Poveži se s nama

HOTNEWS

Jubilarni 15. Gastro Turopolja opravdao očekivanja

Objavljeno

Jedna od najvećih manifestacija u Velikoj Gorici uspješno je privedena kraju. Jubilarni 15. Gastro Turopolja okupio je dosad najveći broj posjetitelja koji su mogli uživati u bogatoj ponudi hrane, raznim domaćim proizvodima, odličnom vinu i mnogim popratnim sadržajima, što onima za najmlađe, a što onima za malo starije željnima dobre zabave i druženja.

 

 

Da Gastro Turopolja raste i ima veliki potencijal za daljnji razvoj potvrdio je i gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić. „Mi danas ovdje imamo nekoliko tisuća posjetitelja, i to ne samo iz Zagreba nego su nam došli prijatelji iz cijele Hrvatske, ali i prijatelji iz susjednih zemalja. Vidi se da Gastro raste i da ima sjajan potencijal. Taj potencijal afirmira prvo od čega smo krenuli, a to je obrtništvo, gastronomija, enologija i turizam. Međutim on afirmira i nas kao područje, nas kao ljude koji smo vrijedni kako u pripremanju, tako i u uživanju u hrani. Ove godine smo proširili Gastro u odnosu na prethodne, a slijedeće vjerujem da će biti još veći. Obzirom da iza Muzeja Turopolja radimo Centar za posjetitelje, Turističku zajednicu koji će imati svoj trg i kušaonicu vina, oni će prostorno proširiti ovu manifestaciju.“

 

 

Jedan od organizatora ove manifestacije je Turistička zajednica Grada Velike Gorice, a direktorica Milada Mesarić izrazila je svoje zadovoljstvo. „Velikogoričani su u velikom broju došli, zadovoljni smo kao organizatori, svi sudionici, a ima ih jako puno su zaista sve pripremili na vrijeme, ovo je ispunjenje snova svakom organizatoru kad vidi kako ljudi uživaju u onome što smo pripremili.„

 

Kao i svih dosadašnjih, tako su i ove godine vatrogasci imali jedan poseban programski zadatak. Njih 25 koliko ih je sudjelovalo natjecalo se za laskavu titulu najboljeg društava u pripremanju turopoljske kotlovine. I dok se kotlovina od ranih jutarnjih sati lagano krčkala, kod ekipa se čekanje na finalni proizvod kratilo grickanjem špeka,sira i kobasica. A onda je tročlani ocjenjivački žiri koji nije imao nimalo lak zadatak predvođen Tomislavom Špičekom tamo oko podneva krenuo u kušanje onoga što su vatrogasci kuhali. I donijeli su odluku. Najbolju turopoljsku kotlovinu pripremilo je DVD Ribnica, slijede DVD Velika Gorica i DVD Rakitovec.

 

dvd-velika-gorica

 

Tugomir Hlopec iz DVD-a Ribnica rekao je kako je tri sata bilo sasvim dovoljno da pripreme najbolju turopoljsku kotlovinu. „Dali smo si truda i urodilo je plodom.Mi smo vam dežurni kad god su druženja u pitanju, to nas čeka i kuhanje je naše. Da bi sve uredili i pripremili,stolove, štand sudjelovalo nas je petnaestak.Iskustvo i strpljenje su presudili. U rekordnom vremenu podijelili smo sve porcije kotlovine.“

 

Iznenađenja i veselja nije nedostajalo ni kod drugoplasirane ekipe DVD-a Velika Gorica kojoj je pobjeda izmaknula za samo jedan bod. „Najmlađa smo ekipa na manifestaciji, 25 godina u prosjeku, nismo išli na medalju nego napraviti posao kako treba. Ali čini se da su spoj iskustva i mladosti učinili svoje. Kažu da smo za jedan bod ostali iza prvih. Slijedeće godine lovimo zlato.“ –rekao je Sven Fabijančić, a pun riječi hvale za svoje mlade bio je predsjednik društva Ivica Kovačić. „Izuzetno sam ponosan na ovu svoju mladu ekipu. Ako malo promatrate  Gastro, njega su uglavnom iznijeli vatrogasci, a mi smo pokazali da se znamo snaći na intervencijama tamo gdje je potrebno pomoći drugima, ali da znamo i počastiti naše velikogoričane i njihove goste.“

Gastro Turopolja bio je prilika za kušanje jela koja nisu tako česta i svakodnevna, tako se KUD „Čiče“ pobrinuo za pripremu šarana na rašljama, ali i za to da iznenade najmlađe posjetitelje, ne samo hranom nego i drvenim vrtuljkom s pletenim košarama na opće oduševljenje djece. Djeca iz DV Ciciban na Gastru su uz pomoć svojih teta stjecala svoje prve kulinarske korake.

 

„Sa sigurnošću mogu reći da je ovo najuspješniji Gastro Turopolja do sada. Ovo je 15.jubilarni Gastro jedna od najvećih manifestacija u našem gradu čiji je organizator Udruženje obrtnika Velika Gorica i Turistička zajednica. Kao i svih proteklih, tako i ove godine predstavili su se naši velikogorički  restorani, ali ne samo danas na nedjeljnom ručku, nego i tijekom cijelog ovog tjedna kada se održavao i to vrlo uspješno Gastro tjedan.“  – podsjetio je predsjednik Udruženja obrtnika Velika Gorica Vlado Mikulčić, te istaknuo kako je iz godine u godinu vidljiva sve veća kvaliteta. „Osim promocije kulinarstva našeg lijepog Turopolja, prije svega autohtonih jela kao što su turopoljska kotlovina i pečenica od turopoljske  svinje tu je i stjecanje kvalitete. Kvaliteta je iz godine u godinu sve veća, prije svega  zahvaljujući struci, našim kuharima profesionalcima,ali i amaterima poput onih iz DVD-a. Sve se ovo zalijeva vrlo dobrim vinima naših Vukomeričkih gorica, a posebno treba spomenuti autohtonu sortu turopoljski škrlet.“

Sudjelovali su na Gastru i učenici Srednje strukovne škole koji su stjecali kulinarska iskustva uz prekaljene vatrogasne-gastro majstore, brojni OPG-ovi, a za miris mediterana pobrinuli su  članovi Udruženja obrtnika Korčula i Lastovo, bili su tu i gosti iz Slovenije.

 

Slijedeće godine uz degustaciju dalmatinske kuhinje  Korčulani će pokazati i kako se čisti riba, a evo današnjih dojmova.  „Svake godine dolazimo, super nam je ovdje, i doći ćemo i sljedeće godine. Posjetitelji rado degustiraju naše proizvode, pitaju nas za recepte. Pitaju i za delicije koje spravljamo,  tako da ćemo dogodine opet staviti nešto novo u ponudu.“ – poručuje ekipa s Korčule.

 

U velikoj tavi danas se pripremao gulaš, a posjetitelji su mogli degustirati i brojne slastice.

 

 

Zadovoljan ovogodišnjim Gastrom bio je i predsjednik Ceha ugostitelja Vladimir Birek. „Nas ugostitelja je malo premalo u Velikoj Gorici i okolici, mi ne možemo zadovoljiti sve potrebe, ali turopoljska kotlovina nije ništa lošija, zato nema mjesta prigovoru, i to je dio ugostiteljske ponude. I medari, i jabuke, i suveniri,sve to čini jedan Gastro. Zadovoljan sam, uvijek ima nešto što može bolje, pa to popravimo sljedeće godine.“

 

 

U velikom šatoru za dobru atmosferu brinuli su tamburaški sastav Harmonija i Ružmarin uz koje se druženje i zabava nastavilo nakon što se dobro ručalo na još jednom Gastru Turopolja o kojem će se zasigurno još dugo pričati.

Galerija fotografija:

HOTNEWS

FOTO Dino Bošnjak najbolji sportaš u županiji: ‘Želim atletiku podići iz mrtvih’

Velikogorički atletičar dobio je nagradu za najboljeg sportaša godine, najbolja ekipa je šahovski klub Polet iz Buševca, a još dvije nagrade otišle su u naš grad. Sportašica godine je samoborska karatistica Ana Lenard, a momčad godine kuglači iz Zaprešića

Objavljeno

on

Zajednica sportskih udruga i saveza Zagrebačke županije i ove je godine dodijelila nagrade i priznanja najboljima u sportu za 2018. godinu. Ovogodišnji domaćin svečanosti bio je Samobor, a titula najboljeg sportaša pripala je goričkom atletičaru Dini Bošnjaku.

– Uvijek je lijepo dobiti ovaku nagradu i vidjeti da se sav trudi isplatio, da netko to prepoznaje. Nadam se da će iduće godine biti nekih drugih nagrada, ali ipak se više nadam rezultatima koji će malo atletiku ‘podići iz mrtvih’. Mogu samo reći da mi je 2018. godina bila najuspješnija, s obzirom na to da sam osvojio osam titula seniorskog prvaka Hrvatske – ispričao nam je Dino Bošnjak.

Zahvaljujući svom trudu, radu i velikom uspjehu u prošloj godini, u kategoriji najbolja ženska ekipa nagradu su dobile šahistice Šahovskog kluba Polet Buševec.

– I dok s tribina podršku daju obitelj, prijatelji i vjerni navijači, doprinos sportskom uspjehu daje i Zagrebačka županija. Više od 25 tisuća aktivnih sportaša, 1500 trenera, sudaca, delegata i dvjestotinjak sportskih objekata brojke su koje zahtjevaju i značajna financijska sredstva. U 2019. godini za javne potrebe u sportu izdvojili smo sedam milijuna kuna, što je najveći iznos do sada – rekao je župan Stjepan Kožić.

Posthumno, nagrada za najboljeg sportaša s invaliditetom pripala je preminulom Nikici Kasuniću, članu Boćarskog kluba osoba s invaliditetom Marijan Dobrinčić. Od naših Goričana, nagrade su još dobili i Tena Petračić, članica Maraton kluba Velika Gorica, u kategoriji najbolje mlade sportašice uzrasta do 15 godina, a među najboljim mladim sportašima je Matija Ivanjko iz Judo kluba Pinky.

Tradicionalno, uručena su i priznanja sportskim djelatnicima za značajna ostvarenja u sportu, a tu je nagradu dobio Neven Karas, predsjednik Hrvatskog rukometnog kluba Gorica. A Nogometnom klubu Dinamo Hidrel pripalo je priznanje za djelovanje na unapređenju tjelesne i zdravstvene kulture djece i mladeži, odnosno razvoj pojedinog sporta i sporta u cjelini.

Nastavi čitati

HOTNEWS

Na natječaju četiri stipendije ostale neiskorištene

Općina Pokupsko nudi 300 kuna svojim srednjoškolcima i studentima

Objavljeno

on

Nakon završetka natječaja za dodjelu stipendija Općine Pokupsko, ostale su četiri neiskorištene stipendije. Naime, na natječaju, koji je bio otvoren do 8. veljače, Općina je osigurala osam stipendija, a prijavila su se samo četiri kandidata. Odlučeno je da će dvije studentske i dvije srednjoškolske stipendije ipak dodijeliti, tako da će se zahtjevi zaprimati do kraja tekuće akademske, odnosno školske godine.

– Zahtjevi će se ocjenjivati prema redu zaprimanja, a kandidati koji podnesu zahtjev nakon završetka natječaja moraju ispunjavati sve uvjete propisane Natječajem i Odlukom. Stipendije koje se dodjele nakon završetka natječaja se isplaćuju počevši od mjeseca podnošenja zahtjeva – poručili su iz Općine Pokupsko.

Stipendije iznose 300 kuna za obje kategorije.

Nastavi čitati

HOTNEWS

Danas je Dan materinjeg jezika – Turopoljci, pospominjajte se po domaći!

Hrvatski jezik bogat je što zbog riječnika, to zbog dijalekata kojima se diljem Hrvatske priča – dio je to tradicije. Sigurni smo da naši Turopoljci i dan danas njeguju svoje lijepo ‘kaj’

Objavljeno

on

Deklice i dečeci dragog nam turopoljskog kraja, denes se slobodno prešećite po tratuvaru i rečite kteru lepu turopoljsku reč susedima, a snehe dok fanjke doma kuvaju, vredno ručak spravljaju, u to ime slobodno spiju jednu kupicu, popevaju si turopoljsku kiticu i potancaju! Mam bu Vam dan lepši!

Mlađe generacije, čitajući ovaj uvod, zasigurno ne razumiju značenje netom pročitanih riječi. Goričkim ulicama i okolnim naseljima sve rjeđe odzvanja turopoljski naglasak. Zašto je bitno očuvati ovaj dio turopoljske baštine,  svjesni su iz Ogranka Matice Hrvatske – Velika Gorica, stoga se neumorno trude u misiji očuvanja istog, organizirajući ‘Turopolske večeri’ na kojima se govori isključivo turopoljskim dijalektom, kako isto ne bi palo u zaborav.

Međunarodni dan materinjeg jezika obilježava se svake godine od 21. veljače 2000. godine s ciljem unapređivanja, učenja i razvoja materinjeg jezika te njegovanja jezične i kulturne različitosti i višejezičnosti. UNESCO kao organizacija Ujedinjenih naroda za promicanje suradnje među narodima na područjima obrazovanja, znanosti i kulture odredila je upravo današnji datum kao dan za obilježavanje. Istog datuma započinje i Mjesec hrvatskog jezika, koji svake godine obilježava Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje, te završava 17. ožujka, kad je bila objavljena “Deklaracije o nazivu i položaju hrvatskoga književnog jezika”, davne 1967. godine. Dani hrvatskoga jezika slave se od 1991. godine. Slobodno se razvija, njime se slobodno piše i govori, a od 1. srpnja 2012. postao je i službeni jezik Europske unije.

Jezik je oličenje pismenosti, kulture i identiteta, a dijalekt je nešto što naš jezik čini bogatijim. U vlastitom domu Turopoljci se s obitelji vole ‘pospominjati’ na svom dijalektu. Naš priznati pjesnik i nekadašnji predsjednik Matice Hrvatske, Dragutin Domjanić u svojoj poznatoj pjesmi ‘Kaj’ istaknuo je:

”Poznati su puti,
Tu vsegde je čuti,
Ljubljenu domaću mi reč!”

I zato… Turopolci, ponosno se pospominjajte kak su negdar naši stari pripovedali, najte na to zabiti jer nema nikaj lepše od našega domaćega kaj!

Nastavi čitati

Reporter 378 - 20.12.2018.

Facebook

Izdvojeno