Poveži se s nama

Vijesti

Turopoljska svinja na Trgu bana Jelačića! Dobro, 50-ak metara dalje…

Na otvorenju novih prostorija i laboratorija Banke gena domaćih životinja prezentaciju je imao i župan Plemenite opčine turopoljske, a ministar Tolušić najavio je otvaranje trgovine s domaćim proizvodima u središtu Zagreba

Objavljeno

Nakon što se borio i izborio (?!) s aferom koja je okupirala medije posljednjih dana, dopredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić vraća se u svoj normalni ritam. Tako se ministar pojavio na svečanom otvorenju novih prostorija i laboratorija Banke gena domaćih životinja Republike Hrvatske u Poljani Križevačkoj.

Banka gena domaćih životinja otvorena je s ciljem istraživanja i čuvanja genetskog resursa u cijeloj Hrvatskoj, a svečano otvorenje okupilo je važno društvo. Osim ministra Tolušića, bili su tu i ravnatelj Hrvatskog centra za poljoprivredu, hranu i selo Krunoslav Dugalić, čelni ljudi fakulteta, ustanova, saveza, udruga i brojni drugi gosti, a s radom laboratorija okupljene je upoznao Zdravko Barać iz Ministarstva poljoprivrede.

Snažan turopoljski pečat cijelom dogođaju dalo je izlaganje župana Plemenite opčine turopoljske Juraj Odrčić, koji je na primjeru turopoljske svinje prezentirao kako se sudaraju znanost i poljoprivreda.

– Zaštićene izvorne pasmine moraju imati prioritet, one su izvorno hrvatske i moramo ih baštiniti i čuvati. Kroz dva-tri mjeseca bit će otvorena i trgovina, 50-ak metara od Trga bana Jelačića u Zagrebu, gdje će se moći kupiti proizvodi od turopoljske svinje, dalmatinski, istarski i krčki pršut, slavonski med i druge zaštićene stvari – istaknuo je ministar Tolušić te dodao kako će se uskoro formirati i Edukativni centar za izvorne pasmine.

Vijesti

VIDEO U Lukavcu otvoreno treće gradilište projekta Aglomeracija Velike Gorice

Radovi počinju u ožujku, a priključke će dobiti 763 domaćinstva

Objavljeno

on

Nakon gradilišta u Mraclinu i Kobiliću, otvoreno je i posljednje, treće, gradilište projekta Aglomeracija Velika Gorica. Ono uključuje sjeverni dio grada Velike Gorice te naselja Lukavec i Veliku Mlaku. Što će projekt donijeti građanima te koliko se dugo čekalo na kanalizaciju u ovom dijelu Turopolja pogledajte u videu.

21.01.2020. Lukavec – Otvoreno treće gradilište projekta Aglomeracija Velika Gorica. Foto: Vanja Stanojević/Cityportal.hr

Nastavi čitati

Gospodarstvo

Ptičja gripa otkrivena u susjedstvu, u Hrvatskoj na snazi preventivne mjere zaštite

U Sopu Bukevskom prije tri godine zbog gripe eutanazirano 1500 komada peradi

Objavljeno

on

U našem susjedstvu nedavno su potvrđeni slučajevi ptičje gripe podtipa H5N8 koja je prije tri godine izazvala velike probleme na velikogoričkom području. Podsjećamo, samo u Sopu Bukevskom u siječnju 2017. godine eutanazirano 1500 komada peradi u krugu od 10 kilometara. Prema informacijama iz Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane početkom siječnja potvrđeni su slučajevi visokopatogene influence ptica u Poljskoj, Slovačkoj, Rumunjskoj i Mađarskoj.

Visokopatogeni oblik kod većine vrsta peradi uzrokuje visoku stopu uginuća, a u određenim okolnostima njome se može zaraziti i čovjek, iako je rizik uglavnom vrlo malen.

– Podsjećamo da su u Republici Hrvatskoj su na snazi preventivne mjere za sprječavanje pojave i rano otkrivanje influence ptica, određene Naredbom o mjerama za sprječavanje pojave i širenja influence ptica na području Republike Hrvatske („Narodne novine“, br. 27/17).

Mjere se odnose na obaveznu provedbu biosigurnosnih mjera u uzgojima peradi te na obaveznu prijavu svake promjene zdravstvenog stanja kao i uginuća peradi i ptica. Primjenom biosigurnosnih mjera mora se onemogućiti kontakt domaće peradi i ptica u zatočeništvu s divljim pticama, posebnom pticama vodaricama koje su najčešće rezervoari virusa – poručili su iz Uprave.

Nastavi čitati

Crna kronika

Vozio pod zabranom pa zaradio kaznu veću od 15 tisuća kuna

Uhićen je i prepraćen na općinski sud

Objavljeno

on

Kad je sjeo za upravljač vozila 34-godišnjak nije niti slutio kako će ga ta vožnja skupo stajati. Naime, muškarac je odlučio voziti automobil iako mu je izrečena zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom. Na njegovu nesreću, tijekom redovite kontrole prometa zaustavila ga je policija.

– Nesavjesni vozač je uhićen i prepraćen na Općinski sud u Zagrebu, gdje mu je sudac izrekao novčanu kaznu u iznosu od 15.300 kuna – poručili su iz Policijske uprave zagrebačke.

Nastavi čitati

Reporter 389 - 19.12.2019.

Facebook

Izdvojeno