Povežite se s nama

Vijesti

Ozbiljne optužbe u Pokupskom: Novac za sanaciju od potresa se raspodjeljuje nepravedno

Popovčić: “Sredstvima za sanaciju šteta od potresa financira se sanacija nerazvrstanih cesta, javne rasvjete, čak se i neka privatna dvorišta nasipaju šljunkom”

Objavljeno

na

Klub nezavisnih vijećnika Općine Pokupsko u četvrtak je na konferenciji za medije kazao kako se u njihovoj općini događa nepravedna raspodjela novca za sanaciju od potresa. Radi se o iznosu od 3.650.000 kuna, koji je Općina dobila od Vlade RH i Fonda za zaštitu okoliša. Također, nezadovoljni su što se sa sazivanjem sjednice Općinskog vijeća čekalo dva mjeseca, umjesto da se stanovnicima žurno raspodijele sredstva za obnovu.

– Mi smo očekivali da će ta sredstva prvenstveno biti namijenjena stanovnicima koji su imali štete na svojim građevinama nakon potresa. No, manje od polovice novca je namijenjeno refundiranju troškova građanima, a od ostatka novca se, između ostaloga, financira sanacija nerazvrstanih cesta i javne rasvjete, iako iste nisu nastradale u potresu. Čak se ide toliko daleko da se neka privatna dvorišta nasipaju šljunkom od tih novaca – kazala je predsjednica Kluba nezavisnih vijećnika Općine Pokupsko Martina Popovčić.

Screen Shoot

Nezavisni vijećnici tvrde i kako su na sjednici Općinskog vijeća 4. ožujka, predložili 11 amandmana koji bi, kažu, ispravili nepravdu, a od svega je prihvaćen tek jedan amandman. Predlagali su da se ukupni iznos pomoći isplati stanovnicima za materijal i radove, da se financira obnova gospodarskih te poslovnih objekata kako bi se pomoglo i poljoprivrednicima te da se stanovnicima isplati ukupni iznos štete na obiteljskim kućama, a ne kako je to sada slučaj, maksimalnih 10 tisuća kuna po korisniku.

– Naš prijedlog je bio i stanovnici mogu dostaviti kao dokaz troškova predračune i ponude, a ne samo plaćene račune jer, nažalost, nisu svi u mogućnosti sami financirati sanaciju štete. Dakle, samo ako imate novaca možete tražiti povrat po plaćenom računu. Oni koji nemaju novac da krenu s obnovom, neće dobiti niti pomoć – kazala je Popovčić te upozorila kako se iz ovih sredstava financiraju i priključci na javni vodovod: “Naravno, samo za one stanovnike koji imaju mogućnost i tamo gdje je vodovod izgrađen i imaju problem s pitkom vodom. Tu su isključeni svi stanovnici koji imaju svoje privatne bunare i privatne vodovode. Oni za sanaciju svojih privatnih vodovoda neće moći dobiti povrat novca.”

 

HOTNEWS

FOTO Na državnoj cesti prema Zračnoj luci posječeno osam stabala

Dok većina smatra da nam nedostaje zelenila, drugi besramno sijeku mlada stabla…

Objavljeno

na

Vozeći se državnom cestom D430 prema Zračnoj luci, možemo ugledati nesvakidašnji prizor. Koliko može biti velika ljudska glupost ili jednostavno neodgovornost, pokazuje čak osam otpiljenih stabala stupastog graba. Dok većina smatra da nam nedostaje zelenila, drugi besramno sijeku mlada stabla. Budimo dobri gospodari naše prirode i okoliša, ne uništavajmo i cijenimo ono što imamo.

Nastavite čitati

Moja županija

U Kravarskom održana sjednica Stožera za sanaciju potresa. Do sada je obnovljeno 19 kuća

U Kravarskom je oštećeno 520 obiteljskih kuća kao i ostali objekti javne namjene…

Objavljeno

na

Općina Kravarsko, jedna od dvije županijske općine koje su teško stradale u potresu, bila je domaćin sjednice Stožera Civilne zaštite za sanaciju posljedica potresa na Banovini.

Inače, u Kravarskom je oštećeno 520 obiteljskih kuća kao i ostali objekti javne namjene. Do sada je obnovljeno 19 kuća, a započela je i gradnja jedne uklonjene kuće.

Načelnik Kravarskoga Vlado Kolarec izvijestio je o nizu aktivnosti koje su u suradnji sa Stožerom poduzete u ovoj općini. Prvenstveno na sanaciji kuća, vodoopskrbi gdje se više od 100 kuća s bunara priključuje na vodovod, elektrifikaciji i sanaciji cesta.

Posebno se osvrnuo na izgradnju nove župne crkve Sv.Križa koja je potpuno uklonjena i čija je izgradnja započela u veljači. Kako je rekao, očekivanja su da do Božića crkva bude završena. Inače je prije sjednice potpredsjednik Vlade i predsjednik Stožera CZ Tomo Medved s članovima Stožera obišao gradilište nove crkve.

Izvor: https://potresinfo.gov.hr/

Nastavite čitati

HOTNEWS

Policija za vikend opet pojačano kontrolira

U akciji će se kontrolirati alkohol, droge i brzina, ali i ostali prometni prekršaji…

Objavljeno

na

Tijekom vikenda, od 20. svibnja do 23. svibnja na području Policijske uprave zagrebačke provest će se akcije „Alkohol i droge“ i „Brzina“, najavili su iz zagrebačke policije, a sve s ciljem povećanja sigurnosti na cestama.

– Alkotestirat će se svi zaustavljeni vozači te će se sankcionirati prekršaji nekorištenja sigurnosnog pojasa vozača i svih putnika u vozilima te nepropisnog prijevoza djece te ostalih prometnih prekršaja kao što su nepropisno kretanje kolnikom, nepoštivanje prednosti prolaska, nepropisno pretjecanje, prekršaji vozača prema pješacima, nepropisna uporaba mobitela u vožnji i drugi prekršaji koji utječu na nastanak ili posljedice prometnih nesreća – upozoravaju iz policije.

Nastavite čitati

HOTNEWS

Sutra ćemo doznati rezultate istraživanja što Velikogoričani misle o stanju zelenila

Javno predstavljanje počinje sutra u 9 sati…

Objavljeno

na

Kako kombinacija kreativnosti i zelenila može poboljšati kvalitetu života u Velikoj Gorici te što Velikogoričani misle o stanju zelenila u svom gradu doznat ćemo sutra kada će se u Vijećnici Pučkog otvorenog učilišta održati javno predstavljanje trenutnih aktivnosti koje se odvijaju u sklopu projekta, ali i predstavit će se dosadašnji rezultati petogodišnjeg projekta Regreen koji Grad Velika Gorica provodi zajedno sa Zelenom energetskom zadrugom i 20 partnera na 2 kontinenta diljem svijeta.

– Na javnom predstavljanju Regreen projekta predstavit ćemo kakve prilike on donosi Velikoj Gorici, dok će nas inozemni partneri inspirirati rješenjima baziranim na prirodi koja koriste u svojim gradovima. Nakon prezentacija održat će se “show room” u sklopu koje će svi zainteresirani imati priliku raspraviti izložene teme s govornicima. Ovom prilikom ujedno će se predstaviti rezultati istraživanja Grada o stavovima građana o stanju zelenila u Velikoj Gorici – istaknuli su iz Grada.

Neka od rješenja razvijenih u sklopu Regreena koja ćemo predstaviti uključuju karte za “zeleno” urbano planiranje Floormaps, City explorer – alat za modeliranje ekosustava u gradovima koji optimizira primjenu rješenja temeljenih na prirodi i Greenopolis – edukativnu platforma za predškolsku i razrednu nastavu, koja senzibilizira djecu za klimatske promjene i rješenja bazirana na prirodi.

Pozivaju se svi zainteresirani da se za sudjelovanje na ovom događanje prijave na LINKU. Izlaganja će biti na engleskom jeziku, a broj mjesta je ograničen.

Ovo događanje namijenjeno je “zelenim” poduzećima, akademskoj zajednici, predstavnicima jedinica lokalne samouprave i drugih javnih ustanova, organizacijama civilnog društva, medijima i svima zainteresiranima građanima za održivi razvoj gradova.

Javno predstavljanje počinje sutra u 9 sati.

Nastavite čitati

Kultura

Razgledajte šarenilo izloga Knjižnice Galženica i upoznajte radove učenika OŠ Nikole Hribara

Mala umjetnička djela mogu se razgledati do 30. svibnja.

Objavljeno

na

Šećete li Trgom Stjepana Radića ili samo usputno prolazite uz Knjižnicu Galženica obratite pozornost na veseli i šareni izlog.

Naime, nastavljaju se predstavljanja likovnih radova velikogoričkih predškolaca i osnovnoškolaca, a novom izložbom upoznat ćete radove učenika 3.a i 3.d razreda OŠ Nikole Hribara. Učenici ove goričke škole, već treću godinu zaredom, sa svojim učiteljicama Vesnom Stipić i Jadrankom Jelisavac sudjeluju u eTwinning projektu U svijetu likovnih umjetnika.

Foto: Knjižnica Galženica

Upoznavanjem života, rada i djela svjetskih likovnih umjetnika, na djeci svojstven način, prikazuju slikarske rukopise pojedinog umjetnika pri čemu djeca upoznaju osnovne i izvedene boje, uočavaju čistoću boja, prikazuju crtom detalje i teksture, oblikuju različite predmete te kombiniraju puno likovnih elemenata.

Mala umjetnička djela mogu se razgledati do 30. svibnja.

Nastavite čitati

Reporter 414 - 14.04.2022.

Facebook

Izdvojeno