Poveži se s nama

Vijesti

Počeli upisi na besplatnu radionicu s micro:bitovima

Prijavite se na vrijeme

Objavljeno

Na Dječjem odjelu Gradske knjižnice Velika Gorica u srijedu, 29. kolovoza u 18 sati održat će se besplatna radionica s micro:bitovima. Radionica je namijenjena starijima od 8 godina, a vodit će je Croatian Makers ambasador.

Ako želite sudjelovati na radionici trebate se prijaviti putem e-maila: djecji@knjiznica-vg.hr ili na broj telefona 6260689 (ponedjeljak, srijeda i petak od 14 do 20 sati; utorak i četvrtak od 8 do 14 sati). Zbog ograničenog broja računala, svi koji imaju prijenosno računalo trebali bi ga ponijeti.

Kultura

FOTO Danas je Cvjetnica. Šarene pisanice simboliziraju rođenje novog proljeća

Objavljeno

on

05.04.2020. Velika Gorica. Danas je Cvjetna nedjelja. Šarene pisanice najavljuju novo proljeće. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Danas je Cvjetna nedjelja, Cvjetnica. Ovaj naziv označava običaj procesije odnosno ophoda s blagoslovljenim grančicama u spomen na Isusov ulazak u Jeruzalem. U hrvatskom folkloru taj dan je obilježen uporabom raznovrsnog ranog proljetnog bilja: grančice drijenka, lijeske, ljubica i bršljana (u kontinentalnoj Hrvatskoj) te maslinovih i palminih grana (u primorskoj Hrvatskoj).

05.04.2020. Velika Gorica. Danas je Cvjetna nedjelja. Šarene pisanice najavljuju novo proljeće. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Uz šarene uskršnje pisanice vežu se brojni običaji, ali one su temeljno simbolizirale plodnost i novi život, rođenje novog proljeća. Obojena jaja pronađena su još u pretpovijesnim grobovima, a tradicija bojenja traje oko 2500 godina.

05.04.2020. Velika Gorica. Danas je Cvjetna nedjelja. Šarene pisanice najavljuju novo proljeće. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Razlog bojenja vjerojatno leži u činjenici da se sama jaja simbolično pokušalo dodatno “pojačati” ispisivanjem magijskih riječi ili motiva, te, naravno, dodavanjem boje. S vremenom se to pretvorilo u zabavu za čitavu obitelj koja se najčešće prepušta djeci, a u većini naših krajeva ukrašavanje je na rasporedu na Veliku subotu.

05.04.2020. Velika Gorica. Danas je Cvjetna nedjelja. Šarene pisanice najavljuju novo proljeće. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Pisanice u našem gradu postavljene su u petak (03. travnja) na 5 lokacija: Pučko otvoreno učilište, Trg Stjepana Radića, Muzej Turopolja, kružni tok u Kolarevoj i cvjetna košara u Sisačkoj. U Kobiliću je također uređena velika cvjetna košara s pisanicama i uskršnjim zekom.

Galerija fotografija

Nastavi čitati

Vijesti

Gorički vatrogasci apeliraju: ‘Suzdržite se od paljenja korova na otvorenom’

Dostavljaju hranu i lijekove, prevoze ljude iz Zračne luke Franjo Tuđman u samoizolaciju i pomažu u sanaciji posljedica potresa koji je nedavno pogodio Zagreb

Objavljeno

on

Javna vatrogasna postrojba radi punim kapacitetom i ovim kriznim uvjetima. Uz svoje svakodnevne zadatke na goričkom području, pomažu i u sanaciji posljedica potresa koji je nedavno zadesio grad Zagreb. U borbu protiv širenja koronavirusa uključila se i Vatrogasna zajednica Grada Velike Gorice koja je svoja tri vozila prilagodila prijevozu osoba zaraženih bolešću COVID-19. Naime, na goričkom području nalazi se i jedna ulazna točka za ljude koji odlaze izvan Hrvatske, Zračna luka Franjo Tuđman.

– Jučer su stigla tri aviona i mi smo bili pripravni za prijevoz osoba u samoizolaciju, ali na svu sreću nije bilo potrebe za našom intervencijom. Danas dolazi još jedan avion pa smo u pripravnosti da ako će biti potrebe interveniramo – rekao je Ivica Maceković, zapovjednik Vatrogasne zajednice Grada Velike Gorice.

Pored toga, članovi lokalnih DVD-ova angažirani su na dostavljanju hrane i lijekova starijim i nemoćnim osobama na području okolnih naselja i u naselju Kurilovec, dok taj posao na području grada provodi Crveni križ.

Lijepo vrijeme i višak slobodnog vremena mnoge će potaknuti da krenu s uređivanjem svojih okućnica, a počinje i sezona radova na zemlji. Paljenje korova na otvorenom moglo bi početi stvarati velike probleme goričkim vatrogascima, pa su apelirali na svoje sugrađane da se suzdrže od toga.

-Zbog ove situacije veliki borja naših sugrađana nalaze se u svojim domovima pa je i povećana opasnost od izbijanja požara, naročito uslijed spaljivanja korova na otvorenom. Apeliram na naše sugrađane da odgode kontrolirana spaljivanja, a ako je to neizbježno da sva paljenja vatre na otvorenom prijave svojim lokalnim DVD-ovima – istaknuo je Maceković.

Nastavi čitati

Vijesti

VIDEO Jedna novozaražena osoba na goričkom području

Od sutra počinju voziti izvanredne autobusne linije

Objavljeno

on

Prema informacijama gradskog Stožera civilne zaštite tijekom posljednja 24 sata zabilježen je jedan novi slučaj zaraze bolešću COVID-19. Na području grada Velike Gorice zaraženo je 25 osoba, dok su tri osobe zaražene na području susjednih općina.

Podsjećamo, od sutra počinju voziti izvanredne autobusne linije koje će povezivati okolna naselja s Velikom Goricom, kao i jedna linija prema Velikom Polju, odnosno Zagrebu. Prijevoz će biti omogućen samo putnicima s propusnicama, a ulazak u autobus nadgledat će pripadnici operativnih snaga Civilne zaštite Grada Velike Gorice. Broj mjesta u autobusima je zbog sigurnosnih i zdravstvenih razloga ograničen.

Nastavi čitati

Reporter 391 - 12.03.2020.

Facebook

Izdvojeno