrvatske

Na teren izašli s tri vozila i deset vatrogasaca.

Objavljeno

na

Nešto prije 11:30 sati vatrogasci iz JVP Velika Gorica protutnjali su ulicama grada na intervenciju. Kako doznajemo zaprimili su dojavu o požaru dimnjaka na obiteljskoj kući u Ulici Matice hrvatske.

– Zaprimili smo dojavu da se vidi plamen na krovištu ili dimnjaku obiteljske kuće. Na teren smo izašli s tri vozila i deset vatrogasaca i ustanovili da se radi o požaru dimnjaka. Jedno je vozilo ostalo na terenu, a preostali su se vratili u postaju. Intervencija je u tijeku – doznajemo iz goričke JVP.

 

Nastavite čitati

HOTNEWS

Uskoro kreću isplate povrata poreza, provjerite svoj pretinac u sustavu eGrađani

Povrat će dobiti više od 830 tisuća građana.

Objavljeno

na

Uskoro kreću isplate povrata poreza, objavili su danas iz Porezne uprave. Povrat će dobiti više od 830 tisuća građana, a koji iznosi više od 330 milijuna eura. Isplata počinje 02. svibnja.

– Na nivou Republike Hrvatske, sa stanjem na dan 15.04.2024. godine, u postupku utvrđivanja godišnjeg obračuna poreza na dohodak za 2023. godinu kod ukupno 830.122 porezna obveznika utvrđena je razlika više uplaćenog poreza i prireza na dohodak za povrat u iznosu od 332.811.592,99 eura, dok je kod 97.512 poreznih obveznika utvrđena obveza za uplatu poreza na dohodak i prireza na dohodak u iznosu 35.290.255,23 eura – objavili su iz Porezne uprave.

Temeljem godišnjeg obračuna poreza na dohodak za 2023. godinu ukupno će 212.438 poreznih obveznika – mladih osoba ostvariti pravo na povrat više uplaćenog poreza na dohodak i prireza poreza na dohodak s osnove umanjenja poreza fizičkim osobama, od toga 83.528 osoba do 25 godina života u iznosu od 75.881.564,42 eura, odnosno 128.910 mladih osoba od 26 do 30 godina života u iznosu od 100.127.481,51 eura.

Obavijest o privremenim poreznim rješenjima u svezi povrata poreza na dohodak za 2023. građani će početi dobivati od 22. travnja 2024. u svoje Korisničke pretince u sustav eGrađani, a Porezna uprava će tijekom svibnja započeti s dostavom rješenja poštom na adrese prebivališta ili uobičajenog boravišta.

Povrati poreza izvršavat će se onim poreznim obveznicima koji ispunjavaju uvjete za povrat, kontinuirano prema redoslijedu kojim će se izdavati rješenja.

Visina povrata poreza ovisi o visini uplaćenog poreza i prireza, olakšicama na koje porezni obveznik ima pravo, te godinama života za mlade osobe (do 30 g.).

Očekuje se da će većina povrata po godišnjem obračunu poreza na dohodak za 2023. godinu u posebnom postupku biti izvršena do kraja svibnja 2024. godine.

 

Nastavite čitati

HOTNEWS

Policija za vikend u dvije akcije najviše kaznila vozače koji voze prebrzo

Objavljeno

na

Ovog vikenda nije bilo vozača pod utjecajem alkohola, izvijestili su iz goričke policije nakon provedene akcije ‘Pojačanog nadzora vozila i vozača u dane vikenda’. U tri dana, od petka do nedjelje utvrđeno je ukupno 42 prometna prekršaja, najviše je kažnjeno vozača koji su vozili prebrzo, njih 23. Bilo je tu i pet prekršaja nekorištenja pojasa za vrijeme vožnje kao i pričanja na mobitel.

Policija je također cijeli protekli tjedan od 15.-21. travnja provela preventivno – represivnu akciju „Nadzor brzine kretanja vozila“, a dana 19. travnja provedena je i akcija „24 satni nadzor brzine kretanja vozila“, usklađeno s akcijama zemalja Europske unije za 2024. godinu.

– Provedbom akcije utvrđeno je 48 ciljanih prekršaja nepropisne brzine kretanja vozilom – istaknuli su iz policije.

Nastavite čitati

HOTNEWS

Iskoristite besplatan tehnički pregled motocikla ili mopeda

‘Dani tehničke ispravnosti vozila’ traju do 27. travnja.

Objavljeno

na

Od sutra u svim stanicama za tehnički pregled vozila u Republici Hrvatskoj, vlasnici motocikala i mopeda, ali i ostalih vozila L kategorije, mogu besplatno provjeriti tehničku ispravnost svojih vozila.

Riječ je o sigurnosno-preventivnoj akciji čiji je cilj povećanje tehničke ispravnosti vozila i poticanje što većeg broja vozača da vlastito vozilo preventivno podvrgnu kontroli te na taj način otklone mogućnost događanja prometne nesreće uvjetovane tehničkom neispravnošću vozila.

Vozačima će stručno osoblje stanice za tehnički pregled kroz savjetodavnu i tehničku pomoć ukazati na značaj uklanjanja neispravnosti na vozilu.

”Dani tehničke ispravnosti motocikala 2024” traju do 27. travnja.

Foto: Pexels/Antoni Shkraba

Nastavite čitati

HOTNEWS

Traje potraga za Velikogoričankom Katom Josić, jeste li je vidjeli?

Ova gorička umirovljenica udaljila se 18. travnja sa svoje adrese u Ulici Klarići u Rakarju.

Objavljeno

na

Prije dva dana, 18. travnja, nestala je naša sugrađanka, 79-godišnja umirovljenica Kata Josić. Kako stoji u Nacionalnoj evidenciji nestalih osoba, Kata se udaljila sa svoje adrese u Ulici Klarići u Rakarju.

U trenutku nestanka ova Velikogoričanka bila je odjevena u crne cargo hlače s džepovima, crnu vestu i crni prsluk.

Kata je visoka 170 centimetara, mršave je tjelesne građe, ima zelene oči i smeđu kosu.

– U slučaju imate informacije o ovoj osobi molimo vas da obavijestite najbližu policijsku postaju ili nazovete na broj 192. Također, informacije možete dostaviti i putem e-mail adrese: [email protected] – ističu iz Policijske uprave zagrebačke gdje se i vodi nestanak.

Foto: nestali.hr

Nastavite čitati

Reporter 436 - 11.04.2024.

Facebook

Izdvojeno