Poveži se s nama

HOTNEWS

Jubilarni 15. Gastro Turopolja opravdao očekivanja

Objavljeno

Jedna od najvećih manifestacija u Velikoj Gorici uspješno je privedena kraju. Jubilarni 15. Gastro Turopolja okupio je dosad najveći broj posjetitelja koji su mogli uživati u bogatoj ponudi hrane, raznim domaćim proizvodima, odličnom vinu i mnogim popratnim sadržajima, što onima za najmlađe, a što onima za malo starije željnima dobre zabave i druženja.

 

 

Da Gastro Turopolja raste i ima veliki potencijal za daljnji razvoj potvrdio je i gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić. „Mi danas ovdje imamo nekoliko tisuća posjetitelja, i to ne samo iz Zagreba nego su nam došli prijatelji iz cijele Hrvatske, ali i prijatelji iz susjednih zemalja. Vidi se da Gastro raste i da ima sjajan potencijal. Taj potencijal afirmira prvo od čega smo krenuli, a to je obrtništvo, gastronomija, enologija i turizam. Međutim on afirmira i nas kao područje, nas kao ljude koji smo vrijedni kako u pripremanju, tako i u uživanju u hrani. Ove godine smo proširili Gastro u odnosu na prethodne, a slijedeće vjerujem da će biti još veći. Obzirom da iza Muzeja Turopolja radimo Centar za posjetitelje, Turističku zajednicu koji će imati svoj trg i kušaonicu vina, oni će prostorno proširiti ovu manifestaciju.“

 

 

Jedan od organizatora ove manifestacije je Turistička zajednica Grada Velike Gorice, a direktorica Milada Mesarić izrazila je svoje zadovoljstvo. „Velikogoričani su u velikom broju došli, zadovoljni smo kao organizatori, svi sudionici, a ima ih jako puno su zaista sve pripremili na vrijeme, ovo je ispunjenje snova svakom organizatoru kad vidi kako ljudi uživaju u onome što smo pripremili.„

 

Kao i svih dosadašnjih, tako su i ove godine vatrogasci imali jedan poseban programski zadatak. Njih 25 koliko ih je sudjelovalo natjecalo se za laskavu titulu najboljeg društava u pripremanju turopoljske kotlovine. I dok se kotlovina od ranih jutarnjih sati lagano krčkala, kod ekipa se čekanje na finalni proizvod kratilo grickanjem špeka,sira i kobasica. A onda je tročlani ocjenjivački žiri koji nije imao nimalo lak zadatak predvođen Tomislavom Špičekom tamo oko podneva krenuo u kušanje onoga što su vatrogasci kuhali. I donijeli su odluku. Najbolju turopoljsku kotlovinu pripremilo je DVD Ribnica, slijede DVD Velika Gorica i DVD Rakitovec.

 

dvd-velika-gorica

 

Tugomir Hlopec iz DVD-a Ribnica rekao je kako je tri sata bilo sasvim dovoljno da pripreme najbolju turopoljsku kotlovinu. „Dali smo si truda i urodilo je plodom.Mi smo vam dežurni kad god su druženja u pitanju, to nas čeka i kuhanje je naše. Da bi sve uredili i pripremili,stolove, štand sudjelovalo nas je petnaestak.Iskustvo i strpljenje su presudili. U rekordnom vremenu podijelili smo sve porcije kotlovine.“

 

Iznenađenja i veselja nije nedostajalo ni kod drugoplasirane ekipe DVD-a Velika Gorica kojoj je pobjeda izmaknula za samo jedan bod. „Najmlađa smo ekipa na manifestaciji, 25 godina u prosjeku, nismo išli na medalju nego napraviti posao kako treba. Ali čini se da su spoj iskustva i mladosti učinili svoje. Kažu da smo za jedan bod ostali iza prvih. Slijedeće godine lovimo zlato.“ –rekao je Sven Fabijančić, a pun riječi hvale za svoje mlade bio je predsjednik društva Ivica Kovačić. „Izuzetno sam ponosan na ovu svoju mladu ekipu. Ako malo promatrate  Gastro, njega su uglavnom iznijeli vatrogasci, a mi smo pokazali da se znamo snaći na intervencijama tamo gdje je potrebno pomoći drugima, ali da znamo i počastiti naše velikogoričane i njihove goste.“

Gastro Turopolja bio je prilika za kušanje jela koja nisu tako česta i svakodnevna, tako se KUD „Čiče“ pobrinuo za pripremu šarana na rašljama, ali i za to da iznenade najmlađe posjetitelje, ne samo hranom nego i drvenim vrtuljkom s pletenim košarama na opće oduševljenje djece. Djeca iz DV Ciciban na Gastru su uz pomoć svojih teta stjecala svoje prve kulinarske korake.

 

„Sa sigurnošću mogu reći da je ovo najuspješniji Gastro Turopolja do sada. Ovo je 15.jubilarni Gastro jedna od najvećih manifestacija u našem gradu čiji je organizator Udruženje obrtnika Velika Gorica i Turistička zajednica. Kao i svih proteklih, tako i ove godine predstavili su se naši velikogorički  restorani, ali ne samo danas na nedjeljnom ručku, nego i tijekom cijelog ovog tjedna kada se održavao i to vrlo uspješno Gastro tjedan.“  – podsjetio je predsjednik Udruženja obrtnika Velika Gorica Vlado Mikulčić, te istaknuo kako je iz godine u godinu vidljiva sve veća kvaliteta. „Osim promocije kulinarstva našeg lijepog Turopolja, prije svega autohtonih jela kao što su turopoljska kotlovina i pečenica od turopoljske  svinje tu je i stjecanje kvalitete. Kvaliteta je iz godine u godinu sve veća, prije svega  zahvaljujući struci, našim kuharima profesionalcima,ali i amaterima poput onih iz DVD-a. Sve se ovo zalijeva vrlo dobrim vinima naših Vukomeričkih gorica, a posebno treba spomenuti autohtonu sortu turopoljski škrlet.“

Sudjelovali su na Gastru i učenici Srednje strukovne škole koji su stjecali kulinarska iskustva uz prekaljene vatrogasne-gastro majstore, brojni OPG-ovi, a za miris mediterana pobrinuli su  članovi Udruženja obrtnika Korčula i Lastovo, bili su tu i gosti iz Slovenije.

 

Slijedeće godine uz degustaciju dalmatinske kuhinje  Korčulani će pokazati i kako se čisti riba, a evo današnjih dojmova.  „Svake godine dolazimo, super nam je ovdje, i doći ćemo i sljedeće godine. Posjetitelji rado degustiraju naše proizvode, pitaju nas za recepte. Pitaju i za delicije koje spravljamo,  tako da ćemo dogodine opet staviti nešto novo u ponudu.“ – poručuje ekipa s Korčule.

 

U velikoj tavi danas se pripremao gulaš, a posjetitelji su mogli degustirati i brojne slastice.

 

 

Zadovoljan ovogodišnjim Gastrom bio je i predsjednik Ceha ugostitelja Vladimir Birek. „Nas ugostitelja je malo premalo u Velikoj Gorici i okolici, mi ne možemo zadovoljiti sve potrebe, ali turopoljska kotlovina nije ništa lošija, zato nema mjesta prigovoru, i to je dio ugostiteljske ponude. I medari, i jabuke, i suveniri,sve to čini jedan Gastro. Zadovoljan sam, uvijek ima nešto što može bolje, pa to popravimo sljedeće godine.“

 

 

U velikom šatoru za dobru atmosferu brinuli su tamburaški sastav Harmonija i Ružmarin uz koje se druženje i zabava nastavilo nakon što se dobro ručalo na još jednom Gastru Turopolja o kojem će se zasigurno još dugo pričati.

Galerija fotografija:

HOTNEWS

Ana Plehinger: Život u Kurilovcu bio je težak i siromašan, ljudi su se poštivali, a toga danas više nema – obahatili su se!

Sve je spremno za ‘Jesen u Kurilovcu’

Objavljeno

on

Kak smu negda živeli‘, naziv je tematske izložbe manifestacije ‘Jesen u Kurilovcu‘, koju u nedjelju, 21. listopada organizira Etno udruga Kurilovec. Manifestacija počinje u 12,30 sati u DVD-u, u sklopu koje je blagoslov kruha i plodova zemlje predviđen za 14 sati. Večer će biti u znaku tradicionalnih turopoljskih specijaliteta.

“Kak se živelo prije 50-ak godina pokušavamo dokumentirati različitim predmetima. Život u Kurilovcu bio je težak i siromašan, jelo se skromno, ali bilo je topline zajedništva. Kuće su bile male, drvene, ljudi su se družili, poštivali i priznavali, a toga danas više nema. Ljudi su se jako otuđili. Ima jedan domaći izraz za to što se nama događa u Kurilovcu. Jako su se skusili – obahatili su se!”, istaknula je predsjednica Udruge Ana Plehinger.

Na manifestaciji će ljudi moći razgledati drvene primjerke tradicijskog graditeljstva autora Božidara Bogdana iz Velike Mlake te Vladimira Ledera iz Kurilovca. Riječ je o predmetima koji su se koristili u svakodnevnom životu.

 

Nastavi čitati

HOTNEWS

GENIJALNA IDEJA Ovo sportsko igralište nalazi se na krovu obnovljene škole

Izgrađena je i nova dvorana

Objavljeno

on

I službeno je otvorena dograđena škola u Kupljenovu, s novosagrađenom sportskom dvoranom. Na krovu dvorane smješteno je sportsko igralište – odbojkaško i košarkaško. Ovu školu, u šest razrednih odjela, u jednoj smjeni sada polazi 81 učenik.

„Ovakva škola bila je naša dugogodišnja želja, a sada je ponos cijeloga kraja. Vjerujem, oplemenit ćemo je prijenosom znanja i vrednotama koje ćemo njegovati u djeci“, rekla je ravnateljica Jadranka Kekelj.

Foto: Petra Rožić/Cityportal.hr

U dogradnju i energetsku obnovu škole, kao i gradnju jednodijelne sportske dvorane, zajedno s nabavom opreme, uloženo je 26,6 milijuna kuna. Najveći iznos, 19,1 milijun kuna osigurao je osnivač škole – Grad Zaprešić, Županija je izdvojila 5,4 milijuna, a Ministarstvo regionalnog razvoja 2 milijuna kuna.

„Način financiranja trebao bi biti primjer kako raditi i u drugim sredinama. Zajedničkim snagama, u ovom slučaju lokalne i regionalne uprave i Ministarstva regionalnog razvoja, lakše se dolazi do novih objekata, a time i nove kvalitete obrazovanja na našem području“, poručio je župan Stjepan Kožić, podsjetivši na osjetna ulaganja Županije u školstvo. Samo ove godine, za kapitalnu gradnju, osigurano je 50 milijuna kuna. Preuređenjem postojećeg i dogradnjom novog školskog prostora, škola u Kupljenovu ima osam učionica s pripadajućim kabinetima, kuhinju, blagovaonicu, knjižnicu, a osim jednosmjenske nastave, omogućen je i produženi boravak u školi.

„Ova investicija je doprinos Grada pronatalitetnoj politici. Energetski smo obnovili škole u Pojatnom, Jablanovcu, upravo je završena rekonstrukcija OŠ Ljudevita Gaja, a pred nama je gradnja sportske dvorane uz OŠ Antuna Augustinčića“, rekao je gradonačelnik Zaprešića Željko Turk, poručivši da se iz Zaprešića ne odlazi, dapače mlade obitelji u njega dolaze.

„Ove školske godine, generalno, imamo više osnovnoškolaca. Ovakvim investicijama, kroz obrazovanje želimo našoj djeci pružiti bolju budućnost“, rekao je Turk.

Nastavi čitati

HOTNEWS

U tijeku akcija Zaštita pješaka

Pješaci su najranjivija skupina u prometu

Objavljeno

on

Na području cijele Policijske uprave zagrebačke u tijeku je akcija Zaštita pješaka koja će se provoditi cijeloga dana. Iz policije kažu kako je cilj smanjenje broja prometnih nesreća i broja stradalih osoba, posebice pješaka kao najranjivije skupine u prometu.

“Akcija je usmjerena prvenstveno na prekršaje vozača (čl. 133. – 135. Zakona o sigurnosti prometa na cestama) te ih pozivamo da prilagode brzinu kretanja i propuštaju pješake na obilježenim pješačkim prijelazima, a pješake pozivamo da kolnik prelaze samo na za to obilježenim mjestima i poštuju zeleno svjetlo na semaforu”, poručili su iz PU Zagrebačke.

Nastavi čitati

Facebook

Izdvojeno