Povežite se s nama

Vijesti

Gorički SDP: Barišić mora dati ostavku jer je uništio ugled Grada Velike Gorice

Objavljeno

na

Nakon sjednice Gradskog vijeća, iz goričkog SDP-a su poslali priopćenje za medije u kojem su se osvrnuli na točku dnevnog reda Aktualna politička i gospodarska situacija u Velikoj Gorici, a što su o svemu kazali prenosimo u nastavku:

SDP Velike Gorice u suradnji s ostatkom oporbe u Gradskom vijeću zatražio je danas na sjednici Gradskog vijeća da Vijeće zatraži ostavku gradonačelnika Dražena Barišića, njegovih zamjenika Ervina Kolarca i Krešimira Ačkara te predsjednika Gradskog vijeća Nevena Karasa kao znak moralnog čina odgovornosti zbog štete koju su nanijeli građanima Velike Gorice. SDP smatra kako je to minimum političke odgovornosti koji bi gradonačelnik i njegovi najbliži suradnici trebali pokazati budući da je je gradonačelnik lišen slobode zbog sumnje na gospodarski kriminal.

– Gradonačelnik Barišić pod sumnjom je za korupciju u provedbi nekih od najvažnijih gradskih projekata, kao što su aglomeracija, javna rasvjeta u Gradu ili izgradnja i uspostava reciklažnog dvorišta. Barišić je još uvijek lišen slobode, a projekti upitne zakonitosti. To za posljedicu može imati narušenu dinamiku provedbe i dodatno financijsko opterećenje građana, što je dovoljan razlog da gradonačelnik i njegovi najbliži suradnici daju ostavke jer su trajno naštetili reputaciji Grada i oštetili građane. Mi smo danas od Gradskog vijeća zatražili da potvrdi moralnu odgovornost gradonačelnika i zatraži ostavke njegovog tima – potvrdio je Ozren Robić, predsjednik velikogoričkog SDP-a.

Oporba u Gradskom vijeću jednako tako smatra da ostavku mora dati i predsjednik Vijeća, Neven Karas, izabran sa liste MB 365 – Stranke rada i solidarnosti. Naime, sudjelovanjem u donošenju odluka u inkriminiranim projektima nanesen je ugled radu Gradskog vijeća, budući da svaki vijećnik preseže da će savjesno i odgovorno obavljati svoju zadaću. SDP smatra da Karas predstavlja Vijeće i da je morao voditi računa o tome da Vijeće kritičnije propitkuje rad gradonačelnika.

Osim što su zatražene ostavke svih čelnih ljudi u gradu, oporba također predlaže da Gradsko vijeće pozove nadležna državna tijela da preispitaju zakonitost u provedbi drugih gradskih projekata koje je izvodio Elektrocentar Petek.

– Lista projekata koje je u Velikoj Gorici radila tvrtka Elektrocentar Petek je stvarno dugačka. Petek je gradio bazen, pristupne ceste, postavljao javnu rasvjetu kod Srednjoškolskog centra, izmicao stupove javne rasvjete u Kolarevoj ulici, radio dodatne radove na vodoopskrbi, gradio Centar za posjetitelje i ugrađivao tehničku zaštitu, provodio radove na Centru za posjetitelje i radio rekonstrukciju građevine Ledana, ugrađivao rasvjetu na gradskom stadionu, gradio sabirne prometnice u PZ Vukovinsko polje, gradio dijelove ulice A.K. Miošića. To je i više nego sumnjivo i mora se utvrditi je li se i ovdje radi o nekim kriminalnim radnjama. Osim toga, s obzirom na važnost, veličinu, vrijednost i povijesni značaj projekta Aglomeracija za Veliku Goricu i Turopolje, smatramo da i taj projekt mora imati poseban nadzor od strane Hrvatskih voda, kao nositelja posla. SDP neće stati s ovim dok ne istjera na čistac ulogu Barišića u svim ovim radnjama koje ukazuju na gospodarski kriminal i iskorištavanje javne funkcije za osobnu korist, a na štetu Grada i građana – zaključio je Robić.

Udruge

Informatički klub poziva na besplatnu radionicu robotike, umjetne inteligencije i 3D printanja

Žele okupiti učenike od 14 do 19 godina

Objavljeno

na

Objavio/la

Informatički klub VEL_IK slavi svoj 24. rođendan. Tom prigodom održat će besplatnu radionicu robotike, umjetne inteligencije i 3D printanja za velikogoričke učenike osnovnih i srednjih škola. Radionica će se održati u Cvjetnom naselju 18A u nedjelju, 5. veljače od 18 do 21 sati.

– Htjeli smo okupiti učenike od 14 do 19 godina i pokazati im neke stvari koje možda u školama nemaju ili nisu stigli isprobati, kao što su neki napredniji roboti s kamerama, prepoznavanjem objekata i slično. Veselimo se dolasku novih učenika ili starih, koji su možda već bili u našem klubu – kazao je Jurica Levak, predsjednik kluba.

Kako bi osigurali dovoljan broj mjesta, za radionicu se potrebno prethodno prijaviti mailom na ikvelik.vg@gmail.com.

Nastavite čitati

Moja županija

Županija nagradila Goričanku Nou Petak za uspjeh na državnom natjecanju

U protekloj školskoj godini čak 101 učenik s područja županije osvojio je prvo mjesto na nekom od držanih natjecanja.

Objavljeno

na

Učenike osnovnih i srednjih škola iz Zagrebačke županije, njih 215 koji su na državnim natjecanjima u školskoj godini 2021./2022. osvojili jedno od prva tri mjesta na predmetnim, umjetničkim i sportskim natjecanjima te njihovih 103 mentora u sljedećih nekoliko dana u školama čeka iznenađenje iz Zagrebačke županije – poklon bonovi u protuvrijednosti od 133€, 93€ i 66€.

Čestitke talentiranim, vrijednim i uspješnim učenicima i mentorima uputio je zamjenik župana Damir Tomljenović.

– Nagrade, priznanja i medalje s državnog natjecanja posebnog su sjaja! Vaš rad, marljivost i ustrajnost u tome da ostvarite sjajne rezultate Zagrebačka županija prepoznaje i nagrađuje niz godina – rekao je Tomljenović, posebno zahvalivši mentorima na vremenu i trudu koje posvećuju radu s učenicima pripremajući ih za državna natjecanja.

Foto: Zagrebačka županija

Nagradu za osvojeno 1. mjesto na državnom natjecanju znanja iz hrvatskog jezika dobila je i naša sugrađanka Noa Petak, inače učenica osmog razreda OŠ Eugena Kumičića.

– Natjecanje se održavalo prošle godine od 11. do 13. svibnja u Zadru, a u konkurenciji sedmih razreda natjecalo se 26 učenika iz cijele Hrvatske. Natjecanje je bilo dosta teško, tražilo se puno dodatnog gradiva, ali na kraju se pokazalo da se isplatilo vježbati i dobro pripremati s mentoricom Antoninom Briševac – komentirala je svoj sjajan uspjeh Noa dodavši da bi ove jeseni voljela upisati Prirodoslovnu školu Vladimira Preloga u Zagrebu.

Inače, u protekloj školskoj godini od ukupno 215 učenika osnovnih i srednjih škola na području županije, 101 učenik je osvojio prvo mjesto, 41 učenik drugo, a 73 učenika treće mjesto.

Nastavite čitati

CityLIGHTS

Turopoljski fašnik: Nastupaju Minea i Zakon šutnje, a publiku će zabavljati Mario Petreković

Na koncertu u Velikoj Gorici možete očekivati i vesele hitove poput Good boy, Vrapci i komarci, Uberi ljubicu, Rano, Da me ‘oće Stipe

Objavljeno

na

Objavio/la

Odbrojavamo dane do početka 114. Turopoljskog fašnika, a dok grupe vrijedno pripremaju svoje maske, Turistička zajednica je otkrila i tko će Velikogoričane ove godine zabavljati. U subotu, 11. veljače na pozornicu šatora u Parku dr. Franje Tuđmana stižu klinci i klinceze koji će u sklopu Malog fašnika pokazati svu svoju kreativnost kroz pjesmu i ples. Njima će se pridružiti i brojni superjunaci koji će biti zaduženi za fotografiranje i zabavu u parku.

U subotu, 18. veljače našim gradom proći će Velika fašnička povorka koja će ove godine biti u rukama voditelja i animatora, Maria Petrekovića. Ovaj svestrani radijski i TV voditelj, komičar i glumac, uz pomoć Princeze i maskota Turopoljskog fašnika bit će zadužen za smijeh i zabavu publike na velikogoričkim ulicama.

Foto: TZGVG

Nakon što velika fašnička povorka prođe gradom, u šatoru u Parku dr. Franje Tuđmana slijedi tulum uz DJ-a, grupu Zakon šutnje i Mineu. Minea je jedno od zaštitnih lica Cro dancea devedesetih, a u svojoj bogatoj karijeri do sada je izdala šest studijskih i dva kompilacijska albuma. Na koncertu u Velikoj Gorici možete očekivati i vesele hitove poput “Good boy”, “Vrapci i komarci”, “Uberi ljubicu”, “Rano”, “Da me ‘oće Stipe” i mnoge druge koje ćemo zajedno pjevati.

Nastavite čitati

Vijesti

Otvorene su nominacije, traže se prvi laureati nove nagrade Ruža Zagrebačke županije

Nagrade će se dodijeliti za izvrsnost u turizmu u šest kategorija

Objavljeno

na

Objavio/la

Turistička zajednica Zagrebačke županije osmislila je novu nagradu koja će ocjenjivati izvrsnost u turizmu. “Ruža Zagrebačke županije” dodjeljivat će se u šest kategorija, a direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije Ivana Alilović u ponedjeljak je u Velikoj Gorici služeno otvorila nominacije za novu nagradu.

– Baš sam ponosna i sretna što ćemo prvi put dodjeljivati nagrade za izvrsnost u turizmu u Zagrebačkoj županiji. Brendiranje naše županije nužno je kako bi pokazali kvalitetu našeg područja i pokazali one ljude koji mukotrpno rade kako bi mi tu priču mogli prezentirati. Želim naglasiti da je fokus na pojedince i one tvrtke ili dionike u turizmu koji su doprinijeli da imamo ovako dobre rezultate i da postajemo jedna jaka kontinentalna destinacija koja privlači mnogobrojne turiste u naš kraj – kazala je Ivana Alilović i dodala kako želi da Ruža Zagrebačke županije bude poticaj koji stvara izuzetne pojedince.

Prve laureate Ruža Zagrebačke županije će dobiti krajem mjeseca, a u naredna dva tjedna Turistička zajednica zaprima nominacije za turističke objekte i djelatnike. Nagradu će dodijeliti u šest kategorija: održivost, inovativnost, eno-gastronomija, smještajni kapaciteti, pojedinci i društveno odgovorno poduzetništvo. U svakoj od kategorija bit će dva dobitnika, a  one koje smatraju najboljima od najboljih nominirati mogu lokalne turističke zajednice, Turistička zajednica Zagrebačke županije, posjetitelji te sami objekti. Osnova za nominaciju je sjedište i djelovanje koje je ograničeno na Zagrebačku županiju. Pristigle nominacije ocjenjivat će se po kriterijima jedinstvenosti, kvaliteti provedbe, postignutim učinkom i trajnosti u rezultatima.

Nominacije se zaprimaju do 15. veljače putem službene internetske stranice Turističke zajednice Zagrebačke županije.

Galerija fotografija

Nastavite čitati

Vijesti

ZET prema Turopolju od danas vozi uobičajenom trasom

Linija je zbog radova na aglomeraciji vozila izmijenjenom trasom.

Objavljeno

na

Od danas autobusna linija ZET-a 305 koja vozi na relaciji Velika Gorica – Turopolje ponovno vozi uobičajenom trasom, izvijestili su iz ZET-a.

Naime, ova je autobusna linija  zbog radova na aglomeraciji u naselju Rakitovec vozila djelomično izmijenjanom trasom. Radovi su sada završeni pa su iz Mjesnog odbora Turopolje prije nekoliko dana ZET-u uputili zahtjev za vraćanjem autobusne linije kroz Rakitovec.

 

 

 

Nastavite čitati

Reporter 422 - 22.12.2022.

Facebook

Izdvojeno