Poveži se s nama

HOTNEWS

Pomoćnik ministra za Cityportal: Virus ptičje gripe proširio se i 20 km oko farme, uginuli su i labudovi

Objavljeno

Zbog novog slučaja ptičje gripe u Hrvatskoj koja je jučer otkrivena na farmi ‘Valionica Radina’ u mjestu Sop Bukevski, Ministarstvo poljoprivrede je na nogama. Vatrogasni dom u Bukevju postao je krizni stožer njegove Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane. S timom od 16 veterinara i inspektora koji će sutra ujutro ući na zaraženu farmu i započeti eutanaziju peradi, u stalnom je kontaktu pomoćnik ministra za veterinarstvo i sigurnost hrane Damir Agičić, s kojim smo večeras u Ministarstvu razgovarali o aktualnoj situaciji.
 

15.01.2017.-Zagreb-Damir Agičić, pomoćnik ministra poljoprivrede. Foto: Miljenko Milanović/Cityportal

Agičić ističe kako su veterinari obišli sva sela u zaraženom području, popisali sva gospodarstva, te utvrdili da se u dvije farme uzgaja oko 2600 peradi. Na naše pitanje kako će Ministarstvo doći i do peradi koje su kupovale treće strane, da se zaraza ne širi dalje, Agičić je odgovorio:
 
“Sva perad i jaja koja su prodavana unazad 21 dan će biti pronađena po principu sljedivosti, a zatim neškodljivo uništena“, kazao je Agičić, ističući kako je ptičja gripa u okolici Velike Gorice otkrivena nakon što je vlasnik farme primijetio povećana uginuća.
 
“Vlasnik je postupio uzorno i odnio perad na pretragu u Centar za peradarstvo. Tamo je napravljena laboratorijska pretraga i utvrđen virus. Laboratorij nas je odmah o tome obavijestio, što je i zakonska obaveza. To je bilo jučer poslijepodne. Mi smo odmah poduzeli sve što je u našoj moći i obavezi koju propisuje zakon”, pojasnio je.
 
Ministarstvo će zabraniti držanje peradi na otvorenom
 
Pomoćnik ministra ističe kako se na velikogoričkom području nalazi puno malih gospodarstava te će trebati poduzeti takozvane biosigurnosne mjere, koje podrazumijevanju i zabranu držanja peradi na otvorenom. A da je stanje ozbiljno govori činjenica kako se virus ptičje gripe proširio i 20 km oko farme. Ponegdje su uginuli čak i labudovi.
 

15.01.2017.-Zagreb-Damir Agičić, pomoćnik ministra poljoprivrede. Foto: Miljenko Milanović/Cityportal

“Ministarstvo će zabraniti držanje peradi na otvorenom na području Velike Gorice, ali i u cijeloj državi. Problem je blizina rijeke Save jer su ljudi navikli u rijeku puštati vodenu perad i to više neće moći. Virus ptičje gripe proširio se i 20 km oko farme. Zabilježili smo uginuća labudova na području između Velike Gorice i Siska”, otkrio je Damir Agičić u intervjuu za Cityportal.
 
Inače, država će obeštetiti vlasnika farme, a uništena jaja i eutanizirana perad bit će spaljeni u kafileriji Agroproteinka u Sesvetskom Kraljevcu.
 

HOTNEWS

Još jedan dan bez novooboljelih u Velikoj Gorici i susjednim općinama

Nema novih ozdravljenja

Objavljeno

on

Iz Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije danas su izvijestili kako na području Velike Gorice i susjednih općina nema novooboljelih osoba od COVID-19. Situacija je ista i u ostatku županije, gdje već 22 dana zaredom nije zabilježen niti jedan novi slučaj zaraze koronavirusom.

Na području Zagrebačke županije do sada je ozdravilo osoba, a četiri su preminule.

Nastavi čitati

HOTNEWS

Otvoren Arheološki park Andautonija

Besplatno se prošetajte i zavirite u prošlost Ščitarjeva

Objavljeno

on

Arheološki park Andautonija otvorio je danas svoja vrata posjetiteljima. Dobra je to prilika da se malo prošetate i zavirite u antičku povijest ovog kraja.

– 16. i 17. svibnja nema organiziranih događanja, no pozivamo Vas da svoje slobodno vrijeme tijekom vikenda provedete u razgledu i šetnji parkom. U subotu 16. svibnja ulaz u Arheološki park Andautonija je besplatan – poručili su iz Arheološkog muzeja u Zagrebu.

Ovo arheološko nalazište možete posjetiti vikendom od 12 do 18 sati, a radnim danom mogu doći samo najavljene grupe. Park je zatvoren u dane blagdana, a više o svim događanjima možete više doznati na web stranici Arheološkog muzeja u Zagrebu.

Nastavi čitati

HOTNEWS

Uručena nova vozila za patronažnu službu

Ključeve vozila ravnatelju županijskog Doma zdravlja Većeslavu Bergmanu uručio je u Samoboru župan Stjepan Kožić.

Objavljeno

on

Patronažna služba Doma zdravlja Zagrebačke županije, u čijim ispostavama radi 61 patronažna sestra, dobila je 11 novih vozila marke  Mitsubishi ukupne vrijednosti gotovo 860 tisuća kuna. Nova vozila uručena su ispred ispostave Doma zdravlja u Samoboru koji je dobio pet vozila, dok će po jedno vozilo koristiti patronažna služba u ispostavama Ivanić-Grad, Jastrebarsko, Sveti Ivan Zelina, Vrbovec, Zaprešić i Dugo Selo.  – U posljednje 3 godine nabavljena su 33 nova vozila, a uz ovaj novi vozni park je to ukupno 44 čija je ukupna vrijednost gotovo 3 milijuna kuna, što dokazuje da kontinuirano ulažemo u zdravstvo.- naglasio je prilikom predaje ključeva vozila župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić.

Patronažna služba sa svojim timovima kućne njege i palijativne skrbi, važan je segment zdravstvene zaštite jer brine o korisnicima od najranije dobi, od kućnih posjeta rodiljama i bebama pa do održavanja zdravlja naših najstarijih stanovnika. Inače, Zagrebačka županija u zdravstvo ulaže i na druge načine, prije svega u energetsku obnovu, a rebalansom Proračuna koji je u pripremi zdravstvo Zagrebačke županije neće biti zakinuto. – Nastavljamo i dalje prema popisu prioriteta iz prošle godine nabavku neophodne opreme, dok su neke nabave uslijed epidemije stavljene na čekanje. – kazao je ravnatelj Doma zdravlja Zagrebačke županije Većeslav Bergman. Nova će vozila pridonijeti kvaliteti zdravstvene zaštite na području Zagrebačke županije kako bi patronažne sestre sigurnije i brže stizale do svojih korisnika.

Nastavi čitati

Reporter 393 - 21.05.2020.

Facebook

Izdvojeno