Poveži se s nama

Vijesti

Načelnik Općine Pokupsko: Evo kako smo utrošili 3.65 milijuna kuna pomoći za sanaciju šteta od potresa

Odbacio je optužbe vijećnika kako se novac za pomoć koristio i za nasipavanje privatnih dvorišta

Objavljeno

Na današnje izjave nezavisnih vijećnika Općine Pokupsko reagirao je načelnik te općine Božidar Škrinjarić te objasnio kako se troše sredstva, odnosno 3.650.000 kuna iz državnog proračuna, koje je Općina Pokupsko dobila za sanaciju šteta od potresa. Odbacio je i optužbe vijećnika kako se ovaj novac koristio, među ostalim, i za nasipavanje privatnih dvorišta.

– Očekivanja Kluba nezavisnih vijećnika da će cjelokupni iznos tih sredstava biti namjenjen isključivo stanovnicima za sanaciju šteta na svojim građevinama nisu realna. Naime, u trenutku potresa nekoliko desetaka kućanstava ostalo je bez prostora za stanovanje. Odmah po uplati sredstava pomoći Općina Pokupsko je krenula u zbrinjavanje tih ljudi – kazao je Škrinjarić te naveo kako je za postavljanje svakog pojedinog mobilnog objekta bilo potrebno pripremiti podlogu, premjestiti ili postaviti novi priključak za opskrbu električnom energijom i izgraditi instalacije, osigurati vodoopskrbu i odvodnju, opremiti objekte grijalicama te drugom nužnom opremom, a na te radove Općina je utrošila oko 270 tisuća kuna.

– Drugi dan nakon potresa počela je sanacija i uklanjanje oštećenih dimnjaka i krovova.Za tu namjenu je utrošeno 155.000 kuna. Nije li pokrivanjem tih troškova pružena pomoć najugroženijim stanovnicima naše općine? Ostavljamo na prosudbu Vama bi li opravdanije bilo da je ta sredstva Općina ostavila za sanaciju gospodarskih objekata? – kazao je načelnik Škrinjarić te se u nastavku očitovanja osvrnuo i na troškove o kojima su jutros govorili nezavisni vijećnici.

– Od pomoći je za sanaciju nerazvrstanih cesta namjenjeno 130.000 kuna, za sanaciju javne rasvjete 211.827 kuna, a za sanaciju javnih objekata 219.173 kuna. Znači ukupno je 561.000 kuna ostavljena za sanaciju ostalih šteta od potresa, a za potrebe građana namjenjena su 3.089.000 kuna sredstava iz pomoći – kazao je načelnik Škrinjarić.

U nastavku se načelnik Općine Pokupsko osvrnuo i na navode nezavisnih vijećnika o nepovoljnom položaju onih stanovnika koji nemaju mogućnost priključiti se na javnu vodoopskrbnu mrežu te koji su sami sanirali svoje bunare ili izvore vode.

Općini Pokupsko obratio se veliki broj stanovnika sa zamolbom da im se omogući priključak na javnu vodoopskrbnu mrežu. Predviđeno je da se zamolba uvaži svakome tko ima prijavljeno stalno prebivalište na području općine i gdje postoji javna vodoopskrbna mreža. Navodi gospođe Popovčić da su diskriminirani stanovnici koji nemaju mogućnost priključka, a sami su sanirali svoje bunare ili izvore pitke vode također nisu točni. Sanacije vodovodnih instalacija, što uključuje i izvor opskrbe, prihvatljiv je trošak za refundaciju. Zanimljivo je da gospođa Popovčić, koja je toliko analizirala prijedlog Odluke to nije primjetila. Također Općina nije mogla pristupiti saniranju bunara na drugi način zbog izričite zabrane Stožera civilne zaštite RH za ulazak u bunare na potresom pogođenom području – oštro je rekao Božidar Škrinjarić.

– I na kraju gospođa Popovčić naglašava kako je refendacija troškova za sanaciju šteta od potresa moguća jedino dostavom plaćenog računa uz zahtjev, a nije usvojen prijedlog Kluba nezavisnih vijećnika, kojim predlažu plaćanje po predračunu i ponudi. Takvo plaćanje, prema uputi predstavnika Ministarstva financija, nije u skladu s proračunskim načelima jer ponuda i predračun nisu dokaz da su sredstva stvarno utrošena te bi u tom slučaju sredstva bila nenamjenski utrošena. Općinska tijela u svome radu moraju se voditi prvenstveno propisima koji, nažalost, nisu uvijek u skladu sa željama – zaključio je Škrinjarić i objasnio kako su sredstva pomoći namijenjena žurnoj sanaciji, a ne cjelovitoj obnovi stambenih i drugih objekata.

– Kako bi se pomoglo što većem broju stanovnika uvedeno je ograničenje u iznosu od 10.000 kuna. Za cjelovitu obnovu biti će potrebna daleko veća novčana sredstva i pomoć za takvu obnovu osigurana je svim oštećenima Zakonom o obnovi zgrada oštećenih potresom na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije, Zagrebačke županije, Sisačko-moslavačke županije i Karlovačke županije. Već sutra, 12. ožujka u Općinu Pokupsko dolaze dva mobilna tima Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, koji će zaprimati zahtjeve naših građana za pomoć iz državnog proračuna za obnovu domova, odnosno rušenje i izgradnju zamjenskih – za kraj je kazao Škrinjarić.

Sport

Sutra se nastavlja košarkaška mini liga Velike Gorice

Zbog epidemiološke situacije Liga se trenutno održava bez prisustva publike u dvorani….

Objavljeno

on

Nakon prvog kola odigranog 20. studenog u Srednjoj strukovnoj školi Velika Gorica, sutra se nastavlja EU projekt košarkaške mini lige Velike Gorice. Odigrano je pet utakmica u prvom susretu, a sutra su na rasporedu preostalih sedam utakmica prije završnog turnira koji će biti 11. prosinca u Gradskoj sportskoj dvorani.

U drugom kolu sutra se igraju preostale utakmice u prijepodnevnim satima od 09 do 11:30 sati u Srednjoj strukovnoj školi. Zbog epidemiološke situacije Liga se trenutno održava bez prisustva publike u dvorani.

Nastavi čitati

Sport

U 9.kolu Superlige odbojkaši Gorice dočekuju Zadar

Utakmica je sutra u Gradskoj dvorani u 15 sati…

Objavljeno

on

Odbojkaši Gorice, novaci u Superligi, posljednje plasirana su momčad nakon osam odigranih kola, bez bodova i sa samo dva osvojena seta protiv Siska i Rijeke. No, sada u 9. kolu u goste im stiže pretposljednji Zadar, također bez pobjeda, ali s jednim velikim bodom iz susreta sa Siskom.

– Mlada smo momčad, uostalom kao i Zadar, i mislim da su u toj utakmici šanse za pobjedu i nama i njima baš 50-50%. Mi smo još neiskusni, još se uigravamo, imamo nekih juniora u momčadi, i za sve treba vrijeme da sjedne na svoje mjesto. Ali, ne gubimo nadu, a ovo je susret u kojem možemo pobjeći s dna tablice –  ovako vidi sutrašnji susret trener Gorice, ali i puno više od toga, predsjednik, tajnik i još štošta, Marko Barunović.

Utakmica je sutra u Gradskoj dvorani u 15 sati.

Nastavi čitati

Vijesti

Provalio u kuću u Donjoj Lomnici i ukrao novac i nešto nakita

Lopov je oštetio 57-godišnju vlasnicu za oko 5 tisuća kuna. 

Objavljeno

on

U srijedu 1.prosinca, nepoznati počinitelj, provalio je u obiteljsku kuću u Dugoj ulici u Donjoj Lomnici. Provala se dogodila u periodu od 15:30 do 19:20 sati.

– Nepoznati počinitelj je sa stražnje strane kuće prišao balkonskim vratima, gdje je zavlačenjem prikladnog alata između krila vrata i dovratka isti obio i otvorio te ušao u kuću. Djelomično je ispremetao stvari i ukrao kune, eure i nešto nakita – istaknuli su iz policije.

Lopov je oštetio 57-godišnju vlasnicu za oko 5 tisuća kuna.

 

Nastavi čitati

Kultura

Vrijeme je za kupnju knjiga, božićni sajam Bibilioteke Albatros nudi literaturu po promotivnim cijenama

Knjige u sklopu sajma koji će trajati sve do 31.prosinca, možete pronaći u predvorju Pučkog učilišta… 

Objavljeno

on

Pučko otvoreno učilište i ove godine u predbožićno vrijeme svojim sugrađanima pruža priliku da kupe knjige Biblioteke „Albatros“ po promotivnim cijenama.

Inače, Biblioteka „Albatros“ od 1980.godine, objavila je više od 200 izdanja – monografija, romana, zbirki poezije, slikovnica i knjiga za djecu, publicistike i znanstvenih knjiga… U najvećoj mjeri posvećene su zavičajnim velikogoričkim temama, a osim što su vrijedne i zanimljive, grafički su izuzetno privlačne.

– Božićni sajam knjiga jedan je od načina popularizacije knjiga i čitanja, a traje do kraja prosinca. Knjige možete razgledati i kupiti u predvorju Pučkog otvorenog učilišta. Ne propustite priliku da nabavite naslove koji vam nedostaju i obogatite kućnu biblioteku, a ne zaboravite da je knjiga i vrijedan poklon dragim osobama. Uživajmo u pisanoj riječi – poručili su iz Pučkog učilišta.

Knjige u sklopu sajma koji će trajati sve do 31.prosinca, možete pronaći u predvorju Pučkog učilišta, a evo i popisa naslova i cjenika. 

Nastavi čitati

Vijesti

Gradski SDP i Forum žena prikupljaju potpise za peticiju za smanjenje visoke stope PDV-a osnovnih higijenskih potrepština na 5%

Dođi i podrži svojim potpisom ukidanje ove diskriminirajuće luksuzne stope, jer menstruacija nije luksuz! -poručuju iz goričkog SDP-a.

Objavljeno

on

Gradska organizacija SDP Velika Gorica i Socijaldemokratski forum žena SDP-a Velike Gorice organiziraju u subotu, 4. prosinca od 9-11 sati ispred Tržnog centra štand na kojem će se prikupljati potpisi za peticiju kojoj je cilj smanjenje visoke stope PDV-a za osnovne higijenske potrepštine s 25% na 5%.

Peticiju je pokrenula Inicijativa za smanjenje poreza na menstrualne potrepštine, koju čine brojne udruge u suradnji s Inicijativom zastupnica u Hrvatskom saboru, a Udruga za ljudska prava i građansku participaciju “PaRiter” je ispred Inicijative krenula u prikupljanje potpisa za smanjenje poreza, a nakon provedenog istraživanja koje je pokazalo porazne podatke.

Peticiju možete potpisati i online OVDJE.

-Dođi i podrži svojim potpisom ukidanje ove diskriminirajuće luksuzne stope, jer menstruacija nije luksuz! Dođi i podrži ovu inicijativu zbog svoje majke, kćeri, supruge, sestre ili djevojke! – poručuju iz goričkog SDP-a.

Nastavi čitati

Reporter 410 - 17.11.2021.

Facebook

Izdvojeno