Poveži se s nama

Vijesti

U Gorici počeo s radom prvi edukacijski centar u Hrvatskoj specijaliziran za specifične obrazovne programe namijenjene djeci

Centar posjeduje licencu za svaki od programa te zapošljava nastavni kadar koji je prošao obuku i certifikaciju za sve programe

Objavljeno

U tijeku su upisi u siječanjske grupe na programe “Centra za poduku HELENA” koji je s radom započeo u rujnu, a čiji su osnivači Helena i Hrvoje Tkalčić, certificirani master učitelji mentalne aritmetike i mudrog učenja iz Velike Gorice.

Centar je specijaliziran za specifične obrazovne programe namijenjene prvenstveno djeci u dobi 3 godine pa naviše. Tkalčići su u njemu oformili dva edukacijska odjela – ‘Matematički odjel’ koji se bavi razvojem intelektualnih i kognitivnih sposobnosti djece kroz mentalnu aritmetiku i matematiku, i ‘Odjel za funkcionalno učenje’ – koji uči metodama i vještinama mudrog, funkcionalnog učenja.

“Nastavni program matematičkog odjela je fleksibilno i pažljivo osmišljen uzimajući u obzir individualne potrebe svakog djeteta. Učenje se prakticira u malim grupama, kroz zabavne aktivnosti, različite igre i natjecanja, pri čemu je najvažnija opuštajuća i kreativna atmosfera i pozitivni emocionalni odnosi”, objašnjava Helena Tkalčić, voditeljica i jedna od nastavnica Matematičkog odjela.

Prvi od tri programa Matematičkog odjela, onaj za najmlađe, zove se Numicon, traje 10 mjeseci, namijenjen je djeci u dobi od 3 do 5 godina i ima zadaću razvijati njihove predmatematičke sposobnosti. Ovaj program razvili su stručnjaci Oxford University-a, a 2015. godine je proglašen najboljom svjetskom edukativnom matematičkom metodom. Numicon pokriva cjelokupno područje brojeva, osnovnih računskih operacija i različitih matematičkih obrazaca.

“Kako bi djeci matematika bila zanimljiva, neophodno je probuditi i razviti interes za nju. Najbolji način za upoznavanje i druženje s matematikom je igra, a Numicon je upravo učenje kroz igru”, naglašava Helena Tkalčić.

Za predškolce i osnovnoškolce do uzrasta 12 godina Centar je osigurao Školu mentalne aritmetike ‘Malac Genijalac’. Cilj programa ove Škole je da svako dijete maksimalno probudi svoje mentalne kapacitete i postane bolja verzija sebe. Zdrav kognitivan razvoj postiže se na zabavan i razigran način, programom zasnovanim na tri ključne stvari: računanje abakusom, mentalna aritmetika i didaktičke igre. Kroz 10 mjeseci, djeca nauče brzo računati i to potpuno mentalno – bez olovke, papira ili drugih pomagala, no brzo računanje predstavlja samo alat kojim se postiže krajnji cilj, a to je razvoj fotografskog pamćenja, mogućnost vizualizacije, poboljšana koncentracija, fokus i pažnja.

“To je ono što nedostaje današnjoj djeci i u Centru rade na razvoju upravo tih kognitivnih vještina”. istaknula je Tkalčić.

Za nešto starije osnovnoškolce i srednjoškolce, Centar provodi 10-mjesečni program ‘Super um’ koji obuhvaća rješavanje složenih matematičkih problema isključivo mentalnim putem. Kroz ovaj program djeca uče metode mentalne konverzije valuta, računanje vremenskih intervala, određivanje dana u tjednu za bilo koji datum u prošlosti ili budućnosti, te binarni kod.

S druge strane, Odjel za funkcionalno učenje sastoji se od dva programa i jednog kluba, a bavi se metodama koje olakšavaju učenje. U njemu se uči kako mudro učiti i to ne samo učenike već i studente. Temelj ovog odjela predstavlja Škola brzog čitanja i mudrog učenja na koju su vlasnici Centra posebno ponosni obzirom se radi o jedinstvenom programu za koji je Centar inače vlasnik licence za čitavu Republiku Hrvatsku, tako da program ove Škole ne sprovode samo u ovom Centru već i u suradnji sa učilištima, logopedskim centrima, školama stranih jezika, ali i u sklopu neovisnih škola, u ukupno 12 hrvatskih gradova. Do sada su odškolovali i licencirali preko 30 nastavnika za ovaj program. Znanstvena istraživanja kažu kako trenutno živimo u vremenu kada dnevno primamo 100 puta više informacija nego što li je prosječan čovjek primao prije samo 30 godina.

“U Školi brzog čitanja i mudrog učenja zato učimo naše polaznike kako tu količinu informacija kvalitetno primiti, odnosno – poboljšavamo polaznicima kapacitet za prijem informacija korištenjem posebnih tehnika brzog čitanja, uz pomoć kojih mogu kvalitetnije sagledati sve te silne informacije i obraditi ih, filtrirati, vizualno ih prikazati uz pomoć specijalne dijagramske tehnike – tzv. asocijativne mape. Nadalje, učimo polaznike kako da one informacije koje su izabrali kao najvažnije – kvalitetno pohrane u mozgu i učine ih brzo dostupnima kad zatrebaju, korištenjem posebno osmišljenih tehnika pamćenja. Na kraju, što je jako bitno, učimo kako kvalitetno prezentirati sve što su naučili, a to je ono što se kroz klasično obrazovanje rijetko nauči”, objašnjava Hrvoje Tkalčić, voditelj i jedan od nastavnika Odjela za funkcionalno učenje.

Kako je Škola brzog čitanja i mudrog učenja namijenjena onima koji već znaju tečno čitati, Centar se pobrinuo i za one koji to još ne znaju. Program „Mudro učenje – prvi koraci“ predstavlja pripremni program za izraziti razvoj vještine brzog čitanja, pamćenja, prezentiranja i djelotvornog učenja uopće. U pitanju je osmomjesečni program namijenjen učenicima prvog i drugog razreda osnovne škole koji djecu u početku podržava u ‘klasičnom’ pristupu školi – dok im sve to ne postane mnogo lakše, a u kasnijim modulima im pomaže da usvoje naprednije pristupe učenju. Program potiče sveukupni psihomotorni, govorno-jezični i intelektualni razvoj. Uče i vještinu vizualne organizacije gradiva kroz elementarne asocijativne mape, uče tehnike pamćenja i polako kreću sa tehnikama brzog čitanja.

Po završetku navedenih programa, polaznici imaju priliku pohađati Klub mudrog učenja gdje mogu nastaviti njegovati naučene vještine funkcionalnog učenja i lakše rješavati svakodnevne izazove u školovanju.

“U pripremi je i program za djecu koja još ne idu u školu, a koji će imati za cilj kod djece predškolskog uzrasta potaknuti razvoj tzv. životnih vještina, odnosno onih vještina koje se nedovoljno razvijaju tijekom školovanja, a neophodne su za postizanje ozbiljnih rezultata u obrazovanju i karijeri. Primjeri ovih vještina su financijska inteligencija, upravljanje vremenom, snalaženje u prostoru, kao i čitav spektar psihomotornih vještina čiji nivo razvijenosti u velikoj mjeri ovisi o uspjehu u školi i životu”, kažu iz Centra za poduku HELENA.

Svi opisani programi Centra se provode u više zemalja diljem svijeta, a Helena i Hrvoje Tkalčić su ih uspjeli objediniti. Centar posjeduje licencu za svaki od programa po kojoj ih provodi, te zapošljava nastavni kadar koji je prošao obuku i certifikaciju za sve ove programe. Programi se provode kroz 3 tematski uređene učionice u malim grupama što omogućava maksimalno individualni pristup svakom djetetu. Za relaksaciju u pauzama Centar se pobrinuo prigodno urediti igraonicu te poticati zdrav razvoj djece kroz domaće voćne proizvode.

U tijeku su upisi u siječanjske grupe, a više informacija možete saznati na https://www.centar-HELENA.hr

Nastavi čitati

Politika

Gorica bira Goričane: Osam ih je dosad bilo u Saboru, traži se deveti…

Ivan Šuker, Stjepan Dehin, Tonino Picula, Ivan Jurkin, Stjepan Kundić, Vesna Fabijančić Križanić, Goran Beus Richemberg i Dražen Barišić dosadašnji su Velikogoričani u Saboru, a priliku da se uguraju na tu listu na ovim izborima traže njih 28…

Objavljeno

on

Liste su odavno određene, sve je spremno za izbore. Na njima su oni koji bi trebali stranci ili koaliciji donijeti najveći broj glasova na predstojećim parlamentarnim izborima i tako osigurati pobjedu u nedjelju. A na listićima koje ćemo te nedjelje dobiti pred sebe, svatko na svom biračkom mjestu, Goričani će moći zaokružiti 28 Goričana. Nakon Ivana Šukera, Stjepana Dehina, Tonina Picule, Ivana Jurkina, Stjepana, Kundića, Vesne Fabijančić Križanić, Gorana Beusa Richemberga i Dražena Barišića, novih, ali i nekih starih 28 kandidata želi nas predstavljati u Saboru.

Prvi Goričanin koji je sjeo u saborsku klupu bio je HDZ-ov Ivan Šuker, i to prije točno 20 godina. Te 2000. godine Šuker je postao i gradonačelnik Velike Gorice, a poslije izbora 2003. postao je ministar financija u vladi Ive Sanadera, što je ostao sve do 2008., kad ga je smijenila Jadranka Kosor.

U vrijeme kad je Šuker postao ministar financija, još je jedan, tad budući gradonačelnik Velike Gorice, prvi puta došao na Markov trg. Prije toga, Tonino Picula je, između ostaloga, bio šef kabineta Ivice Račana, a on ga je imenovao i ministrom vanjskih poslova. Picula je karijeru nastavio u Europskom parlamentu, u kojem je i danas.

Tri godine u Saboru je proveo i liječnik Ivan Jurkin. Došao je 2005. godine kao zamjena za Ivana Šukera. Danas je Jurkin predsjednik goričkog Crvenog križa.

Velikogorički liječnik u Saboru bio je i Stjepan Kundić. Specijalist opće medicine iz Mraclina bio je HDZ-ov zastupnik nešto manje od tri godine. Mandat mu je počeo 20. veljače 2008., a završio 6. siječnja 2011. godine. U Sabor je ušao kao zamjena za Dražena Bošnjakovića, a nakon što je podnio ostavku, naslijedila ga je Ivanka Roksandić.

Goran Beus Richemberg u Sabor je, kao HNS-ovac, ušao 2008. godine. A tamo je ostao do danas, ali kao član stranke GLAS. Prije toga, ovaj rođeni Splićanin bio je zamjenik gradonačelnika Gorice Tonina Picule i kandidat za gradonačelnika.

Danas potpredsjednica Državnog izbornog povjerenstva, Vesna Fabijančić Križanić u Sabor je ušla 2011., a ostavku je podnijela 2015. kako bi postala članica DIP-a.

Gorički gradonačelnik Dražen Barišić s te je pozicije, a preko liste HDZ-a, u Sabor ušao 2015. godine. Prvi čovjek Velike Gorice postao je 2009. godine.

Sa saborskim iskustvom, uz podršku svojih stranki, za ulazak u parlament ponovno su kandidirani i Dražen Barišić i Goran Beus Richemberg. Gorički gradonačelnik svoje mjesto pokušat će izboriti kao četvrti na HDZ-ovoj listi za šestu izbornu jedinicu, dok će podršku građana Beus Richemberg tražiti s broja devet na listi Restart koalicije.

Na listi MOST-a nezavisnih lista od 14 imena za 6. izbornu jedinicu, čak šest ih je s adresom u Velikoj Gorici. Odmah nakon nositelja liste Nikole Grmoje, na drugome mjestu građani će moći zaokružiti liječnika Ivana Bekavca, anesteziologa u bolnici u Klaićevoj, koji je kratko bio i zamjenik ministra zdravstva Darija Nakića u vladi Tihomira Oreškovića te je MOST-ov stručnjak za zdravstvo. Nakon njega, poznata imena na listi su ona Karmen Rak te Damira Slojšeka, naših gradskih vijećnika. Mjesto na listi MOST-ovci su povjerili i mladoj Luciji Lacković iz Velike Mlake, poljoprivredniku i bivšem golmanu futsal kluba Dinamo Tomislavu Žuneku te pokretaču Facebook stranice “Velika Gorica bez cenzure” Hrvoju Senegoviću.

Na listi koalicije Desna liga također je šestero Velikogoričana, a najviše mjesto na njoj je zauzeo Štefan Stanešić iz Gradića, koji je nakon kratkog vremena na čelu goričkog HSS-a prešao u stranku Neovisni za Hrvatsku. Tu su još i predsjednik goričkog HSP-a i gradski vijećnik Lucijan Maslać te Antonio Kuliš, Franko Marić, Antun Kolar i Gabrijela Omazić.

Zvonko Kunić, političar iz Velike Mlake, nositelj je liste stranke BM 365. Najdugovječniji gorički političar, pročelnik, bivši zamjenik gradonačelnika… Već više od 20 godina prisutan je u političkom životu Turopolja, a karijeru bi mogao nastaviti u Saboru.

Na listi koalicije koju čine stranke Pametno, Fokus te Stranka s imenom i prezimenom pronašli smo još jedno velikogoričko ime. Stand-up komičar i čelnik stranke Pametno u Velikoj Gorici Mario Šantek nalazi se na trećemu mjestu.

Željko Grozaj i Mira Tadić Goričani su na listi A-HSS-a, a nekadašnji SDP-ov kandidat za gradonačelnika Aleksandar Horvat, opet će tražiti potporu birača, ovaj put kao potpredsjednik Demokrata, na čijoj je listi zauzeo drugo mjesto. Na toj listi su još dvojica Goričanina, Edmond Krusha i Kristijan Kos.

S liste Domovinskog pokreta Miroslava Škore u Sabor će pokušati sjesti i kirurg i traumatolog Zvonimir Lovrić. Ovaj profesor kirurgije i traumatologije do umirovljenja je bio voditelj Odjela za traumatologiju KB Dubrava.

Dvojica Velikogoričana s prebivalištem u Gradićima na HDZ-ovoj su listi za izbore 2020. Suradnici u Gradu, gradonačelnik Dražen Barišić i njegov zamjenik Krešimir Ačkar, zauzeli su četvrto i 13. mjesto na listi za šestu izbornu jedinicu.

Restart koalicija od Goričana je na listu stavila samo GLAS-ova Gorana Beusa Richemberga, i to na deveto mjesto. Jedna od dviju najvećih hrvatskih stranaka, SDP, koji predvodi Restart koaliciju, svog kandidata s našeg područja nema.

Nego, što ih tamo čeka?

Tko prikupi dovoljno glasova za Markov trg, čeka ga velika odgovornost. O kakvom se poslu radi, najbolje će reći oni koji ga već godinama rade – Goran Beus Richemberg i Dražen Barišić. Pa iako se oko većine pitanja ova dva političara neće složiti, jednoglasni su kako je biti u Saboru velika čast.

– Biti narodni zastupnik u najvišem državnom zakonodavnom tijelu prije svega je iznimna čast, ali i velika odgovornost. Uvijek sam imao poštovanje prema toj instituciji i onima koji su me birali jer je parlament jedina stvarna garancija demokracije i slobode – kaže Beus Richemberg.

– Ključne odluke za razvoj gradova i lokalne samouprave odvijaju se upravo u Saboru. Moje aktivnosti u Saboru usmjerene su na postizanje što boljih rezultata svoga grada i kraja. Ponosan sam na sve što smo s čelnim ljudima u zemlji uspjeli postići – o svom mandatu u Saboru kazao je Dražen Barišić.

Kolegama koji će u zgradu na Markovu trgu ući po prvi puta savjetuju…

– U politici uvijek treba biti vođen ljubavlju prema svome gradu, imati viziju što od grada želite napraviti. Morate biti koncentrirani na postizanje tog cilja, jer ako su ciljevi vidljivi, poput gradskog bazena ili dvorane, to je nešto što građani vide i što vam nitko ne može oduzeti. Zato sam ponosan na svoj tim i sve što smo napravili, ali čeka nas još posla. Prisutnost Velike Gorice na državnoj razini garantira nam privlačenje i nastavak investicija – smatra Barišić.

– Uvijek imajte na umu da ste u Sabor poslani da govorite i da se borite. Budite svjesni da ono što govorite utječe na stavove onih koji vas čuju. Zato budite hrabri, jasni, određeni i pristojni. Javni interes mora biti najvažniji. Ne posustajte kad ostanete u manjini, nemojte dozvoliti da vas se korumpira ili zastraši, čuvajte se sukoba interesa i nemojte sramotiti one koji su vas birali. I idite među ljude, pomozite onima koji rade nešto dobro i ukazujte na ono što je loše – kazao je Beus Richemberg, koji je ponosan na svoje djelovanje u Saboru.

Kao posebno velik uspjeh istaknuo bi izglasavanja izmjene Ustava kojom je usvojeno novo rješenje o načinu donošenja odluke o prijelazu hrvatskih vojnika preko državne granice i njihovom angažmanu u mirovnim misijama, čiji je on autor.

– Također izdvajam i izglasavanje izmjena i dopuna Zakona o PDV-u potkraj 2012., koje sam isposlovao, jer smo zahvaljujući tome u Hrvatski registar brodova upisali oko 4,5 tisuće stranih brodova, spasili na tisuće radnih mjesta u nautičkom turizmu i uprihodovali 304 milijuna kuna u Državni proračun. Naravno, posebno mi je drag i važan bio i 1. srpnja 2013., kad je Hrvatska postala članica EU – dodao je Beus Richemberg.

Mjesto je to u kojem se donose bitne odluke za sve građane, pa i posao zastupnika treba ozbiljno shvatiti. No svjedočili smo tome i putem televizijskih prijenosa, bude i komičnih trenutaka. Draženu Barišiću, kaže, posebno je u sjećanju ostalo iznošenje kolege Ivana Pernara iz sabornice.

– Svojedobno, predlagao sam da vratimo odredbu iz 1947., kojom se zastupnicima branilo da svoje rasprave čitaju. ‘Kolega, budite pametni’, rekao mi je tad Vladimir Šeks, ‘ako to opet postane norma, u Saboru će zavladati teški muk’ – prisjetio se Goran Beus Richemberg.

Kroz vrijeme provedeno u Saboru, dobro je surađivao s Vesnom Fabijančić Križanić.

– Odradili smo i nekoliko zajedničkih inicijativa koje su bile važne za građane Velike Gorice. Što se zastupnika iz HDZ-a tiče, bili su to uglavnom kurtoazni i kratki razgovori jer smo nerijetko dijelili dijametralno suprotne stavove u većini pitanja. Veliku Goricu i naš kraj sam spominjao u Saboru stalno i uporno. Katkad po dobru, a katkad i naše probleme. Vjerojatno više puta nego svi drugi Goričani zastupnici zajedno – zaključio je Goran Beus Richemberg.

Ukupno ih je bilo sedam, traži se osmo goričko lice…

Stjepan Dehin jedini koji više nije s nama…

Krajem listopada napustio nas je Stjepan Dehin, pilot i političar, saborski zastupnik s mandatom od gotovo tri godine. Dehin je preminuo u 73. godini, a od njega se oprostila i Hrvatska seljačka stranka, čiji je bio član.
U Hrvatski sabor ušao je 24. veljače 2000. godine, 22 dana nakon što je taj saziv konstituiran. Postao je zastupnik kao zamjena za Zdenka Haramiju, a u Saboru je ostao do 3. prosinca 2002.

U biografiji mu stoji i da je na prijelazu 1991./1992. bio član radne grupe za izradu prijedloga zakonskih propisa za zračne luke u tek stvorenoj Hrvatskoj.

Nastavi čitati

Vijesti

Pet novih zaraženih u županiji, Velika Gorica drugi dan zaredom na nuli

Ukupna brojka zaraženih na području Zagrebačke županije sad je 171, a Velika Gorica povezala je dva dana bez novih slučajeva

Objavljeno

on

Novi je dan, pa je i novo vrijeme za nove brojke… Borba s koronavirusom i dalje je u tijeku, sa žarištima u Đakovu, Požegi i Zagrebu, a dobra vijest u cijeloj toj priči je to da Velika Gorica definitivno ne spada u to društvo. Neka tako i ostane. Drugi dan zaredom, naime, u našem gradu nema novih slučajeva, što i dalje ne znači da ne treba i dalje biti  oprezan i odgovoran.

Naime, osim u obližnjem Zagrebu, novi slučajevi pojavljuju se i po Zagrebačkoj županiji, u kojoj je pet novih zaraženih u posljednja 24 sata. Zabilježeni su u Samoboru, Zaprešiću i Svetoj Nedelji, a ukupna brojka u županiji sad je 171. Izliječeno je 125 ljudi, a četvero ih je preminulo.

Brojat ćemo, nažalost, još neko vrijeme…

Nastavi čitati

Crna kronika

Kad vlasnici ne zaključaju bicikle, lopovi slave… A neki i jako dobro mirišu!

Iza nas je relativno miran tjedan kad je riječ o aktivnostima velikogoričke policije. Prekršaja je bilo u prometu, zabilježeno je i jedno obiteljsko nasilje, ali u svemu tome iskaču tri krađe. U dvjema su plijen bili nezaključani bicikli, a u trećoj devet parfema

Objavljeno

on

Relativno je miran tjedan iza društva iz velikogoričke policijske postaje, jer zbroj kaže kako je između 27. lipnja i 3. srpnja zabilježeno 27 “događaja”. Od toga je deset kaznenih djela, pri čemu se jedno odnosi na nasilje u obitelji, a devet ih dolazi iz prometa. Dakle, tjedan bez prave akcije…

U svemu tome može se izdvojiti dva slučaja krađe bicikla koje se možda i nisu morale dogoditi.

– U oba slučaja, naime, bicikli nisu bili zaključani. Počinitelji su došetali, sjeli na bicikl i odvezli se – rekao je inspektor Nikica Ljubanović u sklopu tjednog izvješća.

Prvi slučaj dogodio se u noći s nedjelje na ponedjeljak, u ulici Augusta Cesarca. Bicikl je bio ispod nadstrešnice u dvorištu, nezaključan, pa je nepoznati počinitelj ušao u dvorište, sjeo na bicikl i udaljio se u nepoznatom smjeru. I tom prilikom oštetio 51-godišnju vlasnicu za oko dvije tisuće kuna.

U drugom slučaju vlasnik snosi još veću odgovornost. Riječ je o 42-godišnjakinji koja je u ponedjeljak malo nakon 11 sati došla u shopping u Spar na Trgu kralja Petra Krešimira. Naslonila je bicikl marke Nakamura na staklenu stijenu trgovine, bez zaključavanja, ušla unutra, a dvadesetak minuta poslije izašla i – šokirala se. Bicikla više nije bilo, a procijenjena šteta je oko tri tisuće kuna. Vrijednosti bicikla valja dodati i vrijednost lanca, koji je bio uredno složen ispod sjedala…

“Dugoprstići” su ovoga tjedna radili i u trgovini BIPA u Sisačkoj ulici. Točnije, radi se o zasad nepoznatoj ženskoj osobi, koja je iskoristila nepažnju zaposlenica i “maznula” devet parfema ukupne vrijednosti, kažu, oko 5700 kuna.

Nastavi čitati

Reporter 393 - 21.05.2020.

Facebook

Izdvojeno