Poveži se s nama

Gospodarstvo

Dani hrane: umak od buče i pekmez od chillija privukli posjetitelje

Manifestacija traje danas do 19, a sutra od 8 do 18 sati…

Objavljeno

Domaća zimnica, džemovi, sezonsko povrće, domaći med, vino i brojne tradicijske proizvode, imate prilike kupiti na 16. po redu Danima hrane i tradicijskih proizvoda Grada Zagreba i Zagrebačke županije. Nakon 15 godina, manifestacija se preselila u samo srce Zagreba – u šator na Trgu bana Josipa Jelačića, što se pokazalo kao puni pogodak. Kupci nisu krili oduševljenje, a proizvođači su zadovoljno trljali ruke. Jer sve ponuđeno bilo je svježe, prirodno i domaće, baš onakvo kakvo se sve više na tržištu traži. Zadovoljni su bili i organizatori, a zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Olivera Majić istaknula je kako je želja Zagreb pozicionirati kao grad koji vodi računa o razvoju poljoprivrede. “Poljoprivredna proizvodnja temelj je jednog prehrambenog suvereniteta i znamo da ćemo ulagajući u poljoprivrednike pridonjeti kvaliteti života i zdravlja naših sugrađana. A kupovanjem ovih proizvoda povećava se zapošljivost te na ovaj način ujendo i zadržavamo mlade poljoprivrednike da ostaju i da razvijaju poljoprivredna gospodarstva u svom kraju.

19.10.2018. – Zagreb – Dani hrane i tradicijskih proizvoda – foto:Petra Škrinjarić/cityportal.hr

Župan Stjepan Kožić pak je istaknuo kako je ova manifestacija dio potpore i podrške poljoprivrednim proizvođačima. “Kada govorimo o tržištu i tradicijskim proizvodima Zagreb i Zagrebačka županija međusnobno su povezani jednom neraskidivom vezom. Zagrebčani svakodnevno imaju prilike kupiti svježe i domaće proizvode, a županijski proizvođači u neposrednoj blizini imaju veliko tržište, dodao je župan Kožić.

Stotinjak izlagača i proizvođača hrane i tradicijskih proizvoda, svoje će proizvode nuditi danas do 19 sati, i sutra od 8 do 18.

19.10.2018. – Zagreb – Dani hrane i tradicijskih proizvoda – foto:Petra Škrinjarić/cityportal.hr

Gospodarstvo

Za povećanje energetske učinkovitosti i korištenje obnovljivih izvora energije proizvodnim industrijama i do 20 milijuna kuna

Prijave kreću 16. studenog

Objavljeno

on

Europski fond za regionalni razvoj objavio je poziv privatnim poduzećima registriranima za obavljanje djelatnosti iz područja proizvodne industrije koja uključuju sve proizvodne i prerađivačke djelatnosti, osim djelatnosti proizvodnje i prerade hrane, pića i duhanskih proizvoda, da se prijave za potporu provedbe mjere energetske učinkovitosti i/ili mjeru za korištenje obnovljivih izvora energije koje će u proizvodnim pogonima dovesti do smanjenja potrošnje isporučene energije od minimalno 20 posto u odnosu na potrošnju isporučene energije prije provedbe mjera.

Uz mjere energetske učinkovitosti i/ili ugradnje opreme za korištenje obnovljivih izvora energije u proizvodnim pogonima, projektni prijedlog može uključivati i mjere energetske obnove zgrada koje su isključivo povezane s proizvodnim procesima industrijske i/ili proizvodno-gospodarske namjene. Tada se financira provedba mjera energetske učinkovitosti i ugradnje opreme za korištenje obnovljivih izvora energije koje će u zgradama dovesti do smanjenja potrošnje ukupne isporučene energije i isporučene energije za grijanje / hlađenje od najmanje 40 posto u odnosu na potrošnju ukupne isporučene energije i isporučene energije za grijanje / hlađenje prije provedbe mjera.

Intenzitet potpore je do 85 posto, ovisno o veličini poduzeća i kategoriji aktivnosti. Najniži iznos potpore koji je moguće dobiti iznosi 200 tisuća kuna, a najviši iznos 20 milijuna kuna.

Prijave kreću 16. studenog ove godine, a završavaju 25. siječnja 2021. godine.

– Ukoliko trebate dodatne informacije i pomoć u prijavi slobodno nas kontaktirajte – poručili su iz VE-GO-RA-e.

 

Photo: Ivica Galović/ PIXSELL

Nastavi čitati

Gospodarstvo

Zračna luka Franjo Tuđman dobila certifikat za sigurnu zračnu luku u uvjetima COVID-19 pandemije

Među prvim europskim zračnim lukama prošla program akreditacije za uspostavu zdravstveno sigurnosnih mjera u uvjetima COVID-19 pandemije

Objavljeno

on

Međunarodna zračna luka Zagreb prošla je program akreditacije za uspostavu zdravstveno sigurnosnih mjera u uvjetima COVID-19 na zračnim lukama, koji je razvilo Svjetsko vijeće zračnih luka (Airports Council International – ACI World). Riječ je o procesu ispitivanja uvjeta i organizacije za zdravstveno sigurno korištenje prostora zračne luke, propisanih u skladu s preporučenim zdravstvenim mjerama utvrđenim u ACI smjernicama za ponovno pokretanje i oporavak zračnog prometa (ACI Aviation Business Restart and Recovery Guidelines). Program je osmišljen s ciljem utvrđivanja i dokazivanja činjenice da su zračne luke sigurna mjesta za boravak prilikom putovanja, te da se poduzimaju mjere predostrožnosti kako bi se smanjio svaki rizik po zdravlje putnika.

U provedenom postupku procjene svih dostavljenih dokaza, Međunarodna zračna luka Zagreb dokazala je da pruža uvjete za sigurno putovanje svim korisnicima, te dobila Certifikat: Airport Health Accreditation, u trajanju od narednih 12 mjeseci.

– Izuzetno smo ponosni na visoko postignuće u zahtjevnom procesu provjere upravljanja svim mjerama zaštite od COVID-19 infekcije u Zračnoj luci Franjo Tuđman. Certifikatom “sigurne zračne luke u uvjetima COVID-19 pandemije” koju smo dobili među prvim zračnim lukama Europe, dokazali smo predanost zaštiti zdravlja putnika, zaposlenika i svih korisnika naših usluga, što je svakako preduvjet postupnog oporavka prometa u zračnoj luci – istaknuo je Huseyin Bahadir Bedir, predsjednik Uprave Međunarodne zračne luke Zagreb.

Nastavi čitati

Gospodarstvo

LAG poziva proizvođače voća i povrća na besplatnu radionicu

Dobrodošli su i oni koji to tek žele postati

Objavljeno

on

LAG Zrinska gora – Turopolje organizira radionicu za sve proizvođače voća i povrća te one koji to žele postati pod nazivom “Udruživanjem do jačanja kapaciteta poljoprivrednih proizvođača”. Predavač je prof. Mario Njavro s Agronomskog fakulteta u Zagrebu, a radionica će se održati u četvrtak u 17 sati, u prostorijama VEGORA-e na Trgu kralja Tomislava 16. Sudjelovanje je besplatno, a očekivano vrijeme trajanja je sat vremena.

– Radionicu organiziramo u sklopu provedbe međuteritorijalnog projekta suradnje iz Programa ruralnog razvoja RH. Cilj je jačanje kapaciteta i konkurentnosti poljoprivrednih proizvođača u sektoru voćarstva i povrtlarstva kroz razmjenu znanja i iskustava, opremanje te promociju poljoprivrednih proizvoda u cilju povećanja samoodrživosti poljoprivrednih gospodarstava i malih gospodarstvenika na ruralnim područjima te poticanju njihovog udruživanja – kažu iz LAG-a.

Nastavi čitati

Reporter 397 - 24.09.2020.

Facebook

Izdvojeno