Poveži se s nama

HOTNEWS

Uskoro počinju Goričke večeri – kulturna manifestacija na otvorenome koja privlači brojne Goričane

Goričke večeri počinju 1. lipnja, a ulaz na sva događanja je besplatan

Objavljeno

Goričke večeri tradicionalna su manifestacija Pučkog otvorenog učilišta Velika Gorica, kojoj se redovito pridružuju i goričke ustanove te udruge. Ove, 41. Goričke večeri, počinju 1. lipnja, a trajat će do 18. lipnja, a ulaz na sva događanja je besplatan.

U tom razdoblju Goričane očekuje raznolik kulturni program na više lokacija u gradu, u Parku dr. Franje Tuđmana, dvorištu nekadašnje Galerije Kordić te u dvoranama Gorica i Galženica.

Goričke večeri otvorit će predstava Scene Gorica pod nazivom ‘Pobuna knjiga‘ koju će djeca izvesti u dvorani zbog svjetlosnih efekata koji se vani ne bi vidjeli. U danima koji slijede, Goričani mogu doći na predstavljanje stripa ‘Čudnovate zgode šegrta Hlapića‘ Mate Lovrića, ali i brojne dječje predstave na otvorenom.

“U parkiću, na otvorenom je djeci zapravo jako ugodno, nije prevruće, u zelenilu je, a i glumci se tamo dobro osjećaju. Nakon svake predstave su radionice koje su uvijek posjećene. Tete koje vode Dramski studio to uvijek jako dobro pripreme, pa djeca mogu malo i razmisliti o predstavi koju su gledala, a nešto i nauče. Na radionicama mogu raditi i roditelji i djeca”, kazala je Barbara Grđan Odrčić, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Velika Gorica.

Uz brojne izložbe, predstave i koncerte, Goričke večeri donose i 5. izdanje Izložbe kantautora. Ovogodišnja novost, u odnosu na ranije godine, je što će pozornice s više od 40 umjetnika biti smještene na Ranchu Kurilovec, a organizatori će pripremiti i tradicionalnu hranu goričkog kraja te će posjetitelji, osim uz glazbi, moći uživati i u delicijama poput kotlovine, fiša te šarana na rašljama.

U danima 16. i 17. lipnja Goričke večeri će ugostiti dva programa koji se zbog vremena nisu mogli održati kada su planirani. Radi se o koncertu Los Caballerosa koji je trebao zatvoriti Velikogorički Brass festival te programu ‘Share-aj pokret‘, interaktivnom plesnom programu u kojem plesači osmišljavaju točke na temu elemenata iz parka i okolice.

Udruženje obrtnika Velike Gorice pripremilo je reviju ‘Hair Fashion‘, a gorički frizeri pokazat će 11. lipnja kako rade frizure iz filmova.

“Primjećujem da iz godine u godinu Goričke večeri imaju sve više posjetitelja. Imam osjećaj da ljudi jedva dočekaju da se nešto događa vani, na otvorenom i da svi ti programi koje mi produciramo poklonimo našim građanima. Meni je predivno kod Goričkih večeri što naši sugrađani koji se bave plesom, crtanjem, glazbom ili pjevanjem imaju priliku kroz tih 10-ak dana pokazati svojim sugrađanima što oni sve mogu i znaju”, rekla je Grđan Odrčić.

HOTNEWS

VIDEO City puls: Mali nogomet na Panadiću – mladi zabijaju “k’o veliki”!

Pogledajte i aktualac Gradskog vijeća – panika oko kvalitete zraka u Gorici! Lukavec pozdravlja nastavak aglomeracije, dok mladi ne bježe od poljoprivrede – LAG Vallis colapis objavio natječaj. Saznajte i da li je gripa uzela maha u našem gradu i što nas očekuje u Noći muzeja!

Objavljeno

on

VIDEO

Nastavi čitati

HOTNEWS

Donijeta odluka o načinu prikupljanja miješanog i biorazgradivog komunalnog otpada

Naknada će imati fiksni dio koji će iznositi 48 kuna bez PDV-a i varijabilni koji će se određivati po broju odvoza spremnika za otpad

Objavljeno

on

Nakon žustre rasprave koja je potrajala sat i pol vremena sa 17 glasova za i sedam protiv izglasana je Odluka o načinu pružanja javne usluge prikupljanja miješanog komunalnog otpada i biorazgradivog komunalnog otpada na području Grada Velike Gorice. Vladajući i opozicija sukobili su se oko dvije važne stvari vezane uz ovu odluku. Naime, opoziciji zasmetala visina fiksnog dijela cijene prikupljanja otpada, kao i nemogućnost korištenja manjih spremnika od 60 i 80 litara. Prema izglasanoj odluci minimalna cijena javne usluge iznosit će 48 kuna bez PDV-a i za sve korisnike je ista.

Damir Šimunić iz SDP-a upozorio je kao je ova odluka udar na džepove građana, a kao primjer naveo je jednu dvočlanu umirovljeničku obitelj.

– Jedan umirovljenički par u koji živi u stanu sada plaća 63,39 kuna. Mi sada samo u fiksnom dijelu imamo oko 54 kune, a sumnjam da će varijabilni dio iznositi samo 10 do 14 kuna i u praksi je ne moguće. To će biti znatan udar na džepove naših građana- istaknuo je Šimunić.

Predsjednik Uprave VG Čistoće Ivan Rak branio je visinu cijene fiksnog djela naknade time što je tako propisano zakonom. Istaknuo je kako je to najniža cijena u Zagrebačkoj županiji od svih gradova koji su dosad donijeli svoje odluke.

-U procjenama našeg varijabilnog dijela krećemo se oko cifre od 8 i 9 kuna po pražnjenju posude komunalnog otpada. Odgovorio bih gospodinu Šimuniću kako će navedena obitelj plaćat će maksimalno 15 kuna veći račun u odnosu do sada – rekao je Rak.

Problem minimalne veličine posude za prikupljanje otpada koja iznosi 120 litara mogao bi predstavljati i velik problem samačkim kućanstvima i manjim kućanstvima koja ne proizvode veću količinu otpada. Karmen Rak iz MOST-a istaknula je kako se tijekom izrade ovog prijedloga odluke o načinu prikupljanja miješanog komunalnog i biorazgradivog komunalnog otpada nije vodilo računa o potrebama korisnika.

– U staroj odluci iz 2018. godine postajala je mogućnost korištenja posuda od 60 i 80 litara, a toga u ovoj odluci nema. Iz nacrta ove odluke slijedi da je mjerilo odvoza čini volumen zadužene posude i broj odvoza te da korisnici koji predaju najmanju količinu otpada plaćaju relativno najveću cijenu. Time se ne poštuje načelo onečišćivač plaća. Ovaj sustav je postavljen tako da ne sprječava nastanak otpada niti stimulira njegovo razvrstavanje – izjavila je vijećnica MOST-a.

Opozicija je upozorila i kako bi rast cijena usluga odvoza komunalnog otpada mogao dovest do nastanka još većeg broja divljih deponija.

– Prošećite od Petrovine i Gradića do Vukovine vidjet ćete najmanje 500 ilegalnih odlagališta otpada- poručio je Marijo Zdelar iz SDP-a i istaknuo kako je bilo puno bolji okvir da se u mjesto volumena trebala uzeti težina otpada prilikom naplaćivanja odvoza smeća.

– Zašto su komunalna poduzeća izabrala ovaj model? Zato što im je jednostavnije i jeftinije te uvijek naplaćuju odvoz kao da ja spremnik maksimalno pun – dodao je Zdelar.

Ispred Kluba zastupnika vladajućih HDZ-ov Darko Bekić upozorio je kako je već pilot projekt odvojenog prikupljanja komunalnog otpada pokazao je kako su stanovnici Velike Gorice prepoznali značaj ovog projekta te kako je postotak recikliranja u domaćinstvima porastao s 20 na 35 posto.

– Sve ovo što smo da sada imali pokazalo se dobrim, sada je jako važno unaprijediti ga novo vrijeme koje pred nama – poručio je Bekić.

Nastavi čitati

HOTNEWS

VIDEO Pitanje kvalitete zraka u Velikoj Gorici dominiralo Aktualcem

Objavljeno

on

Najaktualnije pitanje o kojem se i najžustrije raspravljalo na Aktualnom satu 19. sjednice Gradskog vijeća Grada Velike Gorice bilo je ono o kvaliteti zraka u našem gradu. Isto je pitanje postavilo čak troje vijećnika, a kako im je odgovorio gradonačelnik Dražen Barišić te o čemu su još vijećnici raspravljali pogledajte u video prilogu.

Nastavi čitati

Reporter 389 - 19.12.2019.

Facebook

Izdvojeno