Poveži se s nama

HOTNEWS

FOTO U Gorici potraga za melanomima: Gospođa nije svjesna da ima lošu životnu prognozu

Na žalost, stigla je prekasno

Objavljeno

U Velikoj Gorici je u tijeku besplatan pregled kože u sklopu županijskog programa ranog otkrivanja melanoma. Provodi ga dermatologinja Specijalne bolnice Naftalan Lucija Tomić Babić, u ljekarni Zagrebačke županije kod Doma zdravlja. Među mnogim Goričanima, na pregled su stigle studentice Ivana i Lorena.

31. svibnja. 2017. – Velika Gorica – Rano otkrivanje melanoma. Foto: Miljenko Milanović/Cityportal.hr

„Iskoristila sam besplatan pregled jer on kod privatnika dosta košta. Mnogi niti ne znaju koliko je važno pregledati kožu. Mislim da mediji to ne naglašavaju dovoljno. Dobro je da o tome pišete i pozovete čitatelje da vode računa o svom zdravlju, kako bi se karcinom na vrijeme spriječio“, rekla nam je Ivana Kovačević.

31. svibnja. 2017. – Velika Gorica – Rano otkrivanje melanoma. Foto: Miljenko Milanović/Cityportal.hr

Lorenu pak čeka put u Izrael i svjesna je kako će biti dosta izložena suncu. Na pregledu želi doznati koliko se uopće smije sunčati te ima li na tijelu koji problematičan madež.

„Danas sam pričala sa svojim kolegicama o melanomima i rekla im da sam naručena na pregled. Njihovom mišljenje je da time samo privlačim bolest na sebe, ako o tome razmišljam. Sigurna sam da to nije dobar stav te kako je pregled jako važan. Jednostavno želim biti odgovorna prema svom zdravlju“, istaknula je Lorena Petrac.

‘Mislila je da sam joj odstranila bradavicu i da je sada zdrava’

A koliko je važno na vrijeme doći na pregled svjedoči nedavno iskustvo liječnice dermatologinje Tomić Babić. Pacijentici je otkrila melanom, kada je za izlječenje već bilo kasno.

„Gospođa je došla s vrlo uznapredovalim nodularnim melanomom. Nakon operativnog odstranjenja i potvrde patohistološke dijagnoze melanoma, pacijentica niti tada nije bila svjesna da se radi o teškoj bolesti i da ima lošu životnu prognozu. Mislila je da sam joj odstranila bradavicu i da je sada zdrava. Dala sam joj hitne upute što točno mora učiniti, ali to se nje nije dotaklo niti najmanje“, ispričala nam je dermatologinja, savjetujući kada treba odmah reagirati i zatražiti liječničku pomoć.

„Ako uočimo promjenu na koži i izraslinu koja brzo raste, ima nepravilne rubove, koja se mijenja ili pigmentira. Bez obzira ima li crvenu ili neku drugu boju. Reagirajte i ako imati subjektivan osjećaj nelagode. Tu se može kriti jedna vrlo ozbiljna bolest koja vam život odnese u par mjeseci“.

‘Solariju veliko NE’

Liječnica napominje kako je melanom smrtonosna bolest koja je izlječiva samo ako se otkrije na vrijeme. Svima preporučuje da zaštite kožu prije sunčanja, a da svakako izbjegavaju odlazak u solarij.

„Solariju jedno veliko NE. Visoke doze UV A  i UV B zračenja prilikom sunčanja u solariju dovode do mutacije staničnih mehanizama. Pri tom može doći do melanoma i različitih vrsta karcinoma“, dodala je dermatologinja Tomić Babić.

Statistika pokazuje kako je na 100 tisuća ljudi 11 novootkrivenih melanoma. U Hrvatskoj godišnje oboli više od 600 osoba, s tendencijom povećanja broja oboljelih. Prema izvješću Specijalne bolnice Naftalan u 2016. godini je programom ranog otkrivanja te bolesti bilo obuhvaćeno 426 osoba s područja Zagrebačke županije. Za provedbu tog programa Županija je u ovoj godini osigurala 50.000 kuna.

Galerija fotografija:

HOTNEWS

Kumičić i ove godine razvalio na Festivalu dječjeg glazbenog stvaralaštva

Nakon prošlogodišnje pobjede na festivalu koji je osigurala Marta Jelisavčić , zboraši i mladi autori iz Kumičića nastavljaju u istom ritmu i ove godine

Objavljeno

on

Ovogodišnji, četvrti po redu, Festival dječjeg glazbenog stvaralaštva održao se 15. svibnja u dvorani ‘Gorgona’, Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu. Projekt je pokrenut 2015. godine s ciljem poticanja kreativnosti kod učenika i učitelja glazbene kulture u osnovnim školama. Raznolikost izričaja, tematika i žanrova te predanost djece svojim skladbama i izvedbama već su tada u skromnim produkcijskim uvjetima ukazali na veliki potencijal festivala.

Ove godine festival je okupio 20 različitih ansambala osnovnih škola iz cijele Hrvatske gdje je gotovo 500 djece predstavilo svoje talente koje razvijaju u sklopu izvannastavnih glazbenih aktivnosti u svojim školama. Talenti se odnose na glazbeno stvaralaštvo u najširem smislu: od skladanja, pjevanja i sviranja do pripreme i izvedbe vjerojatno najkompleksnijeg glazbeno-scenskog djela – mjuzikla.

Tako se škole natječu u tri kategorije: Mjuzikl, Mladi autori i Školska mjuza, a ocjenjuje ih stručno prosudbeno povjerenstvo. Ove su godine bili Ivana Husar Mlinac (‘Mjuzikli’), Mia Dimšić (‘Mladi autori’) i Marko Kutlić (‘Školska mjuza’).

Na ovogodišnjem festivalu predstavili su se i učenici Osnovne škole Eugena Kumičića sa svojim profesorom Mladenom Ergićem.

Naši klinci predstavili su se u dvije kategorije Mladi autori i Školska mjuza. U kategoriji ‘Mladi autori’   nastupali su Lana Sedinić i Luka Kurjak izveli su svoju autorsku pjesmu ‘ Sanjam’, a u ‘Školskoj mjuzi’ predstavio se zbor s  Bohemian Rhapsody te osvojili prve nagrade.

Čestitamo Kumičićima i njihovom profesoru Mladenu i želimo još puno uspjeha u nadolazećim natjecanjima.

 

Nastavi čitati

CityTV

VIDEO City puls: Besplatni udžbenici, milijunta putnica, druženje u Lukavcu,…

Donosimo i vikend najave, koje vas sve manifestacije uskoro očekuju….

Objavljeno

on

Od jeseni svi gorički učenici dobit će besplatne udžbenike i dodatne obrazovne materijale, a učenici OŠ Eugen Kvaternik imaju novu školsku knjižnicu. A osim toga, u ovom izdanju emisije pogledajte kako je izgledao doček milijunte putnice u Zračnoj luci Franjo Tuđman.

Nastavi čitati

CityLIGHTS

FOTO Velikogoričanka Jela Ravnjak milijunta je putnica Zračne luke Franjo Tuđman

Na majčin dan, naša sugrađanka Jela Ravnjak sretno je doputovala iz Dublina, postavši tako milijuntom putnicom Zračne luke Franjo Tuđman u 2019. godini. Jela je inače po zanimanju doula, pomaže budućim i novopečenim rodiljama na putu prema životnoj ulozi – majke!

Objavljeno

on

Proteklo je nešto više od godinu dana otkako je nacionalni avioprijevoznik Croatia Airlines uveo let bez presjedanja na liniji Dublin – Zagreb, točnije, od 3. svibnja 2018. godine. Stoga je i današnji dan znakovit iz više razloga. Zračna luka Franjo Tuđman zabilježila je ovogodišnju milijuntu putnicu upravo na ovom letu, a ranije nego ikad u povijesti goričke zračne luke – pet dana prije u odnosu na proteklu godinu.

Baš na majčin dan, stigla je naša sugrađanka Jela Ravnjak, milijunta putnica zračne luke. Jela je inače po zanimanju doula, naime, ona pruža ženama podršku u trudnoći i porodu, na njihovom putu prema majčinstvu.

Foto: Tomislava Bradić/Cityportal

– Jako sam iznenađena, bila sam u kratkom posjetu prijatelju u Dublinu, a ovo nikako nisam očekivala. Čak su došle i mažoretkinje, doček je zaista bio svečan. Obožavam letjeti, no isto tako svjesna sam i važnosti ekološke održivosti! Vođena tom činjenicom, pomislila  sam kako bih trebala posaditi jedno drvo budući da sam letjela avionom – kroz oduševljenje kazala nam je Jela Ravnjak.

Simpatičnu 30-godišnju Velikogoričanku uz čestitke dočekali su prigodni darovi, pa ju je Međunarodna zračna luka Franjo Tuđman i Aelia Duty free darovala poklon bonom, a nacionalna aviokompanija Croatia Airlines dvjema zrakoplovnim kartama za jedno od svojih odredišta po izboru putnice.

Galerija fotografija

 

Nastavi čitati

Reporter 381 - 18.04.2019.

Facebook

Izdvojeno