Poveži se s nama

HOTNEWS

FOTO Zavirite u laboratorij i upoznajte ljude koji svakodnevno kontroliraju goričku vodu

Evo zašto je voda u Gorici ukusna za piće i idealna kod ovih ljetnih vrućina

Objavljeno

Vodu za piće dobivamo iz 16 metara dubine, gdje se i nalaze crpke koje su u pogonu non-stop. Bunari su duboki čak 50 metara. Vodonosni sloj se nalazi već pet metara ispod površine zemlje. Osim kvalitetom i količinom, možemo se pohvaliti i zdravstvenom ispravnošću goričke vode. Nju je potrebno samo preventivno dezinficirati na samom bunaru, što se postiže s 0,1-0,3 mg/l klora. Voda se dodatno klorira na vodospremama i precrpnim stanicama koje su udaljene od samog izvorišta, kao što je slučaj u općinama Kravarsko, Pokupsko i Orle.

Laboratorij VG Vodoopskrbe. Foto: Miljenko Milanović/Cityportal.hr

Strogi sustav kontrole

Vodovodni sustav je strogo kontroliran, neprekidno se prati iz nadzorno-upravljačkog sustava na vodocrpilištu, a nadziru ga Zavod za javno zdravstvo Zagrebačke županije te laboratorij VG Vodoopskrbe kojim upravlja diplomirana inženjerka bilogije Kata Gorenc. Djelatnici tog internog laboratorija na hidrantima uzimaju uzorke vode, nakon čega slijedi detaljna fizikalno-kemijska i mikrobiološka analiza, u što smo se i sami uvjerili na licu mjesta.

Laboratorij VG Vodoopskrbe. Foto: Miljenko Milanović/Cityportal.hr

„Naš laboratorij godišnje analizira između 600 i 650 uzoraka vode, dok akreditirani laboratorij Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije na godinu kontrolira između 400 i 450 uzoraka vode. Oni to čine iz slavina vrtića, škola i ostalih ustanova. Također, jednom godišnje kontroliraju takozvanu sirovu vodu, prije nego prođe kloriranje“, priča nam inženjerka Gorenc, dodajući kako uzorke uzimaju i prilikom obilaska objekata na vodospremi i precrpnim stanicama.

Laboratorij VG Vodoopskrbe. Foto: Miljenko Milanović/Cityportal.hr

„Uzorci se uzimaju u prijepodnevnim satima, u laboratorij se donose između 12 i 13 sati i onda se obrađuju. Oni su sukladni odredbama važećeg Zakona o vodi za ljudsku potrošnju te Pravilnika o parametrima sukladnosti i metodama analize vode za ljudsku potrošnju“, pojašnjava inženjerka.

Voda ‘vrlo ukusna’

O izvrsnoj kvaliteti naše vode svjedoče baš svi parametri. Stručnjaci kažu kako je gorička voda vrlo ukusna, što doprinosi i njezina tvrdoća, odnosno veća količina minerala.

„Kvaliteta vodne usluge znači i da je voda zdravstveno ispravna, dostupna u dovoljnim količinama i da nema prekida u isporuci. Ona je vrlo tvrda i iznosi 20-24 njemačkih stupnjeva (°dH), što govori o kvaliteti naše podzemne vode. Važno je napomenuti kako ta tvrdoća nema štetan utjecaj na ljudsko zdravlje, već naprotiv. Taj kamenac sastoji se od minerala soli, magnezija i kalcija, koji su nam potrebni za kosti i ostale organe“, ističe Kata Gorenc.

Laboratorij VG Vodoopskrbe. Foto: Miljenko Milanović/Cityportal.hr

Regulacija tlaka u sustavu

Voda se nakon obvezne dezinfekcije (kloriranja) iz bunara distribuira u magistralne cjevovode. Vodoopskrbnom mrežom ona teče pod pritiskom i tako ulazi u objekte sve do slavina.

„Tlakove u vodoopskrbnom sustavu reguliramo sofisticiranim hidrauličkim ventilima, a rad sustava osigurava vodosprema Velika Gorica izvedena još početkom 1970-tih godina na stambenom objektu na Trgu M. Tita. U pitanju je veliki cilindrični spremnik od dvije komore, kapaciteta 1000 kubika. Regulacija tlaka uvedena zadnjih nekoliko godina znatno je smanjila broj kvarova na glavnim cjevovodima”, kazao je direktor VG Vodoopskrbe Nikica Visković.

Galerija fotografija:

HOTNEWS

Nitko ne puca, samo probijaju zvučni zid: Borbeni avioni iznad Gorice

Eskadrila borbenih aviona Hrvatskog ratnog zrakoplovstva od 20. do 23. kolovoza letjet će nebom iznad istočne i središnje Hrvatske, svaki dan od 10 do 15 sati. No povremena buka jedina je smetnja u cijelom ovom procesu, avioni su na 10.000 metara…

Objavljeno

on

Čujete li ovih dana povremeno neobično glasan “pucanj”, zvuk koji je probija uši, nema razloga za paniku. Nitko ne puca, ništa nije eksplodiralo, radi se samo o redovitim letačkim aktivnostima eskadrile borbenih aviona iz sastava 91. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. I onom čuvenom probijanju zvučnog zida.

Ova četiri dana, od 20. do 23. kolovoza, avioni će između 10 i 15 sati letjeti nebom iznad istočne i središnje Hrvatske, na visini od deset kilometara. Kako su objavili iz ministarstva, poduzete su sve sigurnosne mjere i jedina povremena smetnja bit će povremena probijanja zvučnog zida.

Nastavi čitati

HOTNEWS

Završila je jedna era: Župnik Josip Ružman otišao iz župe koju je stvarao

Župnik Župe blaženog Alojzija Stepnica Josip Ružman napustio je tu ulogu nakon 25 godina djelovanja, a razlog je bolest. Vjernici su se emotivnim govorom oprostili od voljenog svećenika, a rastužio ih je odlazak još jednog važnog člana župne obitelji…

Objavljeno

on

Emotivno je ovih dana među vjernicima iz Župe blaženog Alojzija Stepinca, smještenoj na Cibljanici. Dva i pol desetljeća, praktički cijeli život dobrog dijela župljana, trajala je era u kojoj je ime Josipa Ružmana bilo sinonim za riječ – župnik. Dugo je to razdoblje, maksimalno osnaženo činjenicom da je velečasni Ružman doslovno formirao ovu župu, stvorio zajednicu vjernika koja već 25 godina funkcionira pod njegovim duhovnim vodstvom. I zato je njegov odlazak, za koji je došlo vrijeme, vjernicima toliko teško pao…

Oprostili su se od njega na nedjeljnoj misi, posljednjoj njegovoj u ulozi župnika, pojavila se u oku i poneka suza, a za kraj su se od svog župnika emotivno oprostili na Facebook stranice Župe. Pod sjajan tekst su potpisani Jozo Barišić i Božo Barun, koji je govorio na oproštaju od Josipa Ružmana.

“Kada se 1994. godine ukazala potreba za novim svećenikom u Velikoj Gorici, vjernicima koji se okupljaju u pleškoj kapeli Ranjenog Isusa – izbor je pao na svećenika u Staroj Ploščici.

Na ovome mjestu u to vrijeme ovdje je bila šikara, no u vrlo kratkom vremenu, po njegovu dolasku, pala je prva lopata – izgradio je ovu crkvu građevinu ali još vaźnije ovu živu Crkvu – zajednicu koja se okuplja oko oltara. To je čovjek koji nikad ne gubi nadu – to je i dio njegova mladomisničkog gesla – to je naš župnik Josip Ružman.

Jučer smo se od njega oprostili nakon 25 godina službe u našoj župi, a u ime župne zajednice zahvalu je izrekao g. Božo Barun:

‘Poštovani i dragi župniče, Josipe,

Na kraju ove zahvalne i svete Misne žrtve u kojoj smo zajedno s vama zahvaljivali dobrom Bogu za vaše svećeništvo, kao župljani, vjernici i vaši prijatelji na poseban se način želimo prisjetiti ovih 25 godina koje ste proveli s nama vršeći svećeničku službu.

Vjerujemo da vas je Božji plan doveo među nas u župu Blaženog Alojzija Stepinca u Velikoj Gorici. Budući da je Gospodin Isus pred vas stavio one iste zadatke koje je stavio pred svoje učenike kad ih je poslao u svijet, vi ste se hrabro odazvali tom uzvišenom pozivu i dali se na posao.

Poštovani i dragi župniče Josipe, nije jednostavno ni posložiti niti izreći sve ono što se svih ovih godina događalo u našoj župi. Teško je također posložiti i izreći što se sve nakupilo u glavama i u srcima nas vjernika kojima ste bili župnik i duhovnik. A osobito nije jednostavno pronaći prave izraze za misli i osjećaje kad se radi o relativno dugom periodu suživota jednog svećenika i njegovih vjernika, suživota koji je bio prožet brojnim i raznovrsnim zbivanjima.

Stoga, u trenutcima oproštaja, mi vam prije svega želimo izreći iskrenu ljudsku i kršćansku zahvalnost za brojna duhovna i materijalna djela, za vidljive, a posebno nevidljive darove koja ste nam ostavili. A ona su toliko brojna, a neka su tako skrivena u dušama pojedinaca da ih pozna jedino dragi Bog koji će vam znati uzvratiti na svoj način.

Mi vjerujemo da vas je Duh Sveti nadahnuo kad ste se odlučili ovu župu, a kroz nju i sve nas, posvetiti našemu blaženom mučeniku, a nadamo se uskoro i službeno, svetom Alojziju Stepincu. Očito ste predosjećali da će vam njegovo biskupsko geslo: In te, Domine, speravi!/U tebe se, Gospodine, uzdam! itekako trebati u vašoj svećeničkoj službi koja uvijek u sebi sadrži i elemente mučeništva.
Vaš dugogodišnji i nesebični rad u izgradnji žive i materijalne crkve u našoj mladoj župi bio je i ostaje trajno svjedočanstvo duhovne veličine, žrtvovanja, ali i odgovornosti svećeničke službe.

Budući da bolest nikoga ne pita za godine ili želje, ona vas je na neki način ‘primorala’ na ovaj premještaj u Svećenički dom na Kaptolu. No, kao vjernici vjerujemo da se ništa ne događa bez Božje volje, odnosno dopuštenja, pa tako ni ovaj oproštaj i premještaj.

Dragi naš župniče Josipe, nema sumnje da se vaša svećenička služba nastavlja na drugom mjestu i na drugi način. Ali isto tako nema sumnje da ćete ostati u našem trajnom sjećanju, zahvalnosti i molitvama kao svećenik/duhovnik, kao čovjek, brat i prijatelj. Molit ćemo da vam Gospodin podari strpljenje i hrabrost u daljnjem nošenju vašega životnog križa. Uvjereni smo također da ćete i vi nas ponijeti u svom svećeničkom srcu i zauzimati se za nas pred Bogom, naročito u svetim Misama.

Neka vas i dalje po zagovoru bl. Alojzija Stepinca čiji ste vjerni štovatelj, Bog prati svojim božanskim mirom i blagoslovom! Još jednom, hvala vam na svemu!'”

Bolest je, nažalost, glavni razlog odlaska velečasnog Ružmana, čime završava jedna povijesna etapa u razvoju kršćanskog života u ovome gradu. Pogotovo s obzirom na to da je istovremeno drugim putem otišao još jedan svećenik iz ove župa.

“Dio naše župne obitelji sve ove godine bio je i prof. Nenad Malović, uz sve dužnosti koje je obavljao kao profesor na fakultetu, kao prodekan ili uz sve ostale obveze i usavršavanja – nedjeljom je rado dolazio k nama i činio nas boljim svojim propovijedima i uveseljavao svojim doskočicama.

Dragi naš vlč. Neno… Nedostajat će te nam! Hvala Vam za sve!”

Autor fotografije: Igor Kolarec/VG Foto

Nastavi čitati

CityLIGHTS

FOTO VIJEST:U šetnji vukovinskim proštenjem

Danas je Vukovina posebno zasjala, kao što to priliči jednom od najstarijih marijanskih naselja u Hrvatskoj. Kao i svake godine, mnoštvo je proštenjačkih sadržaja. Ako Vas put odvede nogostupom kod vukovinske crkve, zasigurno će atmosfera mnoge podsjetiti na djetinjstvo kada ste jedva dočekali da odete na proštenje, stoga se nemojte dugo premišljati i pravac na Gospu u Vukovinu!

Objavljeno

on

Prošetali smo se proštenjem, privučeni šarenilom i veselim ozračjem koje vlada danas u Vukovini. Kao i svake godine, tu su ‘kramari’, razni ringišpili i vrtuljci… Probali smo nove okuse sladoleda koje u ponudi ima naš izvrsni slastičar i veliki gospodin Memy, s novom recepturom koja je stigla čak iz Italije! Gorički medičari Saraga u ponudi imaju bio gverc i odlične medenjake, a posvuda se osjeti miris pečenja, roštilja, kotlovine, te ostalih prigodnih sajamsko-turopoljskih delicija. Nemojte se iznenaditi kad u šetnji zateknete i turopoljske banderijalce u divnim odorama koje pričaju povijesnu priču.

Sa svirkom lagano kreću Pirati i Vikinzi, Sjaj i Skitnice, a ako Vas muči prijevoz kući, dečki iz Taxipro-a spremno dežuraju, i tu su po prvi puta u Vukovini. Nemojte se puno premišljati, pogledajte našu fotogaleriju, i pravac Vukovina na proštenje!

GALERIJA FOTOGRAFIJA

 

Nastavi čitati

Reporter 384 - 25.07.2019.

Facebook

Izdvojeno