Povežite se s nama

HOTNEWS

Inicijativa za referendum o imenovanju ulica u Općini Pokupsko “Odlučimo sami” : Načelnik zanemaruje činjenicu da ga odluka donesena na referendumu obvezuje

Iz Inicijative smatraju da će nakon provedbe trenutne odluke imati još veći nered nego prije.

Objavljeno

na

Nakon našeg teksta, objavljenog danas, 17.kolovoza 2021. godine pod naslovom “BOŽIDAR ŠKRINJARIĆ Ako prođe, referendum neće donijeti ništa novo, a trošak osobnih iskaznica suprotno tvrdnjama snosi Općina” Inicijativa za referendum o imenovanju ulica u Općini Pokupsko “Odlučimo sami” uputila je demanti kojeg prenosimo u cijelosti.

“Suprotno tvrdnjama načelnika općine Pokupsko, referendum donosi promjene. Prema Zakonu o referendumu, Odluka donesena na referendumu obvezatna je pa prije proteka roka od godine dana od dana održavanja referenduma, ne smije se donijeti pravni akt ili odluka koja je sadržajno suprotna odluci donesenoj na referendumu.

Inicijativa za referendum o imenovanju ulica u Općini Pokupsko “Odlučimo sami” nije nikad tvrdila da trošak osobnih iskaznica ne snosi Općina. No, to je još najmanji trošak koji nastaje promjenom adresa. Grubim izračunom troškova se prelazi iznos od 500 tisuća kuna za stanovnike općine u koji nisu vjerojatno uračunati svi troškovi (naime nisu uključeni troškovi promjene sjedišta OPG-a). Općina ne financira trošak promjene prometnih dozvola kao ni troškove postavljanja pločica s kućnim brojem koji se kreću od 70 do 100 kuna po pločici. Ne financiraju se ni troškovi promjene sjedišta obrtima i tvrtkama koji idu od 700 do čak 2.500 kuna. Ako želite promijeniti adresu na vlasničkom listu u zemljišnim knjigama ta promjena će vas koštati 50 kuna po zahtjevu koji također Općina ne financira. I još dugi niz obavještavanja institucija i provedbe promjene adrese.

Načelnik tvrdi da su mjesni odbori odobrili daljnju provedbu ovog projekta i da je prijedlog bio na javnom savjetovanju. Javno savjetovanje je provedeno putem web stranice općine i potpisane su suglasnosti od strane predsjednika mjesnih odbora. No, ne spominje da na taj način nisu na adekvatan i transparentan način zaista svi stanovnici informirani o prijedlogu. Takvi navodi od strane načelnika su bezobzirni jer u svim naseljima općine Pokupsko nema dobre pokrivenosti signalom i ne služe se svi internetom. Činjenica da smo bili zbog propisanih mjera vezano za koronu u velikoj i dugotrajno izolaciji potez načelnika je zapravo samo još jedan primjer njegove samovolje.

Što se tiče odobrenja mjesnih odora, ni tu nije proces odrađen na transparentan način. Naime, nisu čak niti svi članovi mjesnih odbora dobili pozive na sastanak mjesnog odbora o prijedlogu imenovanja ulica te niti jedan mjesni odbor nije sazvao skup građana na kojem bi taj prijedlog predstavio mještanima. Oni mjesni odbori koji su se protivili tom prijedlogu su pozivani od strane načelnika na ponovni sastanak dok ne bi dobio traženu suglasnost.

U slučaju da se prikupi dovoljan broj potpisa i referendum prođe ne bi se dogodilo opet isto.

Za početak, odluka donesena na referendumu obvezuje načelnika i općinsko vijeće te ne mogu donijeti novu odluku suprotnu odluci donesenoj na referendumu.

A u slučaju ponovnog prijedlog za imenovanje ulica i trgova kroz nekoliko godina, zašto ne bi moglo biti drugačije nego kako je? Nema razloga da ulice moraju biti imenovane prema zaseocima. Naravno da ima i može biti i drugih naziva ukoliko stanovnici na koje promjene utječu to žele.

Kako je moguće da u vrijeme pandemije koronavirusa jedna općina u Hrvatskoj donosi Odluku o imenovanju ulica koja povlači za sobom niz izmjena dokumenata zbog promjene adrese?

Načelnik proces raspisivanja referenduma naziva nepotrebnim. Ovaj proces je rezultat netransparentnog odnosa načelnika općine Pokupsko prema stanovnicima i stvaranja ogromnih troškova ljudima koji nakon pretrpljenih šteta od potresa i u vrijeme pandemije zaista ne očekuju od lokalne vlasti da im uzrokuje dodatne troškove koji ne rješavaju probleme već ih dodatno stvaraju.

Nakon provedbe trenutne odluke imamo još veći nered nego prije.

Načelnik ističe kako uvodi red, a zapravo u neuređeno stanje u katastru uvodi dodatni nered. Upravo zbog nesređenog katastra je potrebno prije provesti novu katastarsku izmjeru, uskladiti podatke i u dogovoru sa stanovnicima krenuti u daljnje uređenje prostornih podataka (pa tako i imenovanja ulica) tamo gdje ima potrebe za tim. A ne provoditi svoju samovolju i onda pokušavati opstruirati na sve moguće načine prikupljanje potpisa za raspisivanje referenduma.

Kao predstavnik lokalne vlasti nije niti u jednom trenutku pitao stanovnike da li imaju problem s adresama i na koji način bi taj problem u ovom trenutku bilo najprikladnije riješiti, a sada Inicijativu naziva nepotrebnom.” – stoji u priopćenju koje je u ime Organizacijskog odbora Inicijative za referendum o imenovanju ulica u Općini Pokupsko  „Odlučimo sami“ potpisala Katarina Lukinić, predsjednica Odbora.

 

 

HOTNEWS

Stižu Dani mađarske kulture u Veliku Goricu. Evo programa…

Manifestacija će ponuditi zanimljive i kvalitetne sadržaje, a počinje u četvrtak otvaranjem izložbe „Graditeljski odjeci Translajtanije: Mađarska arhitektura 19. i početka 20. stoljeća na hrvatskom tlu“…

Objavljeno

na

Pučko otvoreno učilište Velika Gorica u suradnji s Institutom Liszt – Mađarskim kulturnim centrom Zagreb organizira Dane mađarske kulture, višednevnu manifestaciju kojom se želi prezentirati mađarsku arhitekturu na hrvatskom tlu, suvremenu mađarsku kinematografiju i isprepletenost glazbene umjetnosti Mađara i Hrvata u Mađarskoj.

– Pučko učilište i Mađarski kulturni centar započeli su suradnju 2021. godine u okviru VG Brass festivala na kojem su se publici predstavili eminentni mađarski glazbenici, a za koje je Institut osigurao smještaj. U duhu i na temelju povezanosti dvaju naroda i dviju država koja seže u daleku povijest, obje strane iskazale su tada interes za nastavak suradnje kroz manifestaciju koju će zajednički osmisliti. Dani mađarske kulture za cilj imaju upoznavanje kulturnih vrijednosti susjednog nam naroda, njegovanje mađarske kulturne baštine kao rezultata zajedničke povijesti te jačanje dobrih odnosa i međusobnog poštivanja – istaknuli su iz Pučkog učilišta.

Manifestacija će ponuditi zanimljive i kvalitetne sadržaje, a počinje 19. svibnja, otvaranjem izložbe „Graditeljski odjeci Translajtanije: Mađarska arhitektura 19. i početka 20. stoljeća na hrvatskom tlu“. Izložba autora Borisa Dundovića bit će postavljena u Izložbenom prostoru Učilišta. Otvaranje izložbe koja se temelji na višegodišnjem znanstvenom istraživanju mađarsko-hrvatskih kulturnih veza i njihovog odjeka u izgrađenom okolišu je u 19 sati, a partner izložbe je i Institut za povijest umjetnosti u Zagrebu.

Istog dana u 20 sati u Gradskoj vijećnici možete slušati putopisno predavanje „Od Balatona do vrha Mađarske“. Planinar i zaljubljenik u prirodu Matej Perkov prezentirat će dijelove njegova putovanje od obala Balatona do najvišeg mađarskog vrha Kekesteto/Matra te kroz fotografije, videa i priču otkriti zanimljivosti i ljepote koje krije susjedna država.

Sa suvremenom mađarskom kinematografijom upoznat ćemo se 20. svibnja. U Dvorani Gorica u 20 sati bit će prikazan film „Prije mraka“ koji je režirao Oscarom nagrađeni László Nemes. Radnja filma smještena je u Budimpeštu početkom 20. stoljeća, a prati mladu djevojku koja traga za izgubljenom prošlošću te na kraju biva uvučena u kovitlac društva na pragu raspada.

Dani mađarske kulture završit će 21. svibnja nastupom Folklornog ansambla „Tanac“ iz Mađarske i Ogranka „Seljačke sloge“ Buševec. FA „Tanac“ utemeljen je na inicijativu Miše Šarošca i Jožefa Szavaija 1988. godine u Pečuhu, od mladeži iz okolnih bošnjačkih-hrvatskih sela. Prvenstveni cilj djelatnosti društva uvijek je bio (i je) sakupljanje, prikazivanje i čuvanje narodnog blaga, u prvom redu plesa Hrvata u Mađarskoj. Koncert kojim će ova dva društva proširiti kvalitetnu dugogodišnju suradnju počinje u 19:30 h u Dvorani Gorica.

 

Nastavite čitati

Vijesti

POLICIJA Vozači i ovaj vikend vozili prebrzo, a vikend “rekorderka” napuhala 1,13 promila

Troje vozača “uhvaćeno” s promilima…

Objavljeno

na

Na području Policijske postaje Velika Gorica, tijekom proteklog vikenda “uhvaćeno” je 33 prekršitelja u sklopu akcije „Pojačan nadzor vozila i vozača u dane vikenda“.

Kod 25 vozača utvrđeno je da su vozili prebrzo, njih troje ih je vozilo pod utjecajem alkohola i troje vozača ili putnika nije bilo vezano. Bio je i jedan prekršaj vožnje bez položenog vozačkog ispita i jedan upravljanja neregistriranim vozilom. Također bilo je i 5 ostalih prekršaja iz domene prometa, pa je sveukupno utvrđeno 38 prometnih prekršaja.

Niti ovoga puta, vikend nije prošao bez svog vikend “rekordera” koji je napuhao 1,13 promila.

– U subotu 14. svibnja u 01,05 sati, žena starosti 53 godine, upravljala je osobnim automobilom Ulicom Slavka Kolara u Velikoj Gorici. Nadzorom kod kbr.8 utvrđeno da je upravljala vozilom za vrijeme dok je u organizmu imala prisutnost alkohola u koncentraciji od 1,13 g/kg . Na mjestu događaja izdan joj je Prekršajni nalog i Naredbom joj je privremeno oduzeta vozačka dozvola na rok od 12 sati – istaknuli su iz policije.

Za napomenuti je da se u vrijeme provođenja akcije dogodila jedna prometna nesreća s  jednom lakše ozlijeđenom osobom, a u ostalo vrijeme vikenda dogodilo se 5 prometnih nesreća, jedna također s lakše ozlijeđenom osobom.

Nastavite čitati

CityTV

FOTO/VIDEO Sunce piči, mi roštiljamo…u Novom Čiču! Evo tko su pobjednici 4. Turopoljskog Chill & Grill-a

Gorički klub mladih i KUD Čiče organizirali su 4.Turopoljski chill&grill, a na kojem su sudjelovale čak 32 ekipe…

Objavljeno

na

Sunce piči, mi roštiljamo…baš kao što je opisano u pjesmi popularnog hrvatskog rock banda, bilo je tako i u Novom Čiču. Čim smo ušli u selo, osjetio se miris roštilja, kojeg su ove godine na 4.izdanju manifestacije Turopoljski Chill & Grill spremale čak 32 ekipe. Organizatori, Gorički klub mladih i KUD Čiče i više su nego zadovoljni ovogodišnjim odazivom.

– Ekipe su nam stigle čak iz Sisačko-moslavačke i Krapinsko-zagorske županije što znači da naša manifestacija polako izlazi iz okvira Zagrebačke županije. Tu je veliki broj ljudi, ima svega, od hrane i kolača, dobre zabave…Upravo je to ljudima i nedostajalo da se malo vidimo i družimo te nas veseli ovakav veliki odaziv – naglasio je Stipo Duvnjak, predsjednik KUD Čiče.

A na roštilju zna se… carsko meso, ćevapi, piletina, šampinjoni, povrće – sve to našlo se na grillu mlade ekipe Food Kud Ščitarjeva koja je prvi puta sudjelovala u ovom natjecanju.

– Malo nam je strka jer još ne znamo kako to sve ide, ali nadamo se dobrom rezultatu. Barem među prva tri – našalila se Marija te rekla kako je za dobar roštilj potrebno malo, a to je dobra organizacija i društvo.

14.05.2022. – Novo Čiče – 4. Turopoljski Chill & Grill – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Na jednoj strani mladost, a na drugoj iskustvo. Gospodin Zvonko iz Udruge umirovljenika Novo Čiče, kaže kako je najstariji član i majstor roštilja, ali i redoviti sudionik ove manifestacije. Njegova ekipa spremala je fine kotlete punjene gljivama i prženim lukom, krilca i rebarca u posebnoj marinadi s djevičanskim maslinovim uljem.

– Dobra volja, dobra vatra i dobri ljudi – to je najvažnije kod roštilja – kazao nam je gospodin Zvonko.

Četveročlanom žiriju koji će morati kušati sva spremljena jela, a nije ih malo, neće biti nimalo lako.

– Presudno će biti tko najljepše ispeče meso, čije bude najukusnije, ali prvenstveno je ono što dođe na tanjur ispravno začinjeno, ispečeno, svježe, sočno i ukusno – naglasio je chef Ante Martić, član žirija.

14.05.2022. – Novo Čiče – 4. Turopoljski Chill & Grill – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

U Čiče je stigao podršku manifestaciji dati i sam gradonačelnik Krešimir Ačkar, koji kako kaže i sam voli biti roštilj majstor.

– Obožavam raditi roštilj u krugu obitelji i prijatelja, to je jedan od načina gdje se najviše opuštam, no moram priznati da ne dobivam baš prevelike pohvale da sam dobar majstor tako da mi više daju da asistiram – našalio se gradonačelnik Ačkar i istaknuo kako se danas u Novom Čiču manifestira sve ono što si može poželjeti jedna društvena zajednica.

– Druženje uz pjesmu, ples, tradiciju, roštilj koji je neizostavan i koji svima donosi jedan oblik relaksacije, pohvaljujem organizatore i sve natjecatelje, ovo je stvarno jedna hvalevrijedna manifestacija te pozivam sva ostala naša mjesta da organiziraju ovako nešto slično jer nakon svega, ljudi su željni druženja – naglasio je gradonačelnik.

14.05.2022. – Novo Čiče – 4. Turopoljski Chill & Grill – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Dok su se jedni grijali na toplini sunca i uz roštilj, drugi su se zabavljali. Svi koji su stigli u Novo Čiče mogli su razgledati Etno naselje, degustirati hranu, osvježiti se pićem, ali i pogledati izložbu starodobnih povijesnih vozila Oldtimer kluba Turopolje.

Titulu najboljeg majstora roštilja ponijela je ekipa Udruge mladih Općine Orle, drugo mjesto osvojila je ekipa Old woody BBQ, a treće mjesto otišlo je Udruzi bosanski Posavljak. Titula najluđe ekipe, što je od ove godine nova kategorija, pripala je Superjunacima iz Ribnice, najljepše dekorirani stol imao je KUD Čiče, najveseliji su bili gosti iz Zagorja, Ilirci, a najbrojnija je bila Udruga žena Novo Čiče. Čestitamo svima!

Galerija fotografija:

Nastavite čitati

HOTNEWS

Kod trgovačkog centra u Velikoj Gorici policija pronašla nestalu 15-godišnjakinju

Djevojka je majka osmomjesečnog djeteta, a razlog njenog nestanka nije poznat.

Objavljeno

na

Pronađena  je 15-godišnja nestala tinejdžerica L. G. T. ispred jednog trgovačkog lanca u Velikoj Gorici.  Pred kamerama RTL-ovih reportera majka K. T. primila poziv je policije koja joj je prenijela najsretniju vijest – da su našli njezinu kćer, prenosi rtl.hr.

“Moje dijete je živo”, povikala je majka pred novinarima. Sav teret svijeta pao je s njenog srca. Kako su majci prenijeli, djevojku će ispitati psiholozi, što je uobičajena procedura.

Podsjetimo,  L.G.T.  vodila se kao nestala od ponedjeljka 9. svibnja kada joj se 45 minuta iza ponoći izgubio svaki trag. U to je vrijeme viđena na nadzornoj snimci restorana Mime’s u Petrinjskoj, gdje se vidi kako u istu skreće sivi automobil, za koji majka misli da se radi o starijem modelu Pola. Prije nego je nestala, napustila je stan u središtu Zagreba uzevši od obitelji 250 kuna, piše rtl.hr.

Majka je ujedno skrbnica svog unuka, osmomjesečnog dječaka kojeg je rodila njena kćer koja je danas, na svu sreću pronađena.

Nastavite čitati

CityTV

VIDEO Od jeseni u Srednjoj strukovnoj školi Velika Gorica dva nova zanimanja

Srednja strukovna škola Velika Gorica ove će godine upisati osam razrednih odjela i 192 učenika u četiri obrazovna sektora…

Objavljeno

na

Bliži se kraju još jedna školska godina, a osmaši će se naći na prekretnici života. Morat će odlučiti u kojem će smjeru ići njihovo školovanje i što će upisati. Od nove školske godine, u Srednjoj strukovnoj školi Velika Gorica na popisu zanimanja, naći će se i dva nova.

– S obzirom na to da je naša škola nositelj projekta Regionalnog centra kompetentnosti u strukovnom obrazovanju u strojarstvu Industrija 4.0, polako se prilagođavamo tržištu i od nove školske godine nudimo zanimanje strojarski računalni tehničar kao četverogodišnji program obrazovanja i CNC operater/operaterka trogodišnji program – istaknuo je ravnatelj škole, Miroslav Antolčić.

Uz dva nova programa, učenici će tako u ovoj goričkoj strukovnoj školi moći birati između još 10 zanimanja. Prednost strukovnih zanimanja je ta što su sve traženija na tržištu rada, pa će po završetku svog trogodišnjeg ili četverogodišnjeg školovanja, vrlo vjerojatno pronaći posao.

– Kod četverogodišnjih zanimanja, kod tehničara to su područja nakon kojih učenici imaju široku pletu znanja i veliku mogućnost pronalaska radnih mjesta. Mogu raditi na poziciji voditelja u strojarskim postrojenjima, alatnim strojevima, tvornicama i industriji, dok kod trogodišnjih zanimanja učenici su pripremljeni za čitanje nacrta do izrade obradaka i elemenata na numerički upravljanim strojevima, stojnim alatima, održavanje istih i rad na tom području – pojasnio nam je ravnatelj Antolčić.

Dva nova zanimanja, u ovoj će školi zamijeniti dva stara. U ponudi više neće biti automehaničar i tehničar za vozila i vozna sredstva, ali djeca koja bi htjela upisati ta zanimanja mogu upisati za automehatroničara ili strojarskog računalnog tehničar.

Potvrda da se bez struke ne može, pokazale su i ove dvije pandemijske godine. Dok su neki dijelovi u društvu kompletno stali, struka je i dalje radila te bez nje nismo mogli.

– I dalje se svijet i život morao razvijati  i funkcionirati, a struka je tu pokazala svoju snagu, probitačnost i neophodnost u današnjem društvu. Tako da polako, ali sigurno interes za strukovna zanimanja raste, a radi se i na sve većoj promociji. Na kraju krajeva, nakon strukovnih škola vi imate siguran kruh u rukama i na neki način siguran posao – naglasio je ravnatelj.

Srednja strukovna škola Velika Gorica ove će godine upisati osam razrednih odjela i 192 učenika u četiri obrazovna sektora – strojarstvo, elektrotehnika, ugostiteljstvo i osobne usluge.

– Na stranicama škole i u samoj školi učenici i roditelji mogu dobiti sve potrebne informacije ako žele upisati neko od zanimanja koja nudimo. Moram spomenuti da su najveći uspjesi kod onih učenika koji ono što rade, rade s ljubavlju i koji pronađu neko svoje područje koje ih zanima – zaključio je Antolčić.

Nastavite čitati

Reporter 414 - 14.04.2022.

Facebook

Izdvojeno