Poveži se s nama

Vijesti

Vodostaj Save drastično narastao, ali razloga za paniku nema

Iz Hrvatskih voda poručuju da nema brige za naše područje.

Objavljeno

Velike padaline koje su poharale Istru, Pulu, gorski dio Hrvatske te susjednu nam Bosnu i Hercegovinu nisu mimoišle ni Sloveniju, gdje se vodostaj Save digao te se ona u Zagrebu izlila iz korita. Iz Hrvatskih voda poručuju da se očekuje smirivanje vodostaja te da se ne očekuje novi vodeni val koji bi zaprijetio Zagrebu kao i našem području.

U mjernoj postaji Rugvica vodostaj Save na granici Velike Gorice došao na razinu 656 cm, zbog čega je na snazi pripremno stanje obrane od poplava, no u kasnim sinoćnjim satima vodostaj Save je počeo padati. Subotnji vodostaj bio je na oznaci od -117 centimetara, da bi za 24 sata već bio na plus 493 centimetara te svoj maksimum dostigao u noći na ponedjeljak. Mjere obrane od poplava uvode se na ovom području s vodostajom od 720 centimetara, a najveći vodostaj izmjeren je 20. rujna 2010. godine, od čak 978 centimetara, kad je došlo do pucanja nasipa i poplave.

Prognostičari najavljuju da nas u sljedećim danima čeka vedro vrijeme bez oborina te će temperature rasti i do 15 stupnjeva, što je izrazito visoko za ovaj dio godine. Ostaje samo za nadati se da će se u sveme tome vodostaji smiriti, da se novi problemi neće pojavljivati…

Kultura

FOTO: Izložba  ”Plakatima kroz povijest hrvatskog filma”

Objavljeno

on

26.11.2020. Velika Gorica. Izložba ‘Plakatima kroz povijest hrvatskog filma’. Foto: David Jolić/cityportal.hr

‘Plakatima kroz povijest hrvatskog filma’ naziv je izložbe sinoć otvorene u izložbenom prostoru Pučkog otvorenog učilišta. Plakati su podsjetnik da su višestruko nagrađene filmove režirali vrhunski znalci svog zanata: Veljko Bulajić, Antun Vrdoljak, Krešo Golik, Ante Babaja, Branko Bauer, Zvonimir Berković, Lordan Zafranović i drugi. Na celuloidnoj traci ostale su zauvijek zapamćene, i na plakatima otisnuta imena, ne samo domaćih filmskih zvijezda nego i poznata imena iz bivše države: Boris Dvornik, Rade Šerbedžija, Fabijan Šovagović, Ivica Vidović, Mira Furlan, Relja Bašić, Ivo Grgurević, Mustafa Nadarević, Slavko Štimac, Milan Štrljić, Milena Dravić, Ljubiša Samardžić, Bata Živojinović, Bert Sotlar, Ljuba Tadić, Stevo Žigon, Manca Košir.

26.11.2020. Velika Gorica. Izložba ‘Plakatima kroz povijest hrvatskog filma’. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Koprodukcijski film ”Bitka na Neretvi” u režiji Veljka Bulajića okupio je onovremena kultna imena europske odnosno svjetske filmske produkcije: Orson Welles, Yul Brynner, Silva Koscina, Sergej Bondarčuk, Franco Nero, Curd Jürgens, Hardi Krüger, Oleg Vidov.

26.11.2020. Velika Gorica. Izložba ‘Plakatima kroz povijest hrvatskog filma’. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Izložba je organizirana povodom obilježavanja 60. obljetnice rada Pučkog otvorenog učilišta Velika Gorica. Odabirom reprinta plakata iz građe Hrvatskog državnog arhiva – Kinoteka, na izložbi su svoje mjesto našli najbolji hrvatski filmovi prošlog stoljeća. Svi su oni imali i svoju brojnu publiku u kino dvorani Učilišta. Organizatori programa su: Kino Gorica, Kino mreža i Hrvatski državni arhiv. Izložba ostaje otvorena do 18. prosinca 2020. godine.

Galerija fotografija

Nastavi čitati

Vijesti

VIDEO City puls: Početkom 2021. počinje novi sustav gospodarenja otpadom

Pogledajte više: Poduzetnicima isplaćeno 4 milijuna kunan tzv. COVID potpora, a uskoro i isplata 9 milijuna kuna za konkurentnost.

Objavljeno

on

Nastavi čitati

Vijesti

Od ponedjeljka sve goričke srednje škole nastavu imaju online

Do 24. prosinca

Objavljeno

on

S obzirom na epidemiološku situaciju s više od 3.500 aktivnih slučajeva na području Zagrebačke županije, župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić donio je odluku o organizaciji nastave na daljinu za srednje škole kojima je osnivač Zagrebačka županije i to u razdoblju od 30. studenoga do 24. prosinca.

Na online nastavu tako prelaze Srednja strukovna škola, Ekonomska škola, Gimnazija te Zrakoplovna škola. Sve detalje o održavanju nastave škole ćsu objavile na svojim internetskim stranicama.

Nastavi čitati

Reporter 398 - 22.10.2020.

Facebook

Izdvojeno