Poveži se s nama

HOTNEWS

FOTO Zavirite u laboratorij i upoznajte ljude koji svakodnevno kontroliraju goričku vodu

Evo zašto je voda u Gorici ukusna za piće i idealna kod ovih ljetnih vrućina

Objavljeno

Vodu za piće dobivamo iz 16 metara dubine, gdje se i nalaze crpke koje su u pogonu non-stop. Bunari su duboki čak 50 metara. Vodonosni sloj se nalazi već pet metara ispod površine zemlje. Osim kvalitetom i količinom, možemo se pohvaliti i zdravstvenom ispravnošću goričke vode. Nju je potrebno samo preventivno dezinficirati na samom bunaru, što se postiže s 0,1-0,3 mg/l klora. Voda se dodatno klorira na vodospremama i precrpnim stanicama koje su udaljene od samog izvorišta, kao što je slučaj u općinama Kravarsko, Pokupsko i Orle.

Laboratorij VG Vodoopskrbe. Foto: Miljenko Milanović/Cityportal.hr

Strogi sustav kontrole

Vodovodni sustav je strogo kontroliran, neprekidno se prati iz nadzorno-upravljačkog sustava na vodocrpilištu, a nadziru ga Zavod za javno zdravstvo Zagrebačke županije te laboratorij VG Vodoopskrbe kojim upravlja diplomirana inženjerka bilogije Kata Gorenc. Djelatnici tog internog laboratorija na hidrantima uzimaju uzorke vode, nakon čega slijedi detaljna fizikalno-kemijska i mikrobiološka analiza, u što smo se i sami uvjerili na licu mjesta.

Laboratorij VG Vodoopskrbe. Foto: Miljenko Milanović/Cityportal.hr

„Naš laboratorij godišnje analizira između 600 i 650 uzoraka vode, dok akreditirani laboratorij Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije na godinu kontrolira između 400 i 450 uzoraka vode. Oni to čine iz slavina vrtića, škola i ostalih ustanova. Također, jednom godišnje kontroliraju takozvanu sirovu vodu, prije nego prođe kloriranje“, priča nam inženjerka Gorenc, dodajući kako uzorke uzimaju i prilikom obilaska objekata na vodospremi i precrpnim stanicama.

Laboratorij VG Vodoopskrbe. Foto: Miljenko Milanović/Cityportal.hr

„Uzorci se uzimaju u prijepodnevnim satima, u laboratorij se donose između 12 i 13 sati i onda se obrađuju. Oni su sukladni odredbama važećeg Zakona o vodi za ljudsku potrošnju te Pravilnika o parametrima sukladnosti i metodama analize vode za ljudsku potrošnju“, pojašnjava inženjerka.

Voda ‘vrlo ukusna’

O izvrsnoj kvaliteti naše vode svjedoče baš svi parametri. Stručnjaci kažu kako je gorička voda vrlo ukusna, što doprinosi i njezina tvrdoća, odnosno veća količina minerala.

„Kvaliteta vodne usluge znači i da je voda zdravstveno ispravna, dostupna u dovoljnim količinama i da nema prekida u isporuci. Ona je vrlo tvrda i iznosi 20-24 njemačkih stupnjeva (°dH), što govori o kvaliteti naše podzemne vode. Važno je napomenuti kako ta tvrdoća nema štetan utjecaj na ljudsko zdravlje, već naprotiv. Taj kamenac sastoji se od minerala soli, magnezija i kalcija, koji su nam potrebni za kosti i ostale organe“, ističe Kata Gorenc.

Laboratorij VG Vodoopskrbe. Foto: Miljenko Milanović/Cityportal.hr

Regulacija tlaka u sustavu

Voda se nakon obvezne dezinfekcije (kloriranja) iz bunara distribuira u magistralne cjevovode. Vodoopskrbnom mrežom ona teče pod pritiskom i tako ulazi u objekte sve do slavina.

„Tlakove u vodoopskrbnom sustavu reguliramo sofisticiranim hidrauličkim ventilima, a rad sustava osigurava vodosprema Velika Gorica izvedena još početkom 1970-tih godina na stambenom objektu na Trgu M. Tita. U pitanju je veliki cilindrični spremnik od dvije komore, kapaciteta 1000 kubika. Regulacija tlaka uvedena zadnjih nekoliko godina znatno je smanjila broj kvarova na glavnim cjevovodima”, kazao je direktor VG Vodoopskrbe Nikica Visković.

Galerija fotografija:

CityLIGHTS

VIDEO Petek na Gorice, 12. listopada 2018.

Naš turopoljski galeb otkriva nam na koji način osvaja žene te kojem se sve riziku pritom izlaže

Objavljeno

on

Što prvo pomislite kada kažete Petek na Gorice? Nekome je to prilika za dobru kupnju, drugima za prodaju, a trećima za pronaći svoju bolju polovicu. U videu doznajte što se to važno i povijesno za Goricu dogodilo upravo danas, kakvi su kesteni najbolji za kuhanje, a kakvi za pečenje te kakav specijalitet je za Petek pripremio naš poznati majstor bureka Zvonimir Šimić.

Nastavi čitati

Gospodarstvo

FOTO Drele na VG MeetUp-u: Nekad su se muži v Turopolju okupljali po kletima, a danas po internet forumima

Ljudi se moraju okupiti i umrežiti, još od onih najstarijih vremena…

Objavljeno

on

Cijelo poslijepodne trajalo je druženje goričkih poduzetnika u Clubu 100, koje je na 2. VG MeetUp-u okupila Razvojna agencija VE-GO-RA. Bila je to prilika za međusobno upoznavanje, razmjenu znanja i iskustva, ali i za dogovaranje poslova. Svakog sudionika dočekalo je piće dobrodošlice i nagradna igra, a meet up je vodio Davor Dretar – Drele, koji je i sam privatni poduzetnik.

“To znači da radim u znoju lica svoga, trbuha svoga i cijelog tijela svoga. Znojim se, mučim i radim, privređujem sa svojih 10 prstiju i to malo mozga. Jako je lijepo vidjeti da ste se i vi Turopoljke i Turopoljci ovdje zajedno okupili. Koliko za sada vidim, jedina ozbiljna poduzetnička grana koje ste se primili je ispijanje vina, ali čini mi se da s tim ispijanjem i kreativa ide bolje. Ljudi se moraju okupiti i umrežiti, još od onih najstarijih vremena kada su se muži okupljali v Turopolju po kletima pa evo do današnjih vremena kada se okupljaju na internet forumima”, rekao je Drele.

Ivana Conjar iz obrta Annapurna savjetovala je kako u kratkom vremenu jasno, jezgrovito i zanimljivo prezentirati svoju poslovnu ideju, odnosno kako uvjeriti investitore u isplativost da ulažu baš u vaš posao.

O važnosti digitalnog marketinga i ecommerca poduzetnicima je govorio Mario Pintar, voditelj marketinga Hangara 18 koji se internetom profesionalno počeo baviti još prije 25 godina.

“Preko 62 posto ljudi u Hrvatskoj preko interneta istražuje proizvod koji želi kupiti. To govori kako je danas zapravo sve vezano uz on-line pa na taj način svoje usluge trebaju prodavati svi poduzetnici i tvrtke. To je bit svega, dok je sadržaj važan jer on privlači ljude na vašu web stranicu. MeetUp je dobra prilika da poduzetnici vide što rade dobro, a u čemu griješe. Općenito, umrežavanje je danas iznimno bitno, što potvrđuje i mreža LinkedIn koja je isključivo poslovno orijentirana, na kojoj se danas sklapaju jako dobri poslovi”, napomenuo je Pintar.

Nastavi čitati

HOTNEWS

Ana Plehinger: Život u Kurilovcu bio je težak i siromašan, ljudi su se poštivali, a toga danas više nema – obahatili su se!

Sve je spremno za ‘Jesen u Kurilovcu’

Objavljeno

on

Kak smu negda živeli‘, naziv je tematske izložbe manifestacije ‘Jesen u Kurilovcu‘, koju u nedjelju, 21. listopada organizira Etno udruga Kurilovec. Manifestacija počinje u 12,30 sati u DVD-u, u sklopu koje je blagoslov kruha i plodova zemlje predviđen za 14 sati. Večer će biti u znaku tradicionalnih turopoljskih specijaliteta.

“Kak se živelo prije 50-ak godina pokušavamo dokumentirati različitim predmetima. Život u Kurilovcu bio je težak i siromašan, jelo se skromno, ali bilo je topline zajedništva. Kuće su bile male, drvene, ljudi su se družili, poštivali i priznavali, a toga danas više nema. Ljudi su se jako otuđili. Ima jedan domaći izraz za to što se nama događa u Kurilovcu. Jako su se skusili – obahatili su se!”, istaknula je predsjednica Udruge Ana Plehinger.

Na manifestaciji će ljudi moći razgledati drvene primjerke tradicijskog graditeljstva autora Božidara Bogdana iz Velike Mlake te Vladimira Ledera iz Kurilovca. Riječ je o predmetima koji su se koristili u svakodnevnom životu.

 

Nastavi čitati

Facebook

Izdvojeno