Poveži se s nama

HOTNEWS

Jubilarni 15. Gastro Turopolja opravdao očekivanja

Objavljeno

Jedna od najvećih manifestacija u Velikoj Gorici uspješno je privedena kraju. Jubilarni 15. Gastro Turopolja okupio je dosad najveći broj posjetitelja koji su mogli uživati u bogatoj ponudi hrane, raznim domaćim proizvodima, odličnom vinu i mnogim popratnim sadržajima, što onima za najmlađe, a što onima za malo starije željnima dobre zabave i druženja.

 

 

Da Gastro Turopolja raste i ima veliki potencijal za daljnji razvoj potvrdio je i gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić. „Mi danas ovdje imamo nekoliko tisuća posjetitelja, i to ne samo iz Zagreba nego su nam došli prijatelji iz cijele Hrvatske, ali i prijatelji iz susjednih zemalja. Vidi se da Gastro raste i da ima sjajan potencijal. Taj potencijal afirmira prvo od čega smo krenuli, a to je obrtništvo, gastronomija, enologija i turizam. Međutim on afirmira i nas kao područje, nas kao ljude koji smo vrijedni kako u pripremanju, tako i u uživanju u hrani. Ove godine smo proširili Gastro u odnosu na prethodne, a slijedeće vjerujem da će biti još veći. Obzirom da iza Muzeja Turopolja radimo Centar za posjetitelje, Turističku zajednicu koji će imati svoj trg i kušaonicu vina, oni će prostorno proširiti ovu manifestaciju.“

 

 

Jedan od organizatora ove manifestacije je Turistička zajednica Grada Velike Gorice, a direktorica Milada Mesarić izrazila je svoje zadovoljstvo. „Velikogoričani su u velikom broju došli, zadovoljni smo kao organizatori, svi sudionici, a ima ih jako puno su zaista sve pripremili na vrijeme, ovo je ispunjenje snova svakom organizatoru kad vidi kako ljudi uživaju u onome što smo pripremili.„

 

Kao i svih dosadašnjih, tako su i ove godine vatrogasci imali jedan poseban programski zadatak. Njih 25 koliko ih je sudjelovalo natjecalo se za laskavu titulu najboljeg društava u pripremanju turopoljske kotlovine. I dok se kotlovina od ranih jutarnjih sati lagano krčkala, kod ekipa se čekanje na finalni proizvod kratilo grickanjem špeka,sira i kobasica. A onda je tročlani ocjenjivački žiri koji nije imao nimalo lak zadatak predvođen Tomislavom Špičekom tamo oko podneva krenuo u kušanje onoga što su vatrogasci kuhali. I donijeli su odluku. Najbolju turopoljsku kotlovinu pripremilo je DVD Ribnica, slijede DVD Velika Gorica i DVD Rakitovec.

 

dvd-velika-gorica

 

Tugomir Hlopec iz DVD-a Ribnica rekao je kako je tri sata bilo sasvim dovoljno da pripreme najbolju turopoljsku kotlovinu. „Dali smo si truda i urodilo je plodom.Mi smo vam dežurni kad god su druženja u pitanju, to nas čeka i kuhanje je naše. Da bi sve uredili i pripremili,stolove, štand sudjelovalo nas je petnaestak.Iskustvo i strpljenje su presudili. U rekordnom vremenu podijelili smo sve porcije kotlovine.“

 

Iznenađenja i veselja nije nedostajalo ni kod drugoplasirane ekipe DVD-a Velika Gorica kojoj je pobjeda izmaknula za samo jedan bod. „Najmlađa smo ekipa na manifestaciji, 25 godina u prosjeku, nismo išli na medalju nego napraviti posao kako treba. Ali čini se da su spoj iskustva i mladosti učinili svoje. Kažu da smo za jedan bod ostali iza prvih. Slijedeće godine lovimo zlato.“ –rekao je Sven Fabijančić, a pun riječi hvale za svoje mlade bio je predsjednik društva Ivica Kovačić. „Izuzetno sam ponosan na ovu svoju mladu ekipu. Ako malo promatrate  Gastro, njega su uglavnom iznijeli vatrogasci, a mi smo pokazali da se znamo snaći na intervencijama tamo gdje je potrebno pomoći drugima, ali da znamo i počastiti naše velikogoričane i njihove goste.“

Gastro Turopolja bio je prilika za kušanje jela koja nisu tako česta i svakodnevna, tako se KUD „Čiče“ pobrinuo za pripremu šarana na rašljama, ali i za to da iznenade najmlađe posjetitelje, ne samo hranom nego i drvenim vrtuljkom s pletenim košarama na opće oduševljenje djece. Djeca iz DV Ciciban na Gastru su uz pomoć svojih teta stjecala svoje prve kulinarske korake.

 

„Sa sigurnošću mogu reći da je ovo najuspješniji Gastro Turopolja do sada. Ovo je 15.jubilarni Gastro jedna od najvećih manifestacija u našem gradu čiji je organizator Udruženje obrtnika Velika Gorica i Turistička zajednica. Kao i svih proteklih, tako i ove godine predstavili su se naši velikogorički  restorani, ali ne samo danas na nedjeljnom ručku, nego i tijekom cijelog ovog tjedna kada se održavao i to vrlo uspješno Gastro tjedan.“  – podsjetio je predsjednik Udruženja obrtnika Velika Gorica Vlado Mikulčić, te istaknuo kako je iz godine u godinu vidljiva sve veća kvaliteta. „Osim promocije kulinarstva našeg lijepog Turopolja, prije svega autohtonih jela kao što su turopoljska kotlovina i pečenica od turopoljske  svinje tu je i stjecanje kvalitete. Kvaliteta je iz godine u godinu sve veća, prije svega  zahvaljujući struci, našim kuharima profesionalcima,ali i amaterima poput onih iz DVD-a. Sve se ovo zalijeva vrlo dobrim vinima naših Vukomeričkih gorica, a posebno treba spomenuti autohtonu sortu turopoljski škrlet.“

Sudjelovali su na Gastru i učenici Srednje strukovne škole koji su stjecali kulinarska iskustva uz prekaljene vatrogasne-gastro majstore, brojni OPG-ovi, a za miris mediterana pobrinuli su  članovi Udruženja obrtnika Korčula i Lastovo, bili su tu i gosti iz Slovenije.

 

Slijedeće godine uz degustaciju dalmatinske kuhinje  Korčulani će pokazati i kako se čisti riba, a evo današnjih dojmova.  „Svake godine dolazimo, super nam je ovdje, i doći ćemo i sljedeće godine. Posjetitelji rado degustiraju naše proizvode, pitaju nas za recepte. Pitaju i za delicije koje spravljamo,  tako da ćemo dogodine opet staviti nešto novo u ponudu.“ – poručuje ekipa s Korčule.

 

U velikoj tavi danas se pripremao gulaš, a posjetitelji su mogli degustirati i brojne slastice.

 

 

Zadovoljan ovogodišnjim Gastrom bio je i predsjednik Ceha ugostitelja Vladimir Birek. „Nas ugostitelja je malo premalo u Velikoj Gorici i okolici, mi ne možemo zadovoljiti sve potrebe, ali turopoljska kotlovina nije ništa lošija, zato nema mjesta prigovoru, i to je dio ugostiteljske ponude. I medari, i jabuke, i suveniri,sve to čini jedan Gastro. Zadovoljan sam, uvijek ima nešto što može bolje, pa to popravimo sljedeće godine.“

 

 

U velikom šatoru za dobru atmosferu brinuli su tamburaški sastav Harmonija i Ružmarin uz koje se druženje i zabava nastavilo nakon što se dobro ručalo na još jednom Gastru Turopolja o kojem će se zasigurno još dugo pričati.

Galerija fotografija:

CityLIGHTS

VIDEO Petek na Gorice: Za ove dečke nema zime

Vozač zimske službe ne može biti svatko, potrebno je imati i ono nešto

Objavljeno

on

Snijeg pada i prema prognozi nastavit će padati tijekom cijele noći. Meteoalarm izdao je žuto upozorenje pa prema svemu sudeći očekuju nas prve veće količine snijega ove zime. Sve ekipe zimske službe su na terenu, a u stacionaru vlada prava gungula. Ralice i traktori neprestano dolaze po sipinu. Junaci naše priče nastojat će nam olakšati život tijekom zimskih mjeseci. I zato nema vam druge nego da pogledate Petek na Gorice.

Nastavi čitati

HOTNEWS

Bilo jednom u Čiču: Pokosili livadu, ‘lajnali’ s vapnom, a igralo se – u odojak…

NK Dinamo Hidrel slavi 70 godina od osnutka kluba, obilježit će ga ovaj mjesec, a mi vas vodimo kroz početke nogometa u Novom Čiču…

Objavljeno

on

Krajem prosinca NK Dinamo Hidrel iz Novog Čiča održat će svečanu sjednicu Skupštine povodom 70 godina od osnutka kluba. Iz vlastite arhive izvadili smo razgovor s osnivačima kluba Ivanom Drobnjakom i Ivanom Anićem, vođen prije više od deset godina. Danas su obojica pokojni, a živjeli su u neposrednoj blizini sadašnjeg igrališta, odmah s druge strane lokalne prometnice u Čiču.

– Sve je zapravo krenulo još 1947. godine. Prvi su nogomet tad međusobno igrali, ako se to tako moglo zvati, obrtnici iz Novog Čiča. Okupili bi se na dan lokalnog proštenja, na Ivanje, koje je bilo poznato u čitavom Turopolju i Posavini, i zaigrali popodne na tratini pokraj kapelice u neposrednoj blizini glavne crkve. Danas je na tom mjestu uređen park – pričao je Ivan Drobnjak pa nastavio:

– Loptu je, u to vrijeme neprocjenjivo blago, imao samo Josip Mihelić. A upravo lopta je bila meta mladih lokalnih fakina. Zanimljivo, ideju nam je dao Čedomir Mihelić, sin vlasnika lopte. Oko tratine rasla je visoka kukuruza pa je lako pretpostaviti kako je sve to završilo i u čijim je rukama završila lopta. U zasjedi u kukuruzu čekali su Stjepan Svekrić i Stjepan Kokot, a ne sjećam se više tko je bio zadužen da kao slučajno opali “šus” prema zelenoj džungli, u kojoj vlasnik lopte više nije imao nikakve šanse. Tako su čički španeri došli do prve lopt,e a mora se naglasiti da je idejni vođa Čedomir Mihlić, već tada pravi nogometaš. Školovao se u Sisku i tamo igrao, nisam siguran je li za Segestu ili Metalac. Prva lopta je bila ujedno i veliki pokretač za formiranje Dinama Novo Čiče. U osnivačkom Odboru bili su Čedomir Mihelić, Ivan Anić, Ivan Drobnjak, Stjepan Svekrić i Stjepan Kokot. Zeleno svjetlo dali su tada političke vođe mjesta Josip Deverić, Franjo Kraljić i Stjepan Antolović.

U nastavku svjedočenja i prisjećanja Ivan Drobnjak je govorio o osnivačkoj Skupštini budućeg kluba 1948. godine.

– Imali smo podršku gotovo svih mještana Novog Čiča, Lazina, Ribnice, Jagodnog i Donjeg Podotočja. Podrška je bila moralna, ali i materijalna. Širom akcijom već prije Skupštine imali smo oko 220 članova, među kojima je bilo i žena. Na povijesnoj sjednici okupilo ih se oko 140! Mjesto okupljanja bila je zgrada koju Čičani zovu ‘stara škola’, u blizini crkve. Tu su se prije, a i poslije, događala mnoga važna okupljanja za mještane Novog Čiča i pripadajućih mjesta.

Za prvog predsjednika Dinama Novo Čiče izabran je Čedomir Mihelić, za tajnika Ivan Anić, a za blagajnika Stjepan Kokot. Ostali članovi Upravnog odbora bili su Ivan Drobnjak, Josip Zubek. Franjo Modrić i Stjepan Svekrić.

– Posebno je emotivan trenutak bio imenovanje novog kluba. Svi prisutni bili su, kako se to kaže, obojeni u plavo, jer su navijali za Dinamo Zagreb. Prijedlog je usvojen jednoglasno! Službena registracija Dinama još nije bila moguća zbog nedostatka kvalitetnog igrališta pa su igrane samo prijateljske utakmice  – govorio je Drobnjak.

O prvoj odigranoj utakmici pričao je Ivan Anić.

– Dinamo Novo Čiče odigrao je prvu utakmicu negdje početkom kolovoza 1948. godine, kad je završena prva košnja djeteline i(li) trave, jer samo tada smo mogli dobiti livadu za utakmicu. Smilovao nam se Antun Galeković, znan kao “šnjader”. Imao je poveću livadu u blizini današnjeg igrališta. Golove smo napravili od jalšovine koje je bilo u izobilju, ‘lajnali’ smo gašenim vapnom, a mreža još nije ni bilo. Utakmica je bila dogovorena s Ivanom Škenderom, stolarom iz Velike Gorice – prisjećao se Anić.

Velikogorički nogometni fanatik trebao je posložiti selekciju Velike Gorice, a poraženi je trebao snositi troškove pečenog odojka.

– Lukavi Škender sve nas je neugodno iznenadio kad smo vidjeli da su stigli pojačani igračima Radnika Franjom Plepelićem-Belim, Brankom Peštajem-Branom, Dragom Bačanijem i Stjepanom Šabanom. Mi se ipak nismo uplašili, a hrabrio nas je naše krilo Slavko Paviša svojom originalnom poštapalicom ‘biju vaši, ali biju i naši!’ Nadovezao se na to Stjepan Svekrić svojim čuvenim pokličem ‘ubij ga u nogu!’. Dakako, nije tu bilo zle krvi, zezancije svakako. Našu momčad posložili su kapetan Čedomir Mihelić i ozlijeđeni Ivan Drobnjak, koji je dirigirao igrom uz aut liniju.

I nakon toliko godina Anić je pamtio svakog igrača iz te prve momčadi.

– Golman je bio Franjo Zobić, desni bek Josip Zubek, lijevi Josip Brigljević. Neprelaznog centarhalfa igrao je Stjepan Kokot, desnog halfa Mato Modrić, lijevog Franjo Modrić. Vezisti su bili Mirko Kraljić i Ivan Zetković. U ofenzivnoj formaciji krila su bila naši brzanci desno Slavko Paviša, lijevo Stjepan Svekrić a mjesto centarfora bilo je rezervirano za Čedu Mihelića. Kao rezerve spremni su čekali Ivan Anić, Ivan Drobnjak, Ivan Lomot, Stjepan Trupčević, Mijo Golubić i Stjepan Kaić. Moguća je pogreška u formaciji momčadi, a možda je zaobiđen i netko u pričuvi. Pisanog dokumenta nema, a nakon 55 godina nije se lako baš svega prisjetiti. Sigurno je da smo pobijedili 1:0, a jedini strijelac, ujedno prvi povijesni, bio je naš Slavko Paviša (za Dinamo su kasnije igrali također odlični sinovi mu Rajko i Marijan te bratići Mato, Ivan, Branko, Mario i Miro, svi Paviše, op. a.) – kao iz rukava “sipao” je podatke Anić.

Pamti i da ono s odojkom baš i nije ispalo po dogovoru.

– Naše slavlje nije pomutila ni činjenica da smo odojka morali platiti sami, uz obećanje da će nam se gosti revanširati u Velikoj Gorici, na igralištu i za stolom. Trošak smo napravili u gostionici “Vaga” u centru Čiča (danas Kavalir u vlasništvu prije prvoligaškog nogometaša Dubravka Hrkovca, op. a.). Drugu utakmicu ipak smo odigrali opet na ‘našem’ igralištu, kontra istog suparnika, ali na terenu, bolje reći livadi Ivana Čačiča u Lazima, uz prometnicu prema Ribnici. Opet smo pobijedili, ovaj put 2:0, a zabili su Čedo Mihelić i opet Slavek Paviša. Sudio je Nikola Filipančić iz Rakarja, a pomoćni su bili naši, tada mladi Stjepan Licitar i iskusni Franjo Zetković Tapec. Opet se slavilo na “Vagi”, a i odojka smo opet platili mi. Nema veze, važno je bilo da smo pobijedili – ispričao nam je danas pokojni Ivan Anić.

Nastavi čitati

CityLIGHTS

VIDEO Petek na Gorice: ‘Nigdje nije čisto kao u Gorici’

Posljednje pripreme za prosinac prepun zabave

Objavljeno

on

Prosinac je na vratima i hladnoća se uvukla u naš grad. U parku uz Šetalište Franje Lučića niknulo je klizalište, a ispred Muzeja Turopolja postavljen je adventski vijenac. Tijekom prosinca ovo će biti centralno mjesto svih događanja. U tijeku su užurbane pripreme, kako bi sve bilo spremno do nedjelje i paljenja prve adventske svijeće. Dovezena je i teška mehanizacija bez čije pomoći teško da bi stvari bile gotove u na vrijeme.

Nastavi čitati

Reporter 377 - 08.11.2018.

Facebook

Izdvojeno