Poveži se s nama

Crna kronika

Naivni umirovljenik predao prevarantici svoju životnu ušteđevinu

Nazvala ga i predstavila se kao djelatnica HZMO-a

Objavljeno

Priče o prevarama naših starijih sugrađana u zadnje vrijeme često pune stranice crne kronike. Moglo bi se reći kako se u potpunosti isprofilirao jedan kriminalni pravac koji se specijalizirao upravo za ovu vrstu kaznenih djela. Ovaj posao rade sistematski. Naprave spisak potencijalnih žrtava i tada kreće telefonska obrada. Prevaranti se lažno predstavljaju kao djelatnici banke, Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, a ponekad i kao policajci. Kroz razgovor pokušavaju doznati imaju li žrtve ušteđevinu banci ili je čuvaju u svom domu. Nakon toga, pokušavaju ih uvjeriti kako moraju promijeniti pojedine novčanice zbog toga što su izašle iz opticaja. Među žrtvama prevaranata ovog utorka našao se i naš 82-godišnji sugrađanin.

– Oko 12 sati nazvala ga je ženska osoba koja se lažno predstavila kao djelatnica Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje. U razgovoru sa svojom žrtvom doznala je kako u svom domu drži životnu ušteđevinu. Nakon toga nagovorila ga je da joj preda ušteđevinu, što je ovaj i učinio – doznali smo iz Policijske postaje Velika Gorica.

Teško je objasniti što se događalo našem sugrađaninu u glavi kada je nepoznatoj osobi povjerio više od 70 tisuća kuna.

Što se tiče kriminalca stvar je sasvim jasna, oni se drže logike velikih brojeva. Na 100 potencijalnih žrtava koje nazovu, zagrist će njih desetak, a od njih desetak barem dvoje će imati neku vrstu ušteđevine. Nažalost, ova priča se nastavlja iz godine u godinu i prevaranti uvijek uspijevaju pronaći nove žrtve među ovom osjetljivom populacijom.

Inspektor Nikica Ljubanović apelirao je na naše starije sugrađane da budu oprezni i ne otkrivaju informacije o sebi te ne daju novac nepoznatim osobama.

– Nikao ne vjerujte osobama koje vam nude usluge razmjene starih novčanica. Novac možete položiti isključivo u poslovnicama banka, gdje ćete za sve transakcije dobiti pismene potvrde. Novci se ne predaju nepoznatim osobama u parku, na ulici ili autu – upozorio je Ljubanović.

Crna kronika

Pronađena Fabia ukradena u Novom Zagrebu

Objavljeno

on

Automobil marke Škoda Fabia zagrebačkih registracija policija je jučer, 28. ožujka, u 15.45 sati pronašla u Lazini Čičkoj u Črnkovcu. Vlasnik automobila je 60-godišnjak, a netko mu ga je ukrao nekoliko dana ranije na području Novog Zagreba.

Nastavi čitati

Crna kronika

Tijelo nepoznatog muškrarca pronađeno u rijeci Savi

Objavljeno

on

Policija javlja kako je jučer, 28. ožujka, u 14.30 sati u Strmecu Bukevskom pronađen leš nepoznate muške osobe. Tijelo je bilo u rijeci Savi, a na njemu nisu pronađene ozljede koje bi upućivale na kazneno djelo. Tijelo je prevezeno u Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku.

Nastavi čitati

Crna kronika

Policija traži svjedoke prometne nesreće u Velikoj Mlaki

U prometnoj nesreći teško je ozlijeđena jedna osoba

Objavljeno

on

U četvrtak, 26. ožujka, u 19.20 sati u Velikoj Mlaki na raskrižju Zagrebačke ulice, Ulice Nikole Kramarića i Industrijske, sudarili su se Ford Focus crne boje i Audi zelene boje. U prometnoj nesreći teško je ozlijeđena jedna osoba.

– Kako bi se utvrdile okolnosti prometne nesreće, molimo svjedoke da se jave u Policijsku postaju Velika Gorica na broj telefona 01/6221-144 ili na 192 – mole iz Policijske postaje Velika Gorica.

Nastavi čitati

Reporter 391 - 12.03.2020.

Facebook

Izdvojeno