Poveži se s nama

Gospodarstvo

Gradsko stambeno gospodarstvo: Radimo na pojeftinjenju grijanja

Objavljeno

Tema razdjelnika topline i neopravdano visokih računa proteklih mjeseci vrlo je aktualna u medijskom prostoru. Građani žele znati koja je funkcija razdjelnika i zašto, nakon njihovog uvođenja, mnogi i dalje imaju značajno velike, a neki čak i duplo veće račune. Ta problematika od prvog dana tema je rasprave i u Gradu Velikoj Gorici. Tim povodom održan je i veliki sastanak predstavnika HEP-a, vodstva Grada Velike Gorice, predstavnika suvlasnika stambenih zgrada i direktora Gradskog stambenog gospodarstva. Cilj je bio pokrenuti raspravu i iznuditi rješenje koje bi bilo najprihvatljivije za građane – utvrditi gdje je došlo do problema, kao i predložiti smjernice za strateški i planirani pristup ovom problemu.

 

“HEP Toplinarstvo je u fazi idejnih rješenja za Veliku Goricu. U načelu se radi o spajanju centralnog toplinskog sustava Gorice sa gradom Zagrebom. To je jedna od ideja teška 35 milijuna eura i dugoročni projekt na kojem se oni planiraju bazirati. Druga opcija je centralizacija toplinskog sustava unutar grada Velike Gorice“, istaknuo je direktor Gradskog stambenog gospodarstva Velika Gorica Tomislav Landeka. U slučaju da Gorica postane dio zagrebačkog sustava grijanja, a s obzirom na razliku u cijeni grijanja dvaju gradova, ušteda bi mogla biti gotovo pedeset posto. Uz mnoge zaključke, još je jednom potvrđeno da energetska obnova zgrada provjereno pridonosi uštedama, kvaliteti i boljoj energetskoj učinkovitosti.  Gradsko stambeno gospodarstvo Velika Gorica upravo je krenulo u projekt energetske obnove zgrada koji za cilj ima kontroliranu apsorpciju energije, racionalno plaćanje sukladno potrošnji te zaštitu i očuvanje same zgrade.

 
foto: Cityportal
 

„Neprihvatljivo je da naši građani plaćaju toliko visoke račune zbog sustava koji nije provjeren. Građani nisu „pokusni kunići“ i to pokazujemo svojim angažmanom i aktivnostima. Zato smo i krenuli u projekt energetske obnove zgrada kako bi građani dobili maksimum od računa koje plaćaju, kako bi dobili vrijedan i očuvan dom. Cilj okupljanja bio je građanima omogućiti naše jamstvo – manje račune i bolju uslugu. Zato se osim centralnog sustava grijanja preporučuje i energetska obnova zgrada. Upola manji računi nisu još jedna „prazna priča“, nego su rezultat strateških i provjerenih aktivnosti“, izjavio je Landeka.

 

Projekt energetske obnove zgrada vrijedan 12.324.629,75 kuna uključuje sveobuhvatne radove jer je uglavnom riječ o starijim zgradama s najvećom potrošnjom energije.

 

Tekst je prenesen iz novog broja Reportera.

 

Gospodarstvo

Sastali se predstavnici vinogradarsko-vinskih udruga Zagrebačke županije

Razgovaralo se o potporama, aktivnostima i projektima iz područja vinogradarstva i vinarstva

Objavljeno

on

U Zagrebačkoj županiji na poziv Upravnog odjela za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo Zagrebačke županije jučer su se sastali predstavnici vinogradarsko-vinskih udruga Zagrebačke županije. Razgovaralo se o planiranim mjerama potpora, aktivnostima i projektima iz područja vinogradarstva i vinarstva u ovoj godini. Predstavnici udruga informirani su tijeku priprema za 3. Reviju najboljih vina Zagrebačke županije, koja će se održati 12. ožujka u The Westin Zagreb hotelu u Kristalnoj dvorani od 13 do 19 sati.

Nastavi čitati

CityLIGHTS

VIDEO Na 5. Obrtničkom forumu predstavljene izmjene i dopune Zakona o obrtu

Početkom 2019. godine u Zagrebačkoj županiji bilo je 5.042 obrta, a početkom ove godine ta se brojka povećala na 5.526. Je li to znak laganog oporavka obrtništva? Odgovor smo dobili na Obrtničkom forumu u Velikoj Gorici – gradu s najvećim brojem obrtnika u Zagrebačkoj županiji.

Objavljeno

on

Domagoj Ilečić, pročelnik za poduzetništvo, investicije i EU fondove grada Velike Gorice: “Obrtnici su oduvijek bili pokretač gospodarstva u Velikoj Gorici, i naša snaga, i motor razvoja.”

 

Nastavi čitati

Gospodarstvo

Obrtnici se okupljaju u Gorici, raspravljat će o aktualnostima i tražiti rješenja problema

Organizirali su forum, a sastaju se u srijedu, 26. veljače

Objavljeno

on

Obrtnička komora Zagreb, u suradnji sa Zagrebačkom županijom, organizira 5. Obrtnički forum Zagrebačke županije – Obrtništvo 2020., a domaćin susreta bit će Velika Gorica. Cilj foruma, koji će se održati u srijedu u 12 sati u Hotelu Garden Hill, je raspraviti aktualne teme značajne za obrtnike i obrtništvo Zagrebačke županije te iznaći kvalitetna rješenja problema zajedničkom suradnjom s gradovima i općinama na području Zagrebačke županije.

– Pričat ćemo o tome kako najbolje surađivati s lokalnom samoupravom, a obrtnici će predstavnike lokalne vlasti i ministarstava moći i pitati sve što ih zanima. Na panel-raspravu su dobrodošli svi obrtnici i obrtnice – kazao je predsjednik Obrtničke komore Zagreb Mirza Šabić.

 

Nastavi čitati

Reporter 391 - 12.03.2020.

Facebook

Izdvojeno