Poveži se s nama

HOTNEWS

Goričani dio velikog glazbeno-scenskog spektakla u Lisinskom

Članovi FA Turopolje nastupit će u mjuziklu Mirakul

Objavljeno

Članove Folklornog ansambla Turopolje zatekli smo na probi mjuzikla Mirakul. Riječ je o glazbeno-scenskom djelu čiju glazbu potpisuje Dražen Žanko, libreto Ivica Krajač, koreografiju Branka Kolar, sinopsis fra Mirko Marić, a za scenografiju je zaslužan Zlatko Kauzlarić-Atača. Mjuzikl govori o povijesnom događaju iz 1715. godine, kada su branitelji Sinja i Cetinskog kraja pobijedili nadmoćnu osmanlijsku vojsku.

10.10.2017. Velika Gorica – proba mjuzikla Mirakul. Foto: Anes Šuvalić/Cityportal.hr

„Priča počinje turskim napadom na Ramu tijekom njihovog pohoda na Dalmaciju. Fra Pavao Vučković okuplja narod iz Rame i kreće na put prema Sinju, a sa sobom nosi i sliku Majke Božje. Povijesne činjenice uklopljene su u sinopsis fra Mirka Marića, koji nastoji što vjernije prikazati cijeli događaj. Veliku ulogu u priči ima i vjera, jer da nije bilo nje ljudi sigurno ne bi izdržali. U bitci pod Sinjem, branitelji su se oslonili na pomoć Gospe i na kraju pobijedili. Ta pobjeda slavi se svake godine preko tristo godina i njoj u čast trči se i Sinjska alka. Cijela povijesna priča o ovoj velikoj pobjedi sažeta je u ovom dvosatnom mjuziklu“, otkrio nam je Dražen Žanko.

10.10.2017. Velika Gorica – proba mjuzikla Mirakul. Foto: Anes Šuvalić/Cityportal.hr

Kako bi se prikazali u što boljem svjetlu, mladi Goričani vježbaju svaki dan. U ovu priču FA Turopolje je ušlo je zahvaljujući svom repertoaru, na kojem se između ostalog nalaze i pjesme zadarskog zaleđa i glamočkog kraja koje se savršeno uklapaju u ovaj mjuzikl.

„Kratak je rok pripreme. Vježbamo svaki dan. Danas radimo s koreografkinjom, a sutra će naš Tomislav raditi s članovima narodna kola koja će se izvoditi u mjuziklu. U nedjelju ćemo održati i probe s pjevačima, a generalnu probu imat ćemo u Lisinskom u ponedjeljak u 18 sati. Naši članovi intenzivno se pripremaju i probe znaju potrajati do dugo u noć“, objasnila nam je Zlata Cundeković, predsjednica FA Turopolje.

10.10.2017. Velika Gorica – proba mjuzikla Mirakul. Foto: Anes Šuvalić/Cityportal.hr

Zadovoljna mladim Goričanima je i koreografkinja Branka Kolar, koja im pomaže oko koreografije.

„Ovo mi je treća folklorna skupina s kojom radim na projektu Mirakul. Ekipa je izvrsna i mislim da će biti najbolji do sada. Malo sam promijenila i pojednostavila koreografiju. Moram priznati da imam dosta elemenata suvremenog plesa i scenskog pokreta u ovoj koreografiji koji se ne poklapa s onim što oni uobičajeno rade u ansamblu. Zato je važno osigurati što više probi, ali vjerujem da ćemo uspjeti“, rekla nam je Branka.

10.10.2017. Velika Gorica – proba mjuzikla Mirakul. Foto: Anes Šuvalić/Cityportal.hr

Među zvučnijim imenima koja će u utorak nastupiti u Lisinskom nalaze se izvođači poput Radojke Šverko, Lidije Horvat Dunjko, mladog pjevača Stjepe Gleđ Markosa te Ervina Baučića. Dobra preporuka za mjuzikl, uz zvučna imena izvođača, je i brojka od 4,5 tisuće gledaoca koji su je do sada pogledali.

Galerija fotografija

 

HOTNEWS

Danas je Dan materinjeg jezika – Turopoljci, pospominjajte se po domaći!

Hrvatski jezik bogat je što zbog riječnika, to zbog dijalekata kojima se diljem Hrvatske priča – dio je to tradicije. Sigurni smo da naši Turopoljci i dan danas njeguju svoje lijepo ‘kaj’

Objavljeno

on

Međunarodni dan materinjeg jezika obilježava se svake godine od 21. veljače 2000. godine s ciljem unapređivanja, učenja i razvoja materinjeg jezika te njegovanja jezične i kulturne različitosti i višejezičnosti. UNESCO kao organizacija Ujedinjenih naroda za promicanje suradnje među narodima na područjima obrazovanja, znanosti i kulture odredila je upravo današnji datum kao dan za obilježavanje. Istog datuma započinje i Mjesec hrvatskog jezika, koji svake godine obilježava Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje, te završava 17. ožujka, kad je bila objavljena “Deklaracije o nazivu i položaju hrvatskoga književnog jezika”, davne 1967. godine.

Mjesec hrvatskoga jezika logično zaokružuje priču o hrvatskom jeziku – jeziku naše pismenosti, kulture i identiteta. Slobodno se razvija, njime se slobodno piše i govori, a od 1. srpnja 2012. postao je i službeni jezik Europske unije. Dani hrvatskoga jezika slave se od 1991. godine.

Dijalekt je nešto što naš jezik čini bogatijim, a mnogi Turopoljci u vlastitom domu s obitelji vole se ‘pospominjati’ na kajkavskom dijalektu. I zato…

Deklice i dečeci dragog nam turopoljskog kraja, denes se slobodno prešećite po tratuvaru i rečite kteru lepu turopoljsku reč susedima, a snehe dok fanjke doma kuvaju, vredno ručak spravljaju, u to ime slobodno spiju jednu kupicu, popevaju si turopoljsku kiticu i potancaju! Mam bu Vam dan lepši!

 

Nastavi čitati

HOTNEWS

Četiri gorička vrtića vratila stari sjaj nakon obnove

Uz pomoć Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Grad Velika Gorica u 2018. godini uspješno je obnovio Dječje vrtiće Lojtrica, Ciciban i Žirek

Objavljeno

on

Protekla 2018. godina bila je plodonosna za obnovu dječjih vrtića. Naime, projekte je u sklopu javnog poziva Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku usmjerene na poboljšanje materijalnih uvjeta u predškolskim ustanovama za ulaganja na objektima četiri dječja vrtića uspješno prijavio i Grad Velika Gorica

Opremljeno je dječje igralište za Dječji vrtić Ciciban u Ulici Vladimira Vidrića, sanirana je zgrada Dječjeg vrtića Lojtrica u Velikoj Mlaki, te su zamijenjene vanjske ograde na dva objekta Dječjeg vrtića Žirek u Koprivničkoj ulici i Ulici kralja Stjepana Tomaševića. U okviru ovog poziva izrađen  je i glavni projekt energetske obnove za Dječji vrtić Žirek u Koprivničkoj ulici, u cilju novih ulaganja u energetsku obnovu ustanova odgoja i obrazovanja koju Grad Velika Gorica kontinuirano provodi.

Ukupna sredstva koja su uložena u obnovu spomenutih četiri objekata iznose 1.200.000,00 kuna uz doprinos Ministarstva u iznosu od 270.000,00 kuna.

Nastavi čitati

HOTNEWS

Jeste li znali? Za 104 dana hodanjem kroz Hrvatsku…

2109 kilometara od Iloka do Prevlake – Nikola Horvat predstavlja knjigu o Croatian Long Distance Trailu

Objavljeno

on

Nikola Horvat će doživljaje i iskustva s hodanja kroz Hrvatsku ispričati 26. veljače u 19 sati, u Vijećnici POU VG, te pokazati kroz video i foto sadržaje. Naime, s grupom istomišljenika osnovao je udrugu Long Distance Trail Hrvatska koja je marljivo radila na trasiranju onoga što će postati najduža i gotovo jedina dugoprugaška staza za hodanje u Hrvatskoj.

Ideja zbog koje je knjiga  ‘Upoznaj Hrvatsku osobno:Teslin priručnik za hodače’ nastala, bilo je prethodno iskustvo autora koji je propješačio najpoznatiju takvu stazu u svijetu – Pacific Crest Trail. Stoga se ista može smatrati svojevrsnim priručnikom kako bi se drugi potencijalni hodači upustili u avanturu dugačku 2109 kilometara – od Iloka do Prevlake.

Ovaj priručnik je namijenjen apsolutno svima, neovisno o iskustvu u hodanju na duge staze, a koji sadrži mnoštvo informacija korisnih za Croatian Long Distance Trail.

 

Nastavi čitati

Reporter 378 - 20.12.2018.

Facebook

Izdvojeno