Poveži se s nama

Kultura

Njezin roman opjevao je Jacques, a sad je stigla i nagrada Slavka Kolara

Velikogorička spisateljica Nada Mihoković-Kumrić dobila je treću nagradu na Natječaju za kratku priču satiru, koju je primila u subotu u Čazmi

Objavljeno

Na natječaj za kratku priču satiru Slavko Kolar 2018. došlo je 69 radova, tematski različitih priča iz svih krajeva Hrvatske, te nekoliko iz inozemstva – Slovenije, Bosne i Hercegovine te Srbije. U toj je konkurenciji isplivalo troje najboljih. Peteročlano povjerenstvo prvu nagradu dodijelilo je Renati Srečić za priču “Nagradna igra”, druga nagrada pripala je Antoniju Deviću za priču pod naslovom “Trgovački putnik”, dok je treća pripala našoj Nadi Mihoković-Kumrić za njezinu priču “Tri gospodara”.

Natječaj za kratku priču satiru Slavko Kolar svake godine organizira Gradska knjižnica Slavka Kolara u Čazmi, a svečanost proglašenja pobjednika i dodjele nagrada održana je u subotu (1. prosinca) u Čazmi. Priču “Tri gospodara” možete u cijelosti pročitati OVDJE.

Nada Mihoković-Kumrić rođena je 1951. u Novigradu Podravskom, gimnaziju je završila u Koprivnici. nakon čega je diplomirala na Farmaceutsko-biokemijskom fakultetu u Zagrebu, a zatim i magistrirala pretkliničku eksperimentalnu farmakologiju na Medicinskom fakultetu u Zagrebu. Međutim, pisanje je oduvijek bilo prva ljubav ove goričke spisateljice.

Počela je pisati već u osnovnoj školi, surađivala je u dječjim listovima i na radiju, a od 1984. objavljuje prozu na radiju, u časopisima i dječjim listovima. Ostavila je trag i u nekoliko zajedničkih knjiga, čitanki i zbornika, a u svemu tome ni nagrade joj nisu nikakva nepoznanica.

Dobila je drugu nagradu za dječju priču na natječaju “Vesele sveske” 1988. godine, treću nagradu  za igrokaz na natječaju “Modre Laste” ste godine, ali i prvu nagradu za kratku priču na Književnom natječaju radnika 1986. i 1987. godine. Prva knjiga “Lastin rep” dobila je nagradu Mato Lovrak za najbolji dječji roman u 1995. godini. Autorica je desetak romana i zbirki priča za djecu, mladež i odrasle.

Posebno zanimljiv detalj je vezan uz roman “Prilagođeni”, koji je preveden je na engleski jezik pod naslovom “The Adjusted”. Prema tom je romanu Jacques Houdek skladao je istoimenu pjesmu, također na engleskom… Dostupni su Nadini radovi i u digitalnom formatu, osim “Prilagođenih”, tu je i roman “Vjetar kroz kosu”.

 

Nastavi čitati
Reklama

Kultura

Živahno u prosincu: Mažoretkinje, dvije izložbe i jedna autorska večer…

Dvije izložbe bit će otvorene u srijedu u 18 sati, jedna u POU-u, druga u Muzeju Turopolja, pokraj kojega će nastupati i mažoretkinje. Živo će biti i u Galženici…

Objavljeno

on

Prosinac je u Gorici, događanja se redaju kao na traci, a u tom ritmu odvijat će se život grada i ove srijede, dan prije nego što ćemo obilježiti Dan grada.

Tako će u izložbenom prostoru Pučkog otvorenog učilišta u 18 sati biti otvorena izložba učenika OŠ Nikole Hribara pod nazivom “Sveta Lucija u Turopolju”. Gorički školarci time će obilježiti dan koji je povezao svetkovinu zaštitnice Velike Gorice, koja je još od prijelaza sa 16. na 17. stoljeće ujedno i ključni datum u životu našega grada. Učenička izložba bit će otvorena sve do 19. prosinca, dakle punih tjedan dana.

Međutim, nije to i jedina izložba koja se otvara ove srijede. U Muzeju Turopolja, također od 18 sati, bit će otvorena i izložba koja nosi naziv “Velika Gorica i Veliki rat”. Povod je stota obljetnica završetka Prvog svjetskog rata, a uža tematika je odnos turopoljskoga kraja s ovim velikim svjetskim sukobom. Autor izložbe je Josip Popovčić, koji je pojasnio kako se na samom području Turopolja nisu vodile ratne operacije, no postoje brojna svjedočanstva o poginulim vojnicima s našeg područja, o obiteljima koje su ostale bez oca, o životu u ovom kraju u to doba…

Osim izložbi, bit će i glazbenog te plesnog sadržaja. Na pozornici iza Muzeja Turopolja u 19.15 sati nastupit će Turopoljske mažoretkinje i VG mažoretkinje, predstavit će što su sve djevojke radile ove godine, dok će u Dvorani Galženica u 19.30 sati početi autorska večer Tomislava Galekovića s naslovom “Zato ja tjeram snove po cesti”. Ulaznice će se prodavati po deset kuna.

Nastavi čitati

Kultura

Mladi gorički glazbenici po prvi put na pozornici Lisinskog

Flautistica Lora Likan Kelentrić i klarinetist Max Godinić nastupit će na koncertu ‘Volim, volim, volim!’

Objavljeno

on

Mladi velikogorički glazbenici flautistica Lora Likan Kelentrić i klarinetist Max Godinić u srijedu će po prvi puta nastupiti u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu. Koncert “Volim, volim, volim!” organizira održat će se 12. prosinca u 20 sati u Maloj dvorani.

– Pored mnogih pristiglih prijava učenika glazbenih škola, studenata glazbe te netom diplomiranih glazbenika, upravo su Lora i Max među odabranima za ovaj značajan nastup. Uz suradnju profesora Krešimira Starčevića, Lora će izvesti Concertino, op. 107, C. Chaminade, dok će se Max predstaviti Rapsodijom za klarinet i klavir C. Debussyja. Njihov program pripremili su nastavnici Antonija Jurin, prof. i Marko Zavišić, prof. – poručili su iz Umjetničke škole Franje Lučića.

Cijena ulaznice je 40 kuna, odnosno 20 kuna za učenike, studente i umirovljenike.

Nastavi čitati

Kultura

Oni će plesati dok gudači i saksofonisti sviraju Pink Floyd

Učenici i nastavnici Umjetničke škole večeras od 20 sati donose u park Franje Lučića zvukove Pink Floyda u interpretaciji mladih gudača, saksofona te banda nastavnika, oplemenjene koracima plesača

Objavljeno

on

Puno se toga dobroga i kvalitenog radi u Umjetničkoj školi Franjo Lučić, svako toliko stigne vijest kako je netko od učenika pokupio nagradu na natjecanju, a čak je i profesorica Silvia Marchig bila nominirana za Nagrade hrvatskoga glumišta…

– Za nas je specifično što smo i glazbena i plesna škola, pa puno i surađujemo, što je super. Postoji orkestar gudača, oni imaju svoj bend, plus naši plesači… Prošle godine su napravili obrade pjesama Pink Floyda i tko god je to vidio, oduševio se. S tim ćemo nastupiti i na Adventu – kazala nam je Silvia Marchig.

Ovako je to izgledalo…

Ovoga puta kostimi će, kažu iz škole, biti ipak malo topliji, budući da će na Adventu ipak nastupati pod vedrim nebom. Dakle, učenici i nastavnici Umjetničke škole Franjo Lučić u park istog toga Franje Lučića u utorak od 20 sati donose zvukove najpoznatijih pjesama glasovitih Floyda u interpretaciji mladih gudača škole, solo saksofona te banda nastavnika, oplemenjene koracima plesača. Zvuči kao nešto što se isplati vidjeti…

– Planiramo još jednu suradnju svirača i plesača, tema bi bile turopoljske coprnice, a radit će se obrade kultne grupe Queen – najavila je Marchig.

 

Nastavi čitati

Reporter 377 - 08.11.2018.

Facebook

Izdvojeno