Poveži se s nama

HOTNEWS

Pljačka li se Goričane novim računima za grijanje? ‘Uložio sam u razdjelnike, smrzavam se s kapom na glavi, a za grijanje dobio 1.211 kuna’

Objavljeno

Stigli su računi za grijanje za prosinac, a mnogi Goričani ostali šokirani iznosom. Zdravko Vučković kaže da mu se smračilo pred očima kada mu je stigla ‘razglednica’ od HEP-Toplinarstva. Za prosinac treba platiti 1.211,24  kuna, a štedjeti nije mogao više. U stanu ima kapu na glavi, a uključena su mu samo dva radijatora.
 

18.01.2017.-Velika Gorica-Šokiran računom za grijanje. Foto: Miljenko Milanović/Cityportal

„Živim preko puta Doma zdravlja, u Ulici Josipa Pucekovića. U stanu od 54 kvadrata imam četiri radijatora, od kojih su od kada sam ugradio razdjelnike uključena samo dva. Grijem dvije sobe, dok su radijatori u kuhinji i kupaonici uvijek isključeni“.
 
Račun za 100 posto ‘podivljao’
 
Nije mu jasno kako je moguće da je grijanje u prosincu za čak 100 posto skuplje nego mjesec ranije. Na toliko veliku razliku nije moglo utjecati niti znatno hladnije vrijeme.
 

18.01.2017.-Velika Gorica-Šokiran računom za grijanje. Foto: Miljenko Milanović/Cityportal

„Pazim na potrošnju, radijatori mi samo ‘rade na tri’. Nemoguće da sam potrošio 1.211 kuna, na ta dva radijatora. U stanu je cijelo vrijeme hladno pa imam kapu na glavi, ali na žalost, očito ne mogu utjecati na potrošnju“.
 
‘Osjećam se prevarenim’
 
Zdravko je razdjelnike kupio prošle godine. Do tada je zimi za grijanje mjesečno plaćao u prosjeku oko 400 kuna. Očekivao je da će mu nova investicija donijeti uštedu pa je sa zadovoljstvom uložio 4.000 kuna. Na kraju je ispala sasvim druga priča
 

18.01.2017.-Velika Gorica-Šokiran računom za grijanje. Foto: Miljenko Milanović/Cityportal

„Skupo su me koštali ti razdjelnici. Sada se osjećam prevarenim. Potrošnju očito dijelim sa susjedima, onda ne znam koji je smisao tog uređaja koji na sebi ima jačinu od 1 do 5. Štedjeti ili ne, pitanje je sad. Računaju impulse na potpuno nejasan način, niti to itko provjerava niti znam gdje mogu provjeriti i vjerovati da je to doista tako. Jednostavno to nema nikakve logike“.
 
Objavio na Facebooku
 
Nemojte se iznenadit kad dobijete račun za grijanje, putem Facebooka je upozorio Zdravko, koji se na toj društvenoj mreži predstavlja kao Vuki Real Madrid Vučković.
 
Ubrzo je izazvao pravu lavinu rasprave.
 
„Ja neću poštara pustit ni blizu zgrade, nek si mami nosi račune“, napisao je Josip Babić, ali je zakasnio jer poštar je u sandučić već ubacio račun. Na njemu piše iznos od 818,11 kuna, za stan od 62 kvadrata.
 

Foto: Josip Babić

„Sunce mi se pokazalo kad sam vidio. Al morao sam sjest kad sam otvarao kuvertu, za svaki slučaj, da me nešto ne opandrkne“, napisao je Babić.
 
Saša Božić kaže da za 40 kvadrata grijanja plaća oko 600 kuna, a ima uključen samo jedan radijator i smrzava se.
 
Mirjana Marković upozorava kako su građani masno platili razdjelnike, a danas se smrzavaju uz veće račune.
 

 

Galerija fotografija:

 

 

HOTNEWS

Goričkim sportašima u ovoj godini više od 12 milijuna kuna

Iz grada su najavili izgradnju umjetne trave na igralištu u Vukovini, novo kombinirano igralište u Podbrežnici te će se obnoviti igralište u Bratstvu…

Objavljeno

on

Grad Velika Gorica, kao i svake godine, s predstavnicima četiri sportske udruge potpisao je Ugovore o korištenju sredstava. U prošloj godini ukupno je za sport i rekreaciju iz gradskog proračuna izdvojeno 22 milijuna kuna.

– Unatoč teškoj godini i vremenima u kojima se sada nalazimo, smanjenja sredstava nije bilo nego samo povećanja te ćemo i dalje raditi na razvijanju sporta u našem gradu. Ponosni smo na naše prvoligaše, a u fokusu su i osobe s invaliditetom, djeca i rekreativci. Politika sporta biti će usmjerena prema izgradnji novih igrališta, fitness parkova i svega onoga što će omogućiti lakšu i bolju rekreaciju i zdravlje našim sugrađanima – rekao je v.d. gradonačelnika Krešimir Ačkar prilikom potpisivanja ugovora te je najavio izgradnju umjetne trave na igralištu u Vukovini, novo kombinirano igralište u Podbrežnici te će se obnoviti igralište u Bratstvu, a biti će i realizirana planirana dječja igrališta po mjesnim odborima.

18.1.2021. Velika Gorica – Potpisivanje ugovora o korištenju sredstava između Grada Velike Gorice i sportskih zajednica. Foto: Vanja Stanojević/Cityportal.hr

Zajednica sportskih udruga Grada Velike Gorice u ovoj će godini raspolagati s 11 milijuna i 900 tisuća kuna.

– Zadovoljni smo s potporom koju nam Grad pruža iz godine u godinu. Vjerujem da su sve članice Zajednice svojim radom opravdale dobivena sredstva – istaknuo je dopredsjednik Zajednice sportskih udruga Darko Blažinčić.

Velika Gorica jedan je od rijetkih gradova koji ima predstavnike u tri najkvalitetnija momčadska sporta. Nogomet, rukometu i košarci. HNK Gorica iz sezone u sezonu bilježi sve bolje rezultate te je može se reći jedna od najljepših priča u nogometu proteklih godina. S druge pak strane, gorički rukometaši i košarkaši krenuli su europskim stazama.

– Planovi svih članica za ovu godinu su dići sport na još jednu višu razinu ili barem zadržati već postojeću s obzirom na epidemiološku situaciju koja nas je zatekla u prošloj, a prati nas i u ovoj godini – naglasio je Blažinčić.

18.1.2021. Velika Gorica – Potpisivanje ugovora o korištenju sredstava između Grada Velike Gorice i sportskih zajednica. Foto: Vanja Stanojević/Cityportal.hr

Sportskom savezu osoba s invaliditetom pripalo je 280 tisuća kuna.

– Zadovoljni smo, ali voljeli bi da su ta sredstva viša kako bi u svojim klubovima konačno mogli imati stalno zaposlene trenere koji bi vodili brigu o vrhunskim sportašima kao i svoj djeci s teškoćama koja će možda upravo to postati. Bitno je da se sva ta djeca i osobe s invaliditetom osjećaju jednako u društvu – ističe predsjednica Saveza Mirjana Lučić  izražavajući želju za osnivanjem plivačkog kluba.

– Ne možete vi pokrenuti klub ako nemate sredstva i tu sve padne u vodu. Mi imamo politiku u Savezu da naši klubovi ne plaćaju članarinu stoga, ako nas Grad ne prati, mi ne možemo funkcionirat, dodala je i još jednom zahvalila Gradu što ih podržava.

Također, sredstva za rad i funkcioniranje u ovoj godini dobili su i  Športsko rekreativni savez Grada Velike Gorice 126 tisuća kuna te gorički Školski sportski savez 105 tisuća kuna.

18.1.2021. Velika Gorica – Potpisivanje ugovora o korištenju sredstava između Grada Velike Gorice i sportskih zajednica. Foto: Vanja Stanojević/Cityportal.hr

 

Nastavi čitati

HOTNEWS

Centar za odgoj i obrazovanje oštećen u potresu, nastava od ponedjeljka na drugoj lokaciji

Nastava za sve učenike počinje u ponedjeljak, 18. siječnja u 8 sati

Objavljeno

on

Razoran potres oštetio je zgradu goričkog Centra za odgoj i obrazovanje u Zagrebačkoj ulici, zbog čega u ponedjeljak u njoj neće započeti nastava. Djeca će na nastavu krenuti, ali na drugoj lokaciji – u Kolodvorskoj ulici.

– Ranjena je naša starija zgrada i to toliko da smo morali kompletno preseliti. Ovoga tjedna smo za naše učenike osigurali i pripremili prostore u Kolodvorskoj i promijenili cijelu organizaciju rada kako bi se i učenici i korisnici i djelatnici Centra osjećali dobro i sigurno i kako bi se nastava odvijala u prostorima Centra dok god to epidemiološki uvjeti dozvoljavaju. Statičari su pregledali naše zgrade i dodijelili nam narančastu naljepnicu za glavnu zgradu, te zelenu za prostorije van glavne zgrade. Narančasta naljepnica znači da zgrada privremeno nije uporabljiva, a mi ćemo dati sve od sebe da se šteta sanira i da naša ‘stara dama’ ponovno bude u funkciji, na ponos nama i cijelom gradu – poručili su iz Centra za odgoj i obrazovanje i dodali kako je zgrada u Zagrebačkoj sagrađena 1896. godine.

Foto: Centar za odgoj i obrazovanje Velika Gorica/Facebook.com

Osim toga, iz Centra su se osvrnuli i na činjenicu kako mnogi ne znaju da Centrar za odgoj i obrazovanje, iako se nalazi u Velikoj Gorici, nije pod nadležnošću Grada Velike Gorice, već Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

– Zato za nas vrijede i neka posebna pravila koja ne vrijede za druge škole u našem gradu. Isto tako i za nas zaposlenike Centra vrijede još i neka druga pravila, koja ne vrijede za djelatnike u drugim školama. Mi smo ovdje da zaštitimo svakog učenika i korisnika koji dolazi kod nas, bez obzira dolazi li jednom tjedno, dva puta, svaki dan ili je tu od 0-24h – poručili su iz Centra komentirajući tako rekciju roditelja na nedavnu odluku Centra da sva djeca koja u ponedjeljak kreću na nastavu moraju donijeti negativan PCR nalaz na koronavirus.

Nakon mišljenja nadležnog ministarstva, Centar je odustao od odluke te su potvrdili kako se učenici koji 18. siječnja kreću na nastavu ne moraju testirati na koronavirus, već to trebaju učiniti samo oni koji se u Centru trajno smješteni i u ponedjeljak se vraćaju od kuće.

– Nastava za sve učenike počinje u ponedjeljak, 18. siječnja u 8 sati. Znači, svi učenici od 1.-8. razreda i sve odgojno obrazovne skupine – poručili su iz Centra za odgoj i obrazovanje.

Foto: Centar za odgoj i obrazovanje Velika Gorica/Facebook.com

Foto: Centar za odgoj i obrazovanje Velika Gorica/Facebook.com

Nastavi čitati

HOTNEWS

Novih 5 milijuna kuna za sanaciju štete od potresa županiji, Gorica će dobiti 600 tisuća

Najveći iznos dobit će Zaprešić, Kravarsko i Pokupsko – svaki po 900 tisuća kuna

Objavljeno

on

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost doznačio je 5 milijuna kuna Zagrebačkoj županiji za troškove sanacije šteta od potresa. Spomenuti iznos Zagrebačka županija dodijelit će gradovima i općinama, a dio će iskoristiti za sanaciju šteta na ustanovama kojima upravlja Županija. Najveći iznos dobit će Zaprešić, Kravarsko i Pokupsko – svaki po 900 tisuća kuna. Velika Gorica će dobiti 600 tisuća, a Vrbovec, Križ i Pisarovina po 300 tisuća. S ostatkom od 800 tisuća Zagrebačka županija će sanirati ustanove kojima upravlja.

Podsjećamo i kako je Vlada RH već doznačila Zagrebačkoj županiji 10 milijuna kuna za sanaciju šteta od potresa, a spomenuta sredstva već su dodijeljena gradovima i općinama. Pokupsko i Kravarsko tako su dobili po 2.750.000 kuna, a Velika Gorica milijun kuna.

 

Nastavi čitati

Reporter 400 - 17.12.2020.

Facebook

Izdvojeno