Poveži se s nama

Gospodarstvo

Hrvatska kontrola zračne plovidbe dobitnik Zlatne kune Hrvatske gospodarske komore

Nagrađeni su Končar-Distributivni i specijalni transformatori, Hrvatska kontrola zračne plovidbe, TIM-Kabel, Drvoproizvod, Adoro i Radman Grupa, a posebna priznanja za obljetnicu osnivanja i uspješnog poslovanja dodijeljena su Francku i Metal productu

Objavljeno

Hrvatska kontrola zračne plovidbe, čije je sjedište na području Velike Gorice, jedan je od laureata i dobitnik Plakete Zlatna Kuna Komore Zagreb u kategoriji velikih tvrtki. Nagradu je Hrvatskoj kontroli zračne plovidbe uručio savjetnik predsjednice Republike Hrvatske Mato Granić na današnjoj svečanoj sjednici Gospodarskog vijeća Komore Zagreb, na kojoj se već tradicionalno dodjeljuju Plakete Zlatna kuna najuspješnijim tvrtkama za izvrsnost u poslovanju u 2016. godini.

“Za nas ovo priznanje znači da trebamo nastaviti u ovom trendu, a to je sigurno, kvalitetno i učinkovito pružanje usluga u zračnoj plovidbi. Osnovna prednost Hrvatske kontrole zračne plovidbe su ljudski potencijali, dakle stručnost i kvaliteta ljudi. Druga stvar je visoka tehnološka infrastruktura. A to je opet doprinos visokostručnih ljudi koji su prepoznali trenutak i investirali u vrhunsku tehnologiju”, ispričao je Vlado Bagarić, direktor Hrvatske kontrole zračne plovidbe.

Foto: HGK

“Nakon sedam godina, u hrvatskom pa i zagrebačkom gospodarstvu bilježe se pozitivni
trendovi, BDP je u drugom tromjesječju 2017. realno veći za 2,8 posto u odnosu na isto
razdoblje 2016., a na području Komore Zagreb od ukupnih investicija u dugotrajnu
imovinu u Hrvatskoj realizira se blizu 52 posto. Ohrabruju dobri rezultati u turizmu, na
području Grada Zagreba i Zagrebačke županije povećan je broj noćenja turista za 12 posto
što je za 4 posto više od prethodne godine”, istaknuo je predsjednik Komore Zagreb
Zlatan Fröhlich.

“Hrvatsko gospodarstvo u ozbiljnom je uzletu, a rast industrijske proizvodnje, turizma,
izvoza, trgovine dobri su pokazatelji koji pružaju optimizam. Oporavku je značajno
pridonio Grad Zagreb i Zagrebačka županija, gdje se kreira trećina BDP-a Hrvatske,
posluje gotovo 40 posto od ukupnog broja poduzetnika i ostvaruje 60 posto ukupne
dobiti. Ovdje je temelj naše cjelokupne ekonomije, a danas nagrađujemo najbolje od
najboljih i ističemo ih za primjer drugima”, naglasio je predsjednik HGK Luka
Burilović.

U kategoriji velikih trgovačkih društava s područja Grada Zagreba, Plaketu Zlatna kuna za ostvarene poslovne rezultate u 2016. godini dobio je Končar – Distributivni i specijalni transformatori. U kategoriji velikih trgovačkih društava s područja Zagrebačke županije dobitnik je Plakete Hrvatska kontrola zračne plovidbe.

Prema ostvarenim poslovnim rezultatima u kategoriji srednje velikih trgovačkih
društava s područja Grada Zagreba, Plaketom Zlatna kuna Komore Zagreb nagrađena
je tvrtka TIM-Kabel, a u kategoriji srednje velikih trgovačkih društava s područja
Zagrebačke županije Plaketu je dobio Drvoproizvod iz Jastrebarskog. Tvrtka Adoro
dobitnica je Plakete Zlatna kuna Komore Zagreb u kategoriji malih trgovačkih društava
s područja Grada Zagreba, a tvrtka Radman Grupa iz Svete Nedelje dobitnica je
Plaketeu kategoriji malih trgovačkih društava s područja Zagrebačke županije.

Gospodarstvo

POČETAK RADOVA: Gradi se nasip koji će u potpunosti spriječiti poplave

Povijesni trenutak za grad Veliku Goricu i susjednu općinu Orle – jedan u nizu projekata zaštite od poplava na području Zagrebačke, Sisačko-moslavačke i Karlovačke županije.

Objavljeno

on

Započeli su radovi na izgradnji nasipa u općini Orle. Riječ je o transverzalnom nasipu kanala Odra do Savskog nasipa koji će spriječiti poplave kakve su zadesile ovaj kraj 2010. godine. – Nasip je tada pukao na dva mjesta, a upravo tu dionicu vrijednu 45 milijuna kuna saniramo sada, te ćemo po završetku cijelog projekta imati siguran nasip koji će odolijevati visokim vodostajima i u potpunosti spriječiti poplave na području općine Orle, velikogoričkog područja te posebice Čičke Poljane koja je trpjela posljedice poplava. – rekao je direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković. Radi se naime o vodama koje naviru iz rijeke Kupe u Odru a izgradnjom ovog nasipa radi se spoj na desni Savski nasip te isto tako na nasip oteretnog kanala Odre. Isti projekti se provode i na području Siska, odnosno Odranskog polja.

Projekt je ubrzalo donošenje posebnog zakona Vlade Republike Hrvatske čije je Ministarstvo zaštite okoliša tada moglo djelovati na nizu projekata zaštite od poplava na području Zagrebačke, Sisačko-moslavačke i Karlovačke županije na čijem području teče rijeka Kupa. – Hrvatske vode će po završetku projekta omogućiti da stanovnici ovog područja kao i njihova imovina budu sigurni od poplava i da zaista one postanu prošlost. Ukupna vrijednost radova je 50,8 milijuna kuna i vjerujem da je to dobro uložen novac. – naglasio je ministar zaštite okoliša Tomislav Čorić. U ime Zagrebačke županije otvorenju radova nazočio je i predsjednik Županijske skupštine Mato Čičak. – Svi znamo koliko je u prošlosti uz rijeku Savu bilo problema s poplavama, posebice 2010. godine. Stoga pozdravljam ovaj projekt i zahvaljujem hrvatskoj Vladi što omogućuje da ovo područje bude sigurnije i ljepše mjesto za život. – poručio je Čičak.

-Ovo je povijesni trenutak za grad Veliku Goricu i susjednu općinu Orle. Ovom fazom završavamo zapravo akciju spašavanja ovog kraja od prirodne nepogode jer se poplave pojavljuju periodično i predstavljaju stalan rizik za stanovnike koji ovdje žive. Šansa je to za budućnost u kojoj neće biti ugroze od zaobalnih voda, zato se zahvaljujem premijeru Plenkoviću, ministru Čoriću kao i izvođaču radova Hrvatskim vodama koje će privesti ovaj važan projekt zaštite od poplava kraju. – rekao je gradonačelnik grada Velike Gorice Dražen Barišić.

-Bojao sam se da ovaj projekt neće ići dalje zbog epidemije, zato sam izuzetno zadovoljan i sretan zbog početka radova na nasipu. Osim sigurnosti koju će nam pružiti, daje nam i mogućnost planiranja daljnjih projekata. – kazao je načelnik općine Orle Ervin Vujica.

Inače, kroz dvije naredne godine Hrvatske vode će izgraditi ukupno 6.825 metara nasipa koji će u svojoj najvećoj visini biti 5 metara, a uz njega će biti i servisna cesta kako bi u kriznim situacijama djelatnici mogli brže i lakše pristupiti nasipu i otkloniti problem. Nasip će onemogućiti ulazak vode iz rijeke Kupe i time osigurati 100 postotnu sigurnost, a sastavni je dio strateškog projekta hrvatske Vlade te je u fazi pripreme za aplikaciju prema Europskoj Uniji. Očekuje se da će se za pokrivanje troškova moći dobiti 85 posto vrijednosti projekta. No, kako bi se održala dinamika radova i što prije završio projekt predfinanciranje su uz potporu naše Vlade osigurale Hrvatske vode.

 

Nastavi čitati

Gospodarstvo

Poslovni prostori Grada besplatni za poduzetnike čije je poslovanje pogođeno epidemijom COVID-19

Potrebno je samo ispuniti zahtjev

Objavljeno

on

Na službenim stranicama Grada Velike Gorice objavljen je poziv svim poduzetnicima, čije je poslovanje pogođeno epidemijom COVID-19, da pošalju zahtjev i ostvare pravo ma oslobađanje od plaćanja zakupnine za poslovne prostore u vlasništvu Grada.

Zahtjev možete pronaći ovdje.

Nastavi čitati

Gospodarstvo

Grad objavio javni poziv za dodjelu potpora poduzetnicima pogođenima pandemijom COVID-19

Maksimalni iznos potpore po zaposlenom je 3.000 kuna, a maksimalni broj zaposlenih za obračun potpore, po obrtu ili trgovačkom društvu je pet

Objavljeno

on

Grad Velika Gorica objavio je javni poziv za dodjelu potpora subjektima malog gospodarstva u djelatnostima pogođenim pandemijom COVID-19. Jedna je to od mjera Grada za pomoć gospodarstvu, a zahtjevi gospodarstvenika zaprimaju se od ponedjeljka, 11. svibnja, u 10 sati do 22. svibnja.

U proračunu Grada Velike Gorice za pomoć gospodarstvenicima osigurano je 2 milijuna kuna za mikro i male poduzetnike te obrtnike kojima je odlukom o mjerama ograničavanja društvenih okupljanja, rada u trgovini, uslužnim djelatnostima i održavanja sportskih i kulturnih događanja Stožera civilne zaštite RH potpuno ili djelomično obustavljena gospodarska aktivnost. Potporu mogu koristiti subjekti koji imaju najmanje jednu zaposlenu osobu u punom radnom vremenu, oni koji nisu u blokadi te subjekti koji do dana donošenja odluke nacionalnog Stožera nemaju dugovanja prema Gradu Velikoj Gorici te trgovačkim društvima i ustanovama u vlasništvu Grada.

Visina potpore ovisi o broju ostvarenih bodova i broju zaposlenih. Maksimalni iznos potpore po zaposlenom može biti 3.000 kuna. Maksimalni broj zaposlenih za obračun potpore, po obrtu ili trgovačkom društvu je pet.

Zahtjev za dodjelu potpore obrtnici i poduzetnici podnose Gradu Velikoj Gorici, Upravnom odjelu za poduzetništvo, investicije i fondove EU elektronskim putem na e-mail adresu: poduzetnistvo@gorica.hr.

Svi ostali detalji javnog poziva dostupni su na mrežnim stranicama Grada Velike Gorice.

Nastavi čitati

Reporter 393 - 21.05.2020.

Facebook

Izdvojeno