Poveži se s nama

Gospodarstvo

Velika Gorica i Zagreb od danas povezani autocestom

Objavljeno

Hrvatske autoceste danas su u promet pustile završenu dionicu Jakuševec – Velika Gorica koja se spaja na autocestu A11 Zagreb – Sisak.

Dionica počinje u čvoru Jakuševec, dugačka je 10,9 kilometara, a s autocestom prema Sisku spaja se kod čvorišta Velika Gorica jug. Nije u sustavu naplate cestarine.

Četiri spojna čvorišta

Nova prometnica koja je sada i dio zagrebačke obilaznice ima četiri čvorišta, Jakuševec, Veliko Polje, Velika Gorica i Velika Gorica jug, dva vijadukta, industrijski kolosijek, pješački pothodnik te tri putna prijelaza. Obišli su je danas predsjednik Vlade RH Zoran Milanović, ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić, predsjednik Uprave HAC-aDavor Mihovilić, član Uprave HAC-a Marijan Sente te brojni predstavnici izvođača radova i nadzora.

Radovi na izgradnji dionice Jakuševec – Velika Gorica jug započeli su 2006. godine, ali kako zemljište nije bilo u cijelosti otkupljeno, gradnja nije dovršena. U protekle dvije godine riješeni su svi imovinsko pravni odnosi i dionica je završena. Radove je izvodila poslovna udruga Hidroelektra niskogradnja d.d., Osijek-Koteks d.d., Konstruktor – inženjering d.d., Viadukt d.d., Strabag AG, Zagorje – Tehnobeton d.d. i Ingra d.d..

Projektiranje i stručni nadzor Institut IGH d.d. Zagreb, a opremanje dionice i zaštitu od buke tvrtka Dalekovod d.d..

Investicija od 1,6 milijardi kuna

Ukupna investicijska vrijednost radova na dionici Jakuševec – Velika Gorica jug iznosi 1,645 milijardi kuna od čega se značajan dio od 560 milijuna kuna odnosi na izvlaštenje nekretnina, a radovi na izgradnji iznose 934 milijuna kuna. Na cjelokupnom pravcu izgradnje autoceste A11 Zagreb-Sisak do sada je ukupno uloženo oko tri milijarde kuna.

Završetkom ove dionice u prometu će biti 31,1 km od ukupno 48,1 km autoceste A11 Zagreb – Sisak. Važno je naglasiti da dionica neće biti u sustavu naplate cestarine i kao takva ima karakteristike tzv. “magneta” za privlačenje prometa i sigurnog odvijanja prema dionici autoceste Velika Gorica – Buševec – Lekenik, te dalje spojem na državnu cestu prema Sisku.

Puštanjem u promet ove dionice povezat će se Grad Zagreb i Velika Gorica punim profilom autoceste, a što će omogućiti brži i sigurniji pristup budućem novom terminalu najveće zračne luke u Hrvatskoj, smanjit će se preopterećenost postojeće državne ceste D30 i povećati sigurnost u prometu.

autocesta

Premijer Zoran Milanović prilikom obilaska je komentirao kako je ova građevinski zahtjevna prometnica sagrađena u samo dvije godine, računamo li da su tijekom tog razdoblja razriješeni i svi imovinsko-pravni problemi.

„Gradnja je zapravo počela prije gotovo desetak godina, ali je stala. To je tako kad krenete graditi, a nemate riješen otkup zemljišta i sve ostale dozvole koje su potrebne za realizaciju projekta. U samo dvije godine uspjeli smo to razriješiti i prometnica je danas u funkciji, građani i Zagreba, i Velike Gorice i Siska mogu je koristiti kako bi svoje putovanje na posao učinili bržim i sigurnijim. Istodobno će biti i u funkciji gospodarstvu i poduzetničkim zonama jer će prijevoz roba biti brži. Svakako će pridonijeti i kvalitetnijem životu građana u gradovima i mjestima na ovoj relaciji kroz čija središta više neće prolaziti promet kamiona i tranzitni prijevoz.“, rekao je Milanović.

Galerija fotografija:

Gospodarstvo

VE-GO-RA otkirva kako do bespovratnih sredstava Zagrebačke županije

Na predavanje pozivaju poduzetnike i obrtnike

Objavljeno

on

Razvojna agencija VE-GO-RA poziva sve velikogoričke poduzetnike i obrtnike na predavanje “Natječaji Zagrebačke županije” kako bi se informirali o mogućim bespovratnim sredstvima za nabavu opreme, alata, informatičke opreme i radnih vozila te za uređenje prostora i marketinške usluge. Predavanje će se održati dana 5. ožujka u vijećnici Pučkog otvorenog učilišta Velika Gorica, s početkom u 14 sati.

Predavanje je besplatno za sve sudionike, a predviđeno trajanje predavanja je 2 sata. Zbog epidemioloških mjera prijava je obavezna.

Nastavi čitati

Gospodarstvo

Vegora poduzetnike uvodi u svijet e-trgovine

Samo u 2020. stiglo je novih 150 milijuna kupaca online što je dovelo e-commerce kupnju u najveće brojke do sada

Objavljeno

on

Vegora organizira predavanje o e-trgovini, koje će se održati u četvrtak, 25. veljače od 16.30 do 19.30 sati u vijećnici u Pučkom otvorenom učilištu Velika Gorica. Na besplatnom predavanju poduzetnicima će pomoći pronaći odgovore na pitanja trebaju li se pojaviti u e-commerce svijetu, zašto i za koga.

– Svjetska predviđanja su da će do 2040. godine 95 posto svih kupnji biti putem e-trgovine. Samo u 2020. stiglo je novih 150 milijuna kupaca online što je dovelo e-commerce kupnju u najveće brojke do sada. Novi kupci rađaju konkurenciju. Ukoliko do sada niste razmišljali o e-trgovini ovo bi vam trebalo biti lagano zvono na uzbunu. Ukoliko ste već online – čestitamo, no idemo vidjeti što možemo bolje napraviti! – poručili su iz Vegore i dodali kako je cilj predavanja pronaći najbolji način za online pozicioniranje poslovanja.

Budući da je predavanje organizirano u sklopu projekta “Poduzetnički info”, ono je za polaznike besplatno.

Nastavi čitati

Gospodarstvo

Grad objavio detalje natječaja za pomoć malim poduzetnicima

Ukupno će iz proračuna izdvojiti 2,2 milijuna kuna za pomoć gospodarstvenicima

Objavljeno

on

Kako je i najavljeno, Grad Velika Gorica objavio je javni poziv za dodjelu potpora subjektima malog gospodarstva u djelatnostima pogođenim pandemijom COVID-19. Poziv je namijenjen mikro i malim subjektima malog gospodarstva sa sjedištem, a za obrtnike i s prebivalištem na području Velike Gorice. Prijaviti se mogu subjekti kojima je 27. studenog 2020. godine Odlukom koju je donio Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske potpuno ili djelomično obustavljeno poslovanje.

Potpora se odobrava za financiranje tekućeg poslovanja (obrtna sredstva) koje prijavitelj smatra neophodnim za nastavak poslovanja. Kriterij za dodjelu potpora je postotni udio pada poslovnih prihoda/primitaka u razdoblju od 1. do 31.12.2020. godine u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, a koji mora iznositi najmanje 50%.

Prijave se zaprimaju od 15. do 28. veljače elektronskim putem na e-mail adresu: poduzetnistvo@gorica.hr.

Nastavi čitati

Reporter 401 - 18.02.2021.

Facebook

Izdvojeno