Poveži se s nama

HOTNEWS

Susret s gradonačelnikom: Osobe s invaliditetom dobivaju vlastiti prostor za terapijsko jahanje, slijedi rekonstrukcija ulaza nove policijske zgrade

Objavljeno

U povodu Dana osoba s invaliditetom ‘Volim život’, koji se u Velikoj Gorici održavaju do subote, 3. prosinca, gradonačelnik Dražen Barišić i njegov zamjenik Ervin Kolarec večeras su razgovarali i odgovarali na mnoga pitanja našim sugrađanima s invaliditetom. Tema susreta bile su provedene mjere Strategije izjednačavanja mogućnosti i prava za osobe s invaliditetom.

 

29.11.2016.-Velika Gorica-Dani osoba s invaliditetom. Foto: Miljenko Milanović/Cityportal

29.11.2016.-Velika Gorica-Dani osoba s invaliditetom. Foto: Miljenko Milanović/Cityportal

Predsjednik gradskog Povjerenstva za osobe s invaliditetom Darko Matić ukazao je na problem s rampom ispred nove zgrade policijske postaje, za koju ističe kako je potpuno neupotrebljiva. Predsjednica goričkog Sportskog saveza osoba s invaliditetom, Mirjana Lučić, kazala je pak da je rampa opasna po život.

 

„Rampa je previše visoka i vi kada se penjete u zgradu s kolicima jednostavno visite. Osobi s invaliditetom jako se teško držati, a da ne padne. S druge strane i dalje ste ovisni o drugome, kako bi tu rampu otvorio pa spustio te vas nakon toga podigao. Znači, ništa se nije promijenilo od vremena dok nije bilo rampe“, upozorila je Lučić.

 

Gradonačelnik je konstatirao da ima dovoljno prostora ispred zgrade za prikladnu rampu, poput one ispred Pučkog otvorenog učilišta te kako će kao saborski zastupnik od nadležnog ministarstva zatražiti rekonstrukciju. Također, istaknuo je i kako će se arhitektonska barijera trebati srušiti i kod Općinskog suda.

 

„Problem smo riješili na mnogim zgradama, ali morat ćemo i na ove dvije zgrade javne namjene koje se puno koriste i koje moraju biti dostupne svim našim sugrađanima. O tome ću kao saborski zastupnik upozoriti resorne ministre, ali i kao gradonačelnik, kako bi se taj problem što prije riješio“, kazao je Barišić.

 

29.11.2016.-Velika Gorica-Dani osoba s invaliditetom. Foto: Miljenko Milanović/Cityportal

29.11.2016.-Velika Gorica-Dani osoba s invaliditetom. Foto: Miljenko Milanović/Cityportal

Osobe s invaliditetom vesele se što na proljeće počinje izgradnja kompleksa za terapijsko jahanje u Donjoj Lomnici. Gradonačelnik je najavio kako će prva faza izgradnje biti izgradnja konjušnica te uređenje popratnih objekata.

 

Mirjana Lučić dodaje kako će u idućoj fazi za potrebe rehabilitacije djece uključivati i pse, ali da je za početak najvažnije smjestiti konje u vlastiti prostor i početi s kvalitetnim terapijskim jahanjem.

 

„Dva konja koja imamo trenutačno su na privatnom imanju. Imamo kategorizirane sportaše u jahanju kojima za kvalitetno jahanje treba vlastiti prostor. Lokacija u Donjoj Lomnici nam odgovara je imamo potreban kombi za prijevoz osoba s invaliditetom“, napomenula je.

 

29.11.2016.-Velika Gorica-Dani osoba s invaliditetom. Foto: Miljenko Milanović/Cityportal

29.11.2016.-Velika Gorica-Dani osoba s invaliditetom. Foto: Miljenko Milanović/Cityportal

Resorni zamjenik gradonačelnika Ervin Kolarec kazao je kako je Grad proteklih godina dosta toga učinio da bi pomogao osobama s invaliditetom u uklanjanju svakodnevnih životnih prepreka.

 

„Ono što također želim istaknuti, osobne s invaliditetom na kvalitetan način mogu upotpunjavati svoje slobodno vrijeme kroz Sportski savez u kojem djeluju pet klubova. Imamo vrlo uspješne sportašice i sportaše kojima Grad  pomaže kroz financijska sredstva, jer oni nas dobro prezentiraju i postižu sjajne rezultate“, rekao je Kolarec.

 

Ispred vijećnice Pučkog otvorenog učilišta predstavljeni su umjetnički radovi i proizvodi, a u obližnjoj galeriji i izložba slika vrijednih članova Udruge Suncokret.

 

Galerija fotografija:

 

HOTNEWS

Još jedan dan bez novooboljelih u Velikoj Gorici i susjednim općinama

Nema novih ozdravljenja

Objavljeno

on

Iz Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije danas su izvijestili kako na području Velike Gorice i susjednih općina nema novooboljelih osoba od COVID-19. Situacija je ista i u ostatku županije, gdje već 22 dana zaredom nije zabilježen niti jedan novi slučaj zaraze koronavirusom.

Na području Zagrebačke županije do sada je ozdravilo osoba, a četiri su preminule.

Nastavi čitati

HOTNEWS

Otvoren Arheološki park Andautonija

Besplatno se prošetajte i zavirite u prošlost Ščitarjeva

Objavljeno

on

Arheološki park Andautonija otvorio je danas svoja vrata posjetiteljima. Dobra je to prilika da se malo prošetate i zavirite u antičku povijest ovog kraja.

– 16. i 17. svibnja nema organiziranih događanja, no pozivamo Vas da svoje slobodno vrijeme tijekom vikenda provedete u razgledu i šetnji parkom. U subotu 16. svibnja ulaz u Arheološki park Andautonija je besplatan – poručili su iz Arheološkog muzeja u Zagrebu.

Ovo arheološko nalazište možete posjetiti vikendom od 12 do 18 sati, a radnim danom mogu doći samo najavljene grupe. Park je zatvoren u dane blagdana, a više o svim događanjima možete više doznati na web stranici Arheološkog muzeja u Zagrebu.

Nastavi čitati

HOTNEWS

Uručena nova vozila za patronažnu službu

Ključeve vozila ravnatelju županijskog Doma zdravlja Većeslavu Bergmanu uručio je u Samoboru župan Stjepan Kožić.

Objavljeno

on

Patronažna služba Doma zdravlja Zagrebačke županije, u čijim ispostavama radi 61 patronažna sestra, dobila je 11 novih vozila marke  Mitsubishi ukupne vrijednosti gotovo 860 tisuća kuna. Nova vozila uručena su ispred ispostave Doma zdravlja u Samoboru koji je dobio pet vozila, dok će po jedno vozilo koristiti patronažna služba u ispostavama Ivanić-Grad, Jastrebarsko, Sveti Ivan Zelina, Vrbovec, Zaprešić i Dugo Selo.  – U posljednje 3 godine nabavljena su 33 nova vozila, a uz ovaj novi vozni park je to ukupno 44 čija je ukupna vrijednost gotovo 3 milijuna kuna, što dokazuje da kontinuirano ulažemo u zdravstvo.- naglasio je prilikom predaje ključeva vozila župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić.

Patronažna služba sa svojim timovima kućne njege i palijativne skrbi, važan je segment zdravstvene zaštite jer brine o korisnicima od najranije dobi, od kućnih posjeta rodiljama i bebama pa do održavanja zdravlja naših najstarijih stanovnika. Inače, Zagrebačka županija u zdravstvo ulaže i na druge načine, prije svega u energetsku obnovu, a rebalansom Proračuna koji je u pripremi zdravstvo Zagrebačke županije neće biti zakinuto. – Nastavljamo i dalje prema popisu prioriteta iz prošle godine nabavku neophodne opreme, dok su neke nabave uslijed epidemije stavljene na čekanje. – kazao je ravnatelj Doma zdravlja Zagrebačke županije Većeslav Bergman. Nova će vozila pridonijeti kvaliteti zdravstvene zaštite na području Zagrebačke županije kako bi patronažne sestre sigurnije i brže stizale do svojih korisnika.

Nastavi čitati

Reporter 393 - 21.05.2020.

Facebook

Izdvojeno