Poveži se s nama

CityTV

VIDEO Otac i kćer u Kurilovcu pokrenuli tvornicu čokoladnih slastica

Obitelj Marković proizvodnju čokoladnih slastica pokrenula je prošle godine, a pogon se nalazi u Kurilovcu…

Objavljeno

Povijest čokolade je duga i uzbudljiva, a prvi proizvođači i konzumenti bili su Maje i Azteci. U Europu je stigla zahvaljujući Kristoforu Kolumbu, dok je njezina masovna proizvodnja započela tek u 19. stoljeću. Proizvodnjom čokolade, odnosno čokoladnih slastica, prošle godine počela se baviti i gorička obitelj Marković. Glavni akteri su otac Dragutin i kćer Marcela koji u svojoj maloj tvornici u Kurilovcu stvaraju slatka čuda pod nazivom ChoCo.

– Naš put čokolade je krenuo s mišlju da krenemo s nečim novim na hrvatskom tržištu. Vidjeli smo da je prazan prostor u domeni namaza, pa smo počeli proizvoditi kakao namaze od bundeve, rogača i žira. Mislim da smo jedini u Hrvatskoj koji imaju namaz od žira, što istovremeno predstavlja i turopoljske šume – ističe Dragutin Marković te dodaje kako to ujedno postaje i gorički brand.

– Također, sve popularniji postaju i turopoljski tartufi pa smo i njih iskoristili u našim slasticama. Napravili smo manje količine i čekamo odjek kupaca – dodaje Dragutin.

Gorička obitelj Marković bavi se proizvodnjom čokoladnih slastica foto:Petra Škrinjarić/cityportal.hr

Osim sve popularnijih namaza, proizvode i čokoladne dražeje, a sve je krenulo s bučinim košticama. Svoj čokoladni omot našli su i lješnjaci, bademi, aronija, koje otkupljuju od lokalnih OPG-ova. Od konkurencije na tržištu, ističu se kvalitetom, smatra gospodin Marković. A to potvrđuju i sami kupci.

– U naše proizvode stavljamo vrhunske sastojke i tko god ih proba, uvijek nam se vraća – kaže Dragutin.

I dok je on zadužen za proizvodnju čokoladnih dražeja, kćer Marcela, pomalo samouka slastičarka, ručno izrađuje praline.

– Uvijek me privlačilo slastičarstvo, a s čokoladom sam se upoznala sasvim slučajno. Tu je krenula ta ljubav. Počela sam proučavati temperiranje, vrste čokolade, sve što se od nje može napraviti. Krenula sam istraživati, učila se i eksperimentirala. Sve sam naučila sama – kaže Marcela Marković Halkić.

Gorička obitelj Marković bavi se proizvodnjom čokoladnih slastica foto:Petra Škrinjarić/cityportal.hr

A okusi!? Tu su praline s bučinim uljem i sjemenkama, košuljice tamne čokolade punjene slanom karamelom, marcipanom, karameliziranim lješnjakom u lješnjak pasti…

– Sve ovo što sam napravila i što inače radim je meni fino. Svi okusi su, mogu reći, moji najdraži okusi. Naravno da poslušamo kupca kada nam nešto predloži. Napravimo to i isprobamo, ali uvijek se vraćamo klasičnim okusima i punjenjima – ističe Marcela i dodaje kako je pri izradi pralina najbitnije da je čokolada dobro istemperirana.

– Bitno je i da je krema dobre konzistencije, da je fina, ali i da to radite s puno ljubavi. Za izradu jedne bombonjere potrebno nam je otprilike dva dana, od samog početka pa do završnog pakiranja – priča nam.

– Kod recepture uvijek vrijedi zlatno pravilo. Što stavljate veći postotak skuplje sirovine to je i finalni proizvod bolji. Tu ne šparamo, imamo manju zaradu, ali mislimo da će se kvaliteta isplatiti i da će ljudi to prepoznati – kaže Dragutin.

Gorička obitelj Marković bavi se proizvodnjom čokoladnih slastica foto:Petra Škrinjarić/cityportal.hr

Posla je nekada više, nekada manje, no ovom uigranom dvojcu kada zagusti uskače i ostatak obitelji.

– Imam tri kćeri. Najstarija je krenula sa mnom u posao, ali kada je gužva i ne stignemo pakirati ambalažu, uključe se svi članovi obitelji. Navečer, uz TV, sjednemo zajedno i slažemo kutije. Baš kako su se nekada obitelji družile – prepričava nam Dragutin.

Unatoč teškoj godini, planova imaju mnogo. Želja im je otvoriti vlastitu trgovinu sa slasticama u Zvonimirovoj ulici, ali i unaprijediti pogon uz pomoć europskih fondova.

– Kontaktirali smo gorički poduzetnički centar i planiramo se prijaviti na natječaj. S dobivenim sredstvima kupili bi rashladni tunel s kojim bi mogli proizvoditi čokoladne table, a što bi nam puno pomoglo u našem poslovanju – objašnjava Dragutin.

Sve što nosi naziv ručno rađeno, dobiva na težini i postaje sve više cijenjeno među kupcima i potrošačima.

– Zadovoljstvo je kada iz prve ruke dobijete odgovor od svojih kupaca da je sve fino i da su zadovoljni. Ništa se ne može usporediti s time kada imate svoj vlastiti posao i svaki puta bi odabrala isto – završava Marcela.

Inače, ChoCo proizvode možete kupiti online na njihovoj web stranici ili putem društvene mreže, a dostava za područje Velike Gorice je besplatna.

CityTV

VIDEO City puls: Ministrica Tramišak u Velikoj Gorici

Objavljeno

on

Grad Velika Gorica dobio je bespovratna europska sredstva za izgradnju i opremanje VG poduzetničko inkubatora, prijavite se na Starup VG predinkubacijski program, bili smo na otvorenju goričke pumptrack staze, a upoznali smo i goričkog “stričeka” u vrtiću. Sve to i još mnogo više donosimo vam u novom izdanju emisije City puls…

 

 

Nastavi čitati

CityTV

VIDEO Nakon početnog šoka, svi su oduševljeni muškim odgajateljem

Upoznajte Tihomira, prvog velikogoričkog stričeka u vrtiću….

Objavljeno

on

Ples, pjesma, veselje, zagrljaji i osmijesi, svakodnevica su Tihomira Kovačevića. On je muški odgajatelj u Dječjem vrtiću Žirek u mješovitoj skupini, a taj posao radi već punih 12 godina.

– Na početku nisam bio siguran da li je to zanimanje za mene, no već u prvim danima na poslu djeca su me jako dobro prihvatila, roditelji su bili šokirani i pomalo skeptični, kako to odjednom da sada imamo stričeka, a ne tetu – priča nam Tihomir.

Nakon početnog šoka roditelja. Tihomir je postao omiljen, ne samo među kolegama već i djecom.

– Stalno je dinamično, veselo, ima i tužnih trenutaka, ali brzo to riješimo. Grupa je mješovita, što je odlično. Funkcioniramo kao obitelj, odgojiteljice imaju ulogu mame, a odgojitelj tate, kaže naš odgajatelj.

Upoznajte Tihomira Kovačevića, muškog odgajatelj u DV Žirek foto:Petra Škrinjarić/cityportal.hr

Tihomir je otac dvoje male djece, ima sina i kćer, kaže kako čovjek uči cijeli život i naravno da ona znanja koja stekneš na poslu moguće je primijeniti i kod kuće.
Kroz timski rad i planiranje aktivnosti, Nada, Nina i Tihomir, uspjeli su stvoriti sredinu koja podsjeća na obitelj.

– Pokazali smo da je rodna ravnopravnost jako bitna jer na taj način djeca uče ponašati se. Ne odbijaju stričeka kad dođe s njima plesati, ne zaziru od toga kada dijete treba emocionalnu podršku, kaže odgojiteljica Nada Babić Čavrak.

U obiteljskoj atmosferi, djeca uživaju u igri i brojnim aktivnostima, a najviše vole tjelesne i glazbene aktivnosti ističe Tihomir koji im ponekad svira harmoniku i gitaru.

Upoznajte Tihomira Kovačevića, muškog odgajatelj u DV Žirek foto:Petra Škrinjarić/cityportal.hr

Muških odgojitelja u Hrvatskoj je svega nekolicina, prema podacima njih 5 posto. Tihomir smatra kako bi svaka odgojna skupina u vrtiću trebala imati barem jednog muškog odgajatelja.

– To je posebno važno za djecu s teškoćama u razvoju. Mi ih ove godine imamo dvoje i pokazalo se da jako dobro reagiraju, ističe Tihomir.

Dječji vrtić Žirek do prije par godina bio je jedini vrtić u gradu koji je imao muškog odgajatelja. Još jedan radi u Dječjem vrtiću Velika Gorica.

– Tihomir je vrlo omiljen u kolektivu. Ta jedna ekskluziva nam je na baš na ponos našeg vrtića – priča nam ravnateljica Sandra Crnić koja je i sama dok se školovala u grupi imala dvoje kolega.

– Njegov humor, pristup radu i odnos prema djeci, motiviraju i nas ostale kolegice da slijedimo ono što on zamisli, ističe Babić Čavrak.

Na kraju cijele priče, ovaj pozitivan primjer, pokazao je da nije bitno kojeg si spola kada radiš ono što voliš i daješ sebe u to. Možda baš Tihomir potakne mnoge druge da unatoč svemu treba slijediti svoje snove.

Nastavi čitati

CityTV

VIDEO Intervju tjedna – gost Juraj pl.Odrčić, župan Plemenite opčine turopoljske

Objavljeno

on

Kako se Plemenita opčina turopljska nosi s pandemijom COVID-19, na koji način je ona utjecala na njihov rad i djelatnost. Što i koliko je još potrebno vremena kako bi dobili Oznaku izvornosti za meso turopoljske svinje te što planiraju u budućnosti, ispričao nam je župan Juraj pl.Odrčić.

Nastavi čitati

Reporter 403 - 22.04.2021.

Facebook

Izdvojeno