Poveži se s nama

HOTNEWS

Na kongresu oftalmologa uživo šest kompleksnih operacija

Evo zašto je Nikica Gabrić operirao svoje oči

Objavljeno

Više od 300 domaćih i inozemnih oftalmologa okupilo se u Zagrebu na 13. kongresu Hrvatskog društva liječnika za kirurgiju katarakte i refraktivnu kirurgiju (CSCRS). U sklopu jednodnevnog programa oftalmološki stručnjaci imali su priliku upoznati se s najnovijim dostignućima u oftalmološkoj praksi, a središnji dio kongresa bio je „Live Surgery“, prijenos uživo šest kompleksnih operacija koje su uspješno izveli vodeći kirurzi Klinike Svjetlost.

Na kongresu, koji već trinaestu godinu zaredom okuplja vrhunske oftalmološke stručnjake, predstavljena su najnovija dostignuća u području refraktivne kirurgije, glaukoma, katarakte, bolesti mrežnice i ostalih područja oka. Svakako najzanimljiviji dio kongresa bio je „Live Surgery“, a operacije koje su se uživo prenosile iz Klinike Svjetlost u hotel Sheraton, preko video prijenosa pratilo je i tisuće kolega diljem svijeta. Organizirana je i ESCRS akademija u suradnji s Europskim društvom liječnika za kirurgiju katarakte i refraktivnu kirurgiju. Riječ je o simpoziju pod nazivom „Hot topics in Cataract and Refractive Surgery” na kojem je kao predavač sudjelovala i predsjednica ESCRS-a Beatrice Cochener.

Posebnu pažnju na kongresu izazvalo je izlaganje prof. dr. sc. Nikice Gabrića, na temu Zašto sam operirao svoje oči.

Duboko sam vjerovao u refraktivnu kirurgiju i nisam želio da zahvate koje provodim na pacijentima ne primijenim na sebi. Time sam povećao vjerodostojnost jer kako bi to izgledalo da ja nosim naočale, a druge uvjeravam da se operiraju kako ih više ne bi trebali nositi. Nakon toga moj posao se deset puta povećao i do danas smo obavili više od 60.000 laserskih korekcija dioptrije“, istaknuo je Gabrić.

Dio kongresa bio je posvećen mladim oftalmolozima koji su u posebnoj sekciji “Mladi u oftalmologiji” dobili priliku da izlažu o dosadašnjem kliničkom iskustvu i znanstvenim istraživanjima na kojima rade kako bi jednog dana i sami bili sudionici u generiranju novih spoznaja koji će oftalmologiju dignuti na višu razinu, a pacijentima omogućiti vrhunsku uslugu. U skladu s time na kongresu je održan i  tzv. „WET LAB“, operacije na umjetnim očima gdje su mladi oftalmolozi, uz mentorstvo vrhunskih operatera Klinike Svjetlost, mogli vježbati i učiti operacije katarakte.

 

Nastavi čitati

Crna kronika

Odranski Obrež: Muškarac smrtno stradao prilikom paljenja korova

Izgubio je kontrolu nad vatrom

Objavljeno

on

Tragedija u Odranskom Obrežu. Prilikom spaljivanja korova oko 16,30 sati poginuo je 62-godišnji muškarac. Do najgoreg je došlo nakon što je muškarac izgubio kontrolu nad plamenom. Detalji bi trebali biti poznati nakon policijskog očevida koji je u tijeku.

Nastavi čitati

HOTNEWS

Kod Buzina već počele gužve, ovako možete izbjeći prometne čepove

To je samo početak prometnog krkljanca koji nas očekuje i ovog produženog vikenda

Objavljeno

on

Na zagrebačkoj obilaznici iz smjera Buzina prema naplatnim postajama Lučko u smjeru mora kolona je duga oko 8 km. Između čvorova Lučko i Donja Zdenčina na A1 vozi se u koloni uz povremene zastoje. Pojačan je promet na većini cesta u smjeru mora i obrnuto prema unutrašnjosti, u gradovima, na prilaznim i obilaznim cestama kao i u priobalju te na graničnim prijelazima s Bosnom i Hercegovinom. HAK vozačima savjetuje da održavaju sigurnosni razmak između vozila.

Ako želite izbjeći prometne čepove i satima čekati u koloni, prema turističkim odredištima nikako nemojte krenuti sutra od 7 do 14 sati, kada će gužve biti najveće. Subota je svakako bolji izbor od neradnog petka. Ako ćete ga žrtvovati, putovat ćete po puno boljim prometnim uvjetima.

Novi zastoji očekuju se već u ponedjeljak, kada će se kolone vozila početi kretati prema unutrašnjosti. Gužve će biti već u jutarnjim satima, a od 14 do 22 sata vrlo velika, pa putovanje svakako probajte izbjeći u tom vremenu.

Nastavi čitati

HOTNEWS

ZET od 1. srpnja uvodi niz promjena

Za sedam kuna moći ćete se voziti 60 minuta u jednoj zoni

Objavljeno

on

Iz Zagrebačkog električnog tramvaja najavili su uvođenje karte od 7 kuna, kojom će se građani od 1. srpnja moći voziti 60 minuta u jednom smjeru. Za razliku od njezinog papirnatog oblika, elektroničko izdanje omogućavat će 60-minutnu vožnju, bez obzira na smjer putovanja.

„Osim u papirnatom obliku, karta će biti dostupna i u elektroničkom izdanju. Putnici koji prijevoz plaćaju vrijednosnom kartom, na zaslonu uređaja za registraciju trebaju prije prislanjanja kartice odabrati kupnju karte od 60 minuta. Napominjemo kako će prislanjanjem elektroničke kartice bez prethodnog odabira 60 minutne karte na zaslonu uređaja, putnik kupiti uobičajenu kartu za jednu zonu po cijeni od 10 kuna“, objasnili su iz ZET-a.

Početak srpnja donosi još jednu važnu promjenu. Vozači tramvaja i autobusa ubuduće će prodavati isključivo pojedinačne papirnate karte po cijeni od 15 kuna, kojima će se građani moći voziti 90 minuta u jednoj tarifnoj zoni.

„U proteklom razdoblju porasla je prodaja karata i u vozilima, što dodatno otežava primarni vozački posao. Sve ostale vozne karte po cijenama od 4, 7 i 10 kuna i dalje će biti dostupne na uobičajenim prodajnim mjestima, stoga preporučujemo da se unaprijed planira putovanje i obavi kupnja na više od 300 lokacija“, dodali su iz ZET-a.

Najavili su i uvođenje nove mobilne aplikacije kojom će se olakšati plaćanje prijevoza u ZET-ovim vozilima.

Nastavi čitati
EUROHERC
MONOKL
SOLARIJIzdvojeno