Poveži se s nama

Gospodarstvo

Ima vrhunski Turopoljski škrlet: Vlado Mikulčić osvojio Zlatni trsek!

Objavljeno

Predsjednik velikogoričke Udruge vinogradara i vinara ‘Grozd’ Vlado Mikulčić za svoj Turopoljski škrlet osvojio je prestižnu nagradu ‘Zlatni trsek’. Veliko priznanje kolega vinara i stručne komisije dobio je na 24. Izložbi mladih vina u Ludbregu.

“Jedna od najvećih izložbi mladih vina u Lijepoj našoj otvorena je u petak u hotelu Crnković, a ocjenjivanje je organizirala ludbreška Udruga vinogradara i vinara „Trsek“.  Ove godine uzorci su zaprimljeni iz Varaždinske, kao i svih susjednih županija, Grada Zagreba, Dalmacije, te iz Republike Slovenije i Mađarske”, kaže Mikulčić.

Tri stručne komisije sastavljene od po 3 degustatora,  trebale su kušati čak 550 različitih uzoraka. Riječ je o vrsnim poznavateljima vina sjeverozapadne Hrvatske, pod predsjedanjem prof. dr. sc. Stanislave Herjavec. Ocjenjivanje je provedeno metodom 100 bodova, a konačna ocjena za pojedino vino bila je medijana.

Najzastupljenija su bila bijela vina, među kojima najviše mješavina sorata, ali i Graševine, Rajnskog rizlinga, Pinota bijelog, Sauvignona, Muškata i Traminca. Na osnovi postignutih bodova ove je godine Zlatno odličje dobio 71 uzorak (13%), 265 vina Srebrno (48%), Brončano 134 vina (24%), a Priznanje za sudjelovanje 15 vina (3 %). Od ukupnog broja ocjenjenih vina, odbačeno je 65 uzoraka (12 %), jer su postigli manje od 60 bodova.

 

Gospodarstvo

Izložba bučinog ulja “na čekanju”

Izložba ove vrste ulja je jedinstvena u Europi a zajednički ju organiziraju Varaždinska, Međimurska, Krapinsko-zagorska i Zagrebačka županija te Grad Zagreb.

Objavljeno

on

Zbog epidemije uzrokovane korona virusom zabranjena je bilo kakva aktivnost ili organizacija događaja, te su organizatori 10. Izložbe bučinog ulja sjeverozapadne Hrvatske i 3. međunarodne izložbe bučinog ulja Alpe-Jadran odgodili ranije najavljeno prikupljanje uzoraka bučinog ulja.

Za sada nisu odustali od održavanja ovogodišnje izložbe, te će čekati razvoj zdravstvene situacije u državi i sukladno odlukama Nacionalnog stožera civilne zaštite prolongirati datum događanja. Kada se za to steknu uvjeti, kontaktirati će proizvođače kako bi se dogovorili o novom terminu izložbe.

Ove je godine u planu dodatno proširenje manifestacije, podizanje kriterija ocjenjivanja na najvišu europsku razinu, promocija na gastro-sajmovima u Francuskoj, ali i drugim državama kako bi postao prepoznatljiv i traženi proizvod u cijeloj Europi. No, čini se da će ovo posljednje ipak pričekati neka bolje vremena i zaustavljanje pandemije koja trenutno potresa cijeli svijet.

Inače, ovo visokokvalitetno ulje smanjuje kolesterol u krvi, stoga djeluje kao prevencija od arteroskleroze, zatim poboljšava imunološki sustav, pozitivno utječe na vid, pozitivno utječe na raspoloženje te olakšava učenje i koncentraciju. Stoga, imate li zalihu ovog delikatesnog ulja, svakako ga je preporučljivo ubaciti u svakodnevnu prehranu, kako bi u ovo izazovno razdoblje ostali zdravi. Preporučuje se uporaba 1 do 3 čajne žlice dnevno, samostalno ili sa salatom, umakom ili nekim kuhanim prilogom.

Izložbu bučinog ulja sjeverozapadne Hrvatske zajednički organiziraju Varaždinska, Međimurska, Krapinsko-zagorska i Zagrebačka županija te Grad Zagreb.

Nastavi čitati

Gospodarstvo

Sastali se predstavnici vinogradarsko-vinskih udruga Zagrebačke županije

Razgovaralo se o potporama, aktivnostima i projektima iz područja vinogradarstva i vinarstva

Objavljeno

on

U Zagrebačkoj županiji na poziv Upravnog odjela za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo Zagrebačke županije jučer su se sastali predstavnici vinogradarsko-vinskih udruga Zagrebačke županije. Razgovaralo se o planiranim mjerama potpora, aktivnostima i projektima iz područja vinogradarstva i vinarstva u ovoj godini. Predstavnici udruga informirani su tijeku priprema za 3. Reviju najboljih vina Zagrebačke županije, koja će se održati 12. ožujka u The Westin Zagreb hotelu u Kristalnoj dvorani od 13 do 19 sati.

Nastavi čitati

CityLIGHTS

VIDEO Na 5. Obrtničkom forumu predstavljene izmjene i dopune Zakona o obrtu

Početkom 2019. godine u Zagrebačkoj županiji bilo je 5.042 obrta, a početkom ove godine ta se brojka povećala na 5.526. Je li to znak laganog oporavka obrtništva? Odgovor smo dobili na Obrtničkom forumu u Velikoj Gorici – gradu s najvećim brojem obrtnika u Zagrebačkoj županiji.

Objavljeno

on

Domagoj Ilečić, pročelnik za poduzetništvo, investicije i EU fondove grada Velike Gorice: “Obrtnici su oduvijek bili pokretač gospodarstva u Velikoj Gorici, i naša snaga, i motor razvoja.”

 

Nastavi čitati

Reporter 391 - 12.03.2020.

Facebook

Izdvojeno