Poveži se s nama

HOTNEWS

FOTO U Gorici potraga za melanomima: Gospođa nije svjesna da ima lošu životnu prognozu

Na žalost, stigla je prekasno

Objavljeno

U Velikoj Gorici je u tijeku besplatan pregled kože u sklopu županijskog programa ranog otkrivanja melanoma. Provodi ga dermatologinja Specijalne bolnice Naftalan Lucija Tomić Babić, u ljekarni Zagrebačke županije kod Doma zdravlja. Među mnogim Goričanima, na pregled su stigle studentice Ivana i Lorena.

31. svibnja. 2017. – Velika Gorica – Rano otkrivanje melanoma. Foto: Miljenko Milanović/Cityportal.hr

„Iskoristila sam besplatan pregled jer on kod privatnika dosta košta. Mnogi niti ne znaju koliko je važno pregledati kožu. Mislim da mediji to ne naglašavaju dovoljno. Dobro je da o tome pišete i pozovete čitatelje da vode računa o svom zdravlju, kako bi se karcinom na vrijeme spriječio“, rekla nam je Ivana Kovačević.

31. svibnja. 2017. – Velika Gorica – Rano otkrivanje melanoma. Foto: Miljenko Milanović/Cityportal.hr

Lorenu pak čeka put u Izrael i svjesna je kako će biti dosta izložena suncu. Na pregledu želi doznati koliko se uopće smije sunčati te ima li na tijelu koji problematičan madež.

„Danas sam pričala sa svojim kolegicama o melanomima i rekla im da sam naručena na pregled. Njihovom mišljenje je da time samo privlačim bolest na sebe, ako o tome razmišljam. Sigurna sam da to nije dobar stav te kako je pregled jako važan. Jednostavno želim biti odgovorna prema svom zdravlju“, istaknula je Lorena Petrac.

‘Mislila je da sam joj odstranila bradavicu i da je sada zdrava’

A koliko je važno na vrijeme doći na pregled svjedoči nedavno iskustvo liječnice dermatologinje Tomić Babić. Pacijentici je otkrila melanom, kada je za izlječenje već bilo kasno.

„Gospođa je došla s vrlo uznapredovalim nodularnim melanomom. Nakon operativnog odstranjenja i potvrde patohistološke dijagnoze melanoma, pacijentica niti tada nije bila svjesna da se radi o teškoj bolesti i da ima lošu životnu prognozu. Mislila je da sam joj odstranila bradavicu i da je sada zdrava. Dala sam joj hitne upute što točno mora učiniti, ali to se nje nije dotaklo niti najmanje“, ispričala nam je dermatologinja, savjetujući kada treba odmah reagirati i zatražiti liječničku pomoć.

„Ako uočimo promjenu na koži i izraslinu koja brzo raste, ima nepravilne rubove, koja se mijenja ili pigmentira. Bez obzira ima li crvenu ili neku drugu boju. Reagirajte i ako imati subjektivan osjećaj nelagode. Tu se može kriti jedna vrlo ozbiljna bolest koja vam život odnese u par mjeseci“.

‘Solariju veliko NE’

Liječnica napominje kako je melanom smrtonosna bolest koja je izlječiva samo ako se otkrije na vrijeme. Svima preporučuje da zaštite kožu prije sunčanja, a da svakako izbjegavaju odlazak u solarij.

„Solariju jedno veliko NE. Visoke doze UV A  i UV B zračenja prilikom sunčanja u solariju dovode do mutacije staničnih mehanizama. Pri tom može doći do melanoma i različitih vrsta karcinoma“, dodala je dermatologinja Tomić Babić.

Statistika pokazuje kako je na 100 tisuća ljudi 11 novootkrivenih melanoma. U Hrvatskoj godišnje oboli više od 600 osoba, s tendencijom povećanja broja oboljelih. Prema izvješću Specijalne bolnice Naftalan u 2016. godini je programom ranog otkrivanja te bolesti bilo obuhvaćeno 426 osoba s područja Zagrebačke županije. Za provedbu tog programa Županija je u ovoj godini osigurala 50.000 kuna.

Galerija fotografija:

Gospodarstvo

Goričanka odmjerila snage s najboljim svjetskim frizerima

Naša mlada sugrađanka u naš grad unijela dašak svjetskog glamura

Objavljeno

on

Frizerka Matea Mesić i ove godine predstavljala je Udruženje obrtnika Velika Gorica i Ceh frizera, kozmetičara i pedikera na OMC Svjetskom prvenstvu održanom u Parizu. Mladoj Goričanki ovaj put nije pošlo za rukom ostvariti prošlogodišnji rezultat, kada je u konkurenciji 40 natjecatelja osvojila treće mjesto za izradu vjenčane frizure – prestige bridal style.

Matea je položila i majstorski ispit, a konstanto se usavršava na brojnim stručnim seminarima i edukacijama. S pravom možemo reći kako je naša mlada sugrađanka u naš grad unijela dašak svjetskog glamura.

Za doprinos i iznimna dostignuća u profesionalnoj uslužnoj gospodarskoj djelatnosti, kao i promicanju Velike Gorice na međunarodnim natjecanjima nagrađena je i Nagradom grada Velike Gorice Krčka vrata.

Nastavi čitati

HOTNEWS

Rakitovčani rekorderi u sakupljanju starog papira

Učenici iz područne škole Rakitovec na reciklažu su poslali više od 25 tona starog papira!

Objavljeno

on

U područnoj školi u Pojatnom održana je svečanost dodjele nagrada školama koje su u prošloj školskoj godini sakupile najviše starog papira. U akciji je sudjelovalo 59 matičnih i područnih škola s područja Zagrebačke županije a kao i prethodnih godina najbolji sakupljači bili su Rakitovčani. Učenici iz područne škole Rakitovec na reciklažu su poslali više od 25 tona starog papira. “Zaista nas je teško nadmašiti, svake školske godine osim samih učenika u akciju se priključe i roditelji, gradska knjižnica, cijelo mjesto.” – kaže učiteljica Tatjana Mikulin. Po učeniku je to bilo 527,50 kilograma. U PŠ PŠ Pojatno koja je bila domaćin današnje dodjele nagrada, prikupljeno je 214,55 kilograma po učeniku, u PŠ Donja Kupčina u Pisarovini 189,06 kilograma, u PŠ Buševec u Vukovini 170,74 kilograma, u PŠ Donja Lomnica 149,64 kilograma, u PŠ Dubranec 143,55 kilograma, a u PŠ Velševec 123,08 kilograma papira po učeniku.

Osim što spašavaju šumu od nepotrebne sječe za proizvodnju papira, učenici ujedno osvojenim nagradama opremaju svoje učionice modernom opremom koju osigurava Zagrebačka županija. Treću godinu za redom oprema stiže iz tvrtke Opstanak, a ove je godine to pametna dokument kamera i projektor s nosačem. Župan Kožić je ponosan na ovaj projekt koji na području županije u suradnji s Unijapapirom kontinuirano traje 7 godina. Ove godine, u odnosu na protekle, sakupljena je najveća količina starog papira. “Riječ je o 217.600 kilograma starog papira čime su učenici od sječe spasili 4.352 stabla.” – potvrdio je župan Stjepan Kožić.

U svih sedam godina učenici s područja županije ukupno su skupili više od milijun kilograma starog papira za recikliranje.

Nastavi čitati

HOTNEWS

FOTO Gorica i Zadar u finalu slavljeničkog turnira

Objavljeno

on

Proslava obljetnice 50. godina košarke u Velikoj Gorici započela je jučer turnirom u Gradskoj sportskoj dvorani na kojem sudjeluju KK Cibona, KK Zadar, Temp-Sumz Revda i domaćin KK Gorica. U prvoj utakmici vječnih rivala Cibone i Zadra pobijedili su nešto agresivniji Zadrani, koji su imali vodstvo tijekom cijele utakmice. Rezultat u korist Zadra prelomljen je u posljednjoj četvrtini, kada je napravljena velika razlika 87:74 dovoljna za konačni trijumf.

13.09.2019. Velika Gorica. KK Gorica – 50. godina košarke u Velikoj Gorici. Foto: David Jolić/cityportal.hr

U drugoj utakmici sastali su se Gorica i Temp-Sumz Revda, klub koji je u prošloj sezoni u ruskoj Super ligi u regularnoj sezoni od 30 utakmica (21/9) osvojio 3. mjesto. Rusi su otvorili utakmicu s 5 trica i završili poluvrijeme s vodstvom 29:36. Vidno iznervirani trener Gorice Josip Sesar bio je vrlo žestok u poluvremenu prigodom obraćanja svojim igračima i to je imalo očekivani učinak. U trećoj dionici zaostatak je smanjen na minus 6 (52:58), posljednju četvrtinu Gorica je dobila 18:10, dovoljno za pobjedu 82:80 u vrlo uzbudljivoj završnici!

13.09.2019. Velika Gorica. KK Gorica – 50. godina košarke u Velikoj Gorici. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Danas u Gradskoj sportskoj dvorani za 3. mjesto u 15 sati igraju Cibona i Temp-Sumz Revda, finalni susret Gorice i Zadra na programu je u 17 sati. U 11 sati je svečana akademija u dvorani Pučkog otvorenog učilišta.

Galerija fotografija

Nastavi čitati

Reporter 385 - 29.08.2019.

Facebook

Izdvojeno