Poveži se s nama

HOTNEWS

Goričke gimnazijalke na državnom, rasturile na natjecanju u – vjeronauku!

Marija Medić, Lucija Medić, Paula Sremić i Ana Marija Bradić nakon županijske vjeronaučne olimpijade putuju na državnu

Objavljeno

Gimnazijalke Marija Medić, Lucija Medić, Paula Sremić i Ana Marija Bradić sudjelovale su na međužupanijskom natjecanju iz vjeronauka za Zagrebačku nadbiskupiju održanom 4. ožujka u Nadbiskupijskom pastoralnom institutu u Zagrebu. Na natjecanju su sudjelovali predstavnici četiriju županija, Grada Zagreba, Zagrebačke, Karlovačke i Krapinsko-zagorske županije, a po najboljem bodovnom ostvarenju, odnosno po načelu izvrsnosti, na nadbiskupijsku razinu pozvane su dvije osnovnoškolske i jedna srednjoškolska ekipa.

Pobjedničku ekipu vodila je  mentorica Nataša Čurić, osvojile su prvo mjesto na nadbiskupijskoj razini natjecanja Vjeronaučne olimpijade i time ostvarile uvjete za prolaz na državnu razinu natjecanja. Okupljene je u ime Zagrebačke nadbiskupije pozdravio je preč. Marko Kovač, biskupski vikar, koji je ujedno učenike i ohrabrio na početku  njihovog natjecateljskog dana.

Nakon uvodnih riječi, osnovna i srednja škola su se razdvojile i pristupile pisanom dijelu natjecanja – testu, na kojem su učenici pojedinačno pokazali koliko su naučili. Maksimalan broj bodova ostvarile su učenice Paula Sremić i Ana Marija Bradić, za što su posebno pohvaljene i nagrađene.

Nakon ispita učenici su se skupili u svoje ekipe te rješavali zadatke nazvane tombola, a nakon toga po pet prvoplasiranih ekipa pristupilo je usmenom dijelu natjecanja – milijunaku. Poredak nakon pismenog djela nije se puno promijenio te su na tronu našle OŠ Dragutina Tadijanovića iz Zagreba i Gimnazija Velika Gorica, druga mjesta osvojili su OŠ Sesvete i Gimnazija Karlovac, a na trećim mjestima našle su se OŠ Đure Prejca iz Desinića i XV. gimnazija iz Zagreba

Pobjednike je proglasila predstojnica Ureda za vjeronauk prof. dr. sc. Valentina Blaženka Mandarić, a nagrade je uručio pomoćni biskup mons. Ivan Šaško.

Prigodne darove dobili su svi učenici i mentori, a najboljih šest ekipa Zagrebačka nadbiskupija nagradit će tradicionalnim nagradnim ljetovanjem u Domu sv. Martina na Malom Lošinju.

Na dodjeli nagrada biskup je nazočnima uputio nekoliko prigodnih riječi i prenio pozdrave kardinala Josipa Bozanića.

– Bez obzira na ljudsku grešnost, povijest Crkve je prije svega povijest svetaca i svetica, poznatih i nepoznatih. Svetost je ljepota i životna snaga Crkve, jer je po svetosti najlakše prepoznati Božju prisutnost. Ne samo među nama vjernicima, nego svugdje po svijetu – poručio je biskup Šaško te dodao da stečena iskustva i znanja odnesu u svoje škole i prenesu ostalim učenicima.

 

HOTNEWS

Dođite gladni! Ljekarne Zagrebačke županije pripremaju radionicu prirodne kuhinje

“Neka tvoja hrana bude tvoj lijek, a tvoj lijek neka bude tvoja hrana”

Objavljeno

on

Ljekarne Zagrebačke županije, u suradnji s Biotekom Zagrebačke županije, pripremile su novu radionicu prirodne kuhinje na kojoj svatko može naučiti kako se hraniti zdravo, kvalitetno i uravnoteženo. Farmaceuti educirani za prirodnu prehranu i makrobiotiku polaznike će naučiti kako pripremiti nutritivno uravnotežene obroke, a radionice su interaktivne i raju 2 do 3 sata.

Među ostalim, na edukaciji ćete saznati kako pripremiti kvalitetan i uravnotežen obrok, zašto je važno koristiti organske i cjelovite namirnice, kako uskladiti svakodnevne obaveze s pripremom zdravog obroka te kako prehranu prilagoditi individualnim potrebama, zdravstvenom stanju i godišnjem dobu.

– Radionica je namijenjena svima koji žele naučiti kako se kvalitetnije i zdravije hraniti. Kuhamo prema makrobiotičkim načelima te naglašavamo važnost uravnotežene prehrane. Dođite gladni jer naši farmaceuti kuhaju za vas, a pripremljene obroke lako možete uvrstiti u svoju kuharicu zdravih navika – kažu iz Ljekarni Zagrebačke županije.

Radionica prirodne kuhinje održat će se 12. veljače od 17 do 20 sati u ljekarni u Ulici kralja Zvonimira 5. Cijena je 120 kuna, drugi član obitelji ostvaruje popust 50 posto, a za djecu do 15 godina radionica je besplatna. Prijaviti se možete na broj telefona 091 3296 152.

Nastavi čitati

HOTNEWS

Evo gdje sve možete proslaviti Vincekovo na području Zagrebačke županije

Vinogradar na taj dan ide u vinograd bez obzira na vrijeme, po kiši i po snijegu. Gazda obreže nekoliko trsova, te ih kiti kobasicama kako bi grožđe bilo rodno i zdravo

Objavljeno

on

Na dan Svetog Vinka, 22. siječnja, prvi se puta u novoj godini ide u vinograd. Mnogi smatraju da je upravo Vincekovo ‘službeni’ početak godišnjeg vegetativnog ciklusa vinove loze. Obično si tog dana vinogradari zažele sretnu novu vinogradarsku godinu. Vinogradar na taj dan ide u vinograd bez obzira na vrijeme, po kiši i po snijegu. Gazda obreže nekoliko trsova, te ih kiti kobasicama kako bi grožđe bilo rodno i zdravo.

Ceremonijal na Vincekovo u kontinentalnoj se Hrvatskoj najčešće izvodi po posebnim pravilima – štatutima, od kojih su najpoznatiji oni križevački. Proslava Vincekova danas je prilagođena brojnim posjetiteljima, obožavateljima vina i prirode. A ako još niste prisustvovali jednoj takvoj ceremoniji, saznajte gdje to možete učiniti ove godine.

Ivanićgradsko Vincekovo slavit će se u vinogradu obitelji Vlade Jakopović u Kloštar Ivaniću, a nastavak ceremonije koja počinje 22. siječnja u 14 sati bit će u kleti Stari mlin. Organizira ga Udruga vinogradara i vinara “Brenta”. Isti dan, ali od 12.30 sati u kuriji Omilje u Donjoj Drenovi počinje Vincekovo u Svetom Ivanu Zelini. Osim mise i razgledavanja kurije, obitelj Pisačić će prikazati i svečanost rezidbe te će goste počastiti kuhanim vinom i domaćim kobasicama.

OPG Kuš u zaprešićkom Merenju ugostit će tamošnje Vincekovo i to u srijedu od 14. sati, dok će Velikogoričani svetog Vinka obilježiti u subotu u 14 sati u Kostanjevcu na imanju obitelji Mikulčić.

Nastavi čitati

HOTNEWS

Počinje sakupljanje božićnih drvaca, a ovo su lokacije na kojima ih možete odložiti

Božićne jelke završit će na kompostiranju

Objavljeno

on

Kao i svake godine, nakon blagdana Sveta tri kralja počinje sakupljanje rezanih božićnih drvaca. Iz VG Čistoće napominju kako drvca građani mogu odložiti na zelenu površinu u blizini spremnika za komunalni otpad, pored zelenih otoka, na reciklažnom dvorištu kod sajmišta u Velikoj Gorici ili pored odlagališta Mraclinska Dubrava. Također, VG Čistoća će vozilima svakodnevno skupljati drvca na tri sabirne lokacije, i to na zelenim površinama u Ulici Slavka Kolara ispred kućnih brojeva 29 do 33, u Ulici Jurja Dobrile kod igrališta za pse te u Zvonimirovoj ulici kod boćališta.

– Drvca će se s navedenih lokacija velikim kamionima odvoziti na kompostiranje. Sakupljanje će potrajati do kraja siječnja, odnosno početka veljače – kažu iz Čistoće.

Nastavi čitati

Reporter 389 - 19.12.2019.

Facebook

Izdvojeno