Poveži se s nama

HOTNEWS

Gorička eko-škola dobila na korištenje moderni komposter

Svi ostaci školske kuhinje u roku od 24 sata bit će prerađeni u kompost

Objavljeno

Osnovna škola Eugena Kumičića dobila je na korištenje komposter vrijedan desetak tisuća kuna. Svi ostaci iz školske kuhinje od sada će biti prerađeni u kompost u roku od 24 sata.

„Idealan je za kuhinje i ugostiteljske objekte. Na godišnjoj razini komposter može preraditi 2 tone otpada, a u ovom trenutku koriste ga veliki poslovni korisnici u Dubrovniku i Vodicama. Nakon što obradi otpatke u kompost, nedozreli kompost termički obradi na 70 stupnjeva. Osim biootpada , u njega se mogu stavljati nusproizvodi životinjskog porijekla, odnosno meso, jaja i mliječni proizvodi“, objasnila je Katarina Jerbić iz tvrtke Interseroh.

Ova donacija došla je kao svojevrsna nagrada za školu koja ove godine obnavlja status eko-škole, odnosno prelazi u brončani status.

„Provodimo eko-program unutar same nastave, obrađujemo eko-teme i imamo formirane eko-skupine koje se brinu o cvijeću, a upravo uređujemo začinski vrt iza škole. Osim toga, skupljamo stari papir, baterije, čepove i elektronski otpad. Ovaj komposter dobro će nam doći jer ćemo smanjiti količinu otpada koji nastaje u našoj školskoj kuhinji. Usput ćemo pokazati našim učenicima prednosti kompostiranja i pokazati im zatvoreni krug u kojem se hranjive tvari vračaju natrag u zemlju“, objasnila je Maja Đurišić, voditeljica eko-skupine i projekta eko-škole.

Galerija fotografija

HOTNEWS

FOTO Dječji kulturni centar iz Albanije gostovao u Velikoj Gorici

Objavljeno

on

11.12.2019. Velika Gorica. Svečani koncert Dječjeg kulturnog centra Grada Skadra iz Albanije. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Vijeće albanske nacionalne manjine Zagrebačke županije, predsjednik Memetali Zenuni Memy, i Zajednica Albanaca Zagrebačke županije ugostila je Dječji kulturni centar Grada Skadra, direktor Kujtim Alija, povodom obilježavanja Dana zastave (Dan državnosti) Republike Albanije. Svečani koncert održan je sinoć u dvorani Gorica Pučkog otvorenog učilišta.

11.12.2019. Velika Gorica. Svečani koncert Dječjeg kulturnog centra Grada Skadra iz Albanije. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Program je vodila (i pjevala) Ketlin Pjalmi, suvoditelj je bio Memy kao i prevoditelj s albanskog na hrvatski jezik i obratno, pozivao je na pozornicu goste odnosno uzvanike koji su imali kraće pozdravne govore. Posjetitelje su pozdravili veleposlanici Albanije i Kosova, v.d. poslanika Sjeverne Makedonije, Hrvoje Frankić, zamjenik župana Zagrebačke županije i Kujtim Alija.

11.12.2019. Velika Gorica. Svečani koncert Dječjeg kulturnog centra Grada Skadra iz Albanije. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Izvođačka ekipa iz Albanije bila je mlada sa odličnim solistima i raznovrsnim koreografijama. Gost koncerta bilo je Kulturno umjetničko društvo Šćitarjevo sa svojom tamburaškom sekcijom, predsjednica Branka Tretinjak. Nakon dvosatnog programa druženje je nastavljeno uz bogati domjenak.

Galerija fotografija

Nastavi čitati

HOTNEWS

VIDEO CITY PULS: “Franjo Tuđman” dobio društvo – Viktorija šalje i razglednice!

Između ostalog, pogledajte kako funkcionira Pučka kuhinja u našem gradu i tko je ovogodišnji rekorder u darivanju krvi. Bili smo na Susretu pučkih kazališta u Buševcu, u novom autobusu HNK Gorice i na rundi košarke!

Objavljeno

on

 

Nastavi čitati

HOTNEWS

Smjena u Skupštini: Čičak na mjesto Mikuljana

Na 15. Sjednici većinom glasova članova županijske Skupštine dužnosti je razriješen dosadašnji predsjednik Županijske skupštine Zagrebačke županije Damir Mikuljan.

Objavljeno

on

U odsustvu župana Stjepana Kožića i zamjenice predsjednika Skupštine Ljubice Ambrušec zbog zdravstvenih razloga, članovi Skupštine Zagrebačke županije donijeli su odluku o razrješenju predsjednika Damira Mikuljana, koji je također svoju odsutnost opravdao putovanjem van Hrvatske. Skupštinu je vodio zamjenik predsjednika Skupštine Zvonko Kunić koji je nakon prisege, čestitao novom predsjedniku Mati Čičku. Naime, zajednički klub članova HDZ-a, HSU-a i HNS-a te Klub vijećnika “Stjepan Kožić-nezavisna lista” dogovorili su smjenu predsjednika, a kao kandidata predložili načelnika općine Rugvica Matu Čička, koji je na ovoj sjednici zamijenio HDZ-ovog člana županijske Skupštine Mladena Šestana. “Zahvaljujem se predsjedniku Damiru Mikuljanu na dosadašnjem angažmanu i uvjeren sam da ćemo uz još veće jedinstvo uspjeti dovršiti sve započete projekte do 2021. godine.”, rekao je Čičak.

Nastavi čitati

Reporter 388 - 21.11.2019.

Facebook

Izdvojeno