Poveži se s nama

HOTNEWS

FOTO Zavirite u laboratorij i upoznajte ljude koji svakodnevno kontroliraju goričku vodu

Evo zašto je voda u Gorici ukusna za piće i idealna kod ovih ljetnih vrućina

Objavljeno

Vodu za piće dobivamo iz 16 metara dubine, gdje se i nalaze crpke koje su u pogonu non-stop. Bunari su duboki čak 50 metara. Vodonosni sloj se nalazi već pet metara ispod površine zemlje. Osim kvalitetom i količinom, možemo se pohvaliti i zdravstvenom ispravnošću goričke vode. Nju je potrebno samo preventivno dezinficirati na samom bunaru, što se postiže s 0,1-0,3 mg/l klora. Voda se dodatno klorira na vodospremama i precrpnim stanicama koje su udaljene od samog izvorišta, kao što je slučaj u općinama Kravarsko, Pokupsko i Orle.

Laboratorij VG Vodoopskrbe. Foto: Miljenko Milanović/Cityportal.hr

Strogi sustav kontrole

Vodovodni sustav je strogo kontroliran, neprekidno se prati iz nadzorno-upravljačkog sustava na vodocrpilištu, a nadziru ga Zavod za javno zdravstvo Zagrebačke županije te laboratorij VG Vodoopskrbe kojim upravlja diplomirana inženjerka bilogije Kata Gorenc. Djelatnici tog internog laboratorija na hidrantima uzimaju uzorke vode, nakon čega slijedi detaljna fizikalno-kemijska i mikrobiološka analiza, u što smo se i sami uvjerili na licu mjesta.

Laboratorij VG Vodoopskrbe. Foto: Miljenko Milanović/Cityportal.hr

„Naš laboratorij godišnje analizira između 600 i 650 uzoraka vode, dok akreditirani laboratorij Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije na godinu kontrolira između 400 i 450 uzoraka vode. Oni to čine iz slavina vrtića, škola i ostalih ustanova. Također, jednom godišnje kontroliraju takozvanu sirovu vodu, prije nego prođe kloriranje“, priča nam inženjerka Gorenc, dodajući kako uzorke uzimaju i prilikom obilaska objekata na vodospremi i precrpnim stanicama.

Laboratorij VG Vodoopskrbe. Foto: Miljenko Milanović/Cityportal.hr

„Uzorci se uzimaju u prijepodnevnim satima, u laboratorij se donose između 12 i 13 sati i onda se obrađuju. Oni su sukladni odredbama važećeg Zakona o vodi za ljudsku potrošnju te Pravilnika o parametrima sukladnosti i metodama analize vode za ljudsku potrošnju“, pojašnjava inženjerka.

Voda ‘vrlo ukusna’

O izvrsnoj kvaliteti naše vode svjedoče baš svi parametri. Stručnjaci kažu kako je gorička voda vrlo ukusna, što doprinosi i njezina tvrdoća, odnosno veća količina minerala.

„Kvaliteta vodne usluge znači i da je voda zdravstveno ispravna, dostupna u dovoljnim količinama i da nema prekida u isporuci. Ona je vrlo tvrda i iznosi 20-24 njemačkih stupnjeva (°dH), što govori o kvaliteti naše podzemne vode. Važno je napomenuti kako ta tvrdoća nema štetan utjecaj na ljudsko zdravlje, već naprotiv. Taj kamenac sastoji se od minerala soli, magnezija i kalcija, koji su nam potrebni za kosti i ostale organe“, ističe Kata Gorenc.

Laboratorij VG Vodoopskrbe. Foto: Miljenko Milanović/Cityportal.hr

Regulacija tlaka u sustavu

Voda se nakon obvezne dezinfekcije (kloriranja) iz bunara distribuira u magistralne cjevovode. Vodoopskrbnom mrežom ona teče pod pritiskom i tako ulazi u objekte sve do slavina.

„Tlakove u vodoopskrbnom sustavu reguliramo sofisticiranim hidrauličkim ventilima, a rad sustava osigurava vodosprema Velika Gorica izvedena još početkom 1970-tih godina na stambenom objektu na Trgu M. Tita. U pitanju je veliki cilindrični spremnik od dvije komore, kapaciteta 1000 kubika. Regulacija tlaka uvedena zadnjih nekoliko godina znatno je smanjila broj kvarova na glavnim cjevovodima”, kazao je direktor VG Vodoopskrbe Nikica Visković.

Galerija fotografija:

HOTNEWS

VIDEO City puls: Mali nogomet na Panadiću – mladi zabijaju “k’o veliki”!

Pogledajte i aktualac Gradskog vijeća – panika oko kvalitete zraka u Gorici! Lukavec pozdravlja nastavak aglomeracije, dok mladi ne bježe od poljoprivrede – LAG Vallis colapis objavio natječaj. Saznajte i da li je gripa uzela maha u našem gradu i što nas očekuje u Noći muzeja!

Objavljeno

on

VIDEO

Nastavi čitati

HOTNEWS

Donijeta odluka o načinu prikupljanja miješanog i biorazgradivog komunalnog otpada

Naknada će imati fiksni dio koji će iznositi 48 kuna bez PDV-a i varijabilni koji će se određivati po broju odvoza spremnika za otpad

Objavljeno

on

Nakon žustre rasprave koja je potrajala sat i pol vremena sa 17 glasova za i sedam protiv izglasana je Odluka o načinu pružanja javne usluge prikupljanja miješanog komunalnog otpada i biorazgradivog komunalnog otpada na području Grada Velike Gorice. Vladajući i opozicija sukobili su se oko dvije važne stvari vezane uz ovu odluku. Naime, opoziciji zasmetala visina fiksnog dijela cijene prikupljanja otpada, kao i nemogućnost korištenja manjih spremnika od 60 i 80 litara. Prema izglasanoj odluci minimalna cijena javne usluge iznosit će 48 kuna bez PDV-a i za sve korisnike je ista.

Damir Šimunić iz SDP-a upozorio je kao je ova odluka udar na džepove građana, a kao primjer naveo je jednu dvočlanu umirovljeničku obitelj.

– Jedan umirovljenički par u koji živi u stanu sada plaća 63,39 kuna. Mi sada samo u fiksnom dijelu imamo oko 54 kune, a sumnjam da će varijabilni dio iznositi samo 10 do 14 kuna i u praksi je ne moguće. To će biti znatan udar na džepove naših građana- istaknuo je Šimunić.

Predsjednik Uprave VG Čistoće Ivan Rak branio je visinu cijene fiksnog djela naknade time što je tako propisano zakonom. Istaknuo je kako je to najniža cijena u Zagrebačkoj županiji od svih gradova koji su dosad donijeli svoje odluke.

-U procjenama našeg varijabilnog dijela krećemo se oko cifre od 8 i 9 kuna po pražnjenju posude komunalnog otpada. Odgovorio bih gospodinu Šimuniću kako će navedena obitelj plaćat će maksimalno 15 kuna veći račun u odnosu do sada – rekao je Rak.

Problem minimalne veličine posude za prikupljanje otpada koja iznosi 120 litara mogao bi predstavljati i velik problem samačkim kućanstvima i manjim kućanstvima koja ne proizvode veću količinu otpada. Karmen Rak iz MOST-a istaknula je kako se tijekom izrade ovog prijedloga odluke o načinu prikupljanja miješanog komunalnog i biorazgradivog komunalnog otpada nije vodilo računa o potrebama korisnika.

– U staroj odluci iz 2018. godine postajala je mogućnost korištenja posuda od 60 i 80 litara, a toga u ovoj odluci nema. Iz nacrta ove odluke slijedi da je mjerilo odvoza čini volumen zadužene posude i broj odvoza te da korisnici koji predaju najmanju količinu otpada plaćaju relativno najveću cijenu. Time se ne poštuje načelo onečišćivač plaća. Ovaj sustav je postavljen tako da ne sprječava nastanak otpada niti stimulira njegovo razvrstavanje – izjavila je vijećnica MOST-a.

Opozicija je upozorila i kako bi rast cijena usluga odvoza komunalnog otpada mogao dovest do nastanka još većeg broja divljih deponija.

– Prošećite od Petrovine i Gradića do Vukovine vidjet ćete najmanje 500 ilegalnih odlagališta otpada- poručio je Marijo Zdelar iz SDP-a i istaknuo kako je bilo puno bolji okvir da se u mjesto volumena trebala uzeti težina otpada prilikom naplaćivanja odvoza smeća.

– Zašto su komunalna poduzeća izabrala ovaj model? Zato što im je jednostavnije i jeftinije te uvijek naplaćuju odvoz kao da ja spremnik maksimalno pun – dodao je Zdelar.

Ispred Kluba zastupnika vladajućih HDZ-ov Darko Bekić upozorio je kako je već pilot projekt odvojenog prikupljanja komunalnog otpada pokazao je kako su stanovnici Velike Gorice prepoznali značaj ovog projekta te kako je postotak recikliranja u domaćinstvima porastao s 20 na 35 posto.

– Sve ovo što smo da sada imali pokazalo se dobrim, sada je jako važno unaprijediti ga novo vrijeme koje pred nama – poručio je Bekić.

Nastavi čitati

HOTNEWS

VIDEO Pitanje kvalitete zraka u Velikoj Gorici dominiralo Aktualcem

Objavljeno

on

Najaktualnije pitanje o kojem se i najžustrije raspravljalo na Aktualnom satu 19. sjednice Gradskog vijeća Grada Velike Gorice bilo je ono o kvaliteti zraka u našem gradu. Isto je pitanje postavilo čak troje vijećnika, a kako im je odgovorio gradonačelnik Dražen Barišić te o čemu su još vijećnici raspravljali pogledajte u video prilogu.

Nastavi čitati

Reporter 389 - 19.12.2019.

Facebook

Izdvojeno