Poveži se s nama

Vijesti

U petak prvo predavanje u sklopu projekta Moj zavičaj Velika Mlaka

Predavanje namijenjeno učenicima trećih razreda

Objavljeno

Učenici trećih razreda Osnovne škole Velika Mlaka u petak će na predavanju koje organizira Društvo žena Velika Mlaka moći saznati više o povijest svoga mjesta. Predavanje će se održati u sklopu provedbe projekta „Moj zavičaj Velika Mlaka“ kojeg je nedavno pokrenula istraživačka sekcija Društva, a nadovezuje se na nastavni plan i program prirode i društva Moj zavičaj.

„Bit će to kratka tematska  predavanja popraćena vizualnim materijalom koje ćemo prirediti mi, udruge i škola. Postavit ćemo i izložbu s izlošcima vezanim uz udruge i povijest Velike Mlake, a učenici će moći uživati i u degustaciji tradicionalnih kolača koje će pripremiti članice našeg društva“, rekla nam je Ivana Andrić Penava, voditeljica projekta.

U realizaciju ovog projekta uključili su se i lokalno vatrogasno i kulturno-umjetničko društvo, kao i Sučija Velika Mlaka.

Kultura

Krenite stopama velike turopoljske ljubavne priče i pronađite omotnice s iznenađenjima

Potraga će oživjeti sjećanje na veliku ljubav Augusta i Slavice te upoznati građane s nekim još nepoznatim detaljima iz njihova života, probuditi avanturistički duh te prizvati čaroliju ljubavi…

Objavljeno

on

Ususret mjesecu zaljubljenih Pučko otvoreno učilište osmislilo je potragu kroz koju će svi koji budu sudjelovali otkriti detalje najpoznatije velikogoričke ljubavne priče – one književnika Augusta Šenoe i Slavice pl. Ištvanić. U nedjelju, 31. siječnja, na dan kad se par upoznao, započinje priča kroz koju će sudionike voditi potraga za pismima u crvenim omotnicama. Pisma će biti sakrivena na nekoliko lokacija u gradu i okolici. Potraga traje sve do 14. veljače, dana sv. Valentina, zaštitnika zaljubljenih.

– U tom razdoblju pratite nas na Facebook stranicama POUVG-a gdje ćemo objavljivati pozive i upute s malim zagonetkama gdje se pisma nalaze. Sve lokacije bit će vezane za mjesta i događaje koji su obilježili ljubav Slavice i Augusta. U svakom pismu nalaznika čeka prigodno iznenađenje koje će preuzeti na info pultu POUVG. Cilj ove potrage je oživjeti sjećanje na veliku i trajnu ljubav najpoznatijeg turopoljskog zeta i njegove odabranice te upoznati građane s nekim još nepoznatim detaljima iz njihova života, probuditi avanturistički duh te prizvati čaroliju ljubavi, povezanosti i podrške koja je u ovim vremenima svima nama itekako potrebna – poručili su iz Pučkog otvorenog učilišta.

 

Nastavi čitati

Vijesti

Grad poziva udruge da prijave projekte iz područja socijalno-humanitarne i zdravstvene djelatnosti te brige za branitelje

Aktualna su dva javna poziva

Objavljeno

on

Grad Velika Gorica objavio je javni poziv za dodjelu financijskih potpora za programe/projekte udruga iz područja socijalno-humanitarne i zdravstvene djelatnosti te braniteljskih udruga od interesa za Grad Veliku Goricu u 2021. godini. Na ovj poziv mogu se prijaviti udruge s programima ili projektima u području socijalno-humanitarne djelatnosti, zaštite od nasilja u obitelji, brige za umirovljenike i osobe starije životne dobi, prevencije bolesti i zdravstvene zaštite te brige za branitelje Domovinskog rata.

Za financiranje programa/projekata za ovu svrhu Grad je izdvojio 885 tisuća kuna. Od tog iznosa, socijalno-humanitarni i zdravstveni programi dobit će 585 tisuća, a braniteljske udruge 300 tisuća kuna. Najmanji iznos financijskih sredstava koji se može prijaviti i ugovoriti po pojedinom programu/ projektu je 5.000 kuna, a najveći iznos po pojedinom programu/projektu je 120 tisuća kuna.

Rok za dostavu prijedloga je 1.ožujka.

Osim toga, Grad je objavio i javni poziv za dodjelu jednokratnih financijskih potpora udrugama iz područja socijalno-humanitarne i zdravstvene djelatnosti te braniteljskim udrugama u 2021. godini i to za aktivnosti za koje nisu odobrena sredstva temeljem drugih javnih poziva Grada Velike Gorice. To se odnosi na donacije i sponzorstva, obilježavanje značajnih datuma i važnih obljetnica, organiziranje susreta, natjecanja, priredbi, drugih manifestacija i slično, jačanje kapaciteta udruge (inicijalna pomoć udrugama za razvoj aktivnosti u lokalnoj zajednici, osnaživanje udruga koje pružaju usluge korisnicima u lokalnoj zajednici, manje potpore za nabavu opreme i slično), edukacije te podršku institucionalnom i organizacijskom razvoju udruga s područja Grada.

Za ovu svrhu Grad je izdvojio 255 tisuća kuna. Od tog iznosa, 80 tiuća je naimjenjeno socijalno-humanitarnim  zdravstvenim aktivnostima, a 175 tisuća za aktivnosti udruga proisteklih iz Domovinskog rata. Najmanji iznos financijske potpore koji se može prijaviti i ugovoriti po ovom pozivu je 1.000, a najveći iznos je 15 tisuća kuna.

Javni poziv otvoren je do 30. studenog ili do iskoristivosti sredstva u Proračunu Grada Velike Gorice za 2021. godinu.

Nastavi čitati

Vijesti

Predgotovljene armirano-betonske kuće “BETON-LUČKO” d.o.o.

Osim što će izgradnja biti brža i povoljnija od klasične zidane gradnje i energetski učinkovita, Beton Lučko će se pobrinuti i da vaš dom bude siguran i stabilan

Objavljeno

on

Autor

Gradnja kuća od predgotovljenih armirano–betonskih elemenata nameće se kao optimalno rješenje za brzu i kvalitetnu obnovu Banovine.

Tvrtka “BETON-LUČKO” proizvodi kuće koje su po svojim konstrukcijsko – fizikalnim svojstima optimalne u pogledu kvalitete, kratkih rokova gradnje, visoke energetske učinkovitosti, protu-potresne izdržljivosti i cijene.

21.08.2017., Koprivnica, Lenisce – Koprivnica ima prvu hrvatsku Eco Sandwich kucu, koja je prva je od planiranih 12 obiteljskih kuca u zoni Lenisce – istok, energetskog razreda A+. Kuca je projektirana s tri stana povrsina od 73 m2, 97 m2 i 110 m2, ima 5 parkiralisnih mjesta te vrt koji je projektiran na nacin da svaka stambena jedinica moze imati svoj dio vrta. Photo: Damir Spehar/PIXSELL

Kuće se proizvode u tvornici u kontroliranim uvjetima čime je osigurana kvaliteta gradnje uz certificirani sustav kontrole tvorničke proizvodnje betona (CERTIFIKAT O SUKLADNOSTI KONTROLE TVORNIČKE PROIZVODNJE 1/05-ZGP-2662, izdan od Instituta IGH d.d. iz Zagreba) te kontrole tvorničke proizvodnje predgotovljenih betonskih elemenata (CERTIFICATE OF CONFORMITY OF THE FACTORY PRODUCTION CONTROL 1373-CPR-027, izdan od instituta IGMAT d.d. iz Ljubljane).

Nosivi armirano-betoski zidovi se izvode kao troslojni sendvič paneli: nosivi armirano-betonski sloj je debljine 20 cm, sloj toplinske izolacije od mineralne vune debljine 16-20 cm te fasadni sloj debljine 8 cm. Fasadni sloj se može izvesti u glatkoj ili pranoj obradi različitih struktura i boja. Zidni elementi se postavljaju na pripremljenu armirano-betonsku temeljnu ploču, nakon čega se vrši montaža i monolitizacija stropne ploče i protupotresnih okvira. Dvostrešni krov se izvodi u drvenoj konstrukciji uz pokrov glinenim crijepom.

Kuće zadovoljavaju važeće europske norme za otpornost na požar te potres. Spojevi predgotovljenih montažnih elemenata i konstrukcije su vrlo čvrsti i postojani, što znači da ovako građene kuće potres neće oštetiti.

Gradnja od pregotovljenih armirano-betonskih elemenata je otprilike 70% brža od klasične zidane gradnje, čime se smanjuje problem nedostatka građevinskih radnika, a samim time i troškovi. Ovakva gradnja ne ovisi o vremenskim uvjetima.

Osim gradnje obiteljskih kuća, sustav predgotovljenih nosivih panela “Beton-Lučko” također je optimalno rješenje za gradnju energetski učinkovitih objekata javne namjene, poput škola, vrtića i drugih objekata.

Sportska dvorana Bale

Dakle, osim što će izgradnja biti brža i povoljnija od klasične zidane gradnje i energetski učinkovita, Beton Lučko će se pobrinuti i da vaš dom bude siguran i stabilan.

Nastavi čitati

Reporter 400 - 17.12.2020.

Facebook

Izdvojeno