Povežite se s nama

HOTNEWS

SPORTAŠI JEDINSTVENI Svi podržali prijedlog raspodjele

Objavljeno

na

Zajednica športskih udruga grada Velike Gorice održala je danas u gradskoj vijećnici Pučkog otvorenog učilišta svoju Skupštinu na kojoj je glavna tema bila raspodjela financijskih sredstava za 2016. godinu. Unatoč tome da su neki gradski mediji prije nekoliko dana  pokušali “napaliti atmosferu” sportaši su još jednom pokazali svoju jedinstvenost, što je potvrdio i sam tijek Skupštine u kojoj nije bilo diskusija, a proračun je donesen gotovo jednoglasno, odnosno sa tek jednim suzdržanim glasom.

 

Skupština Zajednice športskih udruga - Ranko Živković, Davor Štuban, Goran Kovačić

 

Sportaši ne reagiraju na pokušaje podmetanja
Godinama se u Velikoj Gorici sa mnogih strana pokušava razjediniti sport na razne načine, ali u konačnici razum i realnost prevladava u svim segmentima sporta. Proračun nikad nije najbolji niti će pomiriti apetite svih onih koji su u gradski sport neposredno uključeni, i te činjenice su jasne već dvadeset godina koliko ova zajednica egzistira. Proračun uvijek ima i svojih pluseva ali i minuseva ali iza njega će uvijek stajati argumenti. Zakonska obaveza svih koji koriste proračunska sredstva je pravdanje istih i Zajednica striktno ustraje upravo na tome, a pravdanje je na kraju i osnovni temelj stvaranja osnovnih smjernica za kreiranje putokaza za narednu godinu. Unatoč činjenici, da je izvorno u tzv. glavnici  proračun za 2016 smanjen za 125.000 Kn i sada umjesto 7,125 mil kn on iznosi okruglih 7 mil kn, sportaši su itekako svjesni benefita koje uživaju posljednjih godina, a za takve povlastice je ipak zaslužan grad.

 

Grad godinama omogućuje i dodatne povlastice koje sportašima pružaju bolje uvjete
Jesu li one oslikane kroz teren sa umjetnom travom koji je otvoren u 2015. godini ili poligon sa umjetnom travom koji će biti otvoren u 2016. godini, ili pak oslobođenjem plaćanja režijskih troškova od 2014. na dalje za sve lokalne nogometne klubove, odnosno oslobađanjem plaćanja troškova gradske dvorane za sve dvoranske sportove, u ovom trenutku i nije previše važno, jer sportaši te poteze gradske uprave itekako prepoznaju i cijene. Postoje li kriteriji ili ne manje je važno, važnije od toga je da uvijek postoje iznimke koje su propisane odgovarajućim aktima na temelju kojih se  proračun i donosi. Jasno je da je zakonska obveza iz osnovnog proračuna financirati isključivo rad sa mladima, da se seniori financiraju isključivo u granskim sportovima u nositeljima aktivnosti i to iz posebnih sredstava vrhunskog sporta (rukomet, nogomet, košarka i odbojka), a da ta sredstva dijele i nositelji medalja i kvalitete iz drugih pojedinačnih i momčadskih sportova koji su u prethodnoj godini osvajali medalje (streljaštvo, atletika, borilački sportovi). I iznimke su poznate i Zajednica ih itekako podržava, a radi se upravo o nogometnim klubovima po selima gdje je to jedina moguća sportska aktivnost mladih pa se u takvim okolnostima kroz iznimke tolerira i financira i rad sa seniorima, iako se ovdje radi o niže rangiranim klubovima. I to i u Zajednici i gradu svi znaju i poštuju.

 

Zajednica mora težiti ujedinjenju nekih klubova zbog još kvalitetnijeg praćenja
Teret prošlosti, kao i određenih nelogičnosti Zajednica pokušava riješiti razgovorom unutar sportova druge kategorije. Želja je Zajednice da se sredstva ne disperziraju na klubove koji su se u posljednjih desetak godina dijelili poput odbojke, a razlog su bile podjele pa su se iz jednog rađala dva pa onda i tri kluba gdje danas danak takvoj poziciji plaćaju i nositelji kvalitete u muškoj odbojci, iako ni tu Zajednica sigurno neće “žmiriti” ukoliko se konačno nakon seniorskog uspjeha oformi i masovnost u školi odbojke koja bi trebala postati temelj za uključivanje mladih u klub. Nelogično je upravo zbog toga da i zbog situacije u kojoj se nalazimo imamo primjerice dva karate kluba, dva ženska rukometna kluba ili tri odbojkaška kluba i u konačnici je svima jasno da bi upravo ujedinjenjem u nekim sportskim kolektivima mogli postići i pomake u kvaliteti, ali i zaokružiti potrebe tih klubova i granskih sportova i kroz financiranje.

 

Ključna odluka Skupštine za budućnost sporta
Baš zbog činjenice da se ne ponavljaju neki krivi koraci iz prošlosti Zajednica je večeras donijela i jednu ključnu odluku da do daljnjega više nema prijema novih članica sa područja grada jer svi članovi skupštine smatraju da su u gradu u okviru djelovanja sedamdesetak sportskih udruga zastupljene sve sportske grane i stvoreni preduvjeti da se sportaši okupljaju u okviru postojećih registriranih klubova i udruga koje jamče kvalitetno bavljenje sportom svim građanima Velike Gorice, a Skupština je ovakav stav u konačnici potvrdila i glasovanjem – jednoglasno.

 

Skupština Zajednice športskih udruga - Ervin Kolarec 07-03-2016

 

Zamjenik Kolarec najavio nove investicije u sportsku infrastrukturu
Na Skupštini je nazočio i zamjenik gradonačelnika Ervin Kolarec koji je u krakom obraćanju pozdravio sve nazočne, istaknuo opredjeljenje grada  da i dalje ulaže u sportsku infrastrukturu kao i prenio pozdrave svim sportašima od gradonačelnika Dražena Barišića. Kolarec je najavio i investiciju koja je već i usvojena od strane gradskih vijećnika, a to je novi gradski bazen, ali i potvrdio kako će u gradu i dalje osluškivati sve potrebe sportaša te kroz investicije i potpore pratiti velikogorički sport bez obzira na otežanu situaciju u gospodarstvu.

HOTNEWS

Prvo mjesto za djecu iz FA Šiljakovine na dječjoj smotri folkora

Evo i ostalih rezultata…

Objavljeno

na

Djeca iz Folklornog ansambla Šiljakovina s koreografijom “Devojčica kolo vodi” – pjesme i plesovi Turopolja, osvojila su prvo mjesto na Gradskoj smotri dječjeg folklora. Prema selektoru Goranu Kneževiću, koji je pomno pratio sve dječje izvedbe na prošlotjenoj smotri, a na kojoj je sudjelovalo 14 društava s 21 skupinom, odnosno izvedbom.

– Ovakav koncert je kulturološki, umjetnički i scenski vrijedan jer smo vidjeli ljepotu, znanje, umješnost, razigranost i radost. To je univerzalna vrijednost. Dječje stvaralaštvo i postignuća nisu, dječja – manje vrijedna ili samo za djecu i roditelje, već svojom kvalitetom staju uz bok „odraslima“i vjerujem da ću dočekati trenutak kad će to biti shvaćeno i društveno prihvaćeno – istaknuo je u svom izvješću, selektor Knežević.

Drugo mjesto na ovoj smotri pripalo je djeci iz KUD-a Kravarsko s koreografijom “Ajde doma dekle mile” – pjesme i plesovi Podravine, a djeca iz OSS Buševec s koreografijom “Prvo leto služim”, igrama, pjesmama i plesovima iz Međimurja bila su treća. Četvrta su bila djeca iz KUD-a Ščitarjevo s pjesmama i plesovima iz Moslavine “Stara stupa stalno lupa”, a peta su djeca iz KUD-a Čiče s koreografijom “Zginula je pikuša”.

Čestitamo svima na uspjehu i sretno na predstavljanju Velike Gorice na Županijskoj smotri folklora.

Naslovna foto: FB FA Šiljakovina

Nastavite čitati

HOTNEWS

Ne zaboravite, noćas spavamo sat vremena kraće

Počinje ljetno računanje vremena.

Objavljeno

na

Objavio/la

Posljednji je vikend u ožujku, a sutra i službeno završava zimsko računanje vremena. Stoga ćemo noćas kazaljku sata u 2 sata ujutro pomaknuti za jedan sat unaprijed, odnosno na 3 sata. Iako ćemo spavati sat vremena manje, uživat ćemo u dužim danima koji su pred nama, a koje nam donosi ljetno računanje vremena.

Iz HEP-a podsjećaju građane kako se s ljetnim računanjem vremena mijenjaju i razdoblja dnevnih tarifa za obračun električne energije. Tako će se struja od sutra obračunavati prema višoj tarifi u razdoblju od 8 do 22 sata, a prema nižoj tarifi noću, od 22 do 8 sati.

Vozači se upozoravaju iako počinje ljetno računanje vremena, prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, do 31. ožujka moraju preko dana imati upaljena dnevna ili kratka svjetla na automobilima. No, vozači mopeda i motocikala dužni su tijekom cijele godine danju imati upaljena kratka svjetla na vozilu.

 

Nastavite čitati

HOTNEWS

Velikogoričani kupnjom narcisa podržali borbu protiv raka dojke

Prva subota nakon prvog dana proljeća tradicionalno se obilježava kao Dan narcisa

Objavljeno

na

Objavio/la

Kupnjom stručka narcis Velikogoričani su i ove godine podržali rad Udruge edukacijom protiv raka dojke Zagrebačke županije koja već više od 20 godina na području županije organizira javnozdravstvenu akciju “Dan narcisa”. Narcise su se danas prodavale na više od 30 lokacija na području županije, a u našem gradu članovi Udruge prodavali su ovaj simbol proljeća i nove nade na četiri lokacije.

Priključio se i velik broj goričkih udruga koje su u svojim mjestima dale svoj doprinos ovoj važnoj humanitarnoj akciji, kojom se želi podići svijest o važnosti preventivnih pregleda kao i ranom otkrivanju raka dojke.

– “Dan narcisa” kao i “Dan ružičaste vrpce” naše su dvije najprepoznatljivije akcije koje provodimo, a kojima želimo potaknuti žene da razmišljaju o svome zdravlju. Rak dojke je kao i svaka druga bolest izlječiva ako se otkrije na vrijeme. Glavna uloga naše Udruge je da potaknemo žene na prevenciju te redovni i pravilni samopregled dojke – naglasila je Đurđa Dehin, predsjednica Udruge te dodala kako su za prevenciju još važni pregledi ultrazvukom, mamografom kao i liječnički pregled.

25.03.2023. – Velika Gorica – Javnozdravstvena humanitarna akcija “Dan narcisa” – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

No, prema riječima predsjednice Dehin, žene su s godinama ipak postale svjesnije važnosti svog zdravlja.

– Samopregled je dobar početak. Ako se redovno samopregledate i vodite brigu o svome zdravlju, ne može vam se dogoditi da dođete k liječniku kada za to već bude prekasno – istaknula je Dehin.

Da ova zloćudna bolest ne bira godine, važno je već i u ranoj dobi educirati mlade žene.

– Kao Udruga provodimo edukacije učenicima četvrtih razreda srednjih škola na području županije, o pravilnom samopregledu dojke i posebno bi naglasila da nam se u posljednje vrijeme edukacijama pridružuju i muški učenici jer tumor dojke nije “rezerviran” samo za žene već i u manjem postotku obolijevaju i muškarci – dodala je Dehin i zahvalila Gradu Velikoj Gorici i Zagrebačkoj županiji na podršci radu udruge.

Po svoj stručan narcisa na Galženicu je stigao i gradonačelnik Krešimir Ačkar u društvu zamjenika Nevena Karasa te predsjednika Gradskog vijeća, Darka Bekića.

25.03.2023. – Velika Gorica – Javnozdravstvena humanitarna akcija “Dan narcisa” – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Akciji na Tržnom centru pridružio se i zamjenik župana Ervin Kolarec koji je istaknuo kako će županija i u ovoj godini financijski podržati programe i projekte Udruge.

Tekst je dio programskog sadržaja “Moja županija”, nastao u suradnji sa Zagrebačkom županijom.

Galerija fotografija:

 

 

Nastavite čitati

Crna kronika

Poznat uzrok požara kroviša tvornice Drvo-Prom u Rakitovcu

Iz policije ističu kako je požar najvjerojatnije izbio uslijed zapaljenja čestica piljevine i prašine u krovnoj konstrukciji.

Objavljeno

na

Objavio/la

Policija je obavila očevid požara koji je jučer izbio u tvornici briketa Drvo-Prom u Rakitovcu.

– Obavljenim očevidom utvrđeno je kako je požar najvjerojatnije izbio uslijed zapaljenja čestica piljevine i prašine u krovnoj konstrukciji. Materijalna šteta nije utvrđena – istkanuli su iz policije.

Podsjetimo, požar na krovištvu tvornice izbio je jučer oko 14:20 sati, a na intervenciju je izašlo devet vatrogasaca goričke Javne vatrogasne postrojbe s dva vozila. Ozlijeđenih, srećom, nije bilo.

Nastavite čitati

Gospodarstvo

Iduće godine kreće gradnja tvornice za proizvodnju ukapljenih plinova u Radnoj zoni Rakitovec

Predstavnici mjesnih odbora Rakitovec i Turopolje poželjeli su investitorima iz tvrtke Istrabenz plini d.o.o. dobrodošlicu u susjedstvo i uspješno poslovanje.

Objavljeno

na

Objavio/la

Tvrtka Istrabenz plini d.o.o. u Radnoj zoni Rakitovec gradit će postrojenje za preradu zraka, najavljeno je predstavnicima mjesnih odbora Rakitovec i Turopolje na jučerašnjem sastanku. Novi investitor predstavio im je planove vezane uz izgradnju postrojenja za proizvodnju ukapljenih atmosferskih plinova. Zbog iste tvornice, trafostanica u Mraclinu će se proširivati dodatnim sustavom napajanja od 12 MW.

– Gospoda Konrad i Butković predstavili su nam svoju tvrtku i objasnili što se to gradi u radnoj zoni Rakitovec. Naime Istrabenz plini d.o.o. gradi tvornicu/postrojenje kod nas za preradu zraka u kojoj će iz postojećeg zraka izdvajati elemente dušik, kisik i ostale plinove te ih ukapljivati i dalje distributirati. Pogon bi trebao početi s radom u drugoj polovici 2024. godine i na ovoj lokaciji bi se trebalo zaposliti novih nekoliko ljudi. Upoznali su nas sa strukturom firme, te kompletnom proizvodnjom koja se odvija po najvisim standardima. Želimo im dobrodošlicu u susjedstvo i uspješno poslovanje – poručili su iz Mjesnog odbora Turopolje.

 

Foto: sastanak uoči gradnje tvornice za proizvodnju ukapljenih plinova u RZ Rakitovec/MO Turopolje

Foto: gradnja tvornice u RZ Rakitovec kreće u drugoj polovici 2024.g./MO Turopolje

Foto: gradnja tvornice za proizvodnju ukapljenih plinova u RZ Rakitovec kreće u drugoj polovici 2024.g./MO Turopolje

 

Nastavite čitati

Reporter 423 - 23.02.2023.

Facebook

Izdvojeno