Poveži se s nama

CityLIGHTS

Svečana proslava višestoljetne obljetnice crkve u Dubrancu

Objavljeno

Dubranec je jučer svečano proslavio 300. obljetnicu posvećenja župne crkve Majke Božje Snježne i Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, a proslavi je bio nazočan veliki broj mještana Dubranca i okolnih mjesta (Markuševec Turopoljski, Bukovčak, Lipnica, Trpuci, …). Zahtjevnu organizaciju najvećim dijelom odradili su članovi DVD-a Dubranec, Mjesnog odbora Dubranec, DVD-a Dragonožec, Plemenite opčine turopoljske (Turopoljski banderij) i KUD-a Vrhovje župe Dubranec.

 

Dubranec-300 godina crkve (17)

Svečanost je otpočela u 10:30 sati mimohodom (najavio ga je pucanj iz turopoljskog topa) vatrogasaca (DVD Dubranec, DVD Dragonožec, DVD Markuševec, DVD Bukovčak, DVD Lipnica), folkloraša, visokih uzvanika iz društvenog i političkog života, a krenuo je od Društvenog doma prema crkvi. Crkva je bila premala da primi sve vjernike tako da je na prostoru crkve bilo još toliko vjernika da su mogli napuniti još dvije ovakve crkve. Svetu misu celebrirao je mjesni župnik Josip Jerković, a s njim su bili i svećenici iz Pokupskog, Kravarskog te svećenici iz BiH-a.

 

Dubranec-300 godina crkve (11)

Nakon svete mise proslava je nastavljena u Društvenom domu svečanom sjednicom i domjenkom. Svečanu sjednicu otvorio je Stjepan Cerovski, predsjednik DVD-a Dragonožec i ugledni društveno-politički djelatnik. Ispred KUD-a Vrhovje nazočnima se obratila tajnica Marica Grebenić, o povijesti crkve Majke Božje Snježne iscrpno je govorio Ivan Nestić. Od gostiju riječ su, između ostalih, uzeli Zvonko Kunić, pročelnik za društvene djelatnosti Grada Velike Gorice i, u ovoj prigodi, izaslanik dva gradonačelnika, Milana Bandića i Dražena Barišića, te saborski zastupnik Goran Beus Richembergh.

 

Dubranec-300 godina crkve (13)

 

Vezano za ovu sjednicu treba spomenuti da je jedina mrlja na veliku i dostojanstvenu proslavu u Dubrancu bio izostanak sa sjednice predsjednika i članova Mjesnog odbora Dubranec!? Neslužbena verzija njihovog izostanka kaže da je mjesec dana prije proslave Vijeće MO Dubranec podnijelo kolektivnu ostavku. Da li iz tog razloga ili nekog drugog, nije nam poznato, sjednici u Duštvenom domu nije bio nazočan ni župnik Jerković. Prigodni glazbeno-plesni programom izveli su KUD Vrhovje i muzički sastav Minas.

 

galerija fotografija

CityLIGHTS

FOTO Katolički vjernici procesijom gradskim ulicama proslavili blagdan Tijelova

Objavljeno

on

11.06.2020. Velika Gorica. Blagdan Tijelova – Procesija. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Danas je blagdan Tijelova (puni naziv: Svetkovina Presvetog Tijela i Krvi Kristove), blagdan koji se slavi u prvi četvrtak poslije nedjelje Presvetoga Trojstva, odnosno na deveti četvrtak nakon Uskrsa. Katolička Crkva ovim blagdanom slavi ustanovljenje euharistije na Veliki četvrtak. Tijelovo se slavi u crkvama i svetištima diljem Hrvatske.

11.06.2020. Velika Gorica. Blagdan Tijelova – Procesija. Foto: David Jolić/cityportal.hr

U Velikoj Gorici slavljenje Tijelova započelo je svetom misom u 18:30 sati kod Crkve Navještenja Blažene Djevice Marije, gdje su svećenici prije polaska procesije pričestili mnoge vjernike. U procesiji središtem grada vjernici su pjevali i molili, prigodnu glazbu izvodio je Puhački orkestar DVD-a Velika Gorica.

11.06.2020. Velika Gorica. Blagdan Tijelova – Procesija. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Procesija se zaustavila kod Kapele sv. Lovre i onda se uputila prema Crkvi Sv. Petra i Pavla, posljednjoj postaji Tijelovske procesije, gdje je nakon dvaipol sata i završena.

11.06.2020. Velika Gorica. Blagdan Tijelova – Procesija. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Prva Tijelovska procesija održana je u Kölnu sedamdesetih godina 13. stoljeća, a taj se običaj u 14. stoljeću proširio po mnogim katoličkim zemljama. U procesiji svećenik u monstranci (pokaznici) nosi posvećenu hostiju, dok puk pjeva, moli i nosi cvijeće.

Galerija fotografija

Nastavi čitati

CityLIGHTS

Poznat datum održavanja Noći borilačkih sportova

Borilački klubovi prezentirat će svoje vještine u ringu na Trgu Stjepana Radića

Objavljeno

on

Iako je pandemija koronavirusa ozbiljno zaprijetila, Noć borilačkih sportova ipak će se održati i ove godine. Tradicionalna je to sportska manifestacija na kojoj se kroz borbe i demonstracije u ringu predstavljaju velikogorički borilački klubovi. Datum je 26. lipnja, program počinje u 20 sati na Trgu Stjepana Radića, a detaljan program bit će poznat idućeg tjedna, kazao je predsjednik organizacijskog odbora Noći borilačkih sportova Ervin Kolarec .

Nastavi čitati

CityLIGHTS

Protiv nasilja! Nastupa stand-up duo Saša Turković i Goran Vugrinec

Objavljeno

on

Rotaract club Velika Gorica u nedjelju, 14. lipnja, organizira veliku humanitarnu akciju StandUP #AgainstViolence. Kako bi prikupili sredstva za renovaciju sigurne kuće, utočišta za žrtve obiteljskog nasilja, Rotaractovci u gorički Club 100 dovode komičarski duo koji čine Saša Turković i Goran Vugrinec. Početak je u 19.30 sati.

– Tandem koji funkcionira savršeno k’o švicarski sat donosi punih 90 minuta najjačih fora i smijeha na bacanje. Njihove fore ovoga puta neće biti s ciljem da samo nasmiju publiku, nego da budu i dio jedne velike priče, koja je započela 14. prosinca 2019., a to je ovogodišnja akcija Rotaract kluba Velika Gorica:”Stop nasilju nad ženama” – kažu iz Rotaracta.

Cijena ulaznica u pretprodaji je 40, a na dan eventa 50 kuna. Sredstva prikupljena prodajom ulaznica iskoristit će se za obnovu unutarnje stolarije te poboljšanje uvjeta u kojima borave štićenici sigurne kuće na tajnoj lokaciji u Zagrebačkoj županiji.

Nastavi čitati

Reporter 393 - 21.05.2020.

Facebook

Izdvojeno