Poveži se s nama

Kultura

Srednjoškolci trčanjem štafete promovirali poeziju

Objavljeno

Gradska knjižnica Velika Gorica i ove se godine priključila tradicionalnoj nacionalnoj manifestaciji Mjesec hrvatske knjige! U sklopu programa učenici Ekonomske škole Velika Gorica i Srednje strukovne škole danas su sudjelovali u čitateljskom maratonu „Čitam sto na sat”, a program je bio podijeljen u dva dijela. Na Trgu Stjepana Radića trčali su štafetu u kojoj su nosili odabrane stihove, a koje su potom morali složiti u cjelinu.

 

 

citateljski-maraton-podrucna-knjiznica-galzenica-3

 

„Kako bi motivirali ljude na čitanje izašli smo van i pokazali slučajnim prolaznicima da naši mladi i danas vole čitati, rekla nam je knjižničarka Meri Mrakovčić te je dodala kako su na taj način htjeli prikazati da je jednako važno baviti se sportom, ali isto tako i čitanjem. Nakon toga učenici su interpretirali lirske pjesme poznatih pjesnika.

 

Prvenstveni cilj ovog programa je suradnja dviju škola i knjižnice kao različitih institucija, ističe Mrakovčić. Ovo je bila prilika učenicima da se pokažu i izvan škole, a ugodna i pozitivna atmosfera koju su stvorili je dokaz da je primaran cilj i ostvaren. Poezija je danas slabo zastupljena i jako se rijetko čita pa s ovim želimo potaknuti ljude da je pjesma ona koja dušu liječi, dodala je Mrakovčić.

 

 

citateljski-maraton-podrucna-knjiznica-galzenica-7

 

Doria Poldrugač učenica drugog razreda Ekonomske škole strastvena je čitateljica i ljubiteljica knjiga. Uglavnom čita romane, a može pročitati i dvije knjige u danu ako su zanimljivog sadržaja. „Čitam knjige jer me opuštaju i uživam u tome, rekla nam je Doria koja je prije dvije godine počela pisati i vlastitu knjigu. „Pišem ljubavnu fantastiku, volim tu temu pa sam htjela da ono što je meni zanimljivo prenesem i drugima, dodaje. Kaže da školske obaveze i čitanje uspijeva uskladiti, ali knjigu ima namjeru završiti tek kad završi školovanje. Knjige su pune informacija i uvijek se može saznati nešto novo. Naučila sam da ljudi koji čitaju knjige, a upoznala sam i dosta, imaju puno veći vokabular nego osobe za koje znam da ih ne čitaju uopće, ispričala nam je Doria.

 

Foto galerija:

 

 

 

 

Kultura

FOTO Plesni klub Barbara s tamburašima dočekao svoje ”ruske carice”

Objavljeno

on

18.11.2019. Velika Mlaka. Doček mažoretkinja PK Barbara nakon povratka iz Moskve. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Plesni klub Barbara svečano je jučer dočekao svoje zlatne mažoretkinje nakon njihovog povratka iz Moskve, gdje su na 10. GrandPrixu u sklopu Festivala AVANGARD Open osvojile dvije zlatne medalje i jednu srebrnu. Doček u domu DVD-a Velika Mlaka, pod geslom ”Dobrodošle ruske carice”, bio je s tamburašima, tortama, darovima, beskrajnim čestitanjima, pjesmom, plesom i obećanjima da će klub i u budućnosti na najljepši način promovirati Republiku Hrvatsku te Veliko Polje, Veliku Mlaku i Odru.

18.11.2019. Velika Mlaka. Doček mažoretkinja PK Barbara nakon povratka iz Moskve. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Predsjednik Hrvatskog udruženja mažoret timova (HUMT) i vođa puta u glavni grad Rusije Vlado Palac hvalospjevima je opisao uzorno ponašanje mladih sportašica i njihovih trenerica Ivane Mišević i Lucije Palac te pohvalio i ostale članove HUMT-a koji su sudjelovali na moskovskom Festivalu, Triljske mažoretkinje i Petru Rakovac (PU Ritmokracija). Naravno, pohvalio je i mame koje su bile u ruskoj ekspediciji i koje su svoj dio obveza perfektno odradile.

18.11.2019. Velika Mlaka. Doček mažoretkinja PK Barbara nakon povratka iz Moskve. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Predsjednik je naglasio važnost sudjelovanja i uspješnost na međunarodnom natjecanju, jer to je jedini način da se klub razvija i dostigne visoke standarde u suvremenom mažoret sportu.

Galerija fotografija

Nastavi čitati

Kultura

FOTO Mažoretkinje PK Barbara vratile se s medaljama iz Moskve

Objavljeno

on

15.-17.11.2019. Moskva. 10. Grand Prix, Festival AVANGARD Open. Foto: HUMT

Mažoretkinje Plesnog kluba Barbara (Veliko Polje/Velika Mlaka) vratile su se danas iz Moskve gdje su sudjelovale na 10. Grand Prixu u sklopu trodnevne manifestacije Festival AVANGARD Open (15.-17. studenog 2019.). Osim mažoretkinja PK Barbara iz Hrvatskog udruženja timova (HUMT) sudjelovale su još Triljske mažoretkinje (Trilj) i Petra Rakovac (PU Ritmokracija, Brdovec). U natjecateljskom dijelu Grand Prixa natjecalo se 28 timova iz Češke, Hrvatske, Kazahstana, Poljske i Rusije, izvedeno je ukupno 217 koreografija.

15.-17.11.2019. Moskva. 10. Grand Prix, Festival AVANGARD Open. Foto: HUMT

Predstavnice Hrvatske bile su vrlo uspješne u seniorskoj odnosno juniorskoj konkurenciji, osvojile su ukupno 10 medalja: 7 zlatnih, 2 srebrne i 1 brončanu. Mažoretkinje PK Barbara (2 zlata i 1 srebro) su u glavnom gradu Rusije osvojile dvije zlatne i jednu brončanu medalju. Najbolje su bile u konkurenciji seniorki u kategorijama ‘velika formacija štap – moderni’ i ‘štap classic’, a juniorka Ema Ružić osvojila je drugo mjesto u kategoriji ‘solo štap’.

15.-17.11.2019. Moskva. 10. Grand Prix, Festival AVANGARD Open. Foto: HUMT

Petra Rakovec (2 zlata i 1 bronca) je bila najbolja u kategorijama ‘solo 2 štapa’ i ‘zastavi’ te treća u ‘solo štap’. Triljske mažoretkinje su bile najbolje u seniorskoj konkurenciji u kategoriji ‘mini formacija štap’ i druge u ‘duo-trio štap’, dok su juniorke bile zlatne u kategorijama ‘mini formacija štap’ i ‘duo-tri štap’.

15.-17.11.2019. Moskva. 10. Grand Prix, Festival AVANGARD Open. Foto: HUMT

Osim dva natjecateljska dana Grand Prixa sudionici Festivala su imali u programu i tri Master Classa (seminari o twirlingu i mažoret plesu). Seminare su vodili priznati plesni eksperti: Monika Bergerova (Češka), Jean Michel Ruelle (Francuska) i Yonatan Orlov (Kanada).

Galerija fotografija

Nastavi čitati

Kultura

Zlatko Odrčić na naslovnici ULUPUH-a

Objavljeno

on

Novi prostor Galerije Udruge likovnih umjetnika primijenjene umjetnosti Hrvatske (ULUPUH) u Zagrebu (Ilica 13) svečano je otvoren jučer (petak, 15. studenog 2019.) Tim povodom otvorena je i izložba (bijenalna, tematska i selektirana) s temom šibenske katedrale. Svoje stvaralaštvo predstavila su 24 člana ULUPUH-a. Velikogoričkom dizajneru nakita Zlatku Odrčiću prihvaćena su tri rada, a njegov duhovit i posebno nadahnut rad “Svatko nosi svoj križ, a ja cijelu katedralu” na naslovnici je izložbenog kataloga.

15.11.2019. Zagreb. Zlatko Odrčić na naslovnici ULUPUH-a. Foto: Arhiva autora

Nove prostorije i izložbu u nazočnosti mnogih zainteresiranih prijatelja primijenjene umjetnosti otvorila je ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek. Izložba je otvorena do 30. studenoga.

Galerija fotografija

Nastavi čitati

Reporter 387 - 24.10.2019.

Facebook

Izdvojeno