Poveži se s nama

HOTNEWS

Na kongresu oftalmologa uživo šest kompleksnih operacija

Evo zašto je Nikica Gabrić operirao svoje oči

Objavljeno

Više od 300 domaćih i inozemnih oftalmologa okupilo se u Zagrebu na 13. kongresu Hrvatskog društva liječnika za kirurgiju katarakte i refraktivnu kirurgiju (CSCRS). U sklopu jednodnevnog programa oftalmološki stručnjaci imali su priliku upoznati se s najnovijim dostignućima u oftalmološkoj praksi, a središnji dio kongresa bio je „Live Surgery“, prijenos uživo šest kompleksnih operacija koje su uspješno izveli vodeći kirurzi Klinike Svjetlost.

Na kongresu, koji već trinaestu godinu zaredom okuplja vrhunske oftalmološke stručnjake, predstavljena su najnovija dostignuća u području refraktivne kirurgije, glaukoma, katarakte, bolesti mrežnice i ostalih područja oka. Svakako najzanimljiviji dio kongresa bio je „Live Surgery“, a operacije koje su se uživo prenosile iz Klinike Svjetlost u hotel Sheraton, preko video prijenosa pratilo je i tisuće kolega diljem svijeta. Organizirana je i ESCRS akademija u suradnji s Europskim društvom liječnika za kirurgiju katarakte i refraktivnu kirurgiju. Riječ je o simpoziju pod nazivom „Hot topics in Cataract and Refractive Surgery” na kojem je kao predavač sudjelovala i predsjednica ESCRS-a Beatrice Cochener.

Posebnu pažnju na kongresu izazvalo je izlaganje prof. dr. sc. Nikice Gabrića, na temu Zašto sam operirao svoje oči.

Duboko sam vjerovao u refraktivnu kirurgiju i nisam želio da zahvate koje provodim na pacijentima ne primijenim na sebi. Time sam povećao vjerodostojnost jer kako bi to izgledalo da ja nosim naočale, a druge uvjeravam da se operiraju kako ih više ne bi trebali nositi. Nakon toga moj posao se deset puta povećao i do danas smo obavili više od 60.000 laserskih korekcija dioptrije“, istaknuo je Gabrić.

Dio kongresa bio je posvećen mladim oftalmolozima koji su u posebnoj sekciji “Mladi u oftalmologiji” dobili priliku da izlažu o dosadašnjem kliničkom iskustvu i znanstvenim istraživanjima na kojima rade kako bi jednog dana i sami bili sudionici u generiranju novih spoznaja koji će oftalmologiju dignuti na višu razinu, a pacijentima omogućiti vrhunsku uslugu. U skladu s time na kongresu je održan i  tzv. „WET LAB“, operacije na umjetnim očima gdje su mladi oftalmolozi, uz mentorstvo vrhunskih operatera Klinike Svjetlost, mogli vježbati i učiti operacije katarakte.

 

Nastavi čitati

HOTNEWS

VIDEO CITY PULS: Uspješni i naglavačke te kako biti brži od gripe!

Pogledajte i naše ostale teme – Kako će se u Novom Čiću prerađivati lan, čime je Snježana Dianežević očarala žiri na Izboru za najuzorniju seosku ženu i udomiteljstvo – plemenitost za ljepše odrastanje!

Objavljeno

on

Nastavi čitati

HOTNEWS

FOTO Župnik i vinogradari u Kosnici svečano krstili mošt u vino

Objavljeno

on

10.11.2019. Kosnica. Blagdan Sv. Martina, Martinje. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Blagdan Sv. Martina, Martinje, proslavljeno je tijekom vikenda diljem Turopolja i Vukomeričkih gorica ceremonijalom simboličnog prevođenja mošta u mlado vino (”krštenje vina”). U Kosnici su sinoć tradicionalnu manifestaciju organizirali župnik Stjepan Tenšek, Udruga vinogradara i vinara Grozd i DVD Kosnica. Nakon mise u Crkvi Svetog Martina u Šćitarjevu spomenuti ceremonijal, špelancija, izveden je u Vatrogasnom domu u Kosnici, koji je bio premali da primi sve pajdaše i pajdašice.

10.11.2019. Kosnica. Blagdan Sv. Martina, Martinje. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Špelanciju je vodio meštar martinjskog ceremonijala i pučki pjesnik Stjepan Vitez, a kuma je bila Snježana Dijanežević, ovogodišnja prva pratilja najuzornije hrvatske seoske žene. Nakon podužeg podsjećanja na Svetog Martina, čitanja martinjskog statuta i litanija prešlo se na kušanje mladog vina.

10.11.2019. Kosnica. Blagdan Sv. Martina, Martinje. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Vojni kapelan Željko Savić vodio je zajedničku molitvu prije uživanja u bogatoj trpezi te zabavu uz odličnu živu svirku i pjesmu. Vrijedni članovi DVD Kosnica i djelatnice u kuhinji sve su besprijekorno pripremili i servirali posjetiteljima. Muzički program živom svirkom i pjesmom odradila je tročlana grupa Party Time.

Galerija fotografija

Nastavi čitati

HOTNEWS

Tri gola Mraclina za tri boda u Obrezini

Objavljeno

on

1. ŽUPANIJSKA LIGA ISTOK , 13. kolo

U borbenoj i zanimljivoj utakmici u Obrezini Mraclin je poveo u prvom poluvremenu iz kaznenog udarca, precizan sa bijele točke bio je Ladislav Roginić. U drugoj polovici dvoboja neizvjesno je bilo na obje strane. U 78. minuti sijevnula je kontra Mraclina preko Ivana Kosa koji je uputio snažan udarac u vrata domaćih koji golman Dominik Treščec neutralizira odbijancem. Odbijena lopta dolazi do Brune Augustića najboljeg strijelca mraclinske momčadi, koji sa desetak metara ne griješi. Intenzitet utakmice tada je znatno pao, no Mraclin je uspio stići do još jednog gola. U 83. minuti Josip Jurić je sa lijeve strane odličnom asistencijom pronašao Petra Bartolića u blizini gola, koji se odlično snašao i pogodio za konačnih 0:3.

MLADOST (O) – MRACLIN 0:3

OBREZINA. ŠRC Obrezina. Gledatelja 100.
Sudac: Kokot (Vrbovec). Pomoćnici: Čerkez i Crnoja.

STRIJELCI: 0:1 – Roginić (35 – 11 m), 0:2 – Augustić (78), 0:3 – Bartolić (83).

MLADOST (O): Treščec, Martinić, Perić (od 81. Jelić), M. Tadić, Sejfović, Crepulja, Periša, Zrnčić (od 66. J. Tadić), Muslija (od 46. Kuhar), Šorša (od 76. S. Tadić), Smajić (od 46. Antolović). TRENER: Josip Tadić.

MRACLIN: Dražić, Petravić (od 89. A. Dolibašić), J. Domitrović, M. Kos, Desput, J. Dolibašić, Bartolić (od 85. J. Cvetnić), Jurić (od 89. Cota), Augustić (od 84. Guduraš), Roginić, I. Kos (od 89. Golubić). TRENER: Marko Pancirov.

Nastavi čitati

Reporter 387 - 24.10.2019.

Facebook

Izdvojeno