Poveži se s nama

HOTNEWS

FOTO Zavirite u laboratorij i upoznajte ljude koji svakodnevno kontroliraju goričku vodu

Evo zašto je voda u Gorici ukusna za piće i idealna kod ovih ljetnih vrućina

Objavljeno

Vodu za piće dobivamo iz 16 metara dubine, gdje se i nalaze crpke koje su u pogonu non-stop. Bunari su duboki čak 50 metara. Vodonosni sloj se nalazi već pet metara ispod površine zemlje. Osim kvalitetom i količinom, možemo se pohvaliti i zdravstvenom ispravnošću goričke vode. Nju je potrebno samo preventivno dezinficirati na samom bunaru, što se postiže s 0,1-0,3 mg/l klora. Voda se dodatno klorira na vodospremama i precrpnim stanicama koje su udaljene od samog izvorišta, kao što je slučaj u općinama Kravarsko, Pokupsko i Orle.

Laboratorij VG Vodoopskrbe. Foto: Miljenko Milanović/Cityportal.hr

Strogi sustav kontrole

Vodovodni sustav je strogo kontroliran, neprekidno se prati iz nadzorno-upravljačkog sustava na vodocrpilištu, a nadziru ga Zavod za javno zdravstvo Zagrebačke županije te laboratorij VG Vodoopskrbe kojim upravlja diplomirana inženjerka bilogije Kata Gorenc. Djelatnici tog internog laboratorija na hidrantima uzimaju uzorke vode, nakon čega slijedi detaljna fizikalno-kemijska i mikrobiološka analiza, u što smo se i sami uvjerili na licu mjesta.

Laboratorij VG Vodoopskrbe. Foto: Miljenko Milanović/Cityportal.hr

„Naš laboratorij godišnje analizira između 600 i 650 uzoraka vode, dok akreditirani laboratorij Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije na godinu kontrolira između 400 i 450 uzoraka vode. Oni to čine iz slavina vrtića, škola i ostalih ustanova. Također, jednom godišnje kontroliraju takozvanu sirovu vodu, prije nego prođe kloriranje“, priča nam inženjerka Gorenc, dodajući kako uzorke uzimaju i prilikom obilaska objekata na vodospremi i precrpnim stanicama.

Laboratorij VG Vodoopskrbe. Foto: Miljenko Milanović/Cityportal.hr

„Uzorci se uzimaju u prijepodnevnim satima, u laboratorij se donose između 12 i 13 sati i onda se obrađuju. Oni su sukladni odredbama važećeg Zakona o vodi za ljudsku potrošnju te Pravilnika o parametrima sukladnosti i metodama analize vode za ljudsku potrošnju“, pojašnjava inženjerka.

Voda ‘vrlo ukusna’

O izvrsnoj kvaliteti naše vode svjedoče baš svi parametri. Stručnjaci kažu kako je gorička voda vrlo ukusna, što doprinosi i njezina tvrdoća, odnosno veća količina minerala.

„Kvaliteta vodne usluge znači i da je voda zdravstveno ispravna, dostupna u dovoljnim količinama i da nema prekida u isporuci. Ona je vrlo tvrda i iznosi 20-24 njemačkih stupnjeva (°dH), što govori o kvaliteti naše podzemne vode. Važno je napomenuti kako ta tvrdoća nema štetan utjecaj na ljudsko zdravlje, već naprotiv. Taj kamenac sastoji se od minerala soli, magnezija i kalcija, koji su nam potrebni za kosti i ostale organe“, ističe Kata Gorenc.

Laboratorij VG Vodoopskrbe. Foto: Miljenko Milanović/Cityportal.hr

Regulacija tlaka u sustavu

Voda se nakon obvezne dezinfekcije (kloriranja) iz bunara distribuira u magistralne cjevovode. Vodoopskrbnom mrežom ona teče pod pritiskom i tako ulazi u objekte sve do slavina.

„Tlakove u vodoopskrbnom sustavu reguliramo sofisticiranim hidrauličkim ventilima, a rad sustava osigurava vodosprema Velika Gorica izvedena još početkom 1970-tih godina na stambenom objektu na Trgu M. Tita. U pitanju je veliki cilindrični spremnik od dvije komore, kapaciteta 1000 kubika. Regulacija tlaka uvedena zadnjih nekoliko godina znatno je smanjila broj kvarova na glavnim cjevovodima”, kazao je direktor VG Vodoopskrbe Nikica Visković.

Galerija fotografija:

HOTNEWS

Najava / 4. Memorijalni turnir “Blaž Galeković Blaško”

Objavljeno

on

Nogometni klub Mraclin i navijačka skupina GPP organiziraju u subotu 15. lipnja malonogometni turnir u znak sjećanja na pokojnog člana Uprave i predsjednika navijačke skupine Blaža Galekovića Blaška. Turnir započinje nakon Turopoljsko-posavske lige. Početak turnira je u 18 sati, a za tri prvoplasirane momčadi osigurane su novčane nagrade u iznosu od 6 tisuća kuna. Također, nagrade će primiti i najbolji igrač, strijelac i vratar turnira. Kotizacija za nastup iznosi 500 kuna. Organizatori pozivaju sve da im se pridruže i uživaju u kvalitetnom haklu, ali i zabave uz svirku grupe Max 5. Info za prijave: Ivan – 091 939 9208, Goran – 091 091 576 4593.

Nastavi čitati

HOTNEWS

NAJAVE: Vukomeričke gorice, Turopolje i Posavina u znaku malog nogometa

Objavljeno

on

IZ GORNJEG HRUŠEVCA KREĆE 16. IZDANJE MNL “VUKOMERIČKE GORICE 2019.”
Nakon sezone velikog nogometa sredinom lipnja započinje malonogometna liga Vukomeričkih gorica koja se igra tijekom čitavog ljeta sve do Velike Gospe kada je završnica u Dubrancu. U subotu, 15. lipnja u Gornjem Hruševcu na igralištu Kravaršćica, točno u 15:30 sati odigravanjem 1. kola kreće 16. izdanje nadasve popularne Breške lige. Ove sezone sudjeluje 17 momčadi.
Zlatko Petrac jedan od glavnih ljudi Organizacijskog odbora lige od njenih samih začetaka je rekao:
– Očekuje nas 17 neizvjesnih kola, teških borbi na terenu, izvan ali i poslije terena za igru. Ovim putem sve pozivamo na naše brege preko ljeta gotovo svaki vikend, praznikom ili blagdanom do Velike Gospe kad je završnica u Dubrancu. Cilj nam je druženje i promocija Vukomeričkih gorica. Tijekom svih ovih godina, liga je opravdala svoju svrhu, jer posjećenost je zavidna, igra se kvalitetan mali nogomet, a svi posjetitelji mogu uživati i u odličnoj gurmanskoj ponudi, a uz to mnoga su mjesta izgradila i nova igrališta.

Raspored 1. kola: Strezojevo – Gornji Hruševec, Velika Buna – Lučelnica, Dubranec – Cerovski Vrh, Gladovec – Novo Brdo, Šiljakovina – Gornja Opatija, Opatija – Pokupsko, Kozjača – Kravarsko, Markuševec – Donji Hruševec.

 

5. TUROPOLJSKO-POSAVSKA LIGA ZAPOČINJE U MRACLINU
U Mraclinu na travnatom terenu Nove grabe, u subotu 15. lipnja kreće 5. izdanje Turopoljske-posavske lige koja od ove godine ima novog povjerenika Zorana Smrekara.
-Nakon dugog iščekivanja i završetka velikog nogometa krećemo ove subote iz Mraclina. Iz godine u godinu vidi se veliki napredak u igračkom, ali i organizacijskom karakteru ove relativno “mlade” lige. Moja očekivanja su da liga protekne u odličnoj atmosferi, sportskom nadmetanju i druženju svih sudjelovatelja. Ove godine za pobjednika se natječe 12 momčadi, po meni favorit je Kuče koje ima najviše naslova do sada, prijetnja su im Mraclin i Turopolje. Najava je za subotu velika vrućina, to nas ne brine jer domaćini Mraclinci osigurat će dovoljno hladnih napitaka.

U 1. kolu koje počinje u 15:30 sati sastaju se: Bukevje-Jagodno, Turopolje-Lazina, Gornje Podotočje-Kuče, Novo Čiče-Ribnica, Veleševec-Čička Poljana i Drnek-Mraclin.

Nastavi čitati

CityTV

VIDEO City puls: Noć borilačkih sportova, 40. godina profesionalnog vatrogastva, Dani jagoda…

Objavljeno

on

Unazad nekoliko dana u našoj Velikoj Gorici događalo se mnogo toga. Ukoliko ste nešto propustili, donosimo vam djeliće atmosfere s brojnih događanja..više pogledajte u videu.

 

Nastavi čitati

Facebook

Izdvojeno